Šta je novo?

Novi MacBook Pro (Core2Duo)

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
Dakle, naslov (manje-više) sve sam kaže.

Apple je danas svijetu predstavio stari-novi MacBook Pro laptop sa unapređenjima. poboljšanja pored nove generacije dual-core procesora brzine do 2.33 GHz donose i 8x DL DVD±R/W za svaki model, do 200GB prostora na hard-disku, kao i mogućnost proširenja ukupne RAM memorije do količine od 3GB.

Cijene ostaju praktično iste, a dostupnost kroz Apple store je već tu sa isporukom od 7 do 10 radnih dana.

Tako, npr. 17" model sa procesorom na 2.33GHz, 2GB RAm-a, 160GB HDD-om košta 2799 US$, naravno samo u Americi. Kakve će cijene i dostupnost biti kod nas, "čuće se".

Ono što je zanimljivo je to da doplata na 3GB RAM-a iznosi 575 dolara (konfiguracija 2GB+1GB), kao i to da su HDD-ovi dostupni sa tri brzine okretanja ploča: 100GB se vrti na 7200 (smanjuje cijenu za 100 dolara), 160GB na 5400 i 200 GB na 4200 obrtaja u minuti (povećava cijenu za 100 dolara).

Eto. A nama ostaje da čekamo Godo-a. :wave:

Poslednja izmena:
Ono sto mene recimo nervira je što nema mogućnosti za 7200rpm disk na 15" modelima. Takođe da li će se običan macbook pojaviti u core 2 duo varijanti? Jedan takav 13" mi ne bi uopšte škodio :).

Snimaci su 6x, samo je kod najjaceg modela (17") snimac 8x.

Ups! Sorry...

a sta je sa desk top varijantama? koliko li oni kostaju? nadam se da dolaze bolja vremena kada cemo moci nabavljati Mac po pribliznijim cenama, jer koliko sam video u USA razlika u ceni izmedju PC i Mac notebooka je 100-300$ mislim na iBook.

Samo postavi sebi pitanje sta planiras da radis na Mac-u i gde ces naci tehnicku podrsku za isti

Poslednja izmena:
Tehnicku podrsku u kom smislu? Postoji kao i za sve druge laptop proizvodjace. A sta ti radis na PC-u sto mislis da ne moze na mac-u? Sto se tice cene malo verovatno da cemo videti neko bitnije pojeftinjenje njihovih masina. Evo ja pokusavam da kupim G5 polovan, dobio sam jednu jedinu ponudu, prilicno tesko svarljivu :) Drze 5-6% trzista, sve dok ili ne promene strategiju (u sta sumnjam) nema tu prostora za spustanje cena (pogotovo u Evropi).

pa recimo sta imas za VHDL dizajn i projektovanje i simuliranje elektronskih kola?

Instaliras Windows i imas prakticno dve masine u jednoj :)

pa da ali to je upravo ono sto ne zelim .. da imam dva operativna sistema i da se setam iz jednog u drugi... sada kada sam platio Windows to mi jos manje dolazi u obzir...

pa da ali to je upravo ono sto ne zelim .. da imam dva operativna sistema i da se setam iz jednog u drugi... sada kada sam platio Windows to mi jos manje dolazi u obzir...

Evo sta kazu u "Svetu Kompjutera" povodom toga:

Windows na Macu

Apple je ubrzo nakon predstavljanja prvih „Intel Mac” računara predstavio i svoj softver koji je još uvek u beta fazi i služi za instalaciju operativnog sistema Windows XP na bilo koji noviji Mac sa Intel procesorom. Reč je o softveru Boot Camp čija je upotreba veoma je jednostavna. Pošto se pokrene Boot Camp, dočekaće vas čarobnjak pomoću kojeg ćete u nekoliko koraka, bez gubitka podataka, kreirati particiju za potrebe instalacije Windowsa i pripremiti CD sa svim potrebnim drajverima koji ćete ubaciti odmah kada se završi instalacija Windowsa na Macu. Nakon toga, sav hardver koji se nalazi unutar MacBooka biće u potpunosti funkcionalan pod Windowsom, a sam MacBook ponašaće se kao bilo koji drugi PC notebook. Pored Boot Campa, dostupan je i softver koji koristi mogućnosti virtuelizacije kod novih Intel Core Duo procesora. To konkretno znači da je moguće bez velikih gubitaka po pitanju performansi pokrenuti Windows u prozoru pod operativnim sistemom Mac OS X, što je još elegantnije rešenje. Za te potrebe možete koristiti Parallels Desktop ili nedavno predstavljeni VMware Workstation. Naša iskustva sa softverom Parallels Desktop govore da je njegova upotrebljivost na visokom nivou kod aplikacija koje nemaju velike zahteve po pitanju grafičkog podsistema, pošto 3D akceleracija nije podržana. Stoga je za igranje bolje pokrenuti Windows XP sa druge particije.

ali ja se bavim 3d grafikom i treba mi podrska direct3D , takodje mi treba protel.... a sve to imam na Windows-u... tako da je pitanje sta ce mi onda OSX i sta je na OSX u bolje u odnosu na XP...?

ali ja se bavim 3d grafikom i treba mi podrska direct3D , takodje mi treba protel.... a sve to imam na Windows-u... tako da je pitanje sta ce mi onda OSX i sta je na OSX u bolje u odnosu na XP...?
Pa kod tebe onda ovo nema nikakvog smisla.:)
Ne znam ja,samo citam svasta pa nadjem,nisam u prilici da isprobam,nazalost...

Za OS X ne mogu da kazem nista drugo nego da je super, ali ne radi se u operativnom sistemu nego u aplikativnom software-u tako da sto se mene tice mrka kapa.... kod apple-ova mi se uvek dopadalo sto paze na detalje i sitnice tako da kada se predje sa apple-a na druge racunare to se najbolje primeti... software isto mi se cini da je mnogo bolje uskladjen za mac-ove... cena je barem kod nas katastrofa... steta za to... ali kada bi bi birao racunar za kucu koji je samo za filmove , internet i muziku onda ne bi u opste razmisljao i uzeo bih ga..

Vrh Dno