Šta je novo?

NTLDR missing

Milance86

Slavan
Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
309
Kao sto naslov teme kaze, imam taj problem na jednom racunaru!

Naime, dva diska su spojena u RAID 1 (na oba diska isti podaci) i kad sam promenio bateriju, ucitao sam default vrednosti BIOS-a i naravno ta dva diska vise nisu bila u RAID (nego IDE podesavanja)
Ja sam to tek primetio kada sam usao u Windows i video da imam u MyComputer-u jos jedan HD!
I onda restartovah racunar, udjoh u BIOS, stavih RAID, pojavio mi se prozorcic gde sam video da su u RAID-u, ali nece da udje u Win! Izbacuje ovu gore gresku!
Znaci, ako stavim da nisu u RAID-u, on normalno udje u Win koristeci jedan HD, ali nece kada ih stavim u RAID!
Da napomenem da nisam nista instalirao dok sam bio u IDE rezimu, tako da...

...mogu li nekako da namestim ovo, a da ne formatiram oba HD-a, pa sve ispocetka!?

A da, pokusao sam ono sto ima na net-u za vracanje ntldr-a iz recovery console, ali... ntldr ionako vec postoji na oba HD-a (cak i na vise mesta)!
I boot.ini fajl mi deluje normalno!
Windows je XP sa SP3!

Poslednja izmena:
Dobro, ako nema resenja, kao sto mi google nije nasao resenje... onda...
Da li bi radilo ako bi ja podatke sa prvog HD (u koji ulazi Win) kopirao na drugi, tj. treci HD, formatirao ova dva HD (koja su bila vezana u RAID), napravio novi RAID i vratio kompletne podatke?
I da li to posle mogu da kopiram iz Boot-a, tj. da mi ne treba komp sa OS, da bi kopirao i kad ga kopiram da u BIOS-u kazem da sa njega pokrece?

Nije dovoljno samo kopirati ntldr. Morash i fixmbr i fixboot da odradish. Prvenstveno ono prvo tj. fixmbr iz recovery konzole.

Mada ti kad si podigao sistem sa jednog hdd-a, automatski si razrushio raid 1 niz i stvorio razlike.

Moguce da negde u biosu ima opcija za oporavak raid 1 niza ali to zavisi od sistema. Brand mashine imaju kao shto je HP isl.
Samo mu navedesh sa kojeg hdd ce izvuci podatke a koji je kao "shatro" zamenjen. Mislim ovo je i svrha miroringa da moze da se oporavi.
Moguce da postoji soft koji oporavlja raid 1 niz po podizanju sistema.

Najbolje bi bilo da napravish ghostom ceo image na 3-ci hdd on onog koji se bootuje i onda ponovo kreirash raid 1 i vratish ghost na niz.

Nadam se da nisi pobrkao raid 1 i raid 0 tj. raid 1 -> miroring a raid 0 ->stripe.

Poslednja izmena:
Da u pitanju je RAID 1 i bas zato sam ga stvorio, jer su mi svi podaci bitni, u slucaju da crkne jedan HD!
I meni je cudno da nema nigde oporavak! Kad u BIOS-u stavim RAID, pri podizanju kompa mi pojavi prozor gde stoji da su u RAID-u ta dva diska (2 od 250GB), a da treci nije! I kada udjem sa ctrl+i, nemam nigde nista vezano za oporavak, repair ili sta vec! Samo create/delete!
Znaci, trebalo bi da radi ako napravim ghost i posle opet napravim raid i vratim ghost!
Samo je moje pitanje koji program za ghost da koristim, da bi iz boot-a mogao da vratim?
Napravio bih ghost, stavio ga na treci HD i posle ga vratio!

Da u pitanju je RAID 1 i bas zato sam ga stvorio, jer su mi svi podaci bitni, u slucaju da crkne jedan HD!
I meni je cudno da nema nigde oporavak! Kad u BIOS-u stavim RAID, pri podizanju kompa mi pojavi prozor gde stoji da su u RAID-u ta dva diska (2 od 250GB), a da treci nije! I kada udjem sa ctrl+i, nemam nigde nista vezano za oporavak, repair ili sta vec! Samo create/delete!
Znaci, trebalo bi da radi ako napravim ghost i posle opet napravim raid i vratim ghost!
Samo je moje pitanje koji program za ghost da koristim, da bi iz boot-a mogao da vratim?
Napravio bih ghost, stavio ga na treci HD i posle ga vratio!

Probaj najnovijji hiren's boot 9.8 cd trebalo bi da ima podrshku za raid nizove a i koristi ghost sa njega. Samo da ti lepo prepozna raid niz ghost ostalo je sve isto kao da i nemash raid.

Vazi, danas cu pokusati sa Hiren's-om!
Bas ima dosta programa, pokusacu sa npr.:

Norton Ghost 11.5
Similar to Drive Image (with usb/scsi support)

Poslednja izmena:
Acronis True Image, novije verzije sigurno, provereno rade sa RAID-om

Nazad
Vrh Dno