Šta je novo?

NTP server u lokalnoj mreži

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Situacija: 10 računara sa WIN XP u lokalnoj mreži, BEZ izlaza na internet.

Problem: Svi računari moraju da imaju sinhronizovano vreme prema jednom računaru iz mreže. Sama tačnost vremena nije presudna, već sinhronizovanost.

Našao sam registry keys koji se odnose na NTP i neka (malo zbunjujuća) uputsva šta menjati, ali bih rađe da čujem od ljudi koji su to podešavali i imaju lično iskustvo sa što jednostavnijim rešenjem :)

Poželjno je izbeći 3rd aplikacije.

Recimo da su ti NTP serveri na 192.68.10.100 i 192.168.10.101, na XP mašinama otkucaš:

net time /setsntp:"192.168.10.100 192.168.10.101"

Windows Time servis mora da bude pokrenut.

Ako su u domenu, možeš kroz grupnu polisu da podesiš da se sinhronišu sa DCom (Computer Configuration - Administrative Templates - Windows Time).

Ako nisu trebaće ti jedan NTP server. Meni su NTP serveri uvek bili na Windows Server-u, na Linux-u ili na mrežnoj opremi, tako da ne znam da li može Windows XP da bude NTP server (bez 3rd party softvera).

Šta će mi dva NTP servera?
To sam video na još nekim mestima.

Našao sam dva načina da pokrenem lokalni server, s tim što jedan key registry na koji me uputsvo šalje ne postoji. Prema uputsvu sa MS sajta, lokalni server je već uključen.
Probaću ovu komandu za sinhronizaciju čim budem u mogućnosti.

Pa ako jedan otkaže da se sinhronišu sa drugim. :)

edit:
A da, kada podesiš ntp server:

Kod:
w32tm /resync
forsira sinhronizaciju vremena

w32tm /monitor /computers:localhost
prikazuje ntp server i offset

Poslednja izmena:
Aha, rade redundantno :)
Ja sam mislio paralelno :d

Mislim da se sinhronizuje sa svim serverima sa liste redom (round robin), ali pretpostavljam da nisu svih NTP klijenti isti.

U svakom slučaju ima ih više samo zbog potencijalnog otkaza. :)

Nazad
Vrh Dno