Šta je novo?

Novi Mac Mini i Thunderbolt Cimena Display

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

ivan90BG

Cenjen
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poena
199
Novi Mac Mini ima dual ili quad core mobilne Sandy Bridge procesore, integrisanu ili diskretnu ATI 6630M grafiku i nema optički drajv. :zgran:

overview_hero.png

A što se tiče Cinema Display-a možete videti sa slike.

MC914_AV7

Pa kako ce apple drugacije da ti proda njihov eksterni dvd za 80e ako ti da dvd citac uz racunar?

Khm. Sta ce kome raspali DVD pored USB flasha od tipa 20€??? Iskreno iz licnog, a i iskustva drugih, ne secam se kada je neko koristio DVD kao uredjaj...

Khm. Sta ce kome raspali DVD pored USB flasha od tipa 20€??? Iskreno iz licnog, a i iskustva drugih, ne secam se kada je neko koristio DVD kao uredjaj...

Takođe.
A za ne daj Bože imam xterni USB rezač koji mogu da kupim za šaku kikirikija.

Iz istog razloga, zbog posla ja imam i usb floppy, koristim ga u proseku jedan dan godisnje za neki prastari server, al to ne znaci da treba da ga imam integrisanog u racunar :) :) :)
Podrzavam ideju izbacivanja CD/DVD u potpunosti.

Bez obzira sto je to uradio Apple, podrzao bih sigurno sve koji to urade. Optiku koristim toliko retko da mi zaista ne treba a danas bilo koji OS moze da se instalira preko butabilnog USB flesh-a koji em kosta smesno, em je drasticno brzi em je veceg kapaciteta.

Zaista ne znam kad sam poslednji put koristio opticki uredjaj...

Ja CD koristim samo kada treba da narezem muziku za auto (mada player ima i mogucnost kacenja USB flesa). Ne bih se iznenadio kada bi sledeci Mac Book Pro dosao bez DVD-a (mozda i bez HDD-a!) i bude jos tanji.

Po meni kompletna sledeća generacija Apple desktop i remote uređaja dolazi bez SD sigurno. Mini je bio probni balon, a kako stvari stoje ljudi su pozitivno reagovali na izbacivanje, tako da će ovo 100% usvojiti.
Ono što bih ja voleo umesto SD je prisustvo još jednog HDD-a ili SSD-a, ali sa opcijom hardverskog RAID 0/1.
Takođe, primetan je trend izbacivanja svih ulaza, na konto ostajanja samo TB, što je opet xtra, s obzirom da je TB daisy chain, samo da proizvođači periferija konačno počnu da prave periferije sa TB-om.
Takođe mi se sviđa što su izbacili MacBook "plastičnjak", koji će nam đavo.

Ne diraj mi plastikanera, bar josh neko vreme dok ga ne promenim :p

Inace sve vishe mi se sa HW strane svidja filozofija Apple, iz generacije u generaciju nadmashuju sami sebe :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Ja bih daleko vise voleo da izbace ovo "zastitno staklo" sa svih MBP racunara i ostave ekrane kakvi jesu, kao kod MBA modela. Ima malo odsjaja ali nije ogledalo efekat.

Ono sto verujem da ce biti su Blade SSD-ovi, integrisani u maticne ploce, kao sto Lenovo ima RapidDrive ili nesto na tu foru.
Takodje, verujem da ce napraviti nesto nalik thunderbolt hub-a, kako bi mogao da prikazis vise uredjaja na taj jedan izlaz iz MBP-a.

Takodje, verujem da ce napraviti nesto nalik thunderbolt hub-a, kako bi mogao da prikazis vise uredjaja na taj jedan izlaz iz MBP-a.
Hub uopšte nije potreban, samo ako su ti sve periferije sa TB, pošto je daisy chain, pa možeš da ih kačiš u lance.

Ovaj novi Cinema je savršen za korišćenje zajedno sa MacBook Air-om, jer na zadnjoj strani osim 3 USB-a i još jednog TB porta (za daisy chain) ima još i Ethernet i FireWire 800.

Al *** kad svi ti portovi rade samo ako je povezan na Mac sa TB-om.

Moze li se Apple Thunderbolt Cinema prikaciti na PC?

Samo jos da dodam da nadziveo Mini cak i MacBook :)

Pretpostavljam da može ako ima Mini Display Port, ali onda ostali portovi na njemu neće raditi.

Ali Apple još prodaje običan Cinema Dispaly bez TB-a, samo sa 3 USB porta i dodatnim USB kalom.

mac-mini-mid-2011-teardown.jpg

da, ima mesto za jos jedan hard

da li neko ima informaciju kolika ce sada da bude cena proslog minija posto vidim da i dalje stoji 67.990,00 din.

ovaj novi bi trebao da bude oko 60 hiljada?

da li neko ima informaciju kolika ce sada da bude cena proslog minija posto vidim da i dalje stoji 67.990,00 din.

ovaj novi bi trebao da bude oko 60 hiljada?

Do sada je bilo pravilo da cene iz $ idu u € za trziste EU, pa samim tim, nece ti biti problem da izracunas krajnju cenu u dinarima.

Razmislja li neko o BlueRay kada vec pozdravljate nedostatak optike? :)

Kao i ostatak IT-a. BR je tu za filmove i ostace dok ga ne potisne bandwidth koji pruza internet :) Sve vise se ljudi odlucuje na kupovinu sadrzaja koji ce da gleda ili slusa bez da ima obavezu prema fizickim medijima, nego kad hoce i gde hoce da pogleda ili odslusa. BR je i otpisan pre nego sto je nastao :)

Takođe mislim da je BR stigao kasno na megdan high bandwith internetu. YouTube 720p video je dovoljno kvalitetan za veliki broj ljudi.

Ljudi jel se greje ovaj novi mac mini i5 sa radeonom? Ja bih ga koristiao za video obradu i dizajn? Jel to pouzdan komp? I jel mogu pored harda od 500 da ubacim ssd od 128gb?

Da li se greje pojma nemam, odgovoriće ti neko drugi.
Što se tiče upotrebe, imaj u vidu da mini nije namenjen za intenzivan rad i veliko opterećenje, ipak je to home mašina. Mini je pouzdan, ali sve ima svoje granice - za home upotrebu sasvim ok, za profi.... NE!!
U novi mini opušteno staje 2x2,5" HDD/SSD, ali visine 9,5mm, što će reći ne može da stane 1 TB WD (za Samsung nisam siguran koliko je debeo).

Smatram da je aluminijum ubacen u paletu proizvoda Apple kompanije upravo zbog toga da bi napravio blagu redukciju u toploti.
Ubacivanjem i5,i7 procesora u mac minija, ta masina , od do skora obicne (home platforme), postaje PO MENI(i mnogima) powerhouse,koji moze da parira svim novim MBP lap topovima ,koji su,slozicete se sasvim dobri za "profi" rad sa dizajnom i video obradom,ako ne i najbolja resenja.
Ja licno ne vidim zasto bi postojao problem oko grejanja ,ukoliko isti problem nema MBP ,s obzirom da je kuciste MBP-a jos "tesnije" nego Mac Minijevo.
Plus tu je Radeon 6630m koji je citiram "slabiji za 19-30%" od najjaceg resenja u IMAC-u, koji je skuplji 3-4 puta od MM-a.
Po tesovima Mac Mini novi od 799$ je jak kao i MBP od 1799 $ ,a ako je i pouzdan kao MBP i dugotrajan, time ce pomenuta kupovina pomoci mnogima, pa cak i profesionalcima,slozicete se?

Hvala.

Poslednja izmena od urednika:
Da se novi macbook pro, early 2011, bar ovaj moj od 13" malo greje, ne bih rekao.
Npr. kada uzmem da radim sa nekim HD "sirovim" materijalom (ništa profi, za ličnu upotrebu), iako je ovaj moj sa 8 giga + intel 510 ssd, temperatura posle vrlo kratkog vremena skoči na 85-90. A ispod imam podlogu sa 2 venta + ubrzao sam ventove na 3500 rpm.
I za men je ovo bilo neprijatno iznenađenje, ali tako je kako je.
E sad, da li se minika isto tako ponaša kada se max optereti ne znam, ali po meni to (kao i ovaj moj macbook pro) nije mašina za rendering. Nasuprot ovome, prethodni iMac late 2009, doduše sa 12 giga + ADATA SSD je ove stvari mnogo lakše obavljao + nije se ovoliko grejao ni u snu.

...ubrzao sam ventove na 3500 rpm...

To je malo, odvrni na 5-6k. I čini mi se da Lion greje procesor više nego Snow Leopard. Ja držim 4000rpm stalno dok je na punjaču i u SL-u kad je samo mail, surf i tako to drži ispod 40 stepeni, u Lion-u je pr istom korišćenju stalno bio iznad 42 (od 42 do 48). U lion-u bukvalno svaki skrol, maximize, expose troši resursa više nego u SL-u.

Tih 5-6k nisu da kazem "normalna" vrednost jerbo se onda em laptop dere em na duze staze ta brzina rotacije nije bash najsrecnija za lagere ventilatora a o prashini necu ni ga govorim. Tako da je i ovih 3500 dosta visoka vrednost i treba je drzati kada se neshto radi, nakon toga snizavanje vrednosti na daleko nizi opseg ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno