@Solesoslav
Ti i Dogzilla bas imate neki fetis da pisete eseje po forumu i ulazite u neke rasprave, od kojih, kao sto kaze zechs: "dobijam transfer blama" jer ste u nekoj svojoj dimenziji...
Poslenji put ulazim sa tobom u bilo kakvu diskusiju i da ti bilo sta objasnjavam
Poenta je u tome sto sam u proteklih 6 meseci odigrao 10ak naslova iz backloga na laptopu, kojih se inace mozda i ne bih setio.
A usteda na gpu-u nije "samo 200$ u odnosu na cene sa launcha" vec po trenutnom kursu 100% (jedan ryzen 5900x) ako ne zelim da placam skalperima po oglasima i bez garancije (ebay i mali oglasi na drugim platformama), odnosno jos veca ako se pogledaju cene u prodavnici... Marza je generalno barem 100-200% i to za neke lose odradjene modele AIB-a (kod nVidie mi tek ne pada na pamet da uzimam neke raspale Zotace &co sa naduvanim cenama)
Dovoljno je samo da pogledas EU i
GPU cene
Poenta i jeste ostati dosledan i ne podrzavati ovakve mahinacije na trzistu po sumanutim cenama, jer dodatno ohrabruje povecanje cena u buducnosti a posle ce tek biti kukanja sto su cene ostale naduvane...
Na kraju krajeva vise puta je ponovljeno bice pada za koji mesec pa tada procenite situaciju na trzistu vredi li kupovati... Na kraju krajeva "to each his own" sta ce raditi sa svojm novcem
Uz to za ustedu na ostatak deska i pored toga sto sam otisao sa mid-tier na high-end, dodacu PS5 i dac/amp kombo...
Hahahha, da, ja sam cudak sto volim da dolazim i pisem po forumu. Svi znamo da se forum koristi samo za share-ovanje linkova i lurkovanje, sto bi iko hteo da dodje i diskutuje na forumu.
Sto se ustede tice, govorim o grafickoj koju si uzeo, ne o procesoru. Bilo kako bilo, ne mozes da racunas ustedu danas, jer ti se nisi danas setio da kupis karticu, vec kao sto si rekao, proslog proleca. Mogao si da kupis kartice kada su se pojavile. Tad su nVidia kartice u Srbiji bile skuplje od MSRP za 200-300 dolara i tako je bilo skoro do nove godine(ako se dobro secam AMD kartice su bile malo gore po tom pitanju). Ti nisi uzeo tad, smatrao si da je apsurdno placati preko MSRP i onda si cekao 6 meseci i imao srece i isterao si svoje.
OK. Uspeo si, svaka cast, ne spori ti to niko i sta vise drago nam je sto si uspeo, ali nerealan si. Zamisli da ja sebi pravdam da nisam uzeo RTX 3080 time sto kazem, a imam Dreamcast sa tonom naslova kojih se ne bi setio da obrnem. Nema smisla, zar ne? Isto tako mi je vrlo tesko da zamislim osobu koja sebi opravdava trosak od 700 dolara ili koliko je vec high end kartica+ostatak masine, kad igra stare igre koje joj rade i na laptopu. I sam si priznao da si bio spreman da se odreknes high end racunara zarad $200 dolara(za graficku+ koliko za procesor) ustede. Poenta je da takva osoba nema potrebu za novim racunarom i tehnicki moze da ceka beskonacno.
Jos veci problem jeste sto verujes da svi mi koji kupujemo kartice po ovakvim cenama, bilo preko kp, bilo u prodavnici, "podrzavamo mahinacije skalpera". To znaci da verujes da si nas ti spasao jos visih cena tvojim podvigom jer si "obeshrabio" skalpere, odnosno, da si kupio kartricu cim je izasla po tadasnjoj ceni, sad bi cene bile jos vise. To nije normalno.
Kakvu ti (kupovnu) moc mislis da ima jedna individua na nivou celog trzista? Mislis da je ovaj forum nesto bolji? Ili mozda Srbija? Kad bi se svi gameri sveta nekako organizovali da bojkotuju graficke kartice, opet bi cene bile ovako visoke jer te iste proizvode kupuje skroz druga grupa ljudi koja to radi iz stanovista zarade. To sto je njima "cena materijala" veca nece ih odvratiti da se upuste u "biznis" zvani majning.
Zasto osudjujes sve nas koji smo ovde u Srbiji i nemamo mogucnost da kao ti narucujemo sa AMD-ovog sajta ili newsegg-a po (skoro) MSRP cenama? Sta, trebamo ostati bez racunara iz principa? Neki od nas rade na njima, jel oni trebaju da promene profesiju iz principa? Iz principa koji, i da ga se svi tech entuzijasti na ovom svetu pridrzavaju, opet ne bi uticao na stanje trzista. Neka hvala. Lako je kad imas karticu da porucujes drugima da ce biti pada za koji mesec. Tako nesto se prica jos od launcha Turing serije grafickih pre skoro 3 godine, i evo, RTX 2060 "pao" na 90k.
Slazem se da treba nesto uraditi protiv skalpera, ali bojkot sigurno nije resenje za taj problem, vec nesto znacajno ozbiljnije. Mi sa druge strane ni za bojkot ne bi mogli da se organizujemo, a kamoli nesto drugo.
Za kraj ocu da kazem, mozda je tebi Zotac Trinity raspao, ali meni fino radi posao. Nema probleme kao MSI Ventus i jos neke druge izvedbe imaju. Ja isto tako nikad ne bih uzeo referentnu AMD kartu, ma koliko puta da placeni mediji kazu da su ovoga puta odradili dobar posao.