Šta je novo?

NTSC-PAL Konverzija

PyC

Čuven
Učlanjen(a)
04.03.2003
Poena
609
Da li postoji PCI video capture kartica koja može da na svom ulazu primi bilo koji od sveprisutnih video standarda (NTSC, PAL, SECAM) i da sliku prikaže u punom koloritetu, onako sasvim normalno? Takva kartica bi sigurno morala imati ugrađen konvertor. Ako ima gde može da se kupi?

pre neki dan sam probao neku mini kameru koja ima kompozitni izlaz. na njoj mozes da biras dal ce da pusta pal ili ntsc. povezao sam je na svoj pctv sa temic 4006 FH5 tunerom, za koji svuda pise da je pal, ali sam bez problema imao sliku kad je kamerica bila u ntsc modu. samo sam u dscaleru odabrao ntsc.
uradio sam to cisto iz zezanja, al' mi do sad nije padalo napamet kol'ko je to ustvari cool. :D
kakav ti imas ntsc izvor, tj. sa cega 'oces da prikazujes sliku?

ps. bio je ranije neki rus (mislim na insomniji, il' tako negde) jel to one and the same? ;)

U međuvremenu je rešen dobar deo problema. U pitanju je multifunkcijski video rekorder koji može da pušta skoro sve standarde. Kažem skoro sve, jer mu fali francuski SECAM, a ko za inat baš takvu jednu kasetu smo imali. Dalje se to prosleđuje na Sharpov konvertor na kome jednostavno podesiš ulazni signal i izabereš željeni izlazni. Sve to fino za sada funkcioniše, samo mi fali player za french SECAM. No i to nije problem nabaviti, ali bilo bi fino znati da postoji jedna PCI capture kartica, otvorena za sve standarde.

Za insomniju ne znam, nisam čuo, ali sam čitao u OK magazinu pre jedno dve godine za isto nekog Pyca koji se bavi elektronskom muzikom i potpisuje kao i ja (od tada stavljam veliko C).

e jeste, na njega sam mislio. ;)

Ako mislimo na istog čoveka, on se zove Marko, iz Beograda je (B. Jerković). Dugo ga nisam video & čuo, mada sam ranije uzimao neku muziku od njega... Ako ovo pročita - pozdravljam ga! :)

Bahati [SiD] je napisao(la):
pre neki dan sam probao neku mini kameru koja ima kompozitni izlaz. na njoj mozes da biras dal ce da pusta pal ili ntsc. povezao sam je na svoj pctv sa temic 4006 FH5 tunerom, za koji svuda pise da je pal, ali sam bez problema imao sliku kad je kamerica bila u ntsc modu. samo sam u dscaleru odabrao ntsc.
uradio sam to cisto iz zezanja, al' mi do sad nije padalo napamet kol'ko je to ustvari cool. :D
kakav ti imas ntsc izvor, tj. sa cega 'oces da prikazujes sliku?

ps. bio je ranije neki rus (mislim na insomniji, il' tako negde) jel to one and the same? ;)

Zamolio bih te da mi kazes koja je to mini DV kamera jer me interesuje da kupim kameru koja ima mogucnost AV izlaza i u PAL i u NTSC modu.

PyC je napisao(la):
Da li postoji PCI video capture kartica koja može da na svom ulazu primi bilo koji od sveprisutnih video standarda (NTSC, PAL, SECAM) i da sliku prikaže u punom koloritetu, onako sasvim normalno? Takva kartica bi sigurno morala imati ugrađen konvertor. Ako ima gde može da se kupi?

Skoro sve capture kartice umeju da grebuju i u PAL i NTSC i Secam-u.

A da prikažu sliku... to baš i nije njihov posao (sem combo kartica) :D

Ne treba nikakav convertor, kartica treba da zna da grebuje sve standarde - to je to.

A konverzija se da odraditi sa software-om i jeftinije i kvalitetnije.

inspektor je napisao(la):
Zamolio bih te da mi kazes koja je to mini DV kamera jer me interesuje da kupim kameru koja ima mogucnost AV izlaza i u PAL i u NTSC modu.
ma nije DV, to je logitech pocket video 550 (mpeg4). video sam da trazis pal/ntsc kameru, al' mi nije najjasnije sta ce ti? cak i da postoji takva kamera (mozda i postoji, al' ja neznam) ja bi samo snimao pal jer je bolja rezolucija i boje. ;)

Bahati [SiD] je napisao(la):
...

ma nije DV, to je logitech pocket video 550 (mpeg4). video sam da trazis pal/ntsc kameru, al' mi nije najjasnije sta ce ti? cak i da postoji takva kamera (mozda i postoji, al' ja neznam) ja bi samo snimao pal jer je bolja rezolucija i boje. ;)
Hvala na informaciji.
Sledecih godinu dana bih proveo u Canadi, pa bih se vratio ovde jedno 6 meseci, pa opet neko vreme tamo i tako, a posto tamo nemam PC za eventualnu konverziju, zato mi treba takav mini DV.

Nazad
Vrh Dno