Šta je novo?

Novi HDD pravi probleme

Animal

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
275
Uzeo sam za prijatelja bas dan pred novu godinu u Gembirdu nov HDD sa garancijom jer mu je stari posle dugo godina zakucao.
HDD je radio normalno do skoro kada mi je rekao da je poceo da primecuje neka cudna slova kada ga upali, nekada hoce da udje u sistem a nekada ne...
I nista desilo se posle da nece nikako, odem ja kod njega, kad situacija prvi put u zivotu vidim :

IMG_20170220_194614.jpg

Nista ja pokusam da cekam da vidim sta se desava, cekam pola sata, vise ne mogu, restart probam u sejf mod, kad i tamo krene da ulazi, samo zakuca to jest zaledi se i tako stoji...

Odnesem HDD kuci, ubacim u moju masinu, butabilni win7 sa USB-a, nista sve super instalacija prodje i nakon toga kada se resetuje racunar sam od sebe, samo krenuse ova slova kao sa slike da idu ponovo... :mad:

Posle sam malo gledao za tu situaciju nalazim vise informacija kao sto su da je disk definitivno otisao, i neki sto su uspeli da rese, citam cak da cekaju i po 24h da se ovo zavrsi i kada se zavrsi nista.

Zanimljivo da je kazem disk uzet kao nov star je 2 meseca, ali je na njemu datum iz 2008 godine, pa kontam da je stajao dugo kao nekoriscen ne znam kako se pokvario i sta se desilo znam samo da kada sam mu instalirao sistem da sam proverio disk sa hd tune nije imala niti jedna greska niti los sektor.

Da li da reklamiram ovo ili ne znam ni sam nikada do sada nisam video ovakvo nesto a svacega sam se nagledao ?

Ccc šta sve ne prodaju, novi diskovi imaju datum iz 2016... Ako imate račun reklamirajte i tražite novi disk.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Dakle,
postoje sektori na hdd koji se ne obrisu "klasicnim" formatiranjem.
Prvo uradi low level format ( imas besplatne), ili uzmi boot-abilni linux (knoppix) i g-parted pa zatim format! Samo format iz Linuxa, nikako drugacije!
Ako, posle toga bude ponovo prikazivao istu boljku, tada ga reklamiraj.

A u sustini nije bitno kada je proizveden bar meni niti ovom prijatelju nego da radi posao bez problema, njegov koji je odsluzio svoje tek sada je bio slicnog datuma.
Upravo sam pretrazio sada oglas medjutim vise ga nema, na istom tom linku sada prodaju napajanja... Dobio sam garanciju zakonsku 2 godine a imam i slip od kurirske sluzbe prilikom urucenja.

Dakle,
postoje sektori na hdd koji se ne obrisu "klasicnim" formatiranjem.
Prvo uradi low level format ( imas besplatne), ili uzmi boot-abilni linux (knoppix) i g-parted pa zatim format! Samo format iz Linuxa, nikako drugacije!
Ako, posle toga bude ponovo prikazivao istu boljku, tada ga reklamiraj.

Imam vec Kali ima g parted naravno. Ajde probacu sutra i to mada sam skeptican.

proveri sta kaze SMART

Nakon sto sam video da ni drugi format nista nije uradio, poslao sam ga nazad nemam vremena da se ja zezam sa tim po ceo da, prvo moram moju masinu da stopiram da raskacim, da izvucem, sto jada pa da se zezam sa tim...

Sutra ce da im stigne pa neka vide ono, ono sto me buni gledam njihovu ponudu trenutnu i to su HDD-ovi novi al iz 2010 i 2011 godine ja stvarno ne znam nisam kupovao toliko cesto HDD-ove ali kad god sam ja uzimao za sebe a to je bilo 3x ja sam dobijao eventualno 2-3 godine stariji od tekuce sta je ovo sad i zasto je toliko godina razmak nemam pojma.

Poslednja izmena:
To nikako nije dobro ako je tako posto nigde nema informacije da su diskovi refurbished, a nije posteno da ne napisu ako jesu, jer ne znam ko bi onda kupovao pogotovo sa datumom iz 2008 ni to nije bilo napomenuto.

Cekam da vidim sta ce da kazu.

Kupovali bi ljudi, samo što su refurbished diskovi obično osetno jeftiniji.

Jel su ti javili nesto iz servisa?

Sent from mTalk Lumia 640XL

Jok, nista, a rekli su da ce me kontaktirati.
Malopre stigao drugi isto WD, samo ovaj put green, i datum godinu dana kasnije, znaci iz 2009, opet sa garancijom od jucerasnjeg dana.

Kupovali bi ljudi, samo što su refurbished diskovi obično osetno jeftiniji.

Krecu im se oko 2500 din za 320 GB, ja jos uvek ne znam da li su refurbished ili nisu, deluju poprilicno novo, sa sve originalnom ambalazom i netaknuti sad ako su ih prepakivali u nova kucista nemam pojma...

Poslednja izmena:
Ti ljudi neprodaju hardver,vec antikvitet :d

Vidi sta kaze sentinel za te diskove,bas me zanima.

Poslednja izmena:
A koji je bio prethodni?

Jok, nista, a rekli su da ce me kontaktirati.
Malopre stigao drugi isto WD, samo ovaj put green, i datum godinu dana kasnije, znaci iz 2009, opet sa garancijom od jucerasnjeg dana.

Krecu im se oko 2500 din za 320 GB, ja jos uvek ne znam da li su refurbished ili nisu, deluju poprilicno novo, sa sve originalnom ambalazom i netaknuti sad ako su ih prepakivali u nova kucista nemam pojma...

Evo da ti skratim muke... jesu refurbished. Čuj stajao dugo neprodan :D I to je OK cena za refurbished disk. Trebalo bi da na HDD-u piše resertified... neko stavlja a neko ne :) Ovi modeli WD3200AAJS, WD3200AVVS i WD3200AUDX su svi resertifikovani... ne postoje novi hard diskovi od 320GB.

Edit: Neki od njih imaju 200-300 dana rada kad ih tek ubaciš u komp... to se lako vidi na Sentinelu. Dakle, ponekad ih je čak mrzelo i da to resetuju :)

Poslednja izmena:
A koji je bio prethodni?

Black.

Ajde da vas ne citiram sve redom, evo danas kada sam otisao da stavim disk poneo sam i foto aparat da zabelezim pa evo slika :

DSCN0005.jpg

DSCN0006.jpg

DSCN0007.jpg

U sutini, digao sistem normalno, sve normalno, nema nikakvih gresaka i pise da nije koriscen, no ako je stvarno vracan u fabriku znaju oni to da vrate sigurno, odradio sam i brzi error test za lose sektore nije nasao nista, za ovaj dugacki nisam imao vremena da cekam i ako iz prethodnih iskustava znam da brzi ne nadje nista a dugacki 2 al ajd sad ko ce cekati, dobijena je garancija ponovo...

Ono sto sam primetio kada sam danas izvadio disk iz originalne ambalaze a dobro sam ga zagledao je to da mi deluje kao da je nije ono 100% to to, to jest fabrciko stanje bez i jedne peckice, imale su neke peckice i imalo je nesto kao umrljano malo sto se skidalo rukom, otkud znam mozda gresim ali mi deluje kao da nije bas to novo, da se razumemo to je sve sitno moglo je mozda i ovako od stajanja i premestanja da se desi ako je vadjen iz one kutije kartonske, u sustini nemam pojma :d

Ако добро капирам, овде је у питању куповина јефтинијих и мањих хардова. То углавном подразумева половњаке или неке који су фабрички оправљани па је реално да се појаве и проблеми. Зашто не нов хард? Скупо? Никада не бих узео полован хард.

Ако добро капирам, овде је у питању куповина јефтинијих и мањих хардова. То углавном подразумева половњаке или неке који су фабрички оправљани па је реално да се појаве и проблеми. Зашто не нов хард? Скупо? Никада не бих узео полован хард.

U pitanju je bio jasan i nedvosmislen oglas, nov WD HDD 320 GB sa garancijom nigde nije imalo nikakve naznake da je koriscen ili da je refurbished ili bilo sta, a buduci da su firma moraju da izdaju garanciju...

Novi abdejt od veceras koji se zove za rubriku verovali ili ne...

Nista standardno radilo od podizanja koje sam opisao ovde i slike kacio, i onda je negde zatrokirao... Kada sam ga resetovao morao sam da idem start windows normalu, e tada krece drama nece uopste da udje u windows, bas se dosta stvari izdesavalo nisam stigao sve ni da pohvatam i imao sam jedan munjeviti plavi ekran, samo koliko da ga registrujem... onda naravno pacenje restart restart, dok nije ucepio i dao :

16990185_1939827852904972_1598445128_o.jpg

Meni vec pada mrak na oci, em sam platio 250 din slanje ostecenog prvog em gubim vreme ko ****** em se nerviram, em uopste nemam mogucnosti da se zaje**vam sa ovim, i nista sta cu roknem mu flesku opet da uradim sistem ne znam sta drugo da pokusam, pokusam da formatiram C kad :

17036801_1939827846238306_457371632_o.jpg

Nista, reset, opet, dodjem do tog koraka nisam isao format, nego samo produzim da se instalira sistem na particiju kad gle jada :

17015373_1939827839571640_331034128_o.jpg

Tad krece sveopsti haos znaci pocinjem da se nerviram i derem psujem sve redom u tudjoj kuci, jednostavno ne znam sta da radim hocu da poludim vise. Pravim pauzu 15-20 minuta, gasim racunar... Razmisljam razmisljam, reko ajde da probam opet sta drugo mogu.

Krecem sve isto, format C, prosao, instalacija windowsa prosla, ja uzimam nogu i pocinjem da se krstim... Ulazim u windows i prvo pre svega sentinel i tune :

17016528_1939827829571641_706644438_o.jpg

16991011_1939827826238308_1091255986_o.jpg

http://i.imgur.com/wUzU0jk.jpg

Nakon toga instalacija svih drajvera, racunar radi... do kada verovatno kako zeza do sutra, a ja ovih dana sada necu biti po ceo dan kuci a jos treba da se zezam sa ovim, tako da definitivno diskovi su korisceni i ko zna sta je bilo na njima i kako su vracani i opravljani, ajde jedan da zeza ali evo i drugi odmah nakon njega.

Gembird cu da kontaktiram da vrate novac i da plate postarinu za disk ako ga hoce nazad sto se mene tice kako se ponasa mogu da im snimim kako cu da ga skrcam macolom, meni ovakav ne treba.

Ali ti ladno zamenili za Green, za iste pare?

Ali ti ladno zamenili za Green, za iste pare?

Bolje da su mu zamenili za pare... izbegao bi nerviranje. Kakav bre nov hdd od 320gb u 2017. godini. I nema Gembird u ponudi black od 320gb već dva green i jedan blue... i nema nikakve razlike u specifikaciji(svi su na 7200 obrtaja i sa 8mb bafera). Stigle su mi dve mašine od distributera koji navodno testira računare nakon sklapanja, čuda-muda... i u obe su bili wd 320gb. Naravno oba neispravna out of box. Jedno vreme su imali bolji uvoz pa je prilično mali broj reklamacija na 320gb bio. Al drugi, kao što su Alti i Gembird uvoze ne jednom, već pet puta popravljanje diskove i naravno da je ovo rezultat.

Da li si ti siguran da je napajanje ispravno?

A ako jesu (a jesu refurbished) nije ni cudo sto su neispravni...

Mozda su imali taj jedan neispravni Black :D... Ja kupio pre godinu dana Hitaci neki od 1TB na KP, 3000 placen. Kad sam ga kupio radio je 50 dana. Evo i dan danas super sljaka.

Ако се слично чудно понашају и код пријатеља и у твом компу, онда делује да остатак компа није крив. Ако си користио нешто у оба случаја (SATA кабл рецимо) онда и то провери. Ја ипак не бих куповао тако осетљив део хардвера од фирме која продаје скоро десет година старе компоненте чак и по цену да додам неку кинту за скупљи (и већи и стварно нов) хард.

On je kupio novi HDD, sa garancijom. Nije on duzan da zna od kad se koji HDD ne proizvodi. Kad se nesto reklamira kao novo, mora da bude novo.

A da ti njima lepo posaljes inspekciju?

На сајту пише Hard disk je u originalnom ne otvaranom pakovanju. и не видим да кажу да је баш нов мада се такви продају и у другим фирмама. Мислим да код других на крају имена буде неки + (или беше -) као знак да је репариран. Свеједно, када је добио први са тим датумом, требало је да мало размисли. А и да се пита ко поставља неписмене описе. Или не писмене?

Да ли гаранција подразумева неки овлашћени сервис за ту марку или је код продавца? Сећам се давне приче, купи се гомила непроверених хардова по ситној цени и без гаранције па се даје лична. У случају квара се једноставно замени другим а покварени баци, то се више исплати него да се плати нормална цена или шаље тамо негде. Да ли негде пише ко је увозник? Још боље, можда би било добро да провери на WD сајту овај хард, за које тржиште је испоручен и каква му је њихова гаранција. Сутра ће Гембирд да се угаси па ако нема неког овлашћеног заступника ни WD гаранцију, онда може да га баци. Као што сам ја прошао са једним Блек диском, П**** пукао а били увозници, званични представници нису хтели да признају гаранцију и џаба ми било 5г гаранције.

Хм, погледао сам опис фирме, пише да су дистрибутери Вербатим дискова ... код њих DVD-R кошта 45 кинте док у локалној фирми кошта 23. Нешто ми чудан тај детаљ. Можда су антиквитети из 2008 године?

Javili su se ljudi iz Gembirda koji su inace ranije pre ove komplikacije sa diskom bili jako korektni i poslovni. Medjutim sada su me zvali na telefon i navodno je stajalo u oglasu da su diskovi refabrikovani i kao da uvek stavljaju boldovano, ja razumem njih da pokusavaju da se opravdaju i sve je to ok, ali to jednostavno nije tacno i nisam ***** znam dobro kada sam trazio za coveka da sam selektovao do odredjenog cenovnog ranga, njihovi su iskocili medju prvima jer su imali one placene promocije, i pisalo je lepo da imaju garanciju i nigde u oglasu nije stajalo da su refabrikovani niti bilo sta slicno, a kamoli da je to bilo boldovano, i ja naravno zasto bih mu uzimao polovan kada imaju ti novi sa garancijom, bila je slika masa hard diskova na jednom mestu i svi zapakovani u one fabricke kesice, datum nije mogao da se vidi naravno.

Sada sam proverio oglas i dodali su boldovano ''Fabricki refabrikovan HEALTH i Performance : 100%'', dok na sajtu i dalje stoji ''Hard disk je u originalnom ne otvaranom pakovanju. ''. Koliki ****** treba da budes da ne primeris boldovano ono sto je glavno, a ja sam jedan od onih ljudi koji citaju kompletan oglas ma koliki on bio, tako da je to opravdanje sa njihove strane i to je u redu. Takodje su mi rekli da uzimaju te diskove vecu kolicinu sto nista nije novo to rade i svi ostali, i da imaju jako mali postotak reklamacija na diskove 1-4 % tako nesto ne secam se tacno cifre ali je bila jako mala, i da im se ne bi isplatilo da prodaju te diskove uopste da ima vise reklamacija, mozda je to tako ne znam ali samo znam da mene ubise ovi dva komada ko zeca.

Neko je gore pomenuo da ih ima u Emiju takodje sam proverio taj dan kada sam video i ni kod njih nije pisalo ama nista oko refabrikovanja, pokusavam sada da nadjem oglas, nema ga...

U sustini nije ni bitno, kazem ljudi su maksimalno korektni i izlaze u susret samo to jednostavno nije stajalo tada kao sto im ne stoji ni sada na sajtu ni kod Emija sto nije bilo. Pristali su da im se vrati HDD o njihovom trosku posto imaju ugovor sa jednom kurirskom sluzbom i da vrate novac, medjutim ja kako sam i ranije rekao nisam imao ama nista slobodnog vremena, tako da je to ostalo ovih 7-8 dana da stagnira i od tada ja ne znam sta se desava i na koji nacin i kako, ali uglavnom javljeno mi je da racunar nije pravio probleme. Prosto mi je neverovatno to, da podigne sistem iz prve radi, onda zakuca, pobraljavi ne dize sistem, izbacuje neke greske koje sam kacio, posle digne sistem i radi normalno evo vec 7 dana.

Sto se tice ostalih komponenti na tom racunaru koji je star 8-9 godina je crkao taj prvi HDD koji je sada zamenjen ovim, crkla je pre neku godinu ploca, to jest kondenzatori su poprskali i ploca otisla, tada sam ja licno kupio drugu plocu i kada sam promenio plocu uzeo sam i novo napajanje ne neko ne znam koje ali je bilo novo, ploca je inace P5Q SE, sve ostalo je kao kada je racunar kupljen. Cak i da ovo sada napajanje brljavi kod njega ne znam sta bi ono moglo da prouzrokuje problem koji se ovde javlja, ja sam jasno prvi disk doneo kod mene gde imam potpuno ispravnu masinu i raidmax od 1000w, i kod mene nije hteo da digne sistem, ovaj drugi nisam ni donosio posto je podigao kod njega posle vise pokusaja, tako da nisam pametan, meni to smrdi da diskovi ti nisu u redu i mozda oni zaista imaju jako malo reklamacija ali sam ja izgleda te srece da su mi zapali bas ti falicni.

Udavih i sebe a kamoli druge, ali eto da se zna da se prepozna ljudi bolje kupite polovne neke godinu, dve stare ali taze nego ovako da se zlopatite, mozda ovi stvarno mogu da zapadnu da budu ok, moguce ali eto to kod mene nije bilo. Uglavnom ja sam predlozio neka ga u racunaru posto sada nekom neverovatnom srecom radi cisto da vidimo do kada ce da radi i sta se desava.

Ili su felericni zbog stajanja ili ih napajanje dokrajci.
Vrati, uzmi drugi ali bas nov od 500GB i kod drugog prodavca pa ako i taj crkne onda je napajanje.
Obavezno promeni granu naponskog kabla na koju kacis hdd ako je moguce...

Oni su dodali tu promenu, medjutim to je stvar za zastitu potrosaca i inspekciju. Verujem da postoji mehanizam da oni mogu da provere kad je ta promena napravljena u oglasu.
To su davno uradili pavijani iz WW kada sam davno uzeo mob za koji je stajalo da ima kameru od 3,15MP. Kada sam stigao kuci pogledan na kutiji a ono pise da je 3,15MP postignuto interpolacijom (softverski). Zovem ih ja da pitam koja je procedura da mi vrate pare. Morao sam do radnje zbog povracaja novca, kad tamo, pogledaju oglas a ono dodali na sajtu da je 3,15MP softverski. Ali su se zeznuli, drug mi je savetovao, pa sam napravio SS pre nego sto sam ih zvao. Pokazao im i isyog momenta su vratili pare. Zato sada UVEK pravim SS oglasa kad hocu nesto da kupim...

Edit: Ja sam ulazio na njihov sajt kad si otvorio temu i nigde nije stajalo da se refabrikovani!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno