Šta je novo?

Novi Samsung 840 SSD

MDM

Čuven
Učlanjen(a)
26.05.2004
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-3770K @ 4.8 GHz, PHANTEKS PH-TC14PE (+fans 5x12 + 3x14)
Matična ploča
ASUS Maximus V GENE
RAM
Mushkin Redline PC3-14900 1866MHz CAS 9-10-9-27 16GB (4 x 4GB)
GPU
SAPPHIRE NITRO Radeon R9 FURY 4G HBM
Storage
GAMMIXS11Pro 1TB; 850PRO 256GB; ST3500418AS 500GB, ST3000DM001 3TB, DT01ACA300 3TB, ST8000VN0022-2EL112 8TB, 2 x ST18000NM000J-2TV103 18TB
Zvuk
Integrated (SupremeFX III - Realtek ALC898) + Tannoy 633 Plus
PSU
ASUS ROG Thor 850W Platinum
Kućište
Cooler Master Centurion 590
Monitor
Acer XR341CK
Miš & tastatura
Logitech G502 SE, Logitech G413 SE, Logitech K800
Ostale periferije
Optiarc AD-7240S
Laptop
HP Victus - 16-e0090ns 65F13EA (Ryzen 7 5800H / RTX 3050 Ti) + KC3000 1TB, 32 GB Fury Impact DDR4 3200MHz, Razer Atheris
Tablet
Windows 10 Pro x64
Mobilni telefon
POCO F3
Pametni uređaji
LG 49UH668V - 49" ULTRA HD 4K LED TV
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Samsung je izbacio novi SSD 840 naslednik čuvenog 830, test će uskoro biti na ovom sajtu. Vidim da će biti dva modela, jedan za mase i jedan za entuzijaste. A za sada piše "100, 000 IOPs read and 90,000 IOPS write" sa novim MDX kontrolerom!

Novi šapion? Budući Best buy?? Videćemo! ,)

Zaboravili su da mu dodaju prefix "F", posto je slika u tom fazonu. :)
100k read i 90k write je verovatno za ovaj entujizast modem, dok onaj nardoni ce ima sigurno pola od toga sto je takodje odlicno.

Fino, mada ja na moju 830-cu nemam zamerki i ne verujem da ću je odmah menjati. Jedino ako mi ne naleti neki 840 256GB ili veći za fine pare :)

Samsung je sve bolji sa SSD-ovima, nadam se da će i ovaj model biti pouzdan kao i 470 i 830 serije.

Mada ne verujem da ćemo ih mi kod nas videti pre nove godine.

Poslednja izmena:
A evo i prvog testa:

http://www.tomshardware.com/reviews/840-pro-ssd-toggle-mode-2,3302.html

It's very quick, topping a majority of our benchmark charts. Moreover, it achieves its great performance while using less power than its competition. This makes the 840 Pro the fastest, most efficient SSD we've seen to date.

Of course, we have to point out that the competition isn't too far behind. OCZ's Vertex 4 and Corsair's Neutron GTX both approach the 840 Pro's sequential read and write performance, lagging slightly in random I/O.

I još jedan:

http://www.anandtech.com/show/6328/samsung-ssd-840-pro-256gb-review

MSRP
Samsung 840 Pro 64 GB $100
Samsung 840 Pro 128 GB $150
Samsung 840 Pro 256 GB $270
Samsung 840 Pro 512 GB $600

Mada očekuju da će realne cene u radnjama biti manje od preporučenih.

Poslednja izmena:
Uh, kolje sve pred sobom! Konačno izgleda jedan nov SSD koji je u svemu bolji od SF2, a ne samo sa nekompresibilnim podacima. V4 ima manu usporenja preko 50% popunjenosti, dok su Neutron i Neutron GTX bolji, ali 840 izgleda caruje! :-devil-:
A nadam se da će i u cenama tako biti, a zašto i ne bi, sve je Samsung unutra te kao i do sada može u potpunosti da kontroliše cene...

S druge strane, ne verujem da će obična varijanta bez pro biti interesanta entuzijastima.

Običan model bi trebalo da ima isti kontroler kao i PRO, ali da koristi 3bpc MLC NAND (3 bits per cell), dakle NAND skoro duplo gorih performansi i manjeg broja PE ciklusa. Nešto kao async varijante kod SF.

S druge strane 3bpc će verovatno doneti novi nivo nižih cena za SSD-ove, verovatno da ćemo uskoro viđati niskobudžetne 256GB varijante.

I ono što nisam primetio odmah PRO varijanta će imati 5 godina garancije, naspram 3 kod običnog modela.

Poslednja izmena:
Evo i ovde test

Ovo je verovatno dovoljno da čak i CAR razmisli o nečemu što nije Marvell :)

Hahaha, sigurno! :d Eto ima i novih igrača, bilo je vreme.

Samo ako bude jeftiniji od Marvela ;)
Da jos pitam da li je neko od vas uspeo da iskoristi 50% brzina S830/m4?:)

Inace WOW za smanjenje potrosnje!

Poslednja izmena:
Ma, moj je shvatio da se ne okrece za godinu dana mladjim screenshotovima kad ovi prethodni podjednako maximalno motivisu :)

Samo ako bude jeftiniji od Marvela ;)
Da jos pitam da li je neko od vas uspeo da iskoristi 50% brzina S830/m4?:)

Inace WOW za smanjenje potrosnje!

Nemam pojma, ja između M4, 830-ce i KHX-a koji su kod mene i ne vidim neke razlike. Da ne znam koji sam u koji računar ugradio, ne bih ni obraćao pažnju (mada i ne obraćam).

Ali lepo je videti da su SSD-ovi za samo godinu - dve prerasli SATA3. A i videćemo kakve će performanse, kapacitet i cene done 3bpc MLC (TLC) NAND.

garant skokno do ny da donese sebi jedan ;)

Poslednja izmena:
Ovo je verovatno dovoljno da čak i CAR razmisli o nečemu što nije Marvell :)

Hahaha, sigurno! :d Eto ima i novih igrača, bilo je vreme.

Hehehehe... :p

Apsolutno, ovo deluje kao jako dobar izbor ;)
Iscitacu kasnije ove testove podrobno, ali ovako na prvu loptu - deluje kao valjan izbor za naslednika ove moje C300-tke ;)

Nemam ja problem sa tim mora li biti Marvell ili ne (veci problem, zna se, imam sa SF-om :d), nemam nista protiv Samsung-a i njihovih kontrolera/SSD-ova, 830-ica je sjajan SSD... s tim sto cu ipak pricekati sam Crucial sa nji'ovom ponudom SSD-ova sa novim Marvell-om (88SS9187), cisto da vidimo kako se on kotira ;)
Mislim, tu je vec Plextor sa svojom uzdanicom, kao prvi sa tim kontrolerom (Vertex 4 su ipak rebrandirali :p)... ali ipak, da sacekamo samog Crucial-a :smoke:

P.S. Ne videh ove dusmane sto se javise u medjuvremenu, nije bilo njihovih komentara dok sam pisao reply... :D

Poslednja izmena:
Cudni rezultati na techspotu, pricitajte zakljucak www.techspot.com/review/578-samsung-840-pro-ssd/page9.html

Ma verovatno ne ispeglani FW, inače ne bi imalo logike...

Ni S830 nije blistao u svemu, imao je ipak neke brzinske mane. Medjutim RADIO JE! A posto smo presli prilicno preko brzina i najbrzih HDD-ova, to je mnogo bitnije. Zato se i Samsung 470/830 koriste maltene jedini u laptopovima.

Čuj, radio je. RADI za sve pare :) 830 ima lošiji IOPS i random write od recimo M4, a upravo su to na 840 dosta podigli.

U principu delim mišljenje s profesorom, 840 Pro još nije počeo sa prodajom, koliko sam video tek od sredine oktobra kreće prodaja, a ovo još nisu retail diskovi tako da verovatno još treba da poliraju FW.

Ala su ispeglali performanse sa ovim 840 pro. Pokidao je konkurenciju. MDX kontroler podrzava do 1TB ali Samsung nije hteo da plasira takav ssd zbog cene.

Kako vidim ovde, biće najezda TLC-a uskoro.

TLC SSD-ovi bi mogli da posluže za storage kod kojih ne dolazi do čestih upisa i brisanja podataka.

Evo poredjenja
Mada kažu da je brzina čitanja i upisa sporija nego kod klasičnog MLC , ipak mislim da je to do kontrolera i algoritama za otkrivanje grešaka koji su komplikovaniji pa zahtevaju brži rad.
Drugim rečima potreban je kontroler na 500Mhz-1Ghz koji će dovoljno brzo da odrađuje sve to.
Ako budu unapredili i usavršili kontrolere do te mere TLC bi možda mogao da bude konkurencija MLCu u svim kategorijama sem u izdržljivosti.

Sudeći prema najezdi TLC ssd-ova cena tlc nand flasha će biti povoljnija taman toliko da se uz upotrebu boljih kontrolera dobije na sličnoj brzini kao kod sadašljih MLC ali sve to po nižoj ceni a za endurance niko ne mari. A i što bi ako npr. dobije 256GB flash diska za npr. ~80-100 evra. Ostalo je za statističare.
Koliko ciklusa može da napravi takav jedan ssd, u radu kod prosečnog korisnika, a da ne rikne u garantnom roku od 3 god? Ako TLC to zadovoljava prodavaće ga.
Drugim rečima ako im cena još više padne imaće kupce ako garancija bude i 2 god. Pa za dvd rezač od 15 evra garancija je tolika.

Poslednja izmena:
Evo i prvih review-a običnog 840 sa TLC NAND-om:

http://www.anandtech.com/show/6337/samsung-ssd-840-250gb-review

http://www.pcper.com/reviews/Storage/Samsung-840-Series-250GB-SSD-Full-Review-Time-some-TLC

http://thessdreview.com/our-reviews/samsung-840-series-240gb-ssd-review-the-worlds-first-tlc-ssd-takes-the-stage/

Nije uopšte loše, da vidimo koliko će ovo brzo cene da krenu nizbrdo kad krenu TLC diskovi, pa da sledeće godine svi pazarimo neke 512-ce :)

AS-SSD-Bench-C.png

840-CDM.png

Poslednja izmena:
512-480 ali za laptopove :D
Za desk kompove 120-256 je sasvim ili vise nego dovoljno...

Ko ima virtuelne mašine sweet spot je ipak 240-256GB.

Ja imam 2 TB SSD-ova pa ne znam gde da stavim stvari :) (i to nista ne skidam na SSD-ove)
Kako li vi izdrzite sa svega 256 :(

Pogotovo što na desku može u RAID! :-devil-: Dakle više manjih za iste pare kao jedan veći, a mnogo brže, i još sada na 77 ima i TRIM :smoke:
Za lap, veći naravno..

Vrh Dno