Šta je novo?

Novi ATI Radeon drajveri, drasticno poboljsanje!

Ashley

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
22.02.2001
Poena
620
Najnoviji ATI Catalyst drajveri su cudo! Malopre sam zavrsio test i ostao sam otvorenih usta: Na Club3D Radeon 7500 Ultra kartici, u odnosu na drajvere 4.13.9009, ubrzanje je neverovatno!

3D Mark 2001 SE

800x600x16 5286 (stari) 5703 (novi)
x32 5268 - 5665
1024x768x16 4782 - 5173
x32 4727 - 5082

Quake III

800x600x16 138.2 - 145.5
x32 135.6 - 144.0
1024x768x16 106.7 - 115.0
x32 102.8 - 109.8

Sta reci... :)

Najlepse od svega: Upravo se dizu na Benchmark-ov server, da mozete da ih svucete iz lite rezima :) Posebne verzije za Win9x/ME, Win2K i WinXP, oko 10 MB. Vredi svakog bajta!

ATI-jevi drajveri na Club3D karticu? Meni oficijelni nisu radili, doduse probao sam one jos starije od 9009, ne secam se koja je verzija bila, pa sam sa Club3D-a skinuo poslednje od 18.05. Kao sto vidis u testu, uglavnom su bili dosta bolji od poslednjih ATI zvanicnih...

Uh, tek sada sam video da si napisao Radeon 7500, ja za njih nisam ni probao sa drugim drajverima vec samo ovlas testirao za rubriku NA PRVI POGLED...

Evo citam na rage3d.com forumu... novi ATI drajveri , kao i njihovi OEM drajveri *koje razvijaju baje sa sajta*, i koji su, za razliku od ATI-jevih - UDA *kao nVidiaini*, rade i sa Gigabyte karticama... Club3D se tamo ne spominje, ali ako rade sa Gigabyte/om, koji je najvise razlicit od pravog ATI-ja od svih ostalih powered by varijanti, mora da radi i sa Club3D/om...

Baš i nisu doneli neko ubrzanje. samo u 3DMarku, i to nekih 5 do 6 %... U Q3 i CodeCreatures, kao i u Commanche 4, isto ili sporije
???

Ipak, Catalyst UDA fora je odlican pomak, pa makar bili i sporiji, hrabro od ATI-ja, UDA je modularan ali i ******* za programiranje.. (ovo je rekao jedan nVidia programer na beyond forumu )...

Ovi "stari" drajveri su oni koje Club3D isporucuje uz kartice. S obzirom da malo ljudi skida svaki cas nove verzije drajvera, ovo jeste drasticno ubrzanje. Tebi nije, jer si manijak :)

Nego, ima li jos neko da je probao nove drajvere? Ajmo utiske, zivo me interesuje :)

Ashley je napisao(la):
Ovi "stari" drajveri su oni koje Club3D isporucuje uz kartice. S obzirom da malo ljudi skida svaki cas nove verzije drajvera, ovo jeste drasticno ubrzanje. Tebi nije, jer si manijak :)

Nego, ima li jos neko da je probao nove drajvere? Ajmo utiske, zivo me interesuje :)
Evo ja ih stavih za Radeona SDR.Prepoznali ga kao R7200 a u 3DMark-u 2001se,ubrzanje vise nego vidljivo.Sa 2660 na 3328 poena.

Pozdrav

Ashley je napisao(la):

Ashley, ja sam rekao da nema velike razlike u odnosu na prethodne oficijalne, tj. na poslednje sa Club3D sajta (preradjeni oficijelni)... sada je sve UDA, tako da je skroz cool i da nema brzinskih prednosti...

Uh, Simpsone, ti se downgradeovao pa upgradeovao, softverski... nego, ima jedan program koji ti softverski emulira Athlon XP, mora da ga probaš... :D

byMaX je napisao(la):
Ashley, ja sam rekao da nema velike razlike u odnosu na prethodne oficijalne, tj. na poslednje sa Club3D sajta (preradjeni oficijelni)... sada je sve UDA, tako da je skroz cool i da nema brzinskih prednosti...

Uh, Simpsone, ti se downgradeovao pa upgradeovao, softverski... nego, ima jedan program koji ti softverski emulira Athlon XP, mora da ga probaš... :D
Netreba mi taj program,jos uvek mi je dobro ovo sto imam.Idem malo da odmaram pa kada se vratim ,jurim magicnih 2.7GHz.:D :D

Nema dva dana kako sam skinuo prethodnu verziju 7.70, i to za ME i XP (16MB), a sad sve ponovo, samo sto ce ovaj put biti 22MB-a!FX
Ali kako vas citam, izgleda da ce vredeti!
Download je u toku...javicu sa za koji dan kad zavrsim sa njim.:wave;
Pozdrav

simpson H je napisao(la):
Netreba mi taj program,jos uvek mi je dobro ovo sto imam.Idem malo da odmaram pa kada se vratim ,jurim magicnih 2.7GHz.:D :D

Magija je tek na 3 Giga... :p

Ashley je napisao(la):
Najnoviji ATI Catalyst drajveri su cudo! Malopre sam zavrsio test i ostao sam otvorenih usta: Na Club3D Radeon 7500 Ultra kartici, u odnosu na drajvere 4.13.9009, ubrzanje je neverovatno!

Molio bih te da obratis paznju na clock memorije i core-a pre i posle instalacije. Ja sam uspeo na kvarno da ih instaliram na Gigabyte-a 7500LE i u prvom momentu mi je 3D Mark u 1024 skocio sa nekih 2700 na 3500 ali sa greskama u teksturama. Tek sam onda pogledao u V-Tuner (program za OC za Gigabyte kartice) i video da mi je znacajno povecao klok narocito memorije (skoro 175), i da to ona ne moze da izdrzi. Kada sam ga smanjio na nekih 160 onda je sve radilo OK ali je napredak u 3D Marku ispod 10%. Pogledaj da ti drajveri nisu slucajno overklokovali karticu, pa si tako dobio te rezultate. Nemoj da te cude ovako mali rezultati u 3D Marku, masina mi je relativno slaba (Duron 866, KT133A), a i kartica mi ima SGRAM, a ne DDR.

Secam se Gigabyte kartica jos iz vremena TNT2 i M64 cipova. Krsh zivi... Ako si primetio, prilikom instalacije drajvera napominje se da ce aplikacija prilikom restarta i podizanja sistema pokusati da utvrdi najbolja podesavanja radi izvlacenja maksimuma performansi. Verovatno se zbog toga kartica "automatski" overklokovala. E sad, sto siroti SGRAM na Gigabyte 7500LE modelu ne moze to da izdrzi, nije kriv ni ATI ni njegovi drajveri, vec Gigabyte koji umesto DDR-a stavlja SGRAM. C3D 7500LE model ima DDR.

Ne znam kako kod vas, ali kod mene xp nece da pokrene catalyst drivere sa c3d radeon 7500, odnosno nece uopste da ucita xp, nego klikk i reset. Jel treba prvo uninstalirati prethodne drivere? Nemam pojma, pre mi je to radio u win2k-u kad sam probao da stavim original ati drivere.
I nace u me-u radi, ali nema skoro nikakve razlike u performansama. Fazon je u tome da kod ovih drivera mozes da setujes naj-nekvalitetniju sliku, pa ces naravno dobiti na brzini, ali na nekom standardnom setovanju nema razlike. Cak mi se cini da je prethodna verzija bila bolja (7.70), gta3 je dosta lepse isao.

Ashley je napisao(la):
Secam se Gigabyte kartica jos iz vremena TNT2 i M64 cipova. Krsh zivi... Ako si primetio, prilikom instalacije drajvera napominje se da ce aplikacija prilikom restarta i podizanja sistema pokusati da utvrdi najbolja podesavanja radi izvlacenja maksimuma performansi. Verovatno se zbog toga kartica "automatski" overklokovala. E sad, sto siroti SGRAM na Gigabyte 7500LE modelu ne moze to da izdrzi, nije kriv ni ATI ni njegovi drajveri, vec Gigabyte koji umesto DDR-a stavlja SGRAM. C3D 7500LE model ima DDR.

Pa nisam mislio da me izribas sto sam uzeo slabog (i jeftinog) Gigabyte-a a ne Club3D, nego samo da obratis paznju na frekvencije. No dobro :)

byMaX je napisao(la):
ATI-jevi drajveri na Club3D karticu? Meni oficijelni nisu radili, doduse probao sam one jos starije od 9009, ne secam se koja je verzija bila, pa sam sa Club3D-a skinuo poslednje od 18.05. Kao sto vidis u testu, uglavnom su bili dosta bolji od poslednjih ATI zvanicnih...

****** Max, onda ti nemash pojma da instalirash drajvere.

Bane

Ashley je napisao(la):
Pazi sad' to, i to posle toliko vremena, a Parheliju su neki vec sahranili zbog slabih performansi sa prvom verzijom drajvera i neoptimizovanim aplikacijama koje ni ne vide gomilu njenih resursa ( DX9 Vertex Shaderi i DM npr ). :( Mislite o tome! ;)

Vrh Dno