Šta je novo?

NV30 i R300 Informacije (glasine)

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
NV30: Info straight from Nvidia - Thursday, May 9 | AirGumby

Since some sites are poking out info regarding the NV30, I might as well spill what I know. You might think this is just rumors, but this is straight from Nvidia who held a Seminar to some top end developers. So if these end up being wrong, blame Nvidia as they are the ones who held the seminar. Here is the info:

I caught a couple of NV30 specs for you. First the RAM will be running at 900Mhz. Secondly, they are claiming at this point 200 million polys per second.

Will Nvidia be using the DDR II memory that is on Samsungs product description pages? Will have to wait for that info, but it's apparent that Nvidia is banking on massed produced 900Mhz modules from Samsung. The 200 million polys per second is almost doubled that of the GeForce 4. I believe the GeForce 4 is what? 124? or something around that. Here is some info as well about the R300 from a OpenGL developer:

I've also recently been chatting to one of the persons at ATi. He got his first R300 about 3 and a half weeks ago. He won't give me any performance numbers (yet). He's claiming that based on the performance he's been getting, it's going to destroy everything else that's coming out.

Like I said from an ATi employee that's a given about the performance... ;-)

-----------

Mislim da je info o 900MHz memoriji pogresan jer bi doticni cipovi morali biti brzine 2 tj. 2.2ns, sto je za sada nerealno ocekivati, narocito za mas proizvodnju. Ali, videcemo, ima jos vremena.

Nedjo, prevideo si jednu situaciju ' novi DDR moduli bi trebalo da budu na 256-itnoj magistrali, te je 900MHz samo efektivna varijanta... U svakom slučaju, biće zanimljivo jer se Matrox ozbiljno umešao...

Evo mog nagađanja... Matrox će imati najbržu karticu kada su u pitanju profi testovi, i to samo kada je u pitanju najjači model... Znači proCDRS, medmCAD, Lightscape itd.

ATI-jev najskuplji model će biti u ovim testovima malo sporiji ili isti, ali neće imati jednako kvalitetan 2D i 3 DVI izlaza, kao ni dobru podršku za displacement mapping. Ako je i bude, drajveri će zezati u tom segmentu...

nVidiaina nova karta neće ni podržavati Displacement Mapping ali će imati najbolji Pixel Shader performance, igre će najbrže raditi sa njima i koštaće isto ili čak i manje od najjačeg ATI-ja i mnogo manje od Matrox-a. Za igrače, ali i poluprofesionalce, ostaće najbolji izbor...

Estimated prices? Ovako - najjača Matox verzija Millenium G1000 Tripple MAX sa 256MB memorije ići će i do 600 dolara, ali će varijanta na istim klokovima, sa 128MB (Millenium G1000MAX) koštati oko 400 dolara u startu, a varijanta bez izlaza (G1000) oko 333 dolara, što će biti ok izbor i za zahtevne igrače...

R300, sa 128MB, top model, koštaće oko 450 dolara u startu , sa bogatom opremom klasičnom za built by ATI proizvod... Gigabyte i ostali će biti nešto povoljniji ali će se pojaviti i firme koje će konačno napraviti igračke overklokerske kartice od ATI R300 modela...

nVidia će imati brzu memoriju i preuzeti primat u renderingu occluded površina, imati dobar performans sa high poly scenama, ali će joj nedostajati po neki feature koji ima konkurencija... (na koga vas ovo podseća). Cena će biti oko 420 dolara u startu, odnosno 480 dolara za model sa ekstremno brzom memorijom... U svakom slučaju, biće uspešan...

ETO, postadoh prorok...

Pozdrav

Efektivna brzina je 900 Mhz za 450 Mhz DDR!!! U pitanju je ocigledno memorija brzine od oko 2.2 ns !
Naravno, magistrala je 256-bita sto je jos dva puta brze od GF4.
Jednom recju - strashnooo!

Max, magistrala je magistrala, a frekvencija je frekvencija.
No, svejedno, Dejvid Kirk, nVidiain glavni baja (ne nije CEO) je rekao da ce nVidia ostai pri 128bitnoj mem magistrali...

Ako ATi uradi sa 300tkom, ono sto mislim da hoce (stavi na cip GPU jezgro i mem, cipove) onda ce imati najbrzu zver (bar kada je mem. protok u pitanju)...
Ma vidjecemo ;)

U medjuvremenu se pojavi Parhelia :)
ona ima 256 bitni memorijski bus... pa treba ocekaviti da ce i nVidia i ATI uciniti isto...
Inace mislim da specifikacije Parhelie nisu daleko od nV30 i R300 tj. verujem da ce oni mozda imati jos neku inovuciju u odnosu na Matroxov GPU i verovatno vise taktove

Mislim da ce Matrox prvi izaci, i pokupiti dobar deo trzista... Onda ce nVidia i ATI izbaciti nesto jako slicno, ali ce tvrditi da ima vise od toga...

Nedjo, nisi me razumeo, sadasnja magistrala je 128-bitna, a Matrox-ova i na GF5 ce biti 256-bitna... Ako memorija radi na 200 MHz (DDR 400MHz), efektivan bandwidth ce biti 800MHz, kapiras... Barem u teoriji... E sada posto ni 128-bitna memorija nije 2x brza od 64-bitne...

Hm, MaX sorry, ali mislim da gresis

256bitni bus i 200MHz ddr (400 efektivno) ne mogu biti isto sto i 400MHz DDR (800) sa 128bitnim busom... Jer sirina magistrale omogucava da duplo vise podataka dodje do memorije, ali onda imamo problem sto je ona duplo sporija... Doduse ti si rekao u teoriji, to te vadi :)... Ali u praksi mislim da bi se kao brza varijanta pokazalo ovo drugo... Mada kada bi imali neke bas velike texture onda 256bita sigurno pobedjuje... E bilo bi lepo da ta magistrala bude podeljena 8x32bita kako bi se sto bolje iskoristio to prosirenje... i da mu se stavi 400MHz DDR... e to bi onda stvarno otkidalo :)

Ako sve bude ovako lepo kao sto se najvaljuje Matrox pravi bum.. Jedini problem - cena i drajveri... Posebno drajveri... Ako posmatramo ono celokupno trziste sa naglaskom na 3D igre oni skoro da nemaju iskustva u pravljenju takvih drajvera... ATI se eto jos muci da ispegla i napravi drajvere koji ce moci da izvuku maximum, a matroxu takav put tek postoji... I na kraju nVidia verovatno opet pobedjuje (sto se tice prodaje i zastupljenosti)

cile je napisao(la):
Hm, MaX sorry, ali mislim da gresis

256bitni bus i 200MHz ddr (400 efektivno) ne mogu biti isto sto i 400MHz DDR (800) sa 128bitnim busom... Jer sirina magistrale omogucava da duplo vise podataka dodje do memorije, ali onda imamo problem sto je ona duplo sporija... Doduse ti si rekao u teoriji, to te vadi :)... Ali u praksi mislim da bi se kao brza varijanta pokazalo ovo drugo... Mada kada bi imali neke bas velike texture onda 256bita sigurno pobedjuje... E bilo bi lepo da ta magistrala bude podeljena 8x32bita kako bi se sto bolje iskoristio to prosirenje... i da mu se stavi 400MHz DDR... e to bi onda stvarno otkidalo :)
Mislim da greshish. G450 je chak sporiji od G400 upravo ybog toga shto koristi DDR memoriju na 64-bit magistrali dok je G400 koristio brzi ( 5 ns ) SGRAM na 128-bit magistrali. Jednostavno je stvar u adresiranju i latenciji memorije. Mislim da je shira magistrala bolje reshenje, a shto se tiche velichine tekstura to danas nije problem. :) Inache kartica ce koristiti 350-400MHz DDR tako da je to to.
Ako sve bude ovako lepo kao sto se najvaljuje Matrox pravi bum.. Jedini problem - cena i drajveri... Posebno drajveri... Ako posmatramo ono celokupno trziste sa naglaskom na 3D igre oni skoro da nemaju iskustva u pravljenju takvih drajvera... ATI se eto jos muci da ispegla i napravi drajvere koji ce moci da izvuku maximum, a matroxu takav put tek postoji... I na kraju nVidia verovatno opet pobedjuje (sto se tice prodaje i zastupljenosti)
Chekajte ljudi, polako. Shta mislite zashto postoji termin Nvidiot? Ima ljudi kojima je fps iznad svega i to je to. Jednu takvu kartu kao shto je Parhelia nepravedno je porediti sa konkurencijom samo po 3D brzini. Shta je sa drugim komparativnim prednostima? Shta je sa Hi-Fi video engine-om, TV-outom, besprekornom slikom i najrealistichnijim efektima? Shta je sa jedinstvenim Dual i Triple Head mogucnostima, savrshenim drajverima, podrshkom za Linux, OS2 i druge OS-ove? Jednostavno prichamo o jednom posebnom proizvodu za ljude koji zele neshto drugachije. Za ljude koji zele inovacije i beskompromisan kvalitet i pouzdanost.

Hm, mislim da je nerealno prognozirati da ce bilo ko (Matrox, NV, ATI) osvojiti dobar deo ili veci deo trzista sa ovim novim modelima koji kostaju cirka 500 dolara. Trziste osvajaju mass-karte, ne najjaci modeli. Ti stranci koji imaju para su vece stipse da izdvoje za komponentu, nego mi koji nemamo kintu :D

magick je napisao(la):
Chekajte ljudi, polako. Shta mislite zashto postoji termin Nvidiot? Ima ljudi kojima je fps iznad svega i to je to. Jednu takvu kartu kao shto je Parhelia nepravedno je porediti sa konkurencijom samo po 3D brzini. Shta je sa drugim komparativnim prednostima? Shta je sa Hi-Fi video engine-om, TV-outom, besprekornom slikom i najrealistichnijim efektima? Shta je sa jedinstvenim Dual i Triple Head mogucnostima, savrshenim drajverima, podrshkom za Linux, OS2 i druge OS-ove? Jednostavno prichamo o jednom posebnom proizvodu za ljude koji zele neshto drugachije. Za ljude koji zele inovacije i beskompromisan kvalitet i pouzdanost.

Pazi ti ne mozes da govoris o nVidiotima jer si ti totalno zaslepljen matroxom (i intelom) :) Posto znam da ne vredi da bilo sta pisem, jer ces ti na bilo sta sto napisem lupiti kilometarski reply, a za takve stvari stvarno nemam vremena. Inace ja sam stvarno impresioniran Parheliom i to sam vec napisao. Takodje u vreme kad sam testirao kartice, kada sam probao G400MAX ishvalio sam ga jer je bio zaista dobar. Znaci nemoj da mislis da sam ja neki nV ili ATI fan :) Moto: niji vazno cije je vazno da je dobro. E sada sto se tice drajvera. Sta ako bude problema, pa u nekoj igri dobijes iskakanje poligona i slicne anomalije? Takodje ako dam toliko para za graficku ocekujem i odlicne performanse. Sto se tice ostalih OS-ova i drugi imaju drajvere za Linux, a ionako 99% ljudi fura Win. Dalje DualHead je na G400 bio odlicno izveden, sigurno je isto i sa Parheliom. Mogucnost prikaza na 3 monitora je jos zanimljivija, ali ko ima para za to? Ono 2 i ajde ako stvarno nekome treba za posao, a tri teskoooo. Ponavljam ono sto nudi Parhelia na papiru je impresivno, ali tesko da ce krajnji korisnici moci to da osete. Posebno mi u Yu koji za sto manje para trazimo sto vise. Ja recimo nisam spreman da dam 600-700dem (ili vise) samo da bi imao karu razlicitu od ostalih i posle da se time hvalim (ili da agresivno drugima nabijam na nos kako je nesto sto ja imam najbolje), kad za 300-400 mogu kupiti onu kartu koja zadovoljava sve moje zahteve. Jednostavno niko ne spori Mercedesu, BMW i Audiu da prave odlicna kola (ili uzmi samo jednog od njih) ali retko ko od normalnog sveta vozi takva kola. Takodje niko ne spori Matroxu da ima izuzetan kvalitet slike i izrade karti, ali kao sto rekoh ljudi traze all around kartu koja moze zadovoljiti sve njihove potrebe za sto manje novca.

Veliki pozdrav :)

cile je napisao(la):
Pazi ti ne mozes da govoris o nVidiotima jer si ti totalno zaslepljen matroxom (i intelom) :) Posto znam da ne vredi da bilo sta pisem, jer ces ti na bilo sta sto napisem lupiti kilometarski reply, a za takve stvari stvarno nemam vremena. Inace ja sam stvarno impresioniran Parheliom i to sam vec napisao. Takodje u vreme kad sam testirao kartice, kada sam probao G400MAX ishvalio sam ga jer je bio zaista dobar. Znaci nemoj da mislis da sam ja neki nV ili ATI fan :) Moto: niji vazno cije je vazno da je dobro. E sada sto se tice drajvera. Sta ako bude problema, pa u nekoj igri dobijes iskakanje poligona i slicne anomalije? Takodje ako dam toliko para za graficku ocekujem i odlicne performanse. Sto se tice ostalih OS-ova i drugi imaju drajvere za Linux, a ionako 99% ljudi fura Win. Dalje DualHead je na G400 bio odlicno izveden, sigurno je isto i sa Parheliom. Mogucnost prikaza na 3 monitora je jos zanimljivija, ali ko ima para za to? Ono 2 i ajde ako stvarno nekome treba za posao, a tri teskoooo. Ponavljam ono sto nudi Parhelia na papiru je impresivno, ali tesko da ce krajnji korisnici moci to da osete. Posebno mi u Yu koji za sto manje para trazimo sto vise. Ja recimo nisam spreman da dam 600-700dem (ili vise) samo da bi imao karu razlicitu od ostalih i posle da se time hvalim (ili da agresivno drugima nabijam na nos kako je nesto sto ja imam najbolje), kad za 300-400 mogu kupiti onu kartu koja zadovoljava sve moje zahteve. Jednostavno niko ne spori Mercedesu, BMW i Audiu da prave odlicna kola (ili uzmi samo jednog od njih) ali retko ko od normalnog sveta vozi takva kola. Takodje niko ne spori Matroxu da ima izuzetan kvalitet slike i izrade karti, ali kao sto rekoh ljudi traze all around kartu koja moze zadovoljiti sve njihove potrebe za sto manje novca.

Veliki pozdrav :)

Cile, udaj se za mene :D

magick je napisao(la):

A to ga upravo izbacuje iz konkurencije za masovno osvajanje trzista jer je to preskupa karta i za gamere i za firme koje su do sada masovno nabavljale matroxa, tako da ce njega gajiti samo najokoreliji profesionalci...i par zaludjenika :)

Inace karta zavija sarme, i pece ih, takodje. Uzasno je dobra, ali da bi imala lepu buducnost ne moze ici sa tolikom cenom, koja mora biti manja, niti ce posebno uticati na pad cena ostalih (NV, Ati...) jer je cena drasticno visa...Mozda samo indirektno izazove ubrzanje projekata na NV30 i R300 da bi bila dostignuta njena brzina...

magick je napisao(la):
Za ljude koji zele inovacije i beskompromisan kvalitet i pouzdanost

Ovo sam video ama bas u svakom reklamnom spotu :D Od Pezoa do Sony-ja, od Hyndai-ja do Mercedesa, od Intela do AMD-a, od Simensa do Nokije...:D
Ta kvalitet i pouzdanost mi se vec smucise kao argumenti :p

silverglider je napisao(la):
Hm, mislim da je nerealno prognozirati da ce bilo ko (Matrox, NV, ATI) osvojiti dobar deo ili veci deo trzista sa ovim novim modelima koji kostaju cirka 500 dolara. Trziste osvajaju mass-karte, ne najjaci modeli. Ti stranci koji imaju para su vece stipse da izdvoje za komponentu, nego mi koji nemamo kintu :D
Naravno da niko ni ne misli o tome da će Parhelia postati najprodavanija karta svih vremena i da će sahraniti MX-ove i.t.d. Matrox ima jedan potpuno drugačiji koncept i drugačije viđenje Desktop PC računara. Neko me se to sviđa, nekome možda ne ( !?!?!?!? ) ali je dobro da postoji izbor. Meni se njihov trip sviđa a i odgovara mojim potrebama i interesovanjima.

Meni je simpatično to što je Nevidija pustila m*da i kao krenula u osvajanje profi tržišta i multi-display rešenja. :) Ovo je jedna poklapača koja će je vratiti na mesto. :D

cile je napisao(la):
Pazi ti ne mozes da govoris o nVidiotima jer si ti totalno zaslepljen matroxom (i intelom) :)
To uopšte nije tačno. Objašnjavanje me već zamara jer sam to pokušavao 1000 puta i ne vredi. Uvek se nađe neko poput tebe ko će da izjavi kako sam ja neobjektivan, zaslepljen i ostrašćen a neki newbi će preko toga samo da preleti i prvi sledeći put kada u usta budem uzeo Intel ili Matrox, u bilo kom kontekstu, sudbina će mi biti zapečaćena. Tako se samo množe magicko-fobičari a ja više nemam ni snage, ni volje, ni nerava da se objašnjavam.

Kada sam još pre godinu dana pričao o performansama VIA čipsetova i porblemima sa latencijom PCI magistrale ( bez ljutnje, mnogi nisu ni znali šta je to ) bio sam ismevan. Neko postavi pitanje kakvu konfiguraciju da uzme za video montažu, ja mu kažem da pogleda compatability list proizvođača njegove VE kartice i rukovodi se time, a svi poskaču AMD, KTovo, KTono, .... Posle toga sam ja "intelovac", a to što neki pričaju o stvarima o kojima NEMAJU POJMA to nikom ništa. Njihov argument da AMD & KTxxx razbijaju u igricama i 3DMAX-u je sve, a moj da je Intel nezamenljiv za AV produkciju ne vredi ništa. Pa jel' to u redu? Mozak su mi probili više sa tim 3DMAX-om kao da je ovo u najmanju ruku forum posvećen istom, a ja kada zinem nešto da kažem o video montaži ja sam odmah ložač. Pa da izvinete drugovi nije to u redu!!!
... ostatak posta ....
Sa svim se slaže ( pročitaj moj replay Srebrnom ). U celu ovu priču, i ne znam ni sam kakvu polemiku, smo upali rekao bih slučajno. Sve je počelo od toga što sam ja sa oduševljenjem najavio novi matroxov čip još pre par meseci, a neki su onda ispljuvali Matrox na mrtvo ( njihovo pravo ) jer navodno nikada ništa nije uradio. E sad' moja je urođena osobina da kontriram ( opozicionar do koske :D ) i stajem na stranu napadnutog. Možda pomalo nezrelo, ali bez zadnjih namera ili ikakvog samodokazivanja na bilo čiji račun. Iz čistog entuzijazma sam se uhvatio da širim istinu, postavljam stvari na svoje mesto i podučavam sujetne ( ispravljam krive drine i matim praznu slamu ).

Apsolutno je jasno da Matrox neće napraviti pometnju na Low-end tržištu grafičkih kartica i to nikada nisam tvrdio, ali je takođe jasno da je nipodaštavanje Matroxa i njegovog doprinosa u razvoju grafičkih akceleratora ortodoksno nepoznavanje činjenica ili pak nekakva namera.

Ovo sam morao da izdvojim. :D
Ja recimo nisam spreman da dam 600-700dem (ili vise) samo da bi imao karu razlicitu od ostalih i posle da se time hvalim
Pa boga mi .... :D:D:D

filipenko je napisao(la):
Cile, udaj se za mene :D
Eto vidiš da imaš problem. :D Upravo sam ti o tome govorio.
A to ga upravo izbacuje iz konkurencije za masovno osvajanje trzista jer je to preskupa karta i za gamere i za firme koje su do sada masovno nabavljale matroxa, tako da ce njega gajiti samo najokoreliji profesionalci...i par zaludjenika :)
Da, moglo bi se tako reći, ali ... Matrox nikada nije pravio Value rešenje sakaćenjem čipa već same kartice, što i nije baš preterano pametno sa aspekta ekonomičnosti. G400 je postojao u više varijanti, a najekonomičnija je imala 16MB RAM-a i bila je uskraćena za eksterni RAMDAC ( TVO čip ) tako da nije imala ni DualHead funkcije ni TV-izlaz. U poređenju sa "G400DH 32MB" ili "G400MAX", "G400SH 16MB" je bila dosta jeftinija pa očekujem da i ovaj put nešto slično izmajmunišu. Parhelia ima dva integrisana RAMDAC-a tako da kod ekonomičnijih verzija možemo očekivati izostanak trećeg, eksternog, RAMDAC-a i nešto manje memorije. To bi i bilo sasvim razumno s obzirom da bi kartica očuvala sve svoje DH mogućnosti a TripleHead i nije baš preterano zanimljiv u Value klasi. Time se i smanjuju potrebe za količinom grafičke memorije ( jedan display manje ) tako da bi jedno takvo rešenje bilo prilično primamljivo. E sad' možda će u toj klasi neka NV ili ATi kartica imati slične performanse ( ±5% ) i nešto nižu cenu, ali Matrox ima nekih drugih komparativnih prednosti tipa Hi-Fi video engine ( HDTV encoder ), Displacement Mapping, 16x AA, besprekorna slika i TV-output, odlični drajveri i brdo pratećeg softvera kao i podrška za third party. U svakom slučaju za iste framerate performanse u igricama vredi platiti i do 100DM više samo zato što na kartici piše Matrox jer to donosi niz dodatnih prednosti i mogućnosti ( kome one trebaju i ko zna da ih ceni ). To je moje mišljenje i u ovom razmatranju sam se zadržo na srednjoj klasi grafičkih katica kao multimadijalnih all-in-round rešenja.
Inace karta zavija sarme, i pece ih, takodje. Uzasno je dobra, ali da bi imala lepu buducnost ne moze ici sa tolikom cenom, koja mora biti manja, niti ce posebno uticati na pad cena ostalih (NV, Ati...) jer je cena drasticno visa...Mozda samo indirektno izazove ubrzanje projekata na NV30 i R300 da bi bila dostignuta njena brzina...
Slažem se sa tim razmišljanjem i nadam se da je tačno to što se šuška. Navodno odavno imaju u pripremi naslednika jer 512-bit čip složićeš se ima dosta prostora za razvoj i proširenja. Ipak to ne znači da će se direktno sukobiti sa ATi-em i NV na Value tržištu i da će preći na šestomesečni ciklus izbacivanja novih čipova ili nedajbože prodaju čipova third party proizvođačima kartica.
Ovo sam video ama bas u svakom reklamnom spotu :D Od Pezoa do Sony-ja, od Hyndai-ja do Mercedesa, od Intela do AMD-a, od Simensa do Nokije...:D
Ta kvalitet i pouzdanost mi se vec smucise kao argumenti :p
S tim što Mercedesu ili Matroxu ne treba reklama. Ime i cena sve govore. ;) :D

Za magick-a u vezi one slovne greske gde fali t u reci karta :) :
Znas kako kazu sto je babi milo to joj se i snilo :), prema tome mozda je tebi zato ovaj deo posebno zanimljiv :D NHF sala, sala... Sta ces greske u kucanju se desavaju, a rec karta je bas nezgodna kada se tako nesto desi :)

A samo jos ne znam gde sam ja to nipodaštavao matrox? posto si to napisao kada si quotovao moj post. Ali dobro mozda se i ovde desilo ono kako i gore, da si video ono sto zelis da vidis :) Ne, ne ipak je to ortodoksno nepoznavanje cinjenica sa moje strane, a zla namera je sigurno postojala jer sam ja inace Dart Vejder (mada sada nista nisam ucinio, ali neka kriv sam priznajem :))
A da zaboravih, kada su pre nekoliko meseci izasle specifikacije novog Matroovog GPU ja sam ih postovao sa temom moze li se matrox vratiti (ili tako nesto slicno) i mislim da sam tamo napisao jos ponesto lepo o ovoj kompaniji. Jos jedno nipodastavanje Matroxa sa moje strane :)

A inace zato sto je kod nas puno onih koji rade i govore stvari tipa: "Iz čistog entuzijazma sam se uhvatio da širim istinu, postavljam stvari na svoje mesto i podučavam sujetne ( ispravljam krive drine i matim praznu slamu )" Zato nam je i drzava ovakva. Svako je najpametniji i misli da je on predodredjen da siri istinu i otvara oci onima koji su glupi :)

A nemoj da mi diras bracnu ponudu :D A to da ja imam problem, pa... pisalo je kar(t)u drgaciju od ostalih, a ne da nemam kartu... Stoga ja nemam problem, mozda ti to nesto iz licnog iskustva? :D

A u ovu polemiku stvarno jesmo upali slucajno. Ja sam se samo zapitao da li ce sjajan cip pratiti i odgovarajuci drajveri... A onda sledi NVidiot i ostale stvari... Gluposti, ono ovakve rasprave (kao i AMD vs. intel ili nV vs. ATI) mogu se zavrsiti samo u negativnim tonovima a to nikako ne valja. Ono stanje ce ostati isto, samo sto ce se bezveze potrositi vreme na nepotrebnu raspravu.

cile je napisao(la):
Za magick-a u vezi one slovne greske gde fali t u reci karta :) :
Znas kako kazu sto je babi milo to joj se i snilo :), prema tome mozda je tebi zato ovaj deo posebno zanimljiv : D NHF sala, sala... Sta ces greske u kucanju se desavaju, a rec karta je bas nezgodna kada se tako nesto desi :)
Nisi ti skapirao. Nije da se zalim, al' da za 600-700DM imaš nešto tako posebno deluje mi kao dobar posao. :D Ko još ne bi voleo da ima bolju ( veću ) kar(t)u, toga nikad' dosta. Onaj ko to iskreno ne bi voleo sigurno bi voleo da mu je manja. :D Ne zamerite na pošalicama, ovo je ipak ( uglavnom ) muški forum. :D
A samo jos ne znam gde sam ja to nipodađtavao matrox? posto si to napisao kada si quotovao moj post. Ali dobro mozda se i ovde desilo ono kako i gore, da si video ono sto zelis da vidis :)
Nesporazum. Nije se to odnosilo na tebe, već uopšte. Samo sam se nadovezao na tvoju priču i izneo svoja gledišta ne bi li konačno skinuo neke etikete koje su mi prikačene. Ako još jednom pročitaš taj post u kome sam te quotovao primetićeš: Sa svim se slažem ( pročitaj moj replay Srebrnom ).
Ne, ne ipak je to ortodoksno nepoznavanje cinjenica sa moje strane, a zla namera je sigurno postojala jer sam ja inace Dart Vejder (mada sada nista nisam ucinio, ali neka kriv sam priznajem :) )
Ne znam zašto si pomislio da se sve to odnosi na tebe? :confused: Izgleda da ja nisam bio dovoljno jasan ili ti nisi pratio od početka razvoj tih Matrox polemika. Jeste da sam quotovao tvoj post, ali je jedina ozbiljnija zamerka bila na račun prve rečenice pa sam kasnije nastavio da objašnjavam svoje pozicije a ne tebi da bilo šta zameram.
A da zaboravih, kada su pre nekoliko meseci izasle specifikacije novog Matroovog GPU ja sam ih postovao sa temom moze li se matrox vratiti (ili tako nesto slicno) i mislim da sam tamo napisao jos ponesto lepo o ovoj kompaniji. Jos jedno nipodastavanje Matroxa sa moje strane :)
Ma O.K. nisi me razumeo, nije to ništa bilo na tvoj račun već sam samo iskoristio trenutak da objasnim neke stvari i razbijem neistine koje mi se podmeću.

BTW: specifikacije Parhelie su se pojavile pre par dana, a juče i zvanično. To što si ti postovao je nažalost bila prvoaprilska šala.
A inace zato sto je kod nas puno onih koji rade i govore stvari tipa: "Iz čistog entuzijazma sam se uhvatio da širim istinu, postavljam stvari na svoje mesto i podučavam sujetne ( ispravljam krive drine i matim praznu slamu )" Zato nam je i drzava ovakva. Svako je najpametniji i misli da je on predodredjen da siri istinu i otvara oci onima koji su glupi :)
Eeeee pazi malo, sada već šetaš po ivici. Nije uredu to što si rekao.

Prvo, nemoj meni da namećeš nekakvu odgovornost za stanje u državi jer mene niko ništa nije pitao niti sam ja toliko bitan da bi igrao neku ključnu ulogu bilo gde. Moja individua je inače atipična za ove prostore tako da ni poređenje nije na mestu. Uostalom stanje u našoj državi je ovakvo zahvaljujući jednoj ogavnoj ekipi ljudi koja je imala vlast i drugoj ekipi ljudi koja je sve to posmatrala i nije ništa preduzimala. Stavljanje moje malenkosti sa dotičnima u isti kontekst je za mene izuzetno uvredljivo.

Drugo, nisam ja rekao ni za koga da je glup, niti intelektualni kapaciteti imaju ikakve veze sa informisanošću. Daleko od toga da ja za sebe mislim da sam neki veliki stručnjak, ali tim je gora situacija jer smatram da je ovaj forum još uvek u kamenom dobu. Kada sam postao aktivan član, na ovom forumu nije bilo nikoga ko bi mogao da ti objasni šta je to IRQ i čemu služi, a o drugim stvarima da i ne govorim. Danas su stvari dosta bolje ali i dalje ima puno (power)usera PC-a koji izigravaju stručnjake i razumeju se u sve živo. Ja bar nikada nisam išao izvan svojih mogućnosti i prodavao drugima 3/4 za kilo.
A nemoj da mi diras bracnu ponudu :D A to da ja imam problem, pa... pisalo je kar(t)u drgaciju od ostalih, a ne da nemam kartu... Stoga ja nemam problem, mozda ti to nesto iz licnog iskustva? : D
Zašto bi imao problem ako nemaš kar(t)u? Ja baš više volim one koji je nemaju. :D Inače to sa problemom se odnosilo na filipenka koji mora da svrši od sreće svaki put kada neko kaže nešto protiv mene ili nekog mog stava. :confused: Pa vidiš na šta je sve spreman samo da čuje nekoga ko ne misli kao ja. :)
A u ovu polemiku stvarno jesmo upali slucajno. Ja sam se samo zapitao da li ce sjajan cip pratiti i odgovarajuci drajveri... A onda sledi NVidiot i ostale stvari... Gluposti, ono ovakve rasprave (kao i AMD vs. intel ili nV vs. ATI) mogu se zavrsiti samo u negativnim tonovima a to nikako ne valja. Ono stanje ce ostati isto, samo sto ce se bezveze potrositi vreme na nepotrebnu raspravu.
Pa da vidiš i da ne mora sve da se završi na krv i nož. To naravno zavisi od sagovornika. :)
:wave;

Dobro i ja sam umanjio cenu Parhelie (ipak je 400-450$ mnogo vise od 600-700DEM, ono to je moja losa interpertacija :))
A znas kako velicina karte i nije toliko bitna, mislim ne mora uvek da se ide na to da bude veca. Vidis ja sam svojom jako zadovoljan, posto ja i moja devojka mozemo da igramo sve igre u 1200x1024 sa visokim frame reatom, pa ako zelimo mozemo da ukljucimo i FSAA :D

Ono za specifikacije, mislim da je bilo pre prvog aprila i da je to bila najava samo... A te specifikacije su prakticno samo plod glasina da Matrox pravi nesto novo i ono otrilike da su dostaaaaaaa drugacije od onogoa sto imamo kao final product :)

A sto se tice poredjenja sa drzavom... Nisam te bas uporedio sa ljudima na vlasti, nego vise je to kao mentalitetn naseg naroda. Zas ona fora svi Srbi su najbolji selektori :) Mislim ok je biti u opoziciji, ali ne treba po svaku cenu ubedjivati druge u svoja uverenja :)

A ne mora sve da se zavrsi na krv i noz? Sta bre ne mora, sta nemoj po glavi :D Ma naravno... Samo ono mislim da dosta ljudi previse navija za neku stranu (ovo se ne odnosi samo na tebe). Ok je nesto braniti, ok je i hvaliti svoje komponente. Ali ne treba se svajti sa celim svetom zato sto neko nece da prihvati da procesor, graficka, zvucna, monitor (ili bilo sta) sto on ima nije najbolje. Jednostavno ako mislim da je moj hardisk najbolji iznecu to, ali nemam nameru da uveravam sve i da im namecem takav stav. A pogotovu da kvalitet neosporno vezujem za neku marku. Ono bas me briga da li imam Intel ili AMD procesor, ASUS ili ABIT (ili neku drugu) plocu, to ime stvarno nije vazno. Vazno je da ta komponenta radi dobro, da zadovoljava moje potrebe i da mogu sebi da je priustim. A ako sledeci put neko drugi izbaci nesto bolje, vrlo rado cu da menjam tabor :) Zato se nadam da vise nece biti vs. rasprava, vec da cemo pricati o konkretnim stvarima i tome sta donosi neka komponenta (znaci i prednosti i mane) bez obzira na to ko ju je napravio.

Jos jednom veliki pozdrav svima :)

magick je napisao(la):
Matrox nikada nije pravio Value rešenje sakaćenjem čipa već same kartice, što i nije baš preterano pametno sa aspekta ekonomičnosti.

Opet lazi i prevare. Pa nedavno smo diskutovali o G550 za koga si i sam rekao da je osakacen a sad kao Matrox nikada nije pravio takve karte nego samo savrsenstva, nije nego...

magick je napisao(la):
Inače to sa problemom se odnosilo na filipenka koji mora da svrši od sreće svaki put kada neko kaže nešto protiv mene ili nekog mog stava. :confused: Pa vidiš na šta je sve spreman samo da čuje nekoga ko ne misli kao ja. :)

Dakle Magick, sa tobom se ne vredi raspravljati. Ja ne svrsavam ni na koga ko je protiv tebe niti si ti uopste toliko vazan da bih ja sad gledao da sam stalno protiv tebe, naprotiv. Ja samo reagujem kad vidim razne glooposti, a to da se slazem sa Ciletom i drugima nema veze sa tobom nego sa time da ti ljudi, za razliku od tebe imaju zdrave stavove sa kojima se ja apsolutno slazem, a ciletov opsti stav po pitanju hardvera apsolutno pozdravlja.
Dakle, ja tebe vise necu uznemiravati niti mi to ne pada na pamet. Ti lepo kupi tu karticu za 600 Dm :)D:D:D davno vecu glupost nisam cuo) i uzivaj u tripple head prikazu...Ja cu se odsad oglasavati samo na glooposti i necu se slagati ni sa kim po pitanju toga da je neko protiv tebe...
Cao :wave;
P.S. samim tim sto cu se obazirati na glooposti prvenstveno, znaci da ce me biti dosta u tvojim thread-ovima :)

Opet lazi i prevare. Pa nedavno smo diskutovali o G550 za koga si i sam rekao da je osakacen a sad kao Matrox nikada nije pravio takve karte nego samo savrsenstva, nije nego...
Kakve bre laži, kakve prevare? Šta to pričaš? Rekao sam da Matrox nikada nije izvodio Value rešenje sakaćenjem čipa već same kartice. G550 je finalan proizvod i takav je kakav je. Tačno da je izveden sakaćenjem T&L jedinice prvobitno zamišljenog G800, ali to nije ono što sam hteo da kažem. Od postojećih proizvoda nikada nisu pravili "Celerone" i "Durone" prostim odsecanjem L2 keša, već samo smanjenjem količine RAM-a na kartici i eventualno izbacivanjem eksternog RAMDAC-a. Znači nikada nisu pravili procesore u stilu NV20 & NV17 ili šta mu je već parnjak, to sam hteo da kažem.
Dakle Magick, sa tobom se ne vredi raspravljati. Ja ne svrsavam ni na koga ko je protiv tebe niti si ti uopste toliko vazan da bih ja sad gledao da sam stalno protiv tebe, naprotiv.
Pa ne znam baš, tvoje ponašanje drugačije pokazuje. Tvoja opsednutost mnome je tolika da me ne vadiš iz usta ( prstiju ) čak ni u drugim sobama i da ti kažem, možeš samo da sanjaš, nikada ti nećeš biti kao Magick. :p
Ja samo reagujem kad vidim razne glooposti, a to da se slazem sa Ciletom i drugima nema veze sa tobom nego sa time da ti ljudi, za razliku od tebe imaju zdrave stavove sa kojima se ja apsolutno slazem, a ciletov opsti stav po pitanju hardvera apsolutno pozdravlja.
Ti reaguješ kada vidiš gluposti? Misliš da si dovoljno kompetentan da ispravljaš nečije gluposti? Naravno imaš pravo na svoje mišljenje i to je u redu, ali kažem ti ponašanje ti je bljutavo i detinjasto ( mora da te još uvek drma pubertet ).
Dakle, ja tebe vise necu uznemiravati niti mi to ne pada na pamet.
Prosto ne mogu da verujem, veoma sam ti zahvalan.
Ti lepo kupi tu karticu za 600 Dm :)D:D:D davno vecu glupost nisam cuo) i uzivaj u tripple head prikazu...Ja cu se odsad oglasavati samo na glooposti i necu se slagati ni sa kim po pitanju toga da je neko protiv tebe...
Naravno da ću kupiti za svoje pare ono što ja hoću, a da li je to glupost ili ne .... pa Bože moj svako ima pravo na svoje mišljenje.
P.S. samim tim sto cu se obazirati na glooposti prvenstveno, znaci da ce me biti dosta u tvojim thread-ovima :)
Kada bi malo spustio loptu i znao više o tome što pričaš ( obrazovao se pre nego što istupiš ) mogle bi to da budu veoma plodonosne diskusije i obostrano korisne.

Ej, Cile... Pa ja i jesam rekao "u teoriji".....
A poznato je da su 64-bit DDR kartice (tj. verzije sa tom memorijom) slabije radile od onih sa 128-bit SDR-om... Sto u praksi treba da radi isto...

byMaX je napisao(la):
Ej, Cile... Pa ja i jesam rekao "u teoriji".....
A poznato je da su 64-bit DDR kartice (tj. verzije sa tom memorijom) slabije radile od onih sa 128-bit SDR-om... Sto u praksi treba da radi isto...

Da da znam znam... na pola posta sam se ispravio :) Mada videcemo, 64bita je preusko zbog toga je to tako sporo... Moze da se desi da je razlika izmedju 128-256 mnogo manja od 64-128. Jer pitanje je kolika je potraba za 256bita tj. koliki ce biti dobitak prelaskom na taj memorijski bus. Za to moramo jos malo da se strpimo :) Jer se uvek desi da nesto sto je bas lepo na papiru bude razocaravajuce u praksi :(

cile je napisao(la):
Da da znam znam... na pola posta sam se ispravio :) Mada videcemo, 64bita je preusko zbog toga je to tako sporo... Moze da se desi da je razlika izmedju 128-256 mnogo manja od 64-128. Jer pitanje je kolika je potraba za 256bita tj. koliki ce biti dobitak prelaskom na taj memorijski bus. Za to moramo jos malo da se strpimo :) Jer se uvek desi da nesto sto je bas lepo na papiru bude razocaravajuce u praksi :(
Polako, biće više detalja. Sada ću samo reći da imaju izuzetno dobru memorijsku arhitekturu sa mnogo sub-kontrolera i raznih optimizacija.

magick je napisao(la):
Polako, biće više detalja. Sada ću samo reći da imaju izuzetno dobru memorijsku arhitekturu sa mnogo sub-kontrolera i raznih optimizacija.

A ja cu te samo upitati (ljudski) da li je to negde objavljeno, tj. procitao si na netu, neko ti je u poverenju rekao ili mozda naprosto znas jer verujes u Matrox ? :)
Koliko znam nigde ti subkontroleri ili metode optimizacije mem. protoka nisu objavljeni.
Ako jesu, bio bih zahvalan na linku

A ja cu te samo upitati (ljudski) da li je to negde objavljeno, tj. procitao si na netu, neko ti je u poverenju rekao ili mozda naprosto znas jer verujes u Matrox ? :)
Koliko znam nigde ti subkontroleri ili metode optimizacije mem. protoka nisu objavljeni.
Ako jesu, bio bih zahvalan na linku
Tech Report je u svom review-u Parhelie objavio deo razgovora sa jednim od matroxovih zvaničnika. Na drugoj strani imaš detalje o tome, a evo i citata za čitanje u lite-u:
Tech Report: Does the Parhelia chip have any provisions for memory bandwidth conservation? If so, which techniques are implemented—Z compression, occlusion culling, fast Z clear? I see it has a "depth acceleration unit for advanced Z processing," but I'm looking for more detail.

Dan Wood: The Depth Acceleration unit and Depth Cache deals with the Z-buffer and managing access to the Z-buffer in an efficient way. This area includes logic to perform fast Z clears and also sophisticated logic to queue up Z-reads and Z-writes so that they are always done in burst access. And more generally, while Parhelia-512 has a great deal of raw memory bandwidth, it is an intelligent memory controller whose architecture allows granular access of data and also optimizes the access from the intensity, depth, fragment and texture buffers through multiple independent sub-controllers.
The overall architecture of the entire chip is extremely complex with various optimization techniques. Some topline optimizations are the inclusion of fast Z clears and multiple large caches to hide page breaks and to maximize burst efficiency. If you look on the chip block diagram you will see that the depth unit, Fragment AA unit, pixel unit, texture units and the display units all interact with the 512-bit Memory controller array. Each of these sub-units has specific logic to optimize memory efficiency, and the memory controller array itself then arbitrates between all of the different requests sent by these different units. There are multiple independent controllers in this array and they can access different information simultaneously.

Wow. I'm getting all tingly.
Zadovoljan? :)

Nazad
Vrh Dno