Šta je novo?

NTFS ili FAT32?

ToxiC

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2002
Poena
679
heh....imam jedno pitanjce!
da li je bolje HDD staviti u NTFS ili WIN32??
naime kada imam neki GLOMAZAN HDD od recimo 80 GB,sta da radim sa njim da ne izgubim puno slobodnog prostora po klasterima???
da li je dobro toliko velik HDD particionirati na vise 8-10 particija????
i da li postoji pravilo koliko maksimalno particija treba da ima HDD?

P.S.
pri odgovorima racunajte imajte u vidu VELIKE HDD i najmanje bacanje prostora!!

ToxiC je napisao(la):
heh....imam jedno pitanjce!
da li je bolje HDD staviti u NTFS ili WIN32??
naime kada imam neki GLOMAZAN HDD od recimo 80 GB,sta da radim sa njim da ne izgubim puno slobodnog prostora po klasterima???
da li je dobro toliko velik HDD particionirati na vise 8-10 particija????
i da li postoji pravilo koliko maksimalno particija treba da ima HDD?

P.S.
pri odgovorima racunajte imajte u vidu VELIKE HDD i najmanje bacanje prostora!!
Ako ćeš da držiš ogromne particije definitivno ntfs jer se na njemu može podešavati veličina klastera nezavisno od veličine particije.

A što se mene tiče ja bih uvek gde nije neophodna čitljivost pod win9x stavljao ntfs.

8 do 10 particija? pa ja bi se pogubio po silnim slovima za tili momenat :)

rokni jednu sistemsku, jednu za ostalo i to ntfs, naravno pod uslovom da si na win2k/xp. ako ti treba fat32, recimo negde nosis disk, onda rokni jos jednu fat32 particiju.

moja barakuda ima sledeci raspored:

10gb - winxp
7gb - win2000 advanced server
ostalo - ntfs, gde drzim sve djakonije

disk je 80gb sto se da videti iz signature

Zavisi sta najvise radis na racunaru... Ako radis napr. obradu videa videces da ti disk i nije toliko glomazan. U svakom slucaju, stavljati 8-10 particija na disk je nepregledno cak i kada bi stavljao nekoliko OS-a na njega...

U svakom slucaju NTFS je bolji fajl sistem i njega ti preporucujem (ako nemas 98-cu).

brankoX je napisao(la):
Zavisi sta najvise radis na racunaru... Ako radis napr. obradu videa videces da ti disk i nije toliko glomazan. U svakom slucaju, stavljati 8-10 particija na disk je nepregledno cak i kada bi stavljao nekoliko OS-a na njega...

U svakom slucaju NTFS je bolji fajl sistem i njega ti preporucujem (ako nemas 98-cu).
svi spominjete obradu videa kao jedan od poslova koji zahteva dosta prostora na disku.

e sad pitanje: koji to jos posao zahteva toliko mesta?

NTFS ti omogucuje snimanje 4GB fajla a mozda i vise nisam proverio, ujedno je i sporiji zbog security opcija. A FAT32 je brzi ali neces moci da stavljas nikakva prava pod Win2000. Ali ako ti je to kucna masina slobodno drzi Fat32. A ako imas ogromne particije tipa 80 Gb ili vise onda bi trebalo da stavis NTFS, radi prepoznavanja... Nisam siguran koliki je limit u FAT32 na velicinu particije.

da ali kad imas velike FAT32 particije ondak je i cluster velik pa je i VELIK gubitak prostora na disku!!!

jazza je napisao(la):
NTFS ti omogucuje snimanje 4GB fajla a mozda i vise nisam proverio, ujedno je i sporiji zbog security opcija. A FAT32 je brzi ali neces moci da stavljas nikakva prava pod Win2000. Ali ako ti je to kucna masina slobodno drzi Fat32. A ako imas ogromne particije tipa 80 Gb ili vise onda bi trebalo da stavis NTFS, radi prepoznavanja... Nisam siguran koliki je limit u FAT32 na velicinu particije.

Neznam odakle ti ova informacija da je NTFS sporiji (napisi mi link ili konkretne podatke o tome molim te), a osim toga NTFS nema ogranicenja sto se tice velicine fajlova... odnosno ima ogranicenje na onoliko koliki ti je HDD...
FAT32 ima ogranicenje na 4GB...
I zamolio bih te da mi objasnis o kakvom se to NTFS prepoznavanju radi ?

hvala i pozdrav

Marsovac je napisao(la):
Neznam odakle ti ova informacija da je NTFS sporiji (napisi mi link ili konkretne podatke o tome molim te), a osim toga NTFS nema ogranicenja sto se tice velicine fajlova... odnosno ima ogranicenje na onoliko koliki ti je HDD...
FAT32 ima ogranicenje na 4GB...
I zamolio bih te da mi objasnis o kakvom se to NTFS prepoznavanju radi ?

hvala i pozdrav

Ima ogranicenje fajlova 12 GB ili 8GB ako radis video montazu, barem se meni tako desavalo. Kod mene je definitivno sporiji NTFS od FAT. Vidi se na svakom mogucem testu, a i u radu. A to je zato sto on proverava security opcije koje pod FAT32 nije moguce koristiti zbog fajl sistema. E ako gresim ispravi me... I koliki si najveci fajl snimio pod NTFS-om?

jazza je napisao(la):
Ima ogranicenje fajlova 12 GB ili 8GB ako radis video montazu, barem se meni tako desavalo. Kod mene je definitivno sporiji NTFS od FAT. Vidi se na svakom mogucem testu, a i u radu. A to je zato sto on proverava security opcije koje pod FAT32 nije moguce koristiti zbog fajl sistema. E ako gresim ispravi me... I koliki si najveci fajl snimio pod NTFS-om?
Ja sam skoro grebovao neki video fajl od 40-ak GB bez problema. Inace prebacio sam sistemski disk sa FAT32 na NTFS i ne radi mi nista sporije. Naravno u pitanju je subjektivni osecaj, nisam pokretao benchmarke.

Dandy je napisao(la):
Ja sam skoro grebovao neki video fajl od 40-ak GB bez problema. Inace prebacio sam sistemski disk sa FAT32 na NTFS i ne radi mi nista sporije. Naravno u pitanju je subjektivni osecaj, nisam pokretao benchmarke.

Pa onda sam ja pogresio. Inace koju karticu si koristio za grebovanje jer ja sa DV 500 ne mogu da izgrebujem vise od 12 GB, kaze mi da ne mogu da procitam fajl, tipa kao da sam presao size limit. A ako je to tako kao sto Vi kazete onda kod mene nesto ne valja. I ja se ovom prilikom izvinjavam Marsovcu sto sam ga napao

PS: Nije bilo namerno, ali kod mene to ne radi kako treba.

Dandy je napisao(la):
Benchmark je pokazao da je NTFS nesto sporiji, ali ne nesto drasticno da bi to bolo oci u realnom radu, definitivno stabilniji, ali ako nesto krene kako ne treba (retko) mnogo je teze srediti nego sa FAT-om + sto je problem prici NTFS-u sa drugog OS-a (primera radi, poneses disk kod ortaka).
Sve u svemu, poboljsanja koja donisi su takva da ne vidim zasto bi neko trcao da brze-bolje FAT pretera u NTFS (konverzija je relativno laka ako prodje sve bez problema, ali povratak ume da zagorca zivot).

Crni je napisao(la):
Benchmark je pokazao da je NTFS nesto sporiji, ali ne nesto drasticno da bi to bolo oci u realnom radu, definitivno stabilniji, ali ako nesto krene kako ne treba (retko) mnogo je teze srediti nego sa FAT-om + sto je problem prici NTFS-u sa drugog OS-a (primera radi, poneses disk kod ortaka).
Sve u svemu, poboljsanja koja donisi su takva da ne vidim zasto bi neko trcao da brze-bolje FAT pretera u NTFS (konverzija je relativno laka ako prodje sve bez problema, ali povratak ume da zagorca zivot).

Potpuno si u pravu, a ne daj boze da napravis dinamicke diskova. E onda stvarno nista....

PS: Ne zovi ortaka jer ni on nece moci da ti pomogne :beat:

Marsovac je napisao(la):
... znaci manju particiju system+programi FAT32, a ostatak puknes u NTFS...

i sta kad se ne_daj_boze desi da mu nestane sistem/restartuje masina/padne win i sl, pa scandisk 'pojede' neki fajl ?
da reinstalira to sto je ******o (chak i win)? :p

Marsovac je napisao(la):
Prouci pa odluci... moj je savet da uradis slicno onome sto je uradio Alexandar... znaci manju particiju system+programi FAT32, a ostatak puknes u NTFS...
poz`
bio na linku i video....pa se pitam:
1) hteo sam da na disku recimo 60GB (ili vecem) napravim jednu particiju od 5 GB za OS (jer u program files ja NIKAD NE INSTALIRAM NISTA NEGO U DRUGE FOLDERE NA D: PARTICIJI) a resto 55GB da bude D particija....ali tako izgleda ne valja i treba disk particionirati u vise particija?!?!?
2) zar u NTFS ne moze ,ne zavisno od velicine particije da se namesti cluster koliko oces da bude velik??

ToxiC je napisao(la):
bio na linku i video....pa se pitam:
1) hteo sam da na disku recimo 60GB (ili vecem) napravim jednu particiju od 5 GB za OS (jer u program files ja NIKAD NE INSTALIRAM NISTA NEGO U DRUGE FOLDERE NA D: PARTICIJI) a resto 55GB da bude D particija....ali tako izgleda ne valja i treba disk particionirati u vise particija?!?!?
2) zar u NTFS ne moze ,ne zavisno od velicine particije da se namesti cluster koliko oces da bude velik??

Moze kada formatiras particiju imas da biras velicinu klastera i ide od 512b do 4kb a u winXp-u ide do 64k

jazza je napisao(la):
Pa onda sam ja pogresio. Inace koju karticu si koristio za grebovanje jer ja sa DV 500 ne mogu da izgrebujem vise od 12 GB, kaze mi da ne mogu da procitam fajl, tipa kao da sam presao size limit. A ako je to tako kao sto Vi kazete onda kod mene nesto ne valja. I ja se ovom prilikom izvinjavam Marsovcu sto sam ga napao

PS: Nije bilo namerno, ali kod mene to ne radi kako treba.
Sa MMC-om na Hercules AIW 8500DV, kada sam grebovao u nekompresovan avi.

Moguce da je to zbog nekopresije. Ali DV500 opasno zeza sa tim. Tako da nisam uspeo vise od 4 Gb hmmm Sredice njega bili,)

Vrh Dno