Dozvoli mi da se objasnim, ne moras odmah po flame - u
...
Taman sam krenuo da pisem reply, ali onda sam odlucio da se jos dodatno informisem i nasao sam se u cudu. Procitao sam da je 2k ranjiv na ovo isto kao i xp. Ne znam nikoga ko nije popio crva, a ima xp i to posle samo par minuta na netu (ma kakvih minuta), a sa druge strane ne znam nikoga ko ima 2k, a da je popio crva (pa ni ja sam, a dosta sam na netu). Kako to? Isto je bilo i sa onim prethodnim crvom. Mislio sam da je samo xp pogodjen time, a zakljucak sam izveo iz gore navedenog. Dakle tu sam pogresio, mada mi i dalje nije jasno. Moj post se uglavnom na to odnosio. Znam da je puno toga preuzeto iz 2k (uostalom 5.0 -> 5.1), nisam bas totalni i.diot (forum filtrira ovu rec, zasto?), ali sam zbog ovoga gore mislio da su ti propusti samo u xp - u. Ne moras podjebavati sa tim filtriranjem... Priznajem da sam tu pogresio, pa bih molio neko objasnjenje - na kulturan nacin ako moze.
Sa druge strane, nije mi jasno kako mozes biti siguran da nikada nista nisi imao u vreme kada nisi imao ni av ni fw? Ko/sta je moglo da ti da takvu informaciju da si 'cist'?
Sa druge strane, logicno mi je da ako neko popije virus ili crv, da ce to i da osetiti, da ce doci do neke promene, makar i sitne. Da bi radio mora biti startovan, jel da? Moze da se startuje automatski sa windowsom, ali tu mogucnost odbacujem kod mene, jer cesto proveravam sta mi se dize sa sistemom (posle instalacije nekog programa uvek). Ako naidjem na nesto novo, potrazim ga na hardu gde je i uvek se ispostavi da je to od nekog programa koji sam tek instalirao. Nadjem i objasnjenje sta je i za sta sluzi. Moze da se startuje tako sto ce se asocirati sa nekom ekstenzijom, npr. exe i kad kod pokrenes nesto startujes i virus, a da to i ne znas. I tu mogucnost bih iskljucio zato sto bi se opet video u task manageru, a njega cesto pokrenem da pogledam nesto i usput uvek pogledam koji su sve procesi rade. Nikad nije bilo nista nepoznato. Ako i ne prepoznajem nesto, lako se nadje informacija od cega je taj proces. Moze da zameni neki meni poznat proces za koji 'zna' da cu ga startovati, ali to ne mora da se desi, a i ako se desi vrlo je moguce da cu uociti nepravilnost u radu tog procesa (ovo sam malo nesrecno srocio, ne zameri). Zato mislim da nisam imao nista kad nisam imao av i fw. Naravno da ne mogu biti 100% siguran, nisam to ni mislio. Ali mislim da je izvesno da sam bio 'cist'. A i ako se startuje da ja to ne znam valjda ce nesto i raditi, a ne samo cucati u memoriji, pa cu primetiti nesto sumnjivo (znam da ne mora da znaci). Ako postoje jos neki nacini koje znam pa sam zaboravio ili nemam pojma da je moguce i tako, siguran sam da ces mi reci
🙂
P. S. Sad se setih jos jednog nacina. Uvek postoji mogucnost da sam glup i da igra na tu kartu
😉