Šta je novo?

Novi fiskalni uredjaji od 2022?

Da li će biti moguća modifikacija Galeba FP-550, kako bi mogao i dalje da se koristi?
 
Zvanicno ne, Galeb nece raditi nadogradnju svojih starih uredjaja.
Nezvanicno da, ekipa koja je originalno pisala softver za njega radi na modifikaciji da se on pretvori u klasican POS printer i to ocekuju krajem februara, naravno bez garancije na izvrseni posao.
 
@Astmario šta bi mogao da bude problem za garanciju na izvršen posao? Valjda ili radi ili ne radi?

Meni je na HCP Secunda potrebna I izmena SW i manja HW intervencija, da bi sada radio na jednu širu rolnu, umesto dve uže.
Distributer od kog sam kupio štampač je rekao "bacite to u djubre", a iz HCP mi rekli da će da odrade izmene, da već postoji protokol, ali da još uvek nisu počeli. Koliko sam razumeo, modifikacija će da košta otprilike kao pola novog uredjaja, ali opet je ušteda.
 
Zvanicni dopis vezan za prepravku uredjaja navodi sledece 2 stavke:

- Uslov za ovu uslugu jeste da uredjaji moraju biti funkcionalni
- Za ovu uslugu garancija NE VAZI


Pretpostavljam da garantuju da ce ga prepraviti, ali da se gubi osnovna garancija na uredjaj, jedino to ima smisla.
Distributer verovatno ima takav stav jer oba HCP-ova stampaca imaju svojih boljki, na Secundi sam izmenjao gomilu namotaca kontrolne trake(kojih sada vise nece biti), i namenjao zupcanika u stampacu na relativno malom broju isecaka(ispod 100.000), dok na vecem P2DS zbog nesrecno resenog mehanizma za zakljucavanje stampaca korisnici naprave fizicko ostecenje i tada se mora zameniti cela stampacka jedinica jer taj deo nije moguce popraviti(trosak od 100 i kusur eur).
A moguce da prosto beze od njih jer imaju drugaciju poslovnu politiku od ostalih proizvodjaca kasa koja je cesto bila nepovoljna po servisere.
 
  • Like
Reagovanja: PJ
Upoznao sam tu ženu, pa me rečenica kojom je saopštila da više ne rade HCP I nije baš nešto iznenadila :)

Šampamo baš mali broj računa. Sedmični prosek je jedva nešto preko 100 računa, tako da do 100.000 komada ima vremena :)

Štampač definitivno ima svoje mane, ali kada nam je riknula fiskalna kasa (koju smo koristili kao štampač), već smo znali da uskoro sledi e-fiskalizacija, a popravka je bila nekoliko hiljada manje od nove Secunde. Nisam ih tada ni pitao, nekako sam računao da nema razloga da nam ne omoguće da radi kao klasičan termalni štampač. Mislio sam da je to do firmware, prevideo sam HW Izmene.

Koristimo Pantheon i full custom POS aplikaciju. I sada dogovaramo sa programerom oko procesa sertifikacije. Kaže, mogli bi i mi to sami da odradimo, ali svakako mora on da nam pomogne, pa mu je možda lakše da on odradi.
 
Ne znam kome se isplati softver od 2000din mesecno sto je 24000 godisnje kada se za te pare moze naci fiskalna kasa i da ne akas svoj stampac bezveze. Softverom bacis jednu kasu svakih 12 meseci, ako nema neko besplatno resenje za nas koji kucamo vrlo malo racuna ja cu uzeti kasu. Uzeo ovu subvenciju sto daju, internet imam.
Interesuje me koji su mesecni troskovi kad imas novu kasu?
 
Oko 7e sa PDV-om je za sada najmanje za kasu sa LPFR-om i održavanjem, mada tek kreću i slabo ih ima na stanju, ali biće i toga više za mesec dana, plus i drugi proizvođači kreću.
 
Ta cena obuhvata korišćenje LPFR-a koji u ovom slučaju obezbeđuje proizvođač uređaja(mada ista je stvar i kada je softver u pitanju, tada se softverskoj kompaniji plaća ista stvar), dok su distributeri/servisi zaduženi za instalacije i obuke, tehničku podršku, izlaske na teren, popravke.
Takođe podrazumeva raspoloživost servisa u kratkom vremenskom roku jer ukidanjem zakona o fiskalnim kasama nema više obaveze popravke kase u roku od 48h već se primenjuje kao za svu ostalu tehniku 8 dana za odgovor na reklamaciju i valjda do 30 dana nakon toga za popravku uređaja.
 
Oko 7e sa PDV-om je za sada najmanje za kasu sa LPFR-om i održavanjem, mada tek kreću i slabo ih ima na stanju, ali biće i toga više za mesec dana, plus i drugi proizvođači kreću.
Može više informacija? Meni treba kasa za 50 računa mesečno, što jeftinija varijanta.
 
Ja imam fiskalni stampac HCP P2DS, kupio sam je pre 10-11 meseci, tamo gde sam je uzeo rekli su mi da ce moci da se uradi modifikacija stampaca da ne bi kupovao drugu kasu i kostace oko 80-90 evra prepravka + softver i tjt od troskova koliko sam upucen.
 
Da li neko zna kakva je situacija sa korišćenjem postojećih custom programa za fiskalne kase, tj. POS?

Koliko znam, do sada je bilo dovoljno plaćati licencu za Metadata-Metalink ili HCP (ne znam da li su postojala još neka rešenja)
Korisnikova aplikacija je u neki folder dostavljala formatiran tekstualni fajl, koji je kasnije, pomoću tog međusoftvera bivao poslat na fiskalni štampač.
(teoretski, fiskalni račun tj. taj fajl je mogao da se ispiše i ručno u notepadu i poturi softveru fiskalne kase na štampu)

Da li Metadata ili HCP planiraju da nastave ovakvu podršku za korisničke aplikacije ili će morati da se kupuju nova sertifikovana rešenja za PC/fiskalni štampač kombnaciju?
 
Sve se mora sertifikovati, sertifikuje se ESIR(to je custom program o kome pricas) a mora se pored njega koristiti i LPFR koji mozes platiti nekome mesecno da ne bi i njega razvijali jer je komplikovaniji.
 
Koliko bi mogli da vrijede FP550 naravno bez fiskalne memorije i sa punjačem?
 
Ja imam fiskalni stampac HCP P2DS, kupio sam je pre 10-11 meseci, tamo gde sam je uzeo rekli su mi da ce moci da se uradi modifikacija stampaca da ne bi kupovao drugu kasu i kostace oko 80-90 evra prepravka + softver i tjt od troskova koliko sam upucen.
Kazu iz HCP da ce to biti moguce krajem februara, mada pitanje koliko ce biti zanimljivo ljudima jel za 80-90 mozes kupiti Pos stampac. Davace neki osnovni ESIR uz prepravku, neces imati garanciju na uredjaj. Mislim da ce ugovor biti na dve godine prva godina gratis drugu cu da naplacuju.
 
Koliko sam cuo najverovatnije ce FP550 u istoriju, do sada nisu uspeli da ga osposobe da radi kao termalni, dok se za FP600 prica da je dovoljno da se skine najverovatnije firmware i da se podesi kao termalni.
 
Fp-550 neće moći da se prepravi sigurno jer mora matična ploča da se menja a to je neisplativo.
Fp-600 može i biće dovoljan update firmware-a.
 
Stigao mi danas email na poslovnu adresu sa nekog gmd.rs domena, nude mi eFiskal HCC-Z100.
Link za kupovinu vodi na mts-ov sajt. Očigledno je mts angažovao ovu marketinšku agenciju da spamuju sve živo da bi uvalili njihove kase korisnicima.
U mailu se nigde ne pominje mesečna pretplata.
Evo orginal poruka, izbacio sam linkove da ih ne reklamiram :)

SUBVENCIJA od minimum 200 evra​

+ FISKALNA KASA na 24 rate​


- Idealna za rad u svim uslovima
  • Fiskalna kasa,štampač i SIM kartica sa 10 GB interneta
  • Prihvata sve platne kartice
  • Podrška 24/7
  • Cena fiskalne kase eFiskal HCC-Z100 iznosi: 1.125 din/mesečno na 24 rate ili u celosti (jednokratno) 24.500 dinara
Iskoristite sjajnu mogućnost SUBVENCIJE države za prelazak na novu fiskalizaciju, kao i najbolju ponudu uštede, plaćanjem fiskalne kase na 24 rate!

Kao poreski obveznik u mogućnosti ste da ostvarite pravo na finansijsku podršku po svakom prijavljenom poslovnom prostoru/objektu u iznosu od po 100 evra, kao i finansijsku podršku za svaki elektronski fiskalni uređaj u iznosu od 100 evra.
 
Ja imam ozbiljan psihički problem da plaćam toliko mesečne pretplate. Već me bolelo i onih besmislenih 400 dinara...
 
@FFF Loš ti spam filter, meni to završilo u spam folderu. Ne kopaj po smeću, kliknućeš greškom na nešto nepoželjno :D
 
Imam tablet koji ne koristim i internet u jednom lokalu, kako mogu to da upotrebim da izdajem racune?
 
Kupovinom aplikacije koja izdaje racune preko Android platforme i Bluetooth termalnog POS printera. Aplikacija kosta 12e sa PDV-om, tako da mozda nije najjeftinije resenje.
 
Nikako mi nije jasno, ali verovatno samo bezveze lupam glavu.

Ako koristim sertifikovan program za izdavanje racuna, koje je povezan sa poreskom upravom zasto mora "fiskalni račun" za fizička lica ?
Uzima se neki API kliuč sa sajta e fakture iili racuni ili kako već

Npr u Mađarskoj, sve jedno je kome izdaješ račun, software (u cloudu) je svakako "fiskalizovan" iprati dešavanja....

Ja sam to dosad tako razumeo, ali čitajući ovu temu shvatio da možda i nisam u pravu.....
 
Nikako mi nije jasno, ali verovatno samo bezveze lupam glavu.

Ako koristim sertifikovan program za izdavanje racuna, koje je povezan sa poreskom upravom zasto mora "fiskalni račun" za fizička lica ?
Uzima se neki API kliuč sa sajta e fakture iili racuni ili kako već

Npr u Mađarskoj, sve jedno je kome izdaješ račun, software (u cloudu) je svakako "fiskalizovan" iprati dešavanja....

Ja sam to dosad tako razumeo, ali čitajući ovu temu shvatio da možda i nisam u pravu.....
Meni nije jasno pitanje, ako sam te razumeo pitanje je zasto postoji potreba za fizickom stampom racuna? Pretpostavljam uglavnom zbog toga sto dobar deo starije populacije nema pristup ili znanje koriscenja modernih uredjaja, pa ocitavanje hiperlinka koji jeste deo zakonske regulative niko mnogo i ne pominje.

Da, svi proizvodjaci softvera ce fakticki iznajmljivati koriscenje programa i LPRF-a.

Vec sam pisao, sustinski za sada nema previse izbora:

1. Obicna kasa, sadrzi ESIR i LPFR, sa mesecnim odrzavanjem od oko 850din, bez interneta u paketu (podrazumeva kupovinu kase)
2. Android kasa, sadrzi ESIR i LPFR, sa mesecnim odrzavanjem od oko 1400din, bez interneta u paketu (podrazumeva kupovinu kase, ili koriscenje sopstvenog Android uredjaja)
3. Android kasa, sadrzi ESIR i LPFR, sa mesecinom odrzavanjem od oko 1900din, sa internetom, to je ono sto nude Telekom i Telenor (podrazumeva kupovinu kase)
4. Softver za Windows platformu sa LPFR-om, oko 1400din mesecno, samo izdavanje racuna i lista prodatih artikala, sustinski isto sto postoji na obicnim i Android kasama (podrazumeva Windows racunar i kupovinu POS termalnog printera)
5. Softver za Windows platformu sa LPFR-om, oko 1900din mesecno, pored izdavanja racuna nudi i robno-materijalno knjigovodstvo, lager, kalkulacije, dolazece eFakture, nivelacije... (podrazumeva Windows racunar i kupovinu POS termalnog printera)

Softverske kuce diktiraju uslove, a kako je vec dugo godina trend na prodavanju usluge na mesecnom nivou, a ne trajna kupovina programa taj sistem se prelio i u ovaj sektor, svi su videli da novac lezi u uzimanju na kasicicu. Da li ce se pojaviti jos nekih opcija do maja videcemo, ali trenutno je situacija ovakva.
 
Da li se drzavi placa nesto na mesecnom nivou kroz ovunovu fiskalizaciju?
Drzavni serveri / data centri sigurno ne rade na vazduh.
Verovatno softverske kuce nesto placaju inace ne vidim svrhu kupovine i placanja na mesecnom nivou. Jes da je moda to na kasicicu...
 
Nemam tu informaciju, ali kako je drzavi u interesu da napalati porez a ovo je vid da se to sve barem na papiru uradi efikasnije, direktno ne naplacuju krajnjim korisnicima nista.
Da li softverskim kompanijama naplacuju neke depozite i garancije kao zastitu od petljanja ili se samo preti krivicnim gonjenjem ne znam, ali za krajnjeg korisnika nema previse uticaja, ko nema firmu i mogucnost da sam razvije ESIR i LPFR mora platiti drugima po uslovima koje diktira trziste.
 
Nazad
Vrh Dno