Šta je novo?

Novi HDD problem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

geo.dule

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2004
Poena
620
Moja oprema  
Laptop
Lenovo Thinkbook 16 G6
Mobilni telefon
ZTE Blade A51
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Juče sam online naručio novi HDD WD 20EURX-63T0FY0,2TB, da ga ubacim kao dodatni u kućište za podatke. Danas stigao, cena mi se učinila povoljna 4500 din. Interesantno poslala mi ga je firma G...... , koja poznata po periferijama, bez fiskalnog računa i bez garancije brzom poštom. Međutim windows 10 ga ne vidi. Vidi ga bios, vidi ga device manager ali Windows ne. Krenem na disk management – initialize disk, on prijavi grešku- data error (cyclic redundancy check). Nije do računara, jer kada na istim kablovima stavim drugi hdd (koji koristim kao eksterni) on se vidi u Windowsu. Moguće da treba da se uradi check disk ali kako kad se ne vidi. Probao sam i butabilnim Acronis direktorom ali ni on ga ne vidi. Ili možda da ga vratim kao reklamacija, a nemam papire. Ova firma na G je samo dobavljač, a ja naručio od firme na B.

Prilozi

• Screenshot - 6_26_2024 , 12_31_15 AM.jpg
    Screenshot - 6_26_2024 , 12_31_15 AM.jpg
    241.5 KB · Pregleda: 26
Ma vraćaj to i traži pare nazad, to je neka teška mutljavina kako si kupio. Račun mor da bude izdat inače su u velikom poblemu sa poreskom. Ako nije neki elektro-mehanički problem onda je CRC do problema sa softverom a to ne bi trebalo da bude problem na novom disku a to se lako rešava.

Ma vraćaj to i traži pare nazad, to je neka teška mutljavina kako si kupio. Račun mor da bude izdat inače su u velikom poblemu sa poreskom. Ako nije neki elektro-mehanički problem onda je CRC do problema sa softverom a to ne bi trebalo da bude problem na novom disku a to se lako rešava.
lol jesi ti nekad kupio online ? racun se salje u email kad se kupuje online

Ovo nije tačno. Pre mesec dana sam kupio laptop od BC...... U paketu fiskalni račun, otpremnica br. 816617, prazan obrazac za jednostrani raskid ugovora u roku od 14 dana. Poslovni ljudi. Ne znam kome da vratim. Naručio od firme Baz... a poslao mi njihov dobavljač Gemb...Sad vidim da se ovaj HDD na drugim sajtovima prodaje kao refabrikovan. Na ovom koji mi je poslat datum proizvodnje 2015. godina.

Verovatno Bazzar ima online formu za pokretanje povracaja, pregledaj opet deo oko te narudzbine u svom profilu.

Inace svi refurbished HDDovi uglavnom u naslovu imaju RFB, Refurb, Refurbished u naslovu i/ili opisu.

Svakako proveris na jos par mesta radi potvrde.

Poslao mi sinoć Bazzar meil da se u roku od 24 sata izjasnim o proizvodu i da li imam primedbe. Sada sam im odgovorio da je disk neispravan i da nemam fiskalni i garanciju. Zapretio sam prijavom kod poreske uprave. Ponudio sam dogovor da mi pošalji jedan drugi HDD za slične pare i da neću da pravim problem dalje.

Ti "refurbished" diskovi su prava lutrija, mogu da budu samo vraćeni (neispravni) i prepakovani bez nekog naročitog testiranja. Da je stvarno "refurbished" to bi bulo u fabrici i dobro testiran kao i novi. Mislim da ni jedna fabrika to ne radi više, suviše su jeftini sa malim marginama zarade da im se splati. Sam transport do fabrike i nazad bi koštao veše nego fizička vrednost. Za reklamacije preko uvoznika/velikoprodavca (na to se i svodi na kraju) samo traže S/N i "dokaz" ili izjavu o uništenju pa šalju novi ili odbiju od sledećeg računa. Tako da lako može da dođe do bezkrupuluznih i posle APP.
Pre nekoliko godina, Gamebird je bio pod udarom zbog toga što su te "refurbished" prodavali kao nove ali sa značajnim sniženjem cene ali i vraćali novac kada ih neko "uhvati".

Uzeo sam ih 3 do sad, Hitachi 3TB refurb varijante, prvi stigao los sa losim sektorima na kraju, zamenjen drugim koji je bio super, pa uzeo i treci koji je takodje super.

Kljuc s ovim refurb HDDovima je da se odmah dobro ugaze svim mogucim testovima jer ako postoji problem, uglavnom ce se javiti odmah.

Licno ne verujem da ih nesto posebno testiraju a i to sto odrade je nesto lokalno kod nas, verovatno je Gembird nekako ukljucen.

Da sam znao da je refabrikovan ne bih ga kupio. Bio je jedan od 3 TB za 4800, piše refabrikovan. Vidim ovaj 2TB 4500 i kupim njega jer ne piše da je servisiran. Razlika 300 dinara za 1 TB, ali računam da je nov. Neko slagao. Odgovorili mi iz Bazara, izvinjavaju se, poslaće kurira da preuzme od mene loš disk, ja samo da ga zapakujem. Doći će neko da ga nosi za BG.
Pisao sam i Gembirdu, ograđuju se kažu da sam poslovao sa Bazarom i da se obratim njima.

Cimas samo Bazzar, sve ide preko njih.

Sad sam proverio na brzinu u drugoj radnji, jasno naznaceno da je refabrikovan dok na Bazzar sajtu ne pise nigde. Sibicarska fora, treba da naznace to jasno.

1719398450535.png

Predložio sam da mi pošalju ovaj od 2,5 inča, 4200 din, da ne čekam popravku i servis. Koristiću ga kao eksterni. Opraštam im 300 dinara.

HDD 2.5 ** 1TB WD10JUCT WD 16MB 5400RPM SATA 9,5mm

Bio kurir Bex i odneo HDD za BG. Pohvalno reagovali za nekoliko sati.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno