Šta je novo?

Novi Intelov SSD S3700 sa 6Gbps kontrolerom made by INTEL

mighty78

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
420
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5-14600K / Thermalright Burst Assassin 120 RGB
Matična ploča
Asus TUF GAMING B760M-PLUS WIFI
RAM
32GB (2* FURY Beast 16GB 5600MHz DDR5)
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB
Storage
ADATA SX8200NP 2TB / ADATA SX8200NP 2TB / Samsung 860 EVO 1TB / WD Gold 6TB
Zvuk
Marantz SR3001 / Monitor Audio Bronze BR5 / Sony MDR-DS6500
PSU
Seasonic Focus GX-850
Kućište
Antec NX200M
Monitor
MSI G32CQ5P
Miš & tastatura
HP X220 Gaming / BlitzWolf BW-KB2 Gateron yellow optical
Laptop
HP Elite Dragonfly G3
Tablet
Samsung Galaxy Tab S6 lite
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Intel je predstavio novu seriju SSD-ova za enterprise segmet, naslednika 710 serije.

Konačno imaju ponovo svoj kontroler, ovog puta u 6Gbps, tj. SATA III verziji. Kontroler ima različitu arhitekturu od onih u X25-M/320/710, nije samo SATA III verzija istih.

Mali PREVIEW:

http://www.anandtech.com/show/6432/the-intel-ssd-dc-s3700-intels-3rd-generation-controller-analyzed

Sam Intel kaže da naglasak nije samo na performansama, nego na konzistentosti performansi.

Takođe koristi Intel's 25nm MLC-HET NAND, diskovi su deklarisani na 10 kompletnih prepisivanja celog drajva svakog dana tokom 5 godina (spare area je 32%, nasparam 60% kod 710-ke).

Cenovno su krenuli mnogo agresivnije nego sa 710-kom, prilično su dobre cene za enterprise SSD-ove.

Videćemo koliko će vremena trebati verziji sa običnim non-HET MLC nandom da se spusti u desktop segment i kako će tu da se pokažu.

Poslednja izmena:
Veoma zanimljivo, bas sam se pitao kada ce biti neki novi kontroler od njih!

Preskupo $/GB. :smash: Što se mene tiče 840 Pro je najbolji SSD na svetu.

Preskupo $/GB. :smash: Što se mene tiče 840 Pro je najbolji SSD na svetu.

Da samo nisu iste namene. 840 Pro je namenjen desktop računarima i tu jeste najbrži.

S3700 je enterprise SSD namenjen serverima sa MLC HET Nand-om i kao takav nikad neće imati $/Gb odnos kao obični SSD-ovi. Cela poenta ovog drajva je ne samo da ponudi performanse, nego da ima garantovane performanse - za običnu desktop mašinu potpuno nebitno, ali potpuno druga priča kod servera.

Intel će tek izbaciti desktop varijanu zasnovanu na ovom kontroleru, mada ne mislim da će to biti brzo.

Nazad
Vrh Dno