Šta je novo?

novi virus, jaci od stuxneta

• Začetnik teme Začetnik teme turok
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jel me vi zezate ili se stvarno sve vozi na win?

Na žalost, da. Serveri su ponekad pod Linuxima (veoma retko) ali radne stanice su 99% pod Win-om. Ne samo kod nas.

Kompletan elektroenergetski sistem u dobrom delu Evrope Azije i Afrike, (ne znam za sve zemlje) je pod Win-om. Siemens i ABB, ovi delovi što se bave energetikom, nude opremu za električne centrale, trafostanice, rafinerije, naftne platforme, hemijsku industriju samo za Windows. Druge opcije nemaju ni u ponudi.

Bio sam i u Čelarevskoj pivari. U control room, nadgledanje celog proizvodnog procesa, Windows.

Poslednja izmena:
Win je svuda, čak i u sofisticiranim mašinama specijalne namene. Jednostavno broj i raspoloživost developera utiče na struju koja se platforma koristi. Iako nema nikakve logike, Windows je svuda. 🙂 Ja se posebno začudim kada vidim komplet softver u javi, distribuiran na desetinama računara i servera, a na svakom od njih trči Win. 🙂 Obrazloženje ovaj put nisu ni developer, nego specijalan hardver za koji ne postoje drajveri za Linux. Tu su krivi vendori i njihovi developeri.

...controll room u Krškom, takođe se vrti Windows.

Da se razumemo, sami izvršni uređaji kontrole i upravljanja, oni na samom generatoru, transformatoru, turbini, reaktoru, pumpi... ..sami su za sebe, vezani su neposredno na mašine koje kontrolišu i u njima se vrte softveri zatvorenog koda pisani samo za njih. Sistem je tako smišljen da (uglavnom) nastavlja normalno da radi i kada okruženje (komunikacija, serveri, daljinska kontrola, radne stanice (za operatere), a to je pod Win-om) potpuno umru. Ili nastavlja sve normalno da radi, ili se sistem sam zaustavlja ukoliko ne može da radi bez nadzora ili komunikacije. Uvek tu ima i neka mehanika koja će da sve zaustavi ako baš krene po zlu.

K'o ECU na kolima, poznati OBD. Pristupamo mu i kontrolišemo ga sa Windows-a ili Androida, ali unutra se vrti nešto što je proizvođač kola sam sebi napravio. Ili mu je neko pravio po posebnim zahtevima.

Najgore je što veliki sistemi zaista rade pod Windows-om. Svi Siemens, ABB, Areva, GeneralElectric i slični sistemi za procesnu industriju i daljinsko upravljanje rade pod Windows-om. Pa pogledajte banke. Sve se vrti na Windows-u. Nedavno me je dočekao klasičan Win-ov BSOD na bankomatu?!?

Potpuno si u pravu. Stuxnet je kreiran da napada Siemens-ovu Scad-u "WinCC" koja radi pod XP-om a pretpostavljam da je i ovaj novi virus slične namene samo kompleksniji.
Iranci u nuklearnim postrojenjima koriste Siemensovu opremu,PLC-ovi,profibus mreža itd.
Lako je pretpostaviti ko stoji iza ovog malicioznog koda i čiji je interes da ga ubace u Iranska postrojenja. Navodno su i izazvali neke manje havarije u istim koje su bile posledica Stuxnet-a.

@yoyoo
Jbni MUP CG ima uredjaje koji se u USA prave iskljucivo po porudzbini a ne Iran da rizikuje sa silikonom.

Ovo sto im se desilo je klasicna spijunaza ili pokusaj iste....

E a to će ih 100% zaštiti od špijunaže 🙂 Možda Kinezi ne mogu da gledaju njihove podatke ali za Amere se ne sekiraj 😉

Na žalost, da. Serveri su ponekad pod Linuxima (veoma retko) ali radne stanice su 99% pod Win-om. Ne samo kod nas.

Kompletan elektroenergetski sistem u dobrom delu Evrope Azije i Afrike, (ne znam za sve zemlje) je pod Win-om. Siemens i ABB, ovi delovi što se bave energetikom, nude opremu za električne centrale, trafostanice, rafinerije, naftne platforme, hemijsku industriju samo za Windows. Druge opcije nemaju ni u ponudi.

Bio sam i u Čelarevskoj pivari. U control room, nadgledanje celog proizvodnog procesa, Windows.

Treba razlikovati nadgledanje i rad - nadgledanje jeste pod windowsom ali same 'pametne' masine vrlo verovatno rade pod nekim RTOS-om, sasvim izvesno ne pod windowsom CE (koji se, btw, skoro pa nigde i ne koristi).

Problem moze da bude ako se i za kontrolu sistema koriste windows masine sto verovatno i jeste slucaj (recimo, ako uzmemo elektroenergetske sisteme onda potencijalni virus moze da inicira iskljucivanje celokupnih oblasti sa strujne mreze).

Pa da, kompletan nadzor i upravljanje (tzv. SCADA, http://sr.wikipedia.org/sr/SCADA ) su pod Windows-om. Dakle, operater šalje određenu komadu uređaju (otvori/zatvori ventil, uključi/isključi prekidač, odvrni/zavrni turbinu, pumpu...) iz Windows okruženja. Komanda kroz mrežu stiže do nekog klijent uređaja koji neposredno meri, kontroliše, nadgleda i izvršava automatske ili od operatera zadate komande. Taj klijent je onaj što konačno "klikne" i da komandu servo motoru, okidaču, releju da uradi to i to, i sa druge strane kroz analogne ulaze, senzore, "posmatra ponašanje" samog procesa. I taj klijent je najčešće poseban namenski uređaj u kojem se vrti neki softver zatvorenog koda i on neposredno nije ugrožen virusima. Ali sva komunikacija prema "gore", dakle prema operaterima i centrima upravljanja je windows. A tu je lako ubaciti se i njuškati.

Baš znam da objasnim k'o detetu! A? :d :d :d

Isti Siemens-ov WinCC kojem je Stuxnet namenjen se vrti i kod nas na nekoliko velikih trafostanica. A imaju ga i Hrvati i Bosanci. U Evropi je značajno zastupljen.

Najbezbednije je da je ceo sistem potpuno izolovan, da nema nikakvu vezu sa spoljašnošću, da su pozapušavne sve USB rupe i da su povađeni optički drajvovi. Kod ozbiljnih tako i jeste.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno