Šta je novo?

Novi monitor-preporuka

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Zeleo bih da kupim, novi monitor 19'' CRT naravno, takodje interesuje me flat varijanta. Takodje bi zeleo da bude crni ali to nije presudno. Cena oko 250e. Razmisljao sam o Hyundaiju Q910 (mnogo lepo izgleda) ali ga u ComputerDream-u nisu dobili a meni se zuri. znaci 250e/performanse?

Goxy je napisao(la):
Zeleo bih da kupim, novi monitor 19'' CRT naravno, takodje interesuje me flat varijanta. Takodje bi zeleo da bude crni ali to nije presudno. Cena oko 250e. Razmisljao sam o Hyundaiju Q910 (mnogo lepo izgleda) ali ga u ComputerDream-u nisu dobili a meni se zuri. znaci 250e/performanse?

Razmisli o Samsung 957P....nije ravan ali je odlican monitor za novac.

Pa , ne mogu da odolim :D
1,2,3,4,5,6...
Takodje za 957p , imam ga i sjajan je .
Ako hoces flat (ponavljam se) uzmi TFT ako imas para , ako nemas uzmi p , neces primetiti da je zaobljen a oci ce ti biti zahvalne .
E sad , ako si za nesto fancy (posto hoces crne boje) ...uzmi neki... lep :D

Pozdrav , Misa...:boom:

P.S. Ni u cemu ne treba zuriti , pa nemoj ni za monitor

MichaelZ je napisao(la):
Takodje za 957p , imam ga i sjajan je .
Ako hoces flat (ponavljam se) uzmi TFT ako imas para , ako nemas uzmi p , neces primetiti da je zaobljen a oci ce ti biti zahvalne

Bas dobro sto imas 957....bas razmisljam da li da zamenim svoj 750P za 957P....radim u rezoluciji 1600x1200...sta mislis o ovome?

Prevelika je to rez za njega. Mislim ne samo za njega nego za 19" CRT...

Broz je napisao(la):
Prevelika je to rez za njega. Mislim ne samo za njega nego za 19" CRT...

Pa ja ovaj moj 750P drzim u 1600x1200...radi odlicno...valjda bi taj 957P radio bolje....:(

Bas si me zamislio , cak sam i probao "tu" rezoluciju cisto informativno .
Za igranje mozda , ali za neki rad ni slucajno .
Inace , ja ga drzim na 1024/85 Hz (mada moze 100) , a kada radim 3D idem na 1280/85 Hz .
Na 1600 moze na 75 Hz , a monitor ima pozadi set od 5 BNC-a za kvalitetnije prikljucenje na video signal (a za nuzdu moze i drugi racunar da se prikaci na njega , pa da se bira preko OSD-a koji ce racunar da daje sliku) .
E sad , ni ja nemam vise vid kao mladic pa sam zato izuzetno osetljiv na los fokus , mozda ce tebi biti O.K. 1600 (mada sumnjam) .
Radim na poslu (ocajni monitori) , pa kuci ...ukupno sigurno 12 h , zato skupljam kintu za TFT 17" .
Mozes i licno da se uveris ako si zainteresovan .
Graficka je inace BBA8500 , pre bila 7500 ali bez neke razlike u kvalitetu .
Ne rece koju graficku imas ?

MichaelZ je napisao(la):
Bas si me zamislio , cak sam i probao "tu" rezoluciju cisto informativno .
Za igranje mozda , ali za neki rad ni slucajno .
Inace , ja ga drzim na 1024/85 Hz (mada moze 100) , a kada radim 3D idem na 1280/85 Hz .
Na 1600 moze na 75 Hz , a monitor ima pozadi set od 5 BNC-a za kvalitetnije prikljucenje na video signal (a za nuzdu moze i drugi racunar da se prikaci na njega , pa da se bira preko OSD-a koji ce racunar da daje sliku) .
E sad , ni ja nemam vise vid kao mladic pa sam zato izuzetno osetljiv na los fokus , mozda ce tebi biti O.K. 1600 (mada sumnjam) .
Radim na poslu (ocajni monitori) , pa kuci ...ukupno sigurno 12 h , zato skupljam kintu za TFT 17" .
Mozes i licno da se uveris ako si zainteresovan .
Graficka je inace BBA8500 , pre bila 7500 ali bez neke razlike u kvalitetu .
Ne rece koju graficku imas ?

Sto se tice rezolucije, treba mi 1600x1200 prvenstveno zbog CAD-a. Inace, i ja provodim mnogo vremena ispred racunara, ali samo ovog kod kuce....nazalost.

Prosto mi je neverovatno da taj tvoj monitor ne moze da postigne ovo sto moj moze.

Nisam ni ja bas medju najmladjima....daleko od toga...:)

TFT ne dolazi u obzir jer oni sa rezolucijim 1600x1200 kostaju k'o bubreg...:(

Imam GainWard GF2Ti500, radi dobro.

rezolucija cad

znam da nije bas u kontekstu sa temom, ali kad vec pomenu, a mene interesuje...
zbog cega ti je bitno da u cad-u koristis bas tu rez?

Kad sam vec pitao za CAD onda jos ovo: Da li moze stampac koji nije laserski da pruzi zadovoljavajucu sliku, za graficki rad na faksu npr. (A4 naravno)...mene ubedjuju da HP 3420 od 75e radi bez problema...

Re: rezolucija cad

Gvozden je napisao(la):
znam da nije bas u kontekstu sa temom, ali kad vec pomenu, a mene interesuje...
zbog cega ti je bitno da u cad-u koristis bas tu rez?

Kad sam vec pitao za CAD onda jos ovo: Da li moze stampac koji nije laserski da pruzi zadovoljavajucu sliku, za graficki rad na faksu npr. (A4 naravno)...mene ubedjuju da HP 3420 od 75e radi bez problema...

Nije bitno da koristim tu, vec sto visu rezoluciju....a ta je otprilike minimalna koja iole zadovoljava potrebe za komotnim radom.

Ako nameravas da stampas samo tehnicke crteze, verovatno je da skoro svaki stampac moze da to odradi...pa mozda i matricni.

Cuvaj oci!
Za tu rezoluciju ti treba najmanje 21" monitor.
Uopste mi nije jasno kako mozes udobno raditi na 17" monitoru u 1600x1200@75 Hz i to jos sa GF2Ti.
Inace i Samsung 750p i 957p su 96KHz monitori te postizu ista osvezavanja.

Pozdrav!

alexa je napisao(la):
Cuvaj oci!
Za tu rezoluciju ti treba najmanje 21" monitor.
Uopste mi nije jasno kako mozes udobno raditi na 17" monitoru u 1600x1200@75 Hz i to jos sa GF2Ti.
Inace i Samsung 750p i 957p su 96KHz monitori te postizu ista osvezavanja.

Pozdrav!

Hvala na preporuci...svestan sam i sam da bi trebalo da nabavim nesto bolje za tu rezoluciju, zato se i raspitujem. Inace, i najsitnija slova se vide odlicno, samo mi fali malo kontrasta.

Znam da ova dva monitora postizu slicna osvezavanja, ali sam pomislio da bi mi ta 2" ipak malo pomogla...

Razmisli o LG FLAT modelima

tex707 je napisao(la):
...
Hvala na preporuci...svestan sam i sam da bi trebalo da nabavim nesto bolje za tu rezoluciju, zato se i raspitujem. Inace, i najsitnija slova se vide odlicno, samo mi fali malo kontrasta.

Znam da ova dva monitora postizu slicna osvezavanja, ali sam pomislio da bi mi ta 2" ipak malo pomogla...

Definitivno si dobro mislio. Naravno da tih 2" cine puno u odnosu na tvoj monitor ali su i svi ostali u pravu kad te upozoravaju da je 1600 na 17" monitoru "smrt za oci".

Goxy je napisao(la):

Da imam odvojene te pare za monitor, trazio bih neku 19" koja moze u 1280x1024 da radi na 100Hz (120Hz jos bolje al tu vec mnogo trazim :)).

Posto nemam te pare, ja sam se odlucio za 180E (citaj 163E, zahvaljujuci prijatelju :)) tezak monitor: LiteOn (C1996PNST) 19", CRT, 1600x1200, 96kHz, 0.26dp, TCO99. Doticni na 1280x1024 daje 85Hz i to je preporucena radna frekvencija. Idealan kompromis kvaliteta i cene.

Pravi izbor! Nije lud IBM sto ima OEM ugovor sa njima za optiku i za monitore...

Ali opet ono: Liteon ima 0.26 dot pitch, a Samsung 0.20... Ja bih ipak uzeo samsunga, mada cena Liteona mi se svidja :D
Na ocima se ne stedi. Stvarno.

Broz je napisao(la):
Pravi izbor! Nije lud IBM sto ima OEM ugovor sa njima za optiku i za monitore...

A, pa pratio sam ja sta ste ti i Buca i ostali pricali o doticnom monitoru ... 8)

Darko je napisao(la):
Ali opet ono: Liteon ima 0.26 dot pitch, a Samsung 0.20...

Sve ima svoju cenu.

Darko je napisao(la):
Ali opet ono: Liteon ima 0.26 dot pitch, a Samsung 0.20... Ja bih ipak uzeo samsunga, mada cena Liteona mi se svidja :D
Na ocima se ne stedi. Stvarno.
Samsung ima 0.26 ako se meri kako to meri LiteON. Samsung bi kostao 1500eura kad bi imao 0.20...
Nema to veze sa 0.20, mislim ima ali ima mali znak "H" koji znaci da je to horizontalno...

Posto i ja kupujem novi monitor, zanima me ova tema. Pratio sam postove Broza nekoliko puta poslusaonjegove savete i nisam pogresio pa me zanima njegovo misljenje: Liteon je bolji od Samsunga 957p?

tex707 je napisao(la):
...

Sto se tice rezolucije, treba mi 1600x1200 prvenstveno zbog CAD-a. Inace, i ja provodim mnogo vremena ispred racunara, ali samo ovog kod kuce....nazalost.

Prosto mi je neverovatno da taj tvoj monitor ne moze da postigne ovo sto moj moze.

Nisam ni ja bas medju najmladjima....daleko od toga...:)

TFT ne dolazi u obzir jer oni sa rezolucijim 1600x1200 kostaju k'o bubreg...:(

Imam GainWard GF2Ti500, radi dobro.

Pa mozda i nije toliko neverovatno , deluje mi logicno da je teze uraditi jednako kvalitetnu elektroniku za 19" nego za 17" , a ?
A tu je i cuvena klackalica fokus/moire , pa ko sta voli .
Mozda malo i preterujes sa 1600 , ja u MAX-u radim uglavnom 1024 , bas kad je frka 1280 (uostalom uvek mozes da zumiras) .
Mozes i da kupis jos jedan 15" pa na njega postavis alate i menije , a na 17" samo crtez ?
Znam , reci ces onda moram da kupim i graficku... :D
Uglavnom , ubedjen sam da ces tesko naci 19" koji ce da parira toj tvojoj 17" , imam i 757p ali tek on to ne moze da izvuce .

P.S. nego , mi se silno ispricasmo ko neke babe , a covek koji je zapoceo pricu...ni traga ni glasa od njega :eek:

Vi se bas raspisaste. Niko da pomene neku samsungovu 19" MB ili ti Magic Brighte + DynaFlat. Dobro doduse neznam ja za njihovu cenu ali tesko da su nesto mnogo skuplji?

Pa kad te budem mrzeo i zeleo da te boli glava i oci pomenucu ti DF i MB nista ne brini:)
To su krshevi.

Evo jedne interesantne uporedne tabele Gomile Dobrih 19" monitora (i LiteOn je naravno medju njima) u .pdf formatu (zumirajte je da bi ste videli podatke).
Obratite paznju na preporucenu rezoluc./frekvencu rada (a tu je i maksimalna rez./frekv. kao i ostale tehn.karekteristike). Date su cak i cene u E. a datum se vidi u nazivu fajla.
Tabelica je mala ali solidna.

Mene zanima par stvari oko osvezavanja, pa ako bi mi neko malo pojasnio.Jel uvek bolje sto vece osvezavanje, odnosno koja je razlika izmedju 85, 100 ili 120 Hz?
Druga stvar, ako recimo, provedem 5 sati igrajuci neku igru sa 60 fps-ova, da li je to isto kao da sam radio u office-u 5 sati sa osvezavanjem od 60 Hz?
Jos nesto , sta bi jedan monitor mora da ima za prijatan rad. Ja nosim naocare i dugo sam radio sa osvezavanjem od 60 Hz, pa razmatram vec dugo vremena koji monitor da uzmem, ali iz vasih postova svakom nesto fali , pa ne znam sta je vise , a sta je manje bitno.

P.S. Jel mogu da se zarade podocnjaci od loseg monitora? :D

Izvini ali slika koju si okacio bar kod mene je totalno izbrljana i nista ne moze da se vidi...
A tako bih voleo to da vidim :(

OxyS je napisao(la):
Mene zanima par stvari oko osvezavanja, pa ako bi mi neko malo pojasnio.Jel uvek bolje sto vece osvezavanje, odnosno koja je razlika izmedju 85, 100 ili 120 Hz? ... Jos nesto , sta bi jedan monitor mora da ima za prijatan rad. Ja nosim naocare i dugo sam radio sa osvezavanjem od 60 Hz ...
P.S. Jel mogu da se zarade podocnjaci od loseg monitora? :D

Ukratko, posto je tema preopsirna, za CRT monitore drzi se sledeceg:
- Na rezoluciji koju zelis kao radnu, trazi od monitora sto vece Vertikalno osvezavanje: 85Hz minimalno, 100Hz ili 120Hz idealno.
- Nikad ali bas nikad vise nemoj da radis na monitoru sa VF od 60Hz.
- Sirina propusnog opsega (Bandwidth) treba da bude sto veca (to je slika teoriski ostrija i stabilnija). Primer: kod 19" sve preko 200MHz.
- Velicina tacke/piksela: sto manja to bolja i skuplja.
- Sve ovo mozes da bacis u vodu ako je monitor djubre bez obzira na impresivne tehnicke karakteristike.
- Vidi sta drugi svedoce o svojim monitorima, pogledaj ih ako mozes pa razmisli ...

Somebody je napisao(la):
Izvini ali slika koju si okacio bar kod mene je totalno izbrljana i nista ne moze da se vidi...
A tako bih voleo to da vidim :(

Upravo sam je skinuo ponovo i levim i desnim tasterom misa, sve je OK.
Pokusaj ovako: desnim tasterom misa na link pa Save as... ili iskoristi neki download program. Takodje je mozda u pitanju tvoj Adobe Acrobat, ja koristim 5.xx.

Nazad
Vrh Dno