Šta je novo?

NTFS ili Fat32

Gjimi

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2004
Poena
309
cao
interesuje me bolje je da se instalra WindowsXP na NTFS formatu ili na FAT32, i zbog cega je dobro?

cao

Zasto sam postavio to pitanje!
pitao sam jer imao u poslednu vreme imao sam neke racunare koji su kupjeni na inostranstvu licensirani naprimer Asus i vidim da su formatirani na FAT32, zbog toga sam pitao sta vi mislite?

NTFS definitivno.

naravno NTFS pusti ove gluposti iz neolita, NTFS je bolji, vrlo prosto. XP moze da radi i na FAT-u i na NTFS-u ali je pravljen za NTFS...da ne duzim video sam dosta racunara koji su radili pod XP-om na FAT-u i NTFS-u, NTFS radi bolje i to je to zaista nema drugacijeg primera od ovog (JEDNOSTAVNO JE BOLJI :D ), a sto se tice tih iz inostranstva to je tacno moja bivsa je dobila od sestre komp iz nemacke, XP na FAT32. Nisu ni oni bas toliko pametni kao sto se misli... :cigar:

obi_van je napisao(la):
naravno NTFS pusti ove gluposti iz neolita, NTFS je bolji, vrlo prosto. XP moze da radi i na FAT-u i na NTFS-u ali je pravljen za NTFS...da ne duzim video sam dosta racunara koji su radili pod XP-om na FAT-u i NTFS-u, NTFS radi bolje i to je to zaista nema drugacijeg primera od ovog (JEDNOSTAVNO JE BOLJI :D ), a sto se tice tih iz inostranstva to je tacno moja bivsa je dobila od sestre komp iz nemacke, XP na FAT32. Nisu ni oni bas toliko pametni kao sto se misli... :cigar:

Vise gluposti na jednom mestu ja nisam nigde procitao, osim, naravno, kad ja pisem neke postove, odgovaram na pitanja, etc :d

A jel ovo neko takmicenje u spamu ?
Ili ima isuvise newbiea kojima je upotreba searcha komplikovana pa kad su vec tu da se zabavimo?
Ukratko FAT32 izaziva manje problema,a NTFS je bolji
:smoke:

Poslednja izmena:
obi_van: ostavio si me bez reci.

sidja mi se i to sto si to primetio cisto gledanjem jednog kompa na FATu(kom?) i na NTFS-u

inace. Najbrze iscitavanje je u FAT16 ali je on vec prevazidjen zbog prevelikog gupitka prostora na adresiranje fajlova.

Ja licno uvek prvu particiju drzim na FAT32 ... drugu gde su mi podatci i ostalo na NTFS-u jer. FAT32 da bi mogao da pristupim disku sa obicnim BOOT cd-om (to svakoga saceka kad tad :))

Sto se ntfs-a tice ima male klostere pa formatirenje ume da traje.

Na kraju krajeva HDD od recimo 40gb i ne mozes da formatiras u FAT32 jer je limit 36Gb.

Moj savet je 1particija FAT32 druga NTFS

Poslednja izmena:
xaver je napisao(la):
Na kraju krajeva HDD od recimo 40gb i ne mozes da formatiras u FAT32 jer je limit 36Gb.
Jaka dezinformacija.

Osnovna jedinica FAT32 sistema je cluster. Cluster zavisi od velicine same particije tvrdog diska na racunaru i raste proporcionalno sa velicinom particije. To je prva greska ovog system file-a, mada u to vreme kada je pisan FAT32 nije se znalo da ce HDD narasti do danasnjih velicina.Tada su bili velicine jednog GB. Evo primera imas particiju od 32GB, znaci imas cluster od 32kB. Problem je sto kada zelis da zapises neki mali file od recimo 2kB on zauzima ceo cluster od celih 32kB. Evo i ovo, kada formatiras veliki HDD od recimo danas normalnih 80GB i ne delis ga na particije mozes da izgubis i do deset posto kapaciteta istog. Jos nesto ako zelis sigurnost i tu je FAT32 u podredjenom polozaju, jer zapisane podatke mozes povratiti i procitati lakse nego sa NTFS-a. Naime mozes 8 puta instalirati windows brisati ga itd itd a opet neko moze da iscita ono sto si uradio prvi put.Takodje u FAT32 se moras podici samo sa primarne particije, dok se u NTFS-u mozes dici sa bilo koje. NTFS je dakle puno bolji po aspektima koriscenja prostora na disku, nudi vecu zastitu prilikom upisivanja podataka i neovlascenog citanja istih. Sama cinjenica da prilikom instalacije XP nudi ka default opciju NTFS govori dosta. Sto se tice clustera u NTFS-u on moze biti od 512byteova do 64kB, a uobicajena velicina je 4kB.Da ne govorim o moranju da se restartuje masina svaki sekund kao i da se stalno prilikom dizanja pali scandisk ukoliko ste izasli naglo ili se masina nekim cudom restartovala. Evo i ovo je ukratko bilo...po nekada pomislim da bi neki i dalje radje lemili lemilicom modem za maticnu plocu nego da je jednostavno uguraju u PCI slot, porediti FAT32 i NTFS je ok ali tvrditi da je NTFS bezveze to je kao da kazes da ti u kolima danas ne treba ABS ili vazdusni jastuk. Na kraju sta vama smeta u NTFS-u, ako ste stucnjaci onda nemogucnost pristupa bez boot diskete ne bi trebao biti problem za vas. Ako imate XP na boot disku imate i recovery konzolu pa izvolite popravite sta mozete. Vidim smeta vam i duzina formatiranja, nabavite PartitionMagic na disku koji je boot-abilan i formatiracete i napravicete particije za manje od minute.
Eto ako treba jos ima toga, ja sam samo hteo plasticno coveku da objasnim da sjase sa magarca na konja, a ne da se siljim sa vama ovde ko je pametniji, ja sigurno nisam pametniji od dosta vas ovde, ali vidim da imate i dalje neku nostalgicarsku bolest prema fat-u, moj savet...prebolite ga sto pre!!!

obi_van je napisao(la):
Ma pametni su oni mnogo vise nego sto mi mislimo.Znas li zasto je u fat-u?
Zato sto svaki taj pc dobije i recovery cd-e.Taj recovery radi samo u Fat32 i obicno ima jedan deo podataka na harddisku.Znaci,ako nekom padne system onda samo ubaci cd i startuje pc i za 10 tak minuta sve je ponovo kao novo.
E sad njih i nezanima dal ce tako da radi brze ili sporije.Bitno je samo da im niko ne donosi pc zbog toga sto je pao system.
A normalno tamo 50% i neznaju sta je to instalacije windowsa itd. :d

FAt32. Samo zato sto imam potrebu da povremeno pristupim disku iz dosa. Zasto- ne pitajte me. KAko cu da pristypim fat32 disku iz cistog dosa? Komplikovano mi je da mu prilazim iz recovery console.i

Sve ima svoje prednosti i mane. NTFS particiju koristim za zastitu podataka (vrlo zgodno ako imate nesto sto drugi ne smeju da vide), a FAT32 zbog (meni veoma bitnog) sledeceg:
1. Linux moze da pise po FATu vrlo elegantno (na NTFSu moze, ali riskantno)
2. mnogo komotnije i lakse dizanje i popravka sistema

Naravoucenije: koristite i NTFS i FAT32 (moze i FAT16 ako koristite DOS 6.22 kao i ja :p)

Za single-user kucnu upotrebu, gde enkripcija podataka i grupe/owneri ne igraju nikakvu ulogu, sve price o tome kako NTFS brise patos sa FAT-om 32 padaju u vodu. I na FAT-u se moze podesavati velicina klastera, tako da i tu NTFS gubi "prednost". A drugo, kako ces upisivati fajlove po NTFS particiji na drugom sistemu ako kompjuter ne zna koje su grupe i useri owneri tih fajlova?

Poslednja izmena:
vi ste se izgubili u ovoj polemici negde, coveka zanima sta da radi sa instalacijom XP-a. Da li da koristi FAT32 ili NTFS, a ne dali moze da instalira linux windows ili sta ja znam na svoj disk. Ok, volite FAT i tesko vam da se rastanete od njega ali to ne znaci da je bolji...icice auto i na felnama samo, ali nece biti tako udobno zar ne :banana:

borab je napisao(la):
FAt32. Samo zato sto imam potrebu da povremeno pristupim disku iz dosa. Zasto- ne pitajte me. KAko cu da pristypim fat32 disku iz cistog dosa? Komplikovano mi je da mu prilazim iz recovery console.i

Kada pnapravis sistemsku disketu u Windows XP-u onda mozes i NTFS particiji da pristupis iz dos-a.

Ljudi NTFS New Tehnology File System. Stvarno jedna od retkih 'izreka' koja stvarno opravdava svoje ime (setite se DDR-a). Bas sam ranije uporedjivao kopiranje fajla sa FAT32 na NTFS (ili FAT32) i obrnuto i sa NTFS na NTFS. Ljudi krupan fajl (DivX film) se iskopire daleko brze dok vise sitnih fajlova (700 mega slika) je samo za nijansu meni bilo brze. OS daleko brze radi na NTFS-u (podizanje sistema, startovanje programa itd...).

Poslednja izmena:
Bojan Novakovic je napisao(la):
Kada pnapravis sistemsku disketu u Windows XP-u onda mozes i NTFS particiji da pristupis iz dos-a.

...pa to ti pricam, ali dzaba :D , sve se moze i u NTFS-u i uopste nije toliko komplikovano, ako vas buni nesto imate na netu komande za recovery konzolu...

Zaista neznam cemu ova bezvredna diskusija oko fat32 i NTFS-a. Samo ste zbunili coveka koji je ocekivao konkretan odgovor. Ako NTFS "vidi" fat32 a obrnuto nemoze jasno je da je NTFS nadogradnja fat32 i nije neki sasvim novi fajl sistem. Unapredjen je recimo za multimediju zbog famoznih 2GB fajla granice za fat32 dok NTFS moze proizvoljnu velicinu. Brzina??? To merite u milisekunde ili neke sekunde. Ja licno neprimecujem razliku bar ne drasticnu da bi se polemisalo.
Posto uvek drzim dva win-a XP i 98SE zbog potrebe na fat 32, probao sam benchmark test. Cak sam na fat32 imao malo bolji rezultat. Mozda je bio u pitanju i win 98SE dok je XP bio na NTFS-u.
Moj predlog je da covek proba oba fajl sistema, primeni instalaciju pa neka sam odabere. Nisu Nemci glupi, stara srpska boljka o pameti, a sta mi to imamo iz IT tehnologije??? Cuvene TFT monitore i titanijum graficke kartice iz Ivanjice.

Pamet nam toliko doseze da iz licnog iskustva mogu napisati da ljudi ko' sumanuti instaliraju XP na masinu sa 128MB memorije!!! Samo da lepse izgleda. Sto je jos gore i dileri to isto rade kad uvaljuju kompjutere vrlo pismenom srpskom narodu. Pa se onda jadnik zali sto mu komp blokira???!!!!

Neznam koliko znam ali zato znam koliko neznam. I uvek nanovo sebe iznenadim sta jos mogu nauciti!
Pozdrav svima.

NTFS.....da se naviknemo, jer uskoro stize i novi Windows Longhorn.....

astrolog je napisao(la):
Ako NTFS "vidi" fat32 a obrnuto nemoze jasno je da je NTFS nadogradnja fat32 i nije neki sasvim novi fajl sistem.
NTFS ne moze da "vidi" nista, nego operativni sistem ili ima podrsku za neki fajl sistem, ili nema. NTFS jeste, uslovno receno, potpuno novi fajl sistem, u svakom slucaju sasvim drugaciji of FAT-a, a nikakva nadogradnja. Uslovno, zato sto je prva verzija istog izasla pre vise od decenije.

astrolog je napisao(la):
Ako NTFS "vidi" fat32 a obrnuto nemoze jasno je da je NTFS nadogradnja fat32 i nije neki sasvim novi fajl sistem.
NTFS jeste sasvim novi fajl-sistem. On ne moze da "vidi" FAT32, to radi operativni sistem. I Linux vidi FAT32, znaci li to da je ext2/3 nadogradnja FAT-a? :S:

EDIT: A da, i H_Fusion ti je objasnio :)

Poslednja izmena:
postoji neki sajt....citao sam o tome.
NTFS jeste u prednosti mada ne uvek i svuda.

u teoriji bi trebalo da se fajlovi u FAT32 brze citaju jer je klaster veci.
Najbrze se cita iz FAT16 fajl sistema.

Po meni jedan od najvecih problema NTFS-a je defragmentacija bas zbog sitnog klastera. To traje. Opet sa druge strane NTFS nudi neke druge stvari...sigurnost uglavnom.

Ne znam dali je neko pokusavao da vraati podatke sa puknute NTFS particije. Mnogo se lakse i sigurnije vracaju podatci sa ntfs-a. (ako se ne varam)

Za Voodoo-a i H Fusion-a lepo sam napisao NADOGRADNJA a ne update ili nesto slicno.
To vam je kao zidanje kuce. Zavrsite sa zutom opekom pa stavite potkrovlje sa crvenom. Jeste cigla nova i drugacija ali???
Mora se odrzati kompatabilnost zbog programa i naravno igara i te price majkrosofta su vec ofucana fraza. Nije on dzaba najbogatiji na svetu koji nam uvaljuje najgori operativni sistema sa milion zakrpa. Ali je zato bio pametan da unisti konkurenciju koja je nudila daleko bolje operativne sisteme. Videcemo sta ce se desavati u buducnosti!

Desetak godina sam radio na Amigi 1200 a da mi ni jednom nije pukao sistem. A koliko se mucili jadnici sa 486 i Pentium kecom.....

Pozdrav i hvala na ukazanim primedbama.

Nazad
Vrh Dno