Šta je novo?

Hardver Novi računar

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Asheen

Poštovan
Učlanjen(a)
09.03.2019
Poena
52
Pozdrav svima, posle dužeg vremena sklapam novi računar pa kao i većna koji pišu ovde imam nekih nedoumica. Računar bi se koristio za svakodnevni rad, od igranja igrica pa do ponovnog učenja programiranja (C# u VS). Par komponenti već imam, za par mi treba pomoć šta uzeti. Što se tiče novca nemam definisan budžet ali pokušavam napraviti neko racionalno rešenje da ne bacam previše novca ako se ne dobija znajčajno bolji rezultat ( tipa razmišljao sam o kupovini 9800x3d ali mi nema smisla davati 62k za njega pored 7700 koji je 200e). Što se tiče mesta kupovine nisam gadljiv ni na Madjare ali bi radije našu pisanu garanciju ako je cena slična, uzimam za gotovinu pa nisam vezan za neku specifičnu prodavnicu

Od ranije već imam kućište, MS Industrial Black Widow, nikad nije upotrebljeno ali je dosta davno uzeto (pre 7-8godina) pa nisam siguran koliko je dobro rešenje trenutno i da li bi ovo kučište pravilo problem što se tiče temperatura ili veličine, iskustvo nekog ko poseduje kućište ili ga je koristio u prošlosti bi bilo veoma dragoceno
Takodje imam nov kuler Arctic Freezer 36 Black
Poručio sam i napajanje u pitanju je Be Quiet Power Zone 2 850W
Za processor sam mislio da uzmem ryzen 7700, kao što sam već pisao razmišljao sam o jačem procesoru ali mi se čini da je ovo trenutno najbolja opcija što se tiče vrednosti
Hteo sam da narucim B650 Steel Legend ploču ali vidim da je kod nas nestašica pa sad nisam siguran koju uzeti umesto nje, ili možda nju preko madjara.
Sto se tiče memorije uzeću 64gb ali nisam siguran koji model uzeti, vidim da neke kolege preporučuju KINGSTON DDR5 64GB 2x32GB kit 6000MHz Fury Beast RGB KF560C30BBAK2-64
Za SSD nisam sigran takodje sta uzeti, stari komp koristi samsung 850 evo sa kojim sam zadovoljan kako je radio pa možda opet neki samsung kao rešenje, 2tb bi trebalo da bude ok veličina
Za grafičku menjam često mišljenje, trenutno sam najbliži opciji da uzmem Sapphire rx 9070 gaming pulse

Da sumiram sve
Kućište: MS Industrial Black WIdow - već imam
Napajanje: Be Quiet Power Zone 2 850W- poručio
Kuler: Arctic Freezer 36 Black- imam
Procesor: Ryzen 7700 ?
Ploča- B650 Steel legend ?
grafička- Sapphire rx 9070 gaming pulse
Memorija- KINGSTON DDR5 64GB 2x32GB kit 6000MHz Fury Beast RGB KF560C30BBAK2-64 ?
SSD- ?

Unapred hvala svima na pomoći.

SSD: Kingston Fury Renegade ili za nijansu skuplji Samsung 990 Pro, recimo.
B650 Steel Legend je dobra ploča ali ako je nema možeš bilo koju drugu koja isounjava tvoje zahteve za konekcijama. Gigabytove Gaming X ili Aorus Elite, MSI Gaming Plus, Asus TUF, ASRock Pro RS...
RTX 5070 je bolji value od 9070 Non-XT ali ako možeš da dobaciš do 9070XT bilo bi još bolje.
Što se kućišta tiče, vidi kakve su temperature u starom pa ako ne valjaju onda traži drugo...

SSD: Kingston Fury Renegade ili za nijansu skuplji Samsung 990 Pro, recimo.
B650 Steel Legend je dobra ploča ali ako je nema možeš bilo koju drugu koja isounjava tvoje zahteve za konekcijama. Gigabytove Gaming X ili Aorus Elite, MSI Gaming Plus, Asus TUF, ASRock Pro RS...
RTX 5070 je bolji value od 9070 Non-XT ali ako možeš da dobaciš do 9070XT bilo bi još bolje.
Što se kućišta tiče, vidi kakve su temperature u starom pa ako ne valjaju onda traži drugo...
Hvala

Процесор 9700x код мађара.
Кулер - ID cooling a620 pro SE.
Maticna - немој Asrock.
Ако можеш врати напајање и узми новац.
Напајање се купује заједно са свим. Ако имаш coil whine код напајања и ако ти прође две недеље од поручивања, више га не можеш вратити.

9700x se uopšte ne isplati...
Radije bih 7900 non-X.
И ја. Али за просечног корисника је бољи 9700x јер је боље оптимизован за рад са једним језгром.
Разлику у брзини просечан корисник тешко ће приметити.
7900 je кад користиш специфичне апликације и/или кад имаш живаца да смањујеш ppt и сличне параметре.
За просечног корисника све је то исто а и нема свако живаца да подешава и намешта

@Diamond sta fali napajanju?
Има и бољих.
Поента није да је напајање лоше већ да је примерак (било који било које фирме) такав да има coil whine.
Taкво напајање не можеш због CW да вратиш ако је прошло 15 дана

И ја. Али за просечног корисника је бољи 9700x јер је боље оптимизован за рад са једним језгром.
Разлику у брзини просечан корисник тешко ће приметити.
7900 je кад користиш специфичне апликације и/или кад имаш живаца да смањујеш ppt и сличне параметре.
За просечног корисника све је то исто а и нема свако живаца да подешава и намешта
7900 има 65W TDP и 88W PPT. Не мора ићи на макс оц, зашто је то проблематично?

7900 има 65W TDP и 88W PPT. Не мора ићи на макс оц, зашто је то проблематично?
Употреба једног језгра је 30w код 7900.
Друго - просечан корисник не види разлику у играма између та два процесора. Још може да изгуби који фрејм на 7900.
Укратко за просечног корисника све је то исто

Nazad
Vrh Dno