Šta je novo?

Nvidia Blackwell arhitektura (GeForce RTX 5000)

dok je ovaca bice i vune. 2499$ je odlicna cena po mom misljenju.

^ cene oko USA ne vredi porediti sa evropom gde će biti još skuplje, posebno kod nas.

Sve je krasno, samo još da vidimo šta će se igrati na 5090 🤔

Ali koja im je fora da 5080 ima 16gb isto kao i 4080???......da li se ikada desilo da grafike u dve razlicite generacije imaju isto memorije?

Pa sta je sa onim pricama oko AI,VR,2160p igranju sto guta ogromne kolicine memorije?.....da li ce 16gb biti dovoljno i za 3-4 god?

^ ne brini tad će biti 6080 ili šta već. Ne mare oni mnogo da koristiš jednu grafiku 5 godina nego da menjaš kad god izađe nova generacija.

Pa ne bih rekao da prosecan PC korisnik (i na zapadu,Zrbiju i da ne spominjem ovde se jos koriste 1080ti) menja graficku kartu od 1000-2000 $ na svakih godinu do dve...

Msm sad ce kao neko da kupi 4080 (super) 16gb npr krajem 2023 i sredinom 2025 da kupi 5080 sa isto 16 gb.....prosto neverovatan scenario

pa oni prave samo premium grafiku da joj ne fali nista...i sve su ovo jos preposotavke nekih likova...bude to drugacije kad dodje zvanicno...

Možda saznamo da je navodna 5080 u stvari 5070 i eto, svi srećni ...

Vidim ja da ce 4090 dobro da stari ;)

Msm sad ce kao neko da kupi 4080 (super) 16gb npr krajem 2023 i sredinom 2025 da kupi 5080 sa isto 16 gb.....prosto neverovatan scenario

Isto kao i sa npr flagship telefonima ako po svaku cenu žele high-end. Isteraju neko vreme, prodaju po nižoj ceni i doplate razliku.

Pa ne bih rekao da prosecan PC korisnik (i na zapadu,Zrbiju i da ne spominjem ovde se jos koriste 1080ti) menja graficku kartu od 1000-2000 $ na svakih godinu do dve...

Slažem se ja u potpunosti sa tobom. Ali Nvidia ne razmišlja tako. Zašto je nestašica 4000 serije po svetu? Zato da bi 5000 serija išla punom parom u prodaji, sve je to marketing a proizvođače zabole za korisnike povodom cena.

Moja 2080S spremna je za penziju od letos ali rekoh sebi strpiću se još malo do 5000 serije i baš sam planirao da idem na 5070, ali ako bude 12gb nema mi smisla davati taj novac za toliko malo vram-a u 2025. U tom slučaju menjam tabor

4060 is the way. :D

Moja 2080S spremna je za penziju od letos ali rekoh sebi strpiću se još malo do 5000 serije i baš sam planirao da idem na 5070, ali ako bude 12gb nema mi smisla davati taj novac za toliko malo vram-a u 2025. U tom slučaju menjam tabor
Šta ti znači više memorije na grafičkoj?
Pogledaš testove igara i sa 12GB nema problema ni u 2K rezoluciji, a xx70 karte su za pun gas 1080p ili nešto slabije 2K.

vram.png

vram.png

vram.png

vram.png

Dakle čemu kuknjava?

Zavisi šta se igra, u kojoj rezoluciji i sa kojim nivoom detalja. 4K nije nemoguća misija na recimo 4070 Ti, a tu je 12GB knap ili nedovoljno za sve više igara - Alan Wake 2, Star Wars Outlaws, COD Warzone, Avatar FOP, naravno Minecraft (ako se raspusti, jede memoriju za doručak) itd.
Jeste da je dosta toga do loše optimizovanih igara, ali to nam ništa ne znači, ako mi ne možemo da ih popravimo. 16GB treba da bude standard na 70 seriji, pogotovo po ovim cenama.

Mislim da je veci problem cena. Karta sa 12gb kosta 700e a treba da kosta 300e.

Pogledaš testove igara i sa 12GB nema problema ni u 2K rezoluciji, a xx70 karte su za pun gas 1080p ili nešto slabije 2K.

vram.png

vram.png

vram.png

vram.png

Dakle čemu kuknjava?

KUKU LELE,ovi nesrećnici iz AMD-a stavili na 7900xt i 790xtx po 20 i 24 gb,nemaju pojma,zato su i propali :eek: Ako Nvidia kaže da je dosta 12 ili 16 gb,onda je DOSTA! (kao u JNA)

Ne moramo opet o ceni, već smo toliko puta ustanovili da su previsoke ali sa druge strane da se ne kupuje po istim ne bi bile te koje su.

KUKU LELE,ovi nesrećnici iz AMD-a stavili na 7900xt i 790xtx po 20 i 24 gb,nemaju pojma,zato su i propali :eek: Ako Nvidia kaže da je dosta 12 ili 16 gb,onda je DOSTA! (kao u JNA)
pa vidi se po udelu na trzistu ko je upravu :)

pa vidi se po udelu na trzistu ko je upravu :)

Pa naravno,samo ja mislim da nije baš normalno (ili ne znam više koji termin da upotrebim) da u 2025 godini plaćaš 1500 eura za grafičku koja ima 16 gb .....(mislim na 5080)

nije normalno nama, ali je izgleda to new normal

Ali to ne kupuješ da bi igrao samo aktuelne igre, već i one koje će izaći u naredne minimum 2-3 godine.

Smatram da 12GB ne zadovoljava 2K u narednih 2-3 god. Koliko sam ispratio na mojoj kartici, Jedi Survivor u 1440p 10GB zauzima. Za god dana će 12GB biti popunjeno na 2K rez u novim igrama, za 2-3 će biti 16GB popunjeno u 1440p...

Ali to ne kupuješ da bi igrao samo aktuelne igre, već i one koje će izaći u naredne minimum 2-3 godine.

Ne pratiš na času,strategija NVIDIE je da korisnici na svakih godinu,godinu kupuju nove grafičke karte (od po 1000-2000$)...tako da će za godinu ipo izbaciti neku 5070/5080 super sa bar 16-20 gb koja ce gurati tada aktuelne naslove i svi srećni......genijalno,zar ne?

true, takodje te igre treba da budu vredne igranja :) a takvih je sve manje

Samo nek se nV zeza sa 16GB za $1500. Videće oni kad AMD uskoči sa 20GB i pet posto boljim raster performansama za samo $1450! Ha!!!

Nazad
Vrh Dno