Šta je novo?

Ntfs...

• Začetnik teme Začetnik teme DusaN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DusaN

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
875
Da li moze da se stavi NTFS bez formatiranja HDDa i ponovnog instaliranja WinXPa?
Nesto kao neki konvertor (kao sto je bilo u slucaju fat16->fat32) ili slicno?

Partition magic zavrsava posao. Mislim da je poslendja verzija 7 i imas ga na FOSI-ju
Nisam nikada probao sa NTFS nazad na FAT, ali kazu da nije preporucljivo.

DusaN je napisao(la):
Da li moze da se stavi NTFS bez formatiranja HDDa i ponovnog instaliranja WinXPa?
Nesto kao neki konvertor (kao sto je bilo u slucaju fat16->fat32) ili slicno?

Može bez ikakvih problema iz samog winXP-a.
Idi na Start/Run i kucaj

convert D: /fs:ntfs

Umesto D: stavi slovo koje odgovara particiji koju hoćeš da konvertuješ.

Re: Re: Ntfs...

Laki Strajk je napisao(la):
Može bez ikakvih problema iz samog winXP-a.
Idi na Start/Run i kucaj

convert D: /fs:ntfs

Umesto D: stavi slovo koje odgovara particiji koju hoćeš da konvertuješ.

Hvala.

A da li ce biti problema posto hocu C particiju (onu na kojoj mi je WinXP instaliran) da prebacim u NTFS, hocu li izgubiti podatke ili ce da uraditi konverziju bezbolno?

Ja ti ne preporucujem Partion Magic ako zelis da konvertujes primarnu particiju odnosno onu sa XP-om. On jeste dobar, ali bojim se da se XP-u to nece bas svideti... 😀
To uradi iz samog windowsa onako kako je Laki rekao ili My Computer pa desni klik na disk i tamo imas opciju za konvert.

ma jok ja sam to uradio iz paticion magic i sve radi ok....

Re: Re: Re: Ntfs...

DusaN je napisao(la):
Hvala.

A da li ce biti problema posto hocu C particiju (onu na kojoj mi je WinXP instaliran) da prebacim u NTFS, hocu li izgubiti podatke ili ce da uraditi konverziju bezbolno?

Bez brige. Biće bezbolno 🙂

Koja

svrha prebacivati se na NTFS kad je FAT32 brzi skoro dvaput. Jedino ako ces da pravis prava pristupa na toj particiji ali mislim da nije bas pametno share-ovati sistemsku particiju na kojoj ti se nalazi i pagefile itd i sl. Moj ti je savet, ako nisi u nekom poslovnom okruzenju, da ga ostavis na Fat-u i da napravis drugu particiju gde ces da se zezas sa quotama, DFS-om, kriptovanjem fajlova itd i sl...

Pozdrav i cheers

Koja svrha prebacivati se na NTFS kad je FAT32 brzi skoro dvaput

POUZDANOST I BEZBEDNOST !

PS
... Fata je Fata, al' dvaput je dvaput !

Fata je Fata

zormanic je napisao(la):
POUZDANOST I BEZBEDNOST !

PS
... Fata je Fata, al' dvaput je dvaput !

Bezbednost OK ali sto se tice pouzdanosti za godinu dana posedovanja Maxe od 40GB na 7200 nisam imao iscekiran disk sa bilo kakvom greskom ...

Re: Koja

Batica je napisao(la):
Koja svrha prebacivati se na NTFS kad je FAT32 brzi skoro dvaput

ne bih rekao da je brzi... ali, glavno je to da je Win9x pravljen za prevazidjeni FAT32, a da su WinNT/2000/XP pravljeni za NTFS! Znaci, svaki OS je najbolje prilagodjen svom izvornom okruzenju!

Re: Leba ti...

Miroslav je napisao(la):
leba ti odakle ti ta informacija?

Miroslave, probaj da skines BenchMarX (fajl se zove bmx.zip) sa http://www.winsite.com/win95/sysutil/page4.html sa kojim ces da isprobas ono sto sam vec pomenuo. Na jednom HD-u (ako imas) obrisi sve (BEKAPUJ) i napravi dve particije, jednu formatiraj u NTFS a drugu u FAT32. Sa BenchMarX-om kao prvo proveri u System Info-u sta sve podrzava NTFS particija a sta ona druga. Sledeca stvar je u velicini klastera u sektoru (8) gde je Fat duplo veci (16).

Leba mi, JESTE brzi!!! A ti proveri pa javi na forum zapazanja...

cheers

Re: Re: Leba ti...

Batica je napisao(la):
Miroslave, probaj da skines BenchMarX (fajl se zove bmx.zip) sa http://www.winsite.com/win95/sysutil/page4.html sa kojim ces da isprobas ono sto sam vec pomenuo. Na jednom HD-u (ako imas) obrisi sve (BEKAPUJ) i napravi dve particije, jednu formatiraj u NTFS a drugu u FAT32. Sa BenchMarX-om kao prvo proveri u System Info-u sta sve podrzava NTFS particija a sta ona druga. Sledeca stvar je u velicini klastera u sektoru (8) gde je Fat duplo veci (16).
Veličina NTFS klastera se može proizvoljno odrediti, dok kod FAT-a zavisi od veličine particije...
Takođe, NTFS ima jako lepu osobinu da može da mountuje drajv u određeni folder.

A što se tiče brzine... u realnom radu nema teorije da je sporiji 50%, šta god generički testovi govorili.

Evo malo mojih iskustava....
Prvi put kad sam instalirao XP stavio sam FAT32... situacija je bila katastrofalna, reseti, blokiranja, i druge razne bljuvotine. Pet sati sam se borio da spasim D particiju koju odjednom nije hteo da vidi. Deinstalirah XP i vratih se na W98SE...
Prethodnih dana mi djavo nije dao mira pa sam ponovo instalirao XP ali ovaj put sa NTFS-om. Ljudi moji, drugi racunar!!! Stabilno, sigurno, brzo, pouzdano - i to sve na kvadrat!!! Racunar apsolutno nije sporiji od prethodne varijante sa FAT32. Da sam znao ranije kako je....
Svo koji instaliraju XP obavezno neka stave NTSF!

Re: Re: Leba ti...

Batica je napisao(la):

Leba mi, JESTE brzi!!! A ti proveri pa javi na forum zapazanja...

cheers
ja ti kazem nema sanse, nisam cuo za taj program, a i sam sam merio pre godinu dana u realnom radu... i bio je fat brzi, ali 5% i rezultati variraju u zavisnosti od velicine particije. ali duplo brzi, pa cak ni za 1/4, nema sanse... pa cemu bi onda pravili NTFS za serverska resenja ako je toliko spor, zar samo da unesu enkripciju, kompresiju ili disk kvote?

Imao sam XP instaliran na obe particije sa FAT32. Kasnije sam konvertovao prvo sistemsku particiju u NTFS a zatim i D particiju i ne da nisam imao problema nego nisam primetio apsolutno nikakvo smanjenje brzine u pristupanju fajlovima. (Naravno, znam da ono teorijski postoji zbog provere bezbednosti). Za konverziju sam koristio komandu convert.
Nikakvih problema sa NTFS-om neces imati, osim u sluchajevima da imash instalirana dva OS-a - Win98 i WinXP/2000.

Za korishcenje Partition Magica za konverziju fajl sistema: Pa, sto puta je na ovom forumu bilo rechi da su se mnogi opekli prilikom rada sa PM iz Windowsa. Zashto rizikovati sa njim kad DOS programi rade pouzdanije? Evo, i sad sam video thread da je coveku pukao PM kod spajanja dve particije i upropastio 18G podataka!

brankoX je napisao(la):
...PM kod spajanja dve particije i upropastio 18G podataka!
ma sto je najgore, ja sam imao dva harda, radio sam sa pm-om na prvom hardu a on mi sjebao ceo drugi hard, 6gb... da ne poverujes

Nazad
Vrh Dno