Šta je novo?

Nvidia GeForce RTX 5000 - Blackwell

So NVIDIA publishes the RTX 50 series performance numbers WITHOUT the Multiframe Generation Craziness.

RTX 5090 33% Faster vs RTX 4090
RTX 5080 15% Faster vs RTX 4080
RTX 5070Ti 20% Faster vs RTX 4070Ti
RTX 5070 20% Faster vs RTX 4070

Ovako kad gledam, nista nema smisla kupovati.
5080 presmesna razlika, 5070TI = 4070 TI Super, 5070 = 4070 Super.
Kad se pogase fake frejmovi, razlika beznacajna, a verujem cena ce biti veca i dostupnost nikakva. :(

U ovom videu : CP77 - 4k DLSS4 MFGx4 Reflex Low Latency ON (ne znam da li je Reflex 2), sve opcije na max, sve ukljuceno RT andraci, sve latencija je manja od 40ms:
1737111444880.png
1737111538723.png

edit: Znaci 5080 nije prismrdela 4090 :D Xixixixixixixixixixi. Pa taj DLSS4 sa tim MFG ce biti dostupan i na 40xx generaciji tako da ono, kakve veze ima razlika ce i dalje biti ista ili slicna kao i sa rasterom.

U ovom videu : CP77 - 4k DLSS4 MFGx4 Reflex Low Latency ON (ne znam da li je Reflex 2), sve opcije na max, sve ukljuceno RT andraci, sve latencija je manja od 40ms:
Pogledajte prilog 476636
Pogledajte prilog 476638

edit: Znaci 5080 nije prismrdela 4090 :D Xixixixixixixixixixi. Pa taj DLSS4 sa tim MFG ce biti dostupan i na 40xx generaciji tako da ono, kakve veze ima razlika ce i dalje biti ista ili slicna kao i sa rasterom.
Tu je dlss performance uključen, a na onajj gore test dlss quality razlika u slici je očigledna i u fps...

Ovako kad gledam, nista nema smisla kupovati.
5080 presmesna razlika, 5070TI = 4070 TI Super, 5070 = 4070 Super.
Kad se pogase fake frejmovi, razlika beznacajna, a verujem cena ce biti veca i dostupnost nikakva. :(
5090 ima smisla ako je 30%brza...https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-5090-appears-in-first-geekbench-opencl-vulkan-leaks

To da, ali ja sam u onim vodama gde treba da kupim nov gpu, dolazim sa GTX 970, pa cekam da vidim sta je najpametnije za ulozeni novac.

@milimili86 Da u pravu si kada je prebacio na Quality i latency je skocio sa ~35ms na ~50ms. I to sa, nekim, reflex na ON...
dlss performance je mjaumjaumjau...ako oni to reklamiraju za brzinu i kvalitet...oni su bas pukli...
To da, ali ja sam u onim vodama gde treba da kupim nov gpu, dolazim sa GTX 970, pa cekam da vidim sta je najpametnije za ulozeni novac.
po meni 4080super uzmes bice sigurno za 800 900 evra...

Poslednja izmena od urednika:
Pa 5070 TI i 5070 i gledam. Sve ostalo mi je previse, i ovo jedva prihvatam ali sta cu...
Posto plan je se igramo u 3440x1440p, tezim ka kartici sa 16gb rama, zbog dugotrajnosti i neke sigurnosti.

16gb je minimum za tu rezoluciju, uzmi u obzir da 5070 serija izlazi tek u februaru, verovatno za kraj meseca tako da ce kod nas to biti negde sredina marta ako ne i kasnije

72ms Latencije na 200 FPS-a lol.

Izvor https://x.com/GawroskiT/status/1879563653298655355

Bolje da igrate na Geforce Now onda.. Kostace vas manje mesecna pretplata nego 5090.

Pogledajte prilog 476620
Puno je to. Meni je oko 35ms relativno okej, nije idealno ali može da se igra single player fps poput Cyberpunk 2077 i ok je osećaj. Ali čim ode preko 60ms to više nije to... ne verujem da pokušavaju da proguraju 55ms kao ok cifru za latenciju.

Opasna je ovo mućka sa 5000 generacijom ali može im se jer konkurencija jednostavno ne postoji, možda prvi put od nVidija osnivanja. Čak i da ne prodaju nijednu Blackwell 5000, boli ih ćošak, prodaće brdo čipova na glavnom, AI tržištu.

Možda bude bolje u narednim generacijama, kada se ovaj framegen tech ispegla i spuste latencije na normalan nivo uz peglanje artefakta. Evidentno je framegen budućnost renderinga ali trenutno je inferiorno rešenje.

• Like
Reagovanja: Tpo
U prevodu, nVidia je sirom otvorila vrata intelu i amd da ih razvale u low i mid klasi.
Samo treba pametno da odigraju i bice veselo.
Problem je sto nikada ne odigraju pametno...

U prevodu, nVidia je sirom otvorila vrata intelu i amd da ih razvale u low i mid klasi.
Naprotiv, igraju oni pametno, i svi zadovoljni. Odavno je sve to sve samo ne zdrava konkurencija.

I da hoce pametno, nvidia je prevelika i prejaka. Za cas oni to isprave u vidu Ti i Super varijanti kartica u slucaju da ne budu dovoljno konkurentni.
Znaju trziste, znaju konkurenciju. Nisu od juce i ponudice taman koliko treba za max moguci profit.

Mislim da je AI ono što kvari čitavu priču - nVidia je 200% sva u tom pravcu i nema vraćanja, dok drugi nisu i dalje sigurni da je prava odluka da se sukobljavaju s njima na tom polju (što je suludo sa svakog stanovišta) ili da stave novac na druge opcije. Čitava ova AMD ujdurma na CESu djeluje kao ostavljanje odluke za posljednji mogući momenat, i ne mogu reći da ih ne razumijem - mislim da niko nije očekivao do koje mjere se nVidia u stvari naslanja na AI, i jako miješane reakcije na ono što su predstavili mogu sada da daju osnovu konkurenciji kako da se postavi u sljedećem periodu. Intel ima "sreće" što tek sad stižu na bojište i mogu da ućare dobar dio low i mid range kolača dok se AMD osvijesti, ako se ikad i osvijesti.

Podugacka je lista giganata koji su pali misleci da su preveliki i prejaki...
Kad se setimo Intela 2006-2016....
I da hoce pametno, nvidia je prevelika i prejaka. Za cas oni to isprave u vidu Ti i Super varijanti kartica u slucaju da ne budu dovoljno konkurentni.
Znaju trziste, znaju konkurenciju. Nisu od juce i ponudice taman koliko treba za max moguci profit.
Neko je vec pisao o nVidia periodu Tesla generacije. Ako AMD bude mogao ponovo da ponovi 4850 eru, za čas su u problemu u gaming segmentu. Ali teško da je to sada moguce s obzirom da ista familija vodi i nVidiu i AMD, bukvalno besmisleno.

Samo zanemari 87% gluposti na ovom topicu, pa ces videt da je AMD i Intel veoma daleko da sustigne i low/mid range grafike nazalost, ne znam ni sa cenom jel mogu da se bore nekako
imao sam i 79xx i proslu intelove i trosile su obe izvan specifikacija pogotovo intel u opencl

Da sad konkurencija izvuce neko novu optimizaciju ali od toga nema nista, tako da su i oni zglavljeni sa 4nm procesom

držimo se teme

Nvidia will be controlling the distribution carefully, making sure only specific retailers receive stock. Because of this, many B2B dealers and wholesale sellers, especially those working with business customers, might not get any stock at all. The user further added that the only way to buy an RTX 5090 or RTX 5080 at launch will be through ‘end-customer retailers,’ where the demand is expected to be overwhelming.

However, the biggest issues regular consumers will face are scalpers and bots. For those who don’t know, scalpers use bots to buy multiple GPUs instantly, leaving regular buyers with nothing. They then resell the GPUs at much higher prices on eBay and other platforms, forcing people to pay well above the original retail price. This is something we’ve already seen with previous major hardware releases, and the RTX 5090 and 5080 will likely be no exception.
izvor.

Eto, divota. Gomila fake frame-ova za jos vecu cenu, smanjenu dostupnost na trzistu i to od skalpera i botova.

a mozda pravi botovi prvi kupe? ipak im je potreban ovakav hardware za (r)evoluciju

Ove cene u spaniji su lude... 1500eur minimum 5080. Koliko ce onda kod nas da kosta?

Prilozi

• real-prices-for-rtx-5090-and-rtx-5080-in-spain-21-vat-v0-8sjjehgizede1.png
    real-prices-for-rtx-5090-and-rtx-5080-in-spain-21-vat-v0-8sjjehgizede1.png
    70 KB · Pregleda: 45
  • real-prices-for-rtx-5090-and-rtx-5080-in-spain-21-vat-v0-y9acogxhzede1.png
    real-prices-for-rtx-5090-and-rtx-5080-in-spain-21-vat-v0-y9acogxhzede1.png
    103.3 KB · Pregleda: 46
Ne znam kako ne mogu da nadju neki nacin da se zaustave skalperi. To odgovara suvise malom broju ljudi da bi se reklo da je svima u interesu, pa zato nece. Sa svom danasnjom tehnologijom, moralo bi da se resi.

Koliko je odvratno vreme doslo po tom pitanju, i da eventualno odlucis da nesto kupis, znas da ga prvo nece biti, a onda da ce biti po bolesnoj ceni. Pa cak i da pomeris psiholosku granicu na tu novu bolesnu MSRP....ne, mora duplo. Bas ne mogu da se naviknem na tako bolesno stanje.

72ms Latencije na 200 FPS-a lol.
Izvor https://x.com/GawroskiT/status/1879563653298655355
Bolje da igrate na Geforce Now onda.. Kostace vas manje mesecna pretplata nego 5090.

Pogledajte prilog 476620
Nij bas da mogu da se pohvale, ali nije ni 72ms... Poznato je da oscilira, a konkretno vezano za ovaj screanshot kad se vec nesto postavlja i analizra, treba pogledati ceo video iz kojeg je ovo izvuceno da bi se nesto zakljucilo, a ne ovih 72ms na 1sec jer zapravo je sve vreme sa DLSS i FG 40~50ms sto je makar meni prihvatljivo za SP igre... Kako vidima za CP2077 najniza sto moze je ~25ms... Tako da skoro duplo vece kasnjenje u odnosu na moguci minimum i nije neka zrtva ako igra radi preko 150fps, a to kasnjenje ne utice ugodno igranje.

Govorim u svoje ime kako meni odgovara, i kako jeste na osnovu ovog videa... Odgovara u odnosu na to sto nam se nudi jer dzabe pricamo o rasteru kada je ta prica mrtva, i dzabe zelimo da sve ovo nije pomocu laznjih frejmova kada jeste, tako da mozemo o tome da drobimo svaki dana i nista od toga nemamo, prazna prica. Kome treba za SP igre 0~15ms ili planira da zagleda svaki frejm da li se negde pojavi neki duh ili neka anomalija, neka trazi za sebe nesto drugo sto se uklapa u to sto zeli... Mislim zelim i ja ali nema sa onim sto je u ponudi.

Nazad
Vrh Dno