Šta je novo?

NP800 mail review

farmaceut

Čuven
Učlanjen(a)
12.01.2002
Poena
619
Prije par dana, na CEBIT-u, dokopao sam se kineskog tableta pod nazivom "Newman NP800", pa da malo da podjelim utiske.

Specifikacije tableta, ukratko:
-8 '' multi-touch capacitive screen
-RK2818 1GHZ, 256 MB ram, 8GB internal storage
-wifi, 3G modem, hdmi
-Android 2.1

(vise na sajtu proizvodjaca: http://www.newsmy.com/en/products_show.asp?ArticleID=535)

Utisci:
Tablet sam uzeo maltene "na blef", za 140Eur, i jako sam se pozitivno iznenadio.
Ekran je iznenadjujuce dobar, za klasu bolji od svih "rezistivnih" kineza slicne cijene, ukljucujuci i Archos 7 home tablet. Podrzava multi-touch, dosta je osjetljiv, i daje osjecaj puno blizi Ipad-u nego uredjajima slicnog cjenovnog ranga.
Tablet podrzava wifi, 3G, ima ful-size USB port, sdcard. Odlicno se snalazi sa 720p HD videom, hdmi out nisam jos probao (nemam mini hdmi kabla).

Brzina i odziv u radu su solidni, opet puno bolji od Archos 7 (namjerno poredim sa ovim tabetom, jer sam ga htjeo kupiti dan prije). Vec desetak dana ga koristim, i pokazao se kao mnogo korisnija stvarcica nego sto sam ocekivao - sluzi mi za pregled slika, surf iz kreveta/u kafani/ i sl, vec sam ga napunio raznim PDF-ima za sebe i suprugu (jer nam se svidja e-book reader), a ja sam odmah instalirao VNC, SSH i jos stosta sa marketa.

Mali problem predstavljaju DNS serveri koje mobilna telefonija dodjeli kada koristim 3G, a sa kojima uredjaj ima problema. (trazim nacin da ih promejnim, vec sam jednom "root-ovao" sistem, bezuspjesno, pa sam morao raditi recovery)
Baterija traje preko 6h, uz 50% vremena online (wireless). Sve u svemu ekstra stvarcica, i definitivno vrijedi tih para.

Pusta HD? To je vec zapanjujuce. Rockchip Rk2818 koristi stariju ARM9 arhitekturu, pravo je cudo da je neki proizvodjac na njemu uspeo da implementira 720p video prikaz. Cak i Archos70/Prestigio PMP7070 ne podrzava nista bolje od ovoga, i pored ARM Cortex A8 procesora (sa, ako se ne varam PoverVR SGX530 grafikom, ali nisam siguran sto se ovoga tice). A za pomenute pare, bilo bi ga veoma zanimljivo videti ovde.

Ruku na srce, radi se o 720p demo samplovima i manjim klipovima od par stotina MB, koje sam imao pri ruci. Nisam stavio "full" HD materijal, pa moj kometar treba shvatiti uslovno.
Ali u svakom slucaju, simpa stvar. Potrudit cu se da g amalo opteretim kada budem imao vremena, pa cu napisati dodatne utiske.

Pusta HD? To je vec zapanjujuce. Rockchip Rk2818 koristi stariju ARM9 arhitekturu, pravo je cudo da je neki proizvodjac na njemu uspeo da implementira 720p video prikaz. Cak i Archos70/Prestigio PMP7070 ne podrzava nista bolje od ovoga, i pored ARM Cortex A8 procesora (sa, ako se ne varam PoverVR SGX530 grafikom, ali nisam siguran sto se ovoga tice). A za pomenute pare, bilo bi ga veoma zanimljivo videti ovde.

za ove archose mi je čudno da ne puštaju 1080p, pošto znam da imaju bolji procesor i grafičku od npr flytouch-a a flytouch je puštao 1080p avatara sa jakim bitrateom bez ikakvih problema kod mene, a znam da je i kod drugih koji su ga imali.

za ove archose mi je čudno da ne puštaju 1080p, pošto znam da imaju bolji procesor i grafičku od npr flytouch-a a flytouch je puštao 1080p avatara sa jakim bitrateom bez ikakvih problema kod mene, a znam da je i kod drugih koji su ga imali.

Mozda i moze uz dodatni softver, ne znam, nisam imao prilike da ga propustim kroz sake, ali njegov HDMI izlaz svakako ne moze da prikaze rezoluciju visu od 1280x720. Verovatno zato Archos nije hteo da ugradi softver koji prikazuje 1080p.

U svakom slucaju, bilo bi lepo videti kakva je slika na NP800 preko HDMI izlaza.

Vrh Dno