Šta je novo?

Nvidia driver 4191 za Linux help...

• Začetnik teme Začetnik teme drdex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

drdex

Guest
Ma kako bre da instaliram driver za Nvidiu pod Lin RH8? Sva je lepo sto kaze uputstvo, ali ja ne znam kako da na primer nateram Lin da se ne podize u X nego samo da ostane u terminalu. I da li je iko instalirao drivere za nvidiu pod Lin i ako moze malo "srpskije" da objasni kako se to radi... Izgubih skoro 4 sata zezajuci se i nista nisam uspeo... UPOMOC!!!

Ja imam dosta iskustva sa tim...ja sam se patio 7 dana...medjutim imas potpuno objasnjenje u jednom ne tako starom postu (2-3 meseca)...
Stvar je usledecem..idi na nVidiain sajt, u odeljak drajveri za linux i skini jednu malu skriptu...tu skriptu pokreni u konzoli, recice ti koje draajvere TACNO treba skinuti (znaci oznaku tacno) i ti lepo skines kernel i drajver i instaliras (to je rpm)

E, pa imam ja tu malu skriptu, ali nisam znao da treba da je pokrenem iz konzole. Probacu... A kako da nateram linux da ne podize XWin nego da mi samo ostane u konzoli?

Za dizanje u konzolnom modu otvoris /etc/inittab fajl i nadjes liniju (negde na pocetku) :

id:5:initdefault:

i samo zamenis peticu sa trojkom. I iz runlevela 3 mozes ponovo da dignes X sa recimo "kdm". Ukoliko hoces da se ponovo X dize prilikom boota, opet vrati trojku u peticu.

Za drajvere za nvidia karte je najbolje da skines source, a ne gotove prekompajlirane binarne fajlove u obliku rpm-ova. Zasto ? Zato sto RedHat 8 koristi gcc 3.2, koji pravi binarne fajlove *nekompatibilne* sa prethodnim verzijama. Zato je najbolje ne mesati ih, nego skinuti source i kompajlirati ih svojim aktuelnim gcc-om.

1. skines sa nvidia sajta tar.gz arhive od kernel i glx drajvera
2. raspakujes ih u, recimo, u /usr/src
3. udjes u oba novonastala dira i u svakom samo otkucas "make install"

Mozes da proveris da li je sve proslo kako treba - otkucas "lsmod" i treba da ti se prikaze lista ucitanih modula - medju njima treba da bude i "NVdriver".

Odes u /etc/X11/XF86Config i proveris u sekciji Device stoji pod "Driver" stavka "nvidia", a ne "nv" (stari drajver koji ne podrzava sve nv GPUove). Ne bi bilo lose da 'komentiras' ucitavanje DRI i GLX modula u istom fajlu i sekcij Modules. Uostalom, sve to ti pise lepo i u readme-ju koji dobijas kada raspakujes te dve tar.gz arhive (mislim da je dokumentacija u onoj sa GLX drajverom).

E, uspeo sam da sve ovo uradim. Lin mi pri poizanju prijavi Nvidia logo, sve radi OK, ali nesto mi nije jasno... Ne dozvoljava mi da cekiram opciju "use 3D hardware". Opcija je jednostavno siva. I i dalje mi stoji (generic) driver, ali ispod toga ne nvidia, a ne vesa ili nv kao sto je pre bilo. BTW, hvala i za onu foru sto se tice podizanja X-a, ali sam je provalio iz uputstva o Linux-u... Sta ces, mi srbi tek kada nesto ne radi procitamo uputstvo...

silverglider je napisao(la):
Za dizanje u konzolnom modu otvoris /etc/inittab fajl i nadjes liniju (negde na pocetku) :

id:5:initdefault:

i samo zamenis peticu sa trojkom. I iz runlevela 3 mozes ponovo da dignes X sa recimo "kdm". Ukoliko hoces da se ponovo X dize prilikom boota, opet vrati trojku u peticu.

Za drajvere za nvidia karte je najbolje da skines source, a ne gotove prekompajlirane binarne fajlove u obliku rpm-ova. Zasto ? Zato sto RedHat 8 koristi gcc 3.2, koji pravi binarne fajlove *nekompatibilne* sa prethodnim verzijama. Zato je najbolje ne mesati ih, nego skinuti source i kompajlirati ih svojim aktuelnim gcc-om.

1. skines sa nvidia sajta tar.gz arhive od kernel i glx drajvera
2. raspakujes ih u, recimo, u /usr/src
3. udjes u oba novonastala dira i u svakom samo otkucas "make install"

Mozes da proveris da li je sve proslo kako treba - otkucas "lsmod" i treba da ti se prikaze lista ucitanih modula - medju njima treba da bude i "NVdriver".

Odes u /etc/X11/XF86Config i proveris u sekciji Device stoji pod "Driver" stavka "nvidia", a ne "nv" (stari drajver koji ne podrzava sve nv GPUove). Ne bi bilo lose da 'komentiras' ucitavanje DRI i GLX modula u istom fajlu i sekcij Modules. Uostalom, sve to ti pise lepo i u readme-ju koji dobijas kada raspakujes te dve tar.gz arhive (mislim da je dokumentacija u onoj sa GLX drajverom).
Recimo ja sam tko bio uradio (skino none-rpm) i nadrljao kao sto i sam znas...

Nazad
Vrh Dno