Šta je novo?

NVIDIA GeForce 9600 GT round-up #2

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Iako je od našeg prethodnog uporednog testa nVidia 9600 GT kartica prošlo četiri meseca, novopristigli modeli nas primoravaju da se i njima pozabavimo. Situacija se u međuvremenu poprilično promenila i 9600 GT može biti dobra kupovina ukoliko se cenovni rang još više spusti...

Više o tome...

Možda je potrebno da i zvanično kažemo da smatramo da je kupovina ekstra skupih (150+ evra), elitnih modela GeForce 9600GT kartica klasično bacanje novca i da tako nešto nikako ne preporučujemo. GeForce 9600GT će, nadamo se, postati daleko atraktivnija kupovina kada i ako mu cena, u proseku, bude dostigla nivo od 100 do 110 evra. Dok se to ne dogodi, stojimo iza konstatacije da je daleko pametnije odlučiti se za 20 evra jeftiniji GeForce 9600GSO ili Radeon HD3850, a još bolje - dodati 20 do 30 evra i pazariti fantastični Radeon HD4850.

Svaka cas na zakljucku.

Poslednja izmena:
Zavisi naravno sta kome treba.. Da se zvanicno obratim:
Ukoliko zelite Linux i OpenGL mozete komotno da zaboravite ATI.. Takodje ukoliko zelite i PhysX i CUDA isto mozete da zaboravite ATI ali ako zelite visoku temperaturu za male pare , onda je ATI extra pazar....

Mislim zakljucak je na nivou deteta.. Kaze se lepo sta kartica nudi sta su joj prednosti i mane ali da se kaze da je klasicno bacanje para jer to znaci da ili te placa AMD ili si glup, pa kupovina racunara da bi se igrao je klasicno bacanje para.. bolje otputuj sa devojkom na more i sl... stvarno ko sve radi testove... Ako kazes u aspektu igranja je losiji odnos perf/pare onda ok.. ali ako gledas u aspektu mogucnosti (API) onda i nije "BACANJE PARA" jer radi lepo na linux-u, u opengl-u, cuda itd...

Poslednja izmena:
9600GT je dobra karta, ja ne znam ni jedno mesto gde je dozivela toliki hype kao npr ovde na forumu, ali sobzirom na to da je zakljucak testa izbacen DANAS 11.07.2008 a ne pre par meseci, zakljucak je realan.
I ne znam sta te tu tolko deprimira, pa 3870 je kostao 180-200eur a sad vredi max 120eur.

Ukoliko zelite Linux i OpenGL mozete komotno da zaboravite ATI.. Takodje ukoliko zelite i PhysX i CUDA isto mozete da zaboravite ATI ali ako zelite visoku temperaturu za male pare , onda je ATI extra pazar....

Mislim zakljucak je na nivou deteta.. Kaze se lepo sta kartica nudi sta su joj prednosti i mane ali da se kaze da je klasicno bacanje para jer to znaci da ili te placa AMD ili si glup, pa kupovina racunara da bi se igrao je klasicno bacanje para.. bolje otputuj sa devojkom na more i sl... stvarno ko sve radi testove... Ako kazes u aspektu igranja je losiji odnos perf/pare onda ok.. ali ako gledas u aspektu mogucnosti (API) onda i nije "BACANJE PARA" jer radi lepo na linux-u, u opengl-u, cuda itd...

Linux "tera" 2% ljudi, OpenGL radi perfektno i na ATI kartama, CUDA se koristi NIGDE, igra se 90% ljudi. Sta sad tu nije jasno?

9600GT je dobra karta, ja ne znam ni jedno mesto gde je dozivela toliki hype kao npr ovde na forumu, ali sobzirom na to da je zakljucak testa izbacen DANAS 11.07.2008 a ne pre par meseci, zakljucak je realan.
I ne znam sta te tu tolko deprimira, pa 3870 je kostao 180-200eur a sad vredi max 120eur.

Evo već ima da se uzme Powercolor ATI 3870 nov ~122evra.

ATI/AMD je mnogo sredio drajvere za Linux tako da ti ova konstatacija nije na mestu.

Iako je od našeg prethodnog uporednog testa nVidia 9600 GT kartica prošlo četiri meseca, novopristigli modeli nas primoravaju da se i njima pozabavimo. Situacija se u međuvremenu poprilično promenila i 9600 GT može biti dobra kupovina ukoliko se cenovni rang još više spusti...

Više o tome...

Delim misljenje sa Goranom. Max, svaka cast za zakljucak tj za test sa stavom. To je toliko retka pojava da je zaista pravo osvezenje i za svaku pohvalu...

Poslednja izmena od urednika:
Nisam primetio da ati.amd toliko zaostaje na linuxu, koristim ga (linux) i kod kuce i na poslu i imam kod kuce X800 (Ati), a na poslu 7300GT (nVidia).
Smeta mi samo sto na linuxu ati nema drajvere za tv-tjuner, ali graficka radi prilicno dobro (igram i neke igrice (preko wine-a), a probao sam i Compiz).

Poslednja izmena:
Zaista je čudno kako ljudi hvale ono što imaju dok je sve drugo za njih smeće i ima mane.
Ne kažem ovo vezano za članak, nego uopšte.
Čim vidim polemiku da li je bolji intel/amd i ako neko vuče na stranu amd-a ja mu pogledam mašinu iz potpisa kad ono AMD, neko za intel i ima intel.
Naravno svako kupuje ono što voli,ali ima gomila ljudi koja prvo kupi, a onda zavoli.
Recimo ja sam imao ortaka koji je imao AMD-a, ja tad još nisam ni imao komp, i on mi je konstantno savetovao AMD i GForce, najbolji!!!
Sada ima Intela i Radeon-a i po njegovim rečima sve drugo je s***nje.

ja priznajem da volim Intel-a,ali ne mogu sa 100% sigurnosti da tvrdim da je bolji od AMD-a jer nikad nisam ni imao AMD-a.

Tako i za ove grafičke, ja ne sumnjam da je Radeon HD4850 odlična grafa, ali bih ja pre kupio 9600GT, no to nije razlog za prepirku, ko hoće/voli/mora nek tera Radeon-a i neka ga boli k***c šta ko priča isto tako i za Nvidia-ju.

Poslednja izmena:
GoranM, znaci da nije napisano
klasično bacanje novca
sve bi bilo ok jer time ne bi vredjao 2% populacije a ovako ih vredjas. Ja recimo koristim CUDA-u za naucne radove i ja sam sad budala sto sam dao vise para nego za ATI... To je moja poenta.
ATI ne gledam za opengl bez obzira sto ti kazes da je odlican posto LAZU kao sto su lagali na prethodnim serijama za podrsku lookup tekstura iz vertex shader-a a podrske nije bilo i meni je to ostalo u glavi.
ATI super radi na linuxu dok ne poteras opengl 2.x aplikacije u kompozitnom manageru... tad se obicno skrsi, barem je kod mene tako bilo pre 2 godine. Lose uspomene. Dok sam gledao druge kako
im sve lepo radi pod linuxom , pokusaj da instalirad drajver za 9600xt pa ces da vidis sta ce da se desi.

Poslednja izmena:
klasično bacanje novca

Aj' pročitaj to još jednom, ali jasno i glasno, ne u sebi. Ako ovo tebe vređa, stvarno treba da se zapitaš, zašto? Evo ja imam nVidia, koristim je za igranje i ne osećam se uvređeno, ni najmanje, za razliku od vas 2% 😛.
Jedini koji ovde vređa si ti, tako da...

:wave:

ja ne koristim ni nvidia ni ati graficku za igranje, ali izjava klasicno bacanje novca ne treba da stoji u rezultatu testa posto taj ko testira nije merodavan da zna sta je potreba nekog i ne moze da generalizuje da graficka sluzi samo za igranje i nista drugo..

genuine, jel ti uzimas neke casove da budes ovako dosadan cim se nVidia pomene u negativnom kontekstu?

ATI super radi na linuxu dok ne poteras opengl 2.x aplikacije u kompozitnom manageru... tad se obicno skrsi, barem je kod mene tako bilo pre 2 godine.
...PRE DVE GODINE!

ali koji si ti lik... no dobro, pevas kako tvoja kompanija svira! A bice da im je otvaranje ATI drajvera ka Linux zajednici bas trn u oku, kad se ovako "brecas" na njihov rad pod Linux-om i evociras uspomene od pre DVE godine! Car si genuine, car! 😉

Ali najjace je kako se ti kao naucnik sve vise uplices u Sales/Marketing pricu, pa ti eto smeta sto Maxa kaze da su "OC" modeli 9600GT-a bacanje para! Jel vam NVIDIA poslala mail da i vi programeri ne date da se kruni market share u tom cenonvom rangu i da se margina cuva na 9600GT-u, kad je vec u opasnosti na 9800GTX-u!?

samo da se zna, nije Nedjo zatvorio thread!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno