Šta je novo?

Novi kernel & problems

salac

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.08.2001
Poena
679
Iskompajirao sam novi 2.4.18 kernel, medjutim kako nisam bas vican takvim operacijama pojavise se problemi ;)
Prvi problem je bio pri butovanju, poruka "Loading LinuxEBDA too big". Ok, priznajem da sam preterao direktnim ukljucivanjem raznih gluposti u kernel, pa sam onda rekompajlirao ponovo i spustio brdo stvari u modules. Problem resen.
Medjutim, sad linux ne prepoznaje CD (teac cdrw 8x/32x), ne vidi ga kao blok uredjaj(?). Ocito je da pri kompajliranju nisam ukljucio neku opciju, ali STA? Da li je moguce da je to zbog toga sto sam ukino scsi (koliko se secam cdrw je bio prijavljen kao sasi uredjaj iako to nije, mauntovan na dev/scd0 ili tako nesto)?
I treca stvar, ne rade mi vise drajveri za lucent winmodem i nvidia gforce. Probao sam da stare rpm i686 fajlove instaliram ponovo, cak sam obrisao i nvidia_drv.o, podesio sve sto treba u XF86Config-4 ali ne vredi....Pitanje je: kako se reinstaliraju drajveri? Prvi korak potpuno uklanjane starih - ovo ne znam, drugi znam..novo rekompajliranje (ako treba) i zatim stari dobri rpm.

Unapred hvala.

Hm, neke stvari nije zdravo prebacivati kao module (npr. CD-ROM, mrezna karta, jer se posredno ucitava -> prvo se ucita soundcore.o modul, a onda on povlaci drv kartice/chipa), a neke je izuzetno preporucljivo drzati iskljucivo kao module (npr. drajver za zvucnu kartu). Ovo moze biti uzrok jednog problema. Problem je u tome sto su savesni developeri kod pojedinih drajvera onemogucili kompajliranje u vidu modula, a neki nisu (ili su se nadali da ce u buducnosti biti moguce imati ih kao module). Sta je bolje ovako ili onako, najbolje je da vidis u HOWTO fajlu. Ako te mrzi (a ne bi trebalo, jednom kad preletis text, vise mu se neces morati vracati), uzmi default setup kernela, i izaberi samo one stvari koje realno ocekujes da ces menjati (cipset, zvucna, i sl) - to bi trebalo da bude razlika od svega stotinjak KB. Kod kompajliranja kernela koristi "make bzImage", umesto "make Image".

Sto se tice tog pisaca, ukoliko nije SCSI, onda pogledaj sekciju kod "block devices", koja se odnosi na SCSI emulaciju IDE (i ostalih standarda, npr ESDI) uredjaja. Ovo se koristi kod uredjaja za koje se nema poseban drajver, pa se pomocu ovog drajvera "simulira" SCSI interfejs, tako da se uredjaju ipak moze pristupiti preko ASPI komandi. Isti trik koriste i kontroleri pod windowsom (npr Promise) - ocigledno je da stoje u sekciji "SCSI controllers".

Sto se tice nVidia drajvera, vec sam pisao na tu temu. Za ljude koji se razumeju, na sajtu stoje okaceni drajver u tar.gz formatu, dakle, kao source. Za one koji se ne razumeju ili koji su lenji :D, stoje vec prepakovani rpm-ovi za pojedine distribucije. Zasto kazem "lenji" ? Pa zato sto u readme dokumentu lepo pise da se drajver sastoji od dva dela - GLX drajver i kernel drajver. Kada skines rpm, skinuo si vec prekompajlirane binarne fajlove, fixirane za odredjenu verziju kernela. Kada ga promenis, taj drajver vise ne radi. Zato, za ljude koji cesto menjaju konfiguracije, procedura je sledeca:

1. skinu se GLX i kernel drajver u tarball formatu
2. raspakuju se (u recimo /usr/src/nv-drajveri)
3. instaliraju se - nista lakse, udjes u kernel dir, "make install", udjes u GLX dir, "make install" i to je to; kod prve instalacije, postoji verovatnoca one promene "Driver" "nv" u "Driver" "nvidia", kao sto lepo pise u uputstvu
4. kada se promeni kernel, ne treba nista uklanjati, nista menjati u config fajlovima. Treba samo otici u dir sa sourceom gde stoji kernel drajver i opet otkucati "make install". Ti kao programer razumes da je novi kernel doneo nove header fajlove i taj make zavrsi posao linkujuci te "sveze" headere. Sada binarni fajl sadrzi signature koji odgovara verziji kernela. GLX drajver ne treba da se rekompajlira, jer nema veze sa kernelom.

I to je sve.

Zaboravih za lucent modem.

Konkretno ne znam kakav je drajver, jer nisam nikad imao lucenta, ali ako i on dolazi kao spakovani source, onda je princip isti - rekompajliranje. Ako ne dolazi kao takav, onda nista :D

Hm, mislio sam da su rpm paketi potpuno binarni - tj da jednom iskompajirani rade na svim kernelima. Ok, sad znam :)
Naravno, rekompajliranjem od nule proradeli su modem i gforce.
Ali rezac........
Elem, ukljucio sam sve sto treba, scasi block emulation, ubio native atapi cdrom u block devices, ukljucio scsi, scsi generic - i..ne vredi.
Lilo.conf pokusava da mountuje cd sa
hdc=ide-scsi (zatim silent, failsafe nebitno), ali ne vredi.
Nista, imam stari config za 2.4.8 kernel koji je odradio mandrake, imam onaj koji sam ja pravio, pa cu da pogledam sta je on ukljucio a ja nisam.
Btw, onako ovlas sam bacio pogled na config starog kernela i video kakav je to haos :) Potpuno 'genericko' kompajliranje, milion modula koji se bespotrebno ucitavaju. Ako nista drugo, zbog ovog je vredelo ubacivanje novog (i zbog ata100 na via ofkors).

Nazad
Vrh Dno