Šta je novo?

Novi Vista Interface

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jao kad te delimir cuje :d

MaxXx je napisao(la):
Jao kad te delimir cuje :d

Delimir se na uobicajene Zonijeve gluposti ne obazire, a povrh svega moze i da edituje/brise postove 🙂 ,)
To se zove odrzavanje higijene foruma.

Poslednja izmena:
Iako postoji dosta problema oko novog interfejsa, sasvim sigurno ce se kasnije pojaviti temice nezavisnih autora, tako ovo sto M$ sada naziva interfejsom (meni licno je odvratno...) nece biti obavezno za upotrebu...

Nadam se samo da je Avalon engine u Visti dovoljno flexibilan da moze da radi sa najrazlicitijim temicama u 3D rezimu (kao pod OS X sa Shapeshifter-om)... Pored toga bice zanimljivo kada nezavisni proizvodjaci izbace najrazlicitije GUI replacement programe koji se oslanjaju na Avalon engine.

Mada, cim oni nesto pocinju da apdejtuju tu klasik temu, ko zna mozda izbace na kraju i ceo Aero Glass iz finalne verzije :d

BTW: U Visti postoji mogucnost od Beta 2 verzije da se u okviru Aero Glass temice iskljuce transparencije (ima checkbox) i Aero Glass tada izgleda kao ova temica sa slike...

Ma bice super Vista, kada se sve sto ne radi poiskljucuje 😀

Poslednja izmena:
pa ni originalni XP izgled nije nikakav. KDE je, npr. jedno 450 puta lepši. Meni lično lepše izgleda onaj stari Windows Classic style nego XP. Međutim, prava poplava programa za izmenu Widnows-look-a radi posao, ne sumnjam da će i na Visti biti isti slučaj
eusa_think.gif

ZoNi je napisao(la):
Sad sam negde procitao na Netu da se vec pojavio patch koji "ubija" debele okvire oko prozora na Visti 🙂 super...

Pa, podeli sa nama link, sto si tako sebican? 🙂

Ili i dalje samo spamujes i pravis noise po forumu? Daj link, pa nas razuveri 🙂

Poslednja izmena:
e koristio sam kde i u odnosu na windows je sto se izgleda tice losiji a sto se funkcionalnosti tice bolji.... linux-u fali jedna stvar..a to je integracija..
sa vistom za sada mislim da nema sta da se poredi osim os x -a koji jos nisam probao...

Poslednja izmena:
genuine, kakva integracija?

o izgledu KDE i Windows XP necemo...to je svar ukusa 🙂

ZoNi je napisao(la):
ni meni se aero uopste ne svidja... mada, pretpostavljam da ce postojati "skinovi" koji ce omoguciti da Vista izgleda XP-oliko...

Dok furas XP, koristis Vista teme. Kad izadje Vista, trazices XP teme?? :wall:

Bojim se da ce sa Vistom, bar do nekog prvog service pack-a, biti "Innovation is only skin deep". Daj Boze da gresim :S:

Pa nije bas toliko prosto... WinFX omogucava kreiranje programa sa zaista atraktivnim korisnickim interfejsom, a prvi primer je Microsoft Codename: Max koji se oslanja na WinFX (tj. buduci .Net Framework 3, kako ce se zvati verzija za Windows XP...). To je po meni veoma znacajno, ali slazem se da je spisak poboljsanja zaista mali, ako se uzme u obzir koliko se ceka na Vistu.

Falcon je napisao(la):
Dok furas XP, koristis Vista teme. Kad izadje Vista, trazices XP teme??
ako se to bas obracas meni licno (a ne onako generalno), onda da kazem da ne koristim nikakve Vista teme... u stvari, vec neko duze vreme koristim jedan veoma jednostavan skin za XP (koji se moze videti na linku u mom potpisu)...

u stvari, Vista "skin" mi i ne bi bio previse los, kad ne bi bio crn taskbar i start meni, a onako svetli prozori... kad bi bili plavi, onda bi to bila druga stvar 😉

integracija aplikacija...
ja pokrenem xpdf i dobijem shit prikaz u kde-u zato sto xpdf koristi xlib ili sta vec direktno a ne qt... pokrenem aplikaciju sa gtk-om i dobijem drugaciji prikaz te aplikacije nego standardne kde... nervira me sto svaka aplikacija izgleda drugacije.. jedna ima dugme koje se presijava bolje nego na osX-u a druga ima dugme u obliku pravougaonika bele boje sa tekstom koje invertuje boje kada kliknem na njega ( tehnika iz 75 godine ili ranije ) 🙂
nervira me sto ako hoces da ti se ne ucitavaju svi drajveri u kernelu moras da ga rekonfigurises i rekompajliras i podesis bootloader i sto jos cuda... nervira me sto mi prsne Xgl kada pokrenem javu ili bilo sta 3D. nervira me sto mi osvajac malo po malo ja javi segmentation fault... o takvoj integraciji ja govorim.. hocu da mi sistem bude celina ( Vista ili XP ) a ne perin editor , djoletov kompajler i mikin browser. naravno to linux nikada ne moze jer je takva priroda linux-a....

p.s.
sve ostalo u linuxu mi se svidja

ovde Genuine..

Poslednja izmena:
Onda koristis samo aplikacije koje ti se dopadaju; ako koristis KDE i dopada ti se njegov engine za ovo ili ono, qt i kdelibs bazirani programi, onda ne znam sto si pored kpdf-a ili adobe acrobat readera uopste (koj moj) instalirao xpdf?!?
Imas slobodu da biras pakete, biblioteke i ostalo, posto je velika vecina stvari ionako fraj. Zasto se onda te matore stvari uopste liferuju danas? Ocigledno zato sto postoje sistemi gde se mora instalirati linux, a gde je storage prostor mali (umesto diska stoji recimo CF karta ili disk-on-chip) i gde covek mora u 64, 128 ili 256MB strpati sve to i on prosto nema mesta za KDE/GNOME i njihov footprint. Zamisli, prs'o xgl - pa projekat jos uvek nije ni zavrsen, uradjeno je mozda 70%, itd.

E sad, ti si programer, znas sta su biblioteke, znas sta su beta verzije, early adopting, znas da imas slobodu izbora paketa ili celog okruzenja, i onda ovakav tip zalbe, koju bi covek ocekivao od totalno n00b-a. Uzmi onda windows i pevaj, nije linux za tebe.

moj problem je sto ne mogu da se odlucim.. nikako... na primer prosla tri meseca sam bio na linuxu i nisam ni razmisljao o windows-u osim kada je internet u pitanju.. sada sam probao vistu i ne mogu da se skinem sa nje... jednostavno radi sve sto mi treba ... sa druge strane linux je mnooogo bolji za razvoj software-a.. ime nenormalno mocnu konzolu.. dobru organizaciju fajlova... ima i brzinu ,milion biblioteka za sve sto coveku moze da zatreba.. ima i kvalitetan software za programiranje , dobar kompajler i sve je to nesto sto mi se nenormalno dopada... mislim da mi treba jos jedan racunar 🙂 🙂

genuine je napisao(la):
moj problem je sto ne mogu da se odlucim.. nikako... na primer prosla tri meseca sam bio na linuxu i nisam ni razmisljao o windows-u osim kada je internet u pitanju.. sada sam probao vistu i ne mogu da se skinem sa nje... jednostavno radi sve sto mi treba ... sa druge strane linux je mnooogo bolji za razvoj software-a.. ime nenormalno mocnu konzolu.. dobru organizaciju fajlova... ima i brzinu ,milion biblioteka za sve sto coveku moze da zatreba.. ima i kvalitetan software za programiranje , dobar kompajler i sve je to nesto sto mi se nenormalno dopada... mislim da mi treba jos jedan racunar 🙂 🙂

A zar nije lakse na jednom racunaru instalirati dva operativna sistema? 🙂

a postoji i VMWare Workstation 🙂

ma kakvi za vmware mi treba jos 1gb rama i performasne x 4 za cpu.. dva operativna sistema vec imam to jest imam 3 🙁 .. jednostavno.. vista mi lepse izgleda a linux mi je funkcionalniji.. jel to u preseku osX?

ne treba, iznenadio bi se 😉

pa probao sam i nisam se iznenadio... posebno kada programiram za opengl 2.0spec. nece
evo sad moram i definitivno da se vratim na linux jer imam neki simulator multiprocesora M5 koji je za linux... 🙁 🙁 mrzim oprerativne sisteme

e sad nesto za vistu...
kako vam se cine performanse viste... kod mene na 768mb rama ne mogu da osetim razliku u odnosu na xp...

Poslednja izmena:
Meni se onaj darkerski stil u Visti uopšte ne sviđa. Mada, ukusi se menjaju, sećate i se kako nam je nekad bio lep Win 95 u odnosu na 3.1? Sad nam je i Win2k bljak. Kad se pojavio XP meni je ona default tema bila izuzetno lepa, sad mi je nikakva (koristim Royale temu).

Ne znam sto dizu toliku frku oko Vista look-a. Treba da urade neku prosecnu prijatnu temu i da omoguce laku naknandnu instalaciju tema i manipulaciju njima. Ne kao u XPu gluposti sa uxtheme i sl.
A da je KDE bolje organizovan i lepsi - jeste 😀

e samo kad pogledam windows-tab i alt-tab u visti .. da se najezis... znam da Xgl to ima donekle ali u visti radi sa sve applikacije bile 3d ili ne... i eksplorer je mnogo bolji.. i email klijent.. neznam sto se toliko lozim .. ali jednostavno po meni vista bas obecava...

E u persun sve ako si se ti odusevio nekim OS-om zbog njegovog explorera i email klieta 🙂

Pa realno veliku vecinu korisnika "kupuje" look i velika vecina OS i koristi za Internet i poneku igru.

pa i ne samo to.. dosta je i brz... sad koliko je stabilan pri radu diskutabilno je ali mi nije blokirao ni jednom... meni je ipak vizuelni faktor dosta bitan... vista deluje dosta sredjenije od xp-a... a imam i utisak i bezbednije... mozda gresim....

Pa ima da blenemo ko majmuni u to satima i danima, naravno da je izgled i funkcionalnost interfejsa i programa koji su sastavni deo OS-a od krucijalne vaznosti !!

nesto mi ipak nije jasno... pored toliko ljudi koliko microsoft ima, on jos uvek ima sporiju pretragu fajlova od linux-a ( podrazumevam indexiranu particiju i locate komandu u linux-u ) a da ne govorim po pretrazi po sadrzaju fajlova i biggle search... kde ima mnogo funkcionalniji menadzer prozora... mozete da im radite sta hocete dok kod viste nije bas tako tj zavisi od aplikacije.... ( mislim na lepljive i prozore uvek na vrhu, podesavanje dugmica u prozorima tipa min,max close , i ) pamcenje pozicije i velicine prozora, globalno mapiranje tastera slikanja sadrzaja prozora i sl...

Nazad
Vrh Dno