Šta je novo?

Hardver Novogodisnji PC

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Labello

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2017
Poena
565
Pozdrav svima,

Dodje vreme za novi PC posle skoro 12 godina. Naravno posto se nije ulagalo, sad moramo jako da udjemo na svim frontovima.
Svrha kompa, gaming i browsing. Budzet, nema ga, ali sa "razumom". :D Igracemo se na Ultrawide 34" Oled monitoru.

Tako da ajmo malo da se igramo!

CPU: dilema, 7700/9600x/9700x - a kasnije da sacekamo Zen 6 x3d i zatvorimo AM5 platformu sa stilom? za UW 1440p ne vidim previse poente za x3d, bolje uloziti u jaci gpu, 9700x je blizu 9800x3d u igrama
CPU Cooler: Arctic Freezer 36 Black - mislim da mi vise od ovoga ne treba, ryzen cpu su hladni, malo trose, vodeno ce mi biti overkill, em bucnije - ako bih morao to, onda Liquid Freezer 360 pretpostavljam?
MOBO: Gigabyte X870E Aorus Pro / Asrock X870E Taichi Lite, Asus Tuf/Rog? - znam da bacam pare na mobo ali zelim nesto kvalitetno na duze staze
RAM: Kingston FURY Beast 64GB 6000mhz CL30 (KF560C30BBEK2-64) - da li je ovo dobar izbor ili da jurim G.Skill ili vecu brzinu, 8000mhz?
SSD: Samsung Evo Plus 2TB / Samsung 990 Pro - ovde jos nisam siguran koji za OS i igre, gledah neke testove, novi Evo Plus odlican za to, ali Pro nije daleko
PSU: FSP Hydro TI Pro 850W ATX 3.0 5.0 - ovde sam se dvoumio da li da jurim 1000w, ali mislim da mi nikada nece zatrebati, i 850w ce jedva da prelazim 40-50%
CASE: Fractal Design North XL TG - prvo hteo obican North, ali ovaj nudi mnogo vise prostora, i veci protok vazduha
GPU: cekamo RTX 5080 da vidim koliko ce da nas oderu, u suprotnom 5070 ili 5070 Ti
Monitor: Dell AW3423DWF ili Samsung G8 G85SD (vise tezim Samsung-u)

Podebljano je za sta sam se vec odlucio i mislim da nema greske.

Takodje potreban savet da li da uzimam jos jedan Fractal Design Aspect 14 PWM za pozadi na kucistu, jer tri vec dolaze sa kucistem, ili da zamenim svi cetiri sa Arctic 14 PWM modelima, ako smatrate da su bolji i tisi.
Takodje planiram Mixer custom extenzije da stavim. I naravno konfiguracija je na duze staze. :)

Poslednja izmena:
ako razmisljas o buducem x3d onda bilo koji od ova tri je ok, uzmi najjeftiniji (9700x je mozda blizu 7800x3d u igrama, 9800x3d je next level)
ja bih uzeo kvalitetan aio (ako se kupuje racunar svakih 12 godina, pocasti sebe lepo necim kvalitetnim)
meni je asus bios uvek bio vrhunski
ram ok, samo ja nesto ne volim kingston pa bih ovde pre uzeo gskill ili crucial (ali to sam ja :))
samsung 990 pro ili crucial t500
psu corsair recimo 850w odlicno (ako se uzima racunar na 12 godina, gledao bih neko 80+ platinum ili titanium)
case, totalno subjektivno :) mada mislim da i obican north zadovoljava sve, ali ako volis velika kucista go for it.
gpu: ako neces da cekas 3+ meseca onda 4080 super i miran si jako dugo

Rekoh ti u drugoj temi: 990 Pro za OS.

990 EVO Plus je DRAM-less NVMe i, iako je PCIe 5.0, radi u x2 režimu, što ti ispadne PCIe 4.0 x4 po brzini. HMB ne može da nadomesti nedostatak DRAM.

990 Pro onda mogu za OS i Igre, pa kasnije za godinu, dve kad 5.0 postane standard, ubacim novi punokrvni 5.0 SSD, a ovaj prebacim u 4.0 slot i cao.
Pa ja ih ocekujem @isnogood vec u Januaru da mogu da se uzmu kod nas, nemoguce da ce tek u aprilu na lagere, daj ne zezaj.
RTX 4080 nema nista kod nas, kao ni 4090, bas iz razloga sto ce novi lager novih kartica da stigne, bar se nadam tome. :D
AMD sam gledao takodje, tu jedino 7900XT ili 7900XTX Nitro Plus modeli, verujem da ce biti jace nego nove AMD karte.

@ilidan ne uzimam komp na svakih 12 godina, nego toliko je proslo od zadnje kupovine, koja i sada radi kako treba, ali ova nova ide na manje, tj. nadam se povremenim upgrade-ima, jer ovako u cugu i all in, dosta vise para kosta nego sa vremena na vreme da se zameni nesto. Zato bih maticnu, i napajanje na duze staze, kuciste individualna stvar, sve ostalo videcemo.

Druga alternativa je da ogranicim budzet i uzmem sve bang for the buck, pa onda vremenom da menjam na bolje deo po deo.

krajem januara je predstavljanje, krajem februara najranije ce moci da se kupi najverovatnije samo 5080 (ako verujemo leaks), pa ce polako da stizu i ostali modeli.

krajem januara 2024. je predstavljena 4000 super, pa se moglo uzeti tek krajem februara (znam jer sam pratio i uzeo pocetkom marta)

pa sigurno nisi ni za ovaj komp planirao da radi 12 godina, pa eto :)
zato i kazem za kvalitetno napajanje (platinum ili titanium)

edit: vidim da je CES od 07. do 11.01.2025. znaci nije bas kraj, sredina januara (posle praznika ako cemo ultra precizno)

Uh, ocekivao sam da ce to ici brze malo. Mislim u martu mi je rodjendan, plus bonus od firme, onda vec moze i 5090. :D
Aj za GPU da porazmislim sta cu, svakako ce zavisiti od cena, a i to u martu/aprilu, em ce kod nas sacica karata da bude, i to oni low modeli, plus ce cena biti prenaduvana, u odnosu na ocekivanu naduvanu... Bas sam ga ubo kad da se vratim u PC Gaming. 😩

za 5k seriju racunaj minimum mesec i po dana nakon sto budu dostupne za kupovinu u US, realno sredina marta, uzmi u obzir da ce biti dosta skuplje u odnosu na 4k seriju + razne nove tarife koje dolaze, ako si spreman da das 1500e za 5080 onda cekaj jos 3 meseca :D

kuler uzmi phantom spirit 120 se ili recimo frozn a620 pro

da li ti zaista treba ono sto x870e chipset nudi? ako ne, onda kupi b850 chipset plocu, izlaze negde u januaru
ako je vec gaming u pitanju, za sta ti treba 64gb rama? i vise nego dovoljno je 32gb 6000 cl30 pogotovo ako ces kasnije na x3d

napajanje fsp hydro ti pro 1000w / corsair rm1000x

ssd 2tb kc3000 / 2tb sn850x / 2tb 990 pro - minimalne razlike izmedju ovih modela

baci pogled na artic p12/p14 max ventove, beli modeli maju bolji fan bearing

SN850x se greje više od Kingstona i Samsunga...

Lično, ne sviđaju mi nove AMD ploče ali ako ne žuri neka sačeka B850, iako će biti skupe.

+1 za Arctic P Max. Na P14 i beli i crni bi trebalo da imaju bolji ležaj jer su izašli kasnije. Mada, mislim da je to slučaj i na novijim serijama P12, ako se dobro sećam stavili su ih i na crne...
Mana im je što nemaju daisy chaining, nemaju PST varijantu.

Pa B850 po slikama deluju osakacenije nego B650, a cena sigurno nece da bude u startu pristupacnija, mada ocekujem da definitnivno budu manje od 300e, jer preko toga dolazimo u segment X870. A opet ne verujem ni da ce da budu 200e, sto bi bilo prerealno. Dosta B650 nestalo sa stanja, X670E nema ni jedne, i pitanje da li ce lager da osveze, kad su tu X870.

Jedino da se pojuri na KP, ali za plocu preferiram da bude u domacoj garanciji. Kao i napajanje.

Pozdrav svima,

Dodje vreme za novi PC posle skoro 12 godina. Naravno posto se nije ulagalo, sad moramo jako da udjemo na svim frontovima.
Svrha kompa, gaming i browsing. Budzet, nema ga, ali sa "razumom". :D Igracemo se na Ultrawide 34" Oled monitoru.

Tako da ajmo malo da se igramo!

CPU: dilema, 7700/9600x/9700x - a kasnije da sacekamo Zen 6 x3d i zatvorimo AM5 platformu sa stilom? za UW 1440p ne vidim previse poente za x3d, bolje uloziti u jaci gpu, 9700x je blizu 9800x3d u igrama
CPU Cooler: Arctic Freezer 36 Black - mislim da mi vise od ovoga ne treba, ryzen cpu su hladni, malo trose, vodeno ce mi biti overkill, em bucnije - ako bih morao to, onda Liquid Freezer 360 pretpostavljam?
MOBO: Gigabyte X870E Aorus Pro / Asrock X870E Taichi Lite, Asus Tuf/Rog? - znam da bacam pare na mobo ali zelim nesto kvalitetno na duze staze
RAM: Kingston FURY Beast 64GB 6000mhz CL30 (KF560C30BBEK2-64) - da li je ovo dobar izbor ili da jurim G.Skill ili vecu brzinu, 8000mhz?
SSD: Samsung Evo Plus 2TB / Samsung 990 Pro - ovde jos nisam siguran koji za OS i igre, gledah neke testove, novi Evo Plus odlican za to, ali Pro nije daleko
PSU: FSP Hydro TI Pro 850W ATX 3.0 5.0 - ovde sam se dvoumio da li da jurim 1000w, ali mislim da mi nikada nece zatrebati, i 850w ce jedva da prelazim 40-50%
CASE: Fractal Design North XL TG - prvo hteo obican North, ali ovaj nudi mnogo vise prostora, i veci protok vazduha
GPU: cekamo RTX 5080 da vidim koliko ce da nas oderu, u suprotnom 5070 ili 5070 Ti
Monitor: Dell AW3423DWF ili Samsung G8 G85SD (vise tezim Samsung-u)

Podebljano je za sta sam se vec odlucio i mislim da nema greske.

Takodje potreban savet da li da uzimam jos jedan Fractal Design Aspect 14 PWM za pozadi na kucistu, jer tri vec dolaze sa kucistem, ili da zamenim svi cetiri sa Arctic 14 PWM modelima, ako smatrate da su bolji i tisi.
Takodje planiram Mixer custom extenzije da stavim. I naravno konfiguracija je na duze staze. :)
Taichi je overkill за оно што ти треба.
7700 је одличан процесор, али ако можеш да се протегнеш финансијски до 9700x лепа је куповина.
Мада мислим да ако имаш новца боље инвестираш у нешто попут Ryzen 9 7900 или неки x3d процесор.
Провери димензије кућишта.
Pa B850 po slikama deluju osakacenije nego B650, a cena sigurno nece da bude u startu pristupacnija, mada ocekujem da definitnivno budu manje od 300e, jer preko toga dolazimo u segment X870. A opet ne verujem ni da ce da budu 200e, sto bi bilo prerealno. Dosta B650 nestalo sa stanja, X670E nema ni jedne, i pitanje da li ce lager da osveze, kad su tu X870.

Jedino da se pojuri na KP, ali za plocu preferiram da bude u domacoj garanciji. Kao i napajanje.
Напајање ти се и највише исплати у домаћој гаранцији јер су значајно дуже него код Мађарона.

Заборавих да ти кажем, можеш да узмеш Кингстон и ради ће ти. Ја више преферирам неке друге фирме. Узми 6000 mhz cl28 ако можеш да нађеш и ако ти одговара. Ако не. 6000 cl30. Нема смисла ићи на 8000.

Ne znam sta da radim za maticnu, da li da uzimam Aorus X870E Pro ili X870 Elite? Razlika u ceni 50e.
Ja imam Aorus X870E Pro sa Ryzen 9700x, ali svi parametri i svaki reviw kaže da su ploče skoro pa iste da ne kažemo identične po performansama.

Ako te ne mrzi, pogledaj zadnji Buildzoidov video, analizira Gigabajtove X870 i B850 ploče...mislim da sam okačio u X870 temi.

Uzmi jeftiniju, razlike su minimalne, USB port više, Qualcomm WiFi umesto Mediateka i slično...

Sta rekoste za ram? Sto ne volite Kingston? Imam Beast vec 12 godina, deluju ok. Drugu sam ugradio GSkill Flare, vidim na KP ima i Corsair Dominator kao treca opcija, ali skuplji su i RGB.

personal preference :D

ako imas extra iskustvo sa Kingstonom, go for it. u principu sve je to isto za AM5, 6000-6400MT/s ne treba preko

mozda ovi novi CL26 GSkill moduli :D samo ko zna koja ce cena biti :)

Arctic Freezer 36 dovoljan za 7700X? Planiram da ga ogranicim na 75-85c u BIOS-u, cisto da bude hladniji i smanjim potrosnju, i podesim brzinu ventova na neku brzinu da ne budu previse bucni, mada Arctic ventilatori su jedni od kvalitetnijih, nadam se da nece biti problema oko hladnjenja ni buke.

Ili da idem na Arctic Liquid 360? Nisam nesto detaljno gledao do sada vodena hladnjenja, uvek sam bio za vazduh, iz razloga sto je tise, jeftnije i sigurnije.

Sta rekoste za ram? Sto ne volite Kingston? Imam Beast vec 12 godina, deluju ok.
Имао сам њихов флеш и читач картица. Флеш је убрзо почео да прави проблеме, а и читач картица после пар месеци.
Имам Kingston ssd који није био јефтин а нема dram. То се зове нова ревизија, па сам научио на тежи начин.
Па су ми се мало смучили.
Drugu sam ugradio GSkill Flare, vidim na KP ima i Corsair Dominator kao treca opcija, ali skuplji su i RGB.
Нема у продавницама G.Skill углавном преко Мађарона
od mene preporuka za team group t-create expert 6000 cl30, perfektno stabilni i to uz buildzoid timings
Која плоча ?
Arctic Freezer 36 dovoljan za 7700X? Planiram da ga ogranicim na 75-85c u BIOS-u, cisto da bude hladniji i smanjim potrosnju, i podesim brzinu ventova na neku brzinu da ne budu previse bucni, mada Arctic ventilatori su jedni od kvalitetnijih, nadam se da nece biti problema oko hladnjenja ni buke.

Ili da idem na Arctic Liquid 360? Nisam nesto detaljno gledao do sada vodena hladnjenja, uvek sam bio za vazduh, iz razloga sto je tise, jeftnije i sigurnije.
Мислим да ти је превише петљања, боље да узмеш 7900. 7700x није лоша али је "оверклокована" 7700 са високом базном фреквенцијом.
Ако ћеш да играш можда 7700(без X) и боља графичка.

Poslednja izmena:
Posto me mrzi da cekam nove kartice, sta uzeti od ove dve? RX 7900XT Nitro+ ili RTX 4070 Super Tuf/Strix?
Tuf me izadje jeftnije 4K a Strix skuplje 11K u odnosu na 7900XT. Znam da je AMD bolji i pametniji izbor, ali ajd' da se konsultujem.

Treca opcija je da se ispruzim jos 20K i uzmem 4070 Ti Super?

Nazad
Vrh Dno