Šta je novo?

Hardver Novi AMD komp, izbor komponenti

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

terzazak

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
805
Sastavljam AMD konfiguraciju za rodjaka (mladjeg) koji zeli "jacu" konfu za igre i multimediju. Pratim situaciju sa hardwer-om ali ne kao ranije.
Sastavio sam ponesto pa dajte savete i misljenja da li nesto treba da menjam. Komp bi trebao da potraje neku godinu a iznos je oko 1000 evra.
Evo ovako:
-AMD Ryzen 5 5600X
-Asus TUF GAMING B550-Plus
-Arctic Cooling Freezer 34 eSports Duo (mozda ne treba sa dva ventilatora ali uvek moze da se iskoristi za kuciste)
-HyperX 16GB Fury DDR4 3600MHz CL17 ili HyperX 16GB Predator DDR4 3600MHz CL17 (nesto sam citao da se jedna od ovih bas ne trpi sa ryzen-om ali ne znam koja??)
-Cooler Master MWE Gold 750W V2 (nadam se da je dovoljno dobro, GPU nece biti od ovih jacih, recimo RTX 2060 ili 2070, uzima se kasnije za sada stara GTX1060)
-WD 500GB Black SN750 M.2 PCIe M.2 2280 (ovo je valjda nwme disk, mislim da je dovoljno za OS i igre, HDD ide stari)
Najvise dileme oko kucista. Ne treba rgb i akvariumi, bitnije je da ima mesta za barem tri HDD-a i da je dobro provetreno. Razmatramo ova dva za sada:
-Chieftec GP-01B-OP ili Thermaltake Core X31 (naginjemo ka Cifteku).
-Monitor... ASUS TUF Gaming VG249Q

Ako ima nesto da se popravi, doda molio bih za misljenja.
Hvala unapred.

Dobar izbor komponenti sem kućišta, ima boljih za te ili manje pare...
Recimo, SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB (dolazi sa 4 ARGB ventilatora) ili MS Industrial Titan II Pro ili Cooler Master NR600, Corsair Carbide 270R...

Možda bih i umesto CM napajanja uzeo ovo (proveri da li ga imaju) ili Seasonic Focus Plus Gold (Focus GX) ili Antec HCG...

EDIT: sad videh da se nabavlja iz HU...

Ja cu ti reci cene komponenti koje bih zamenio, pa ti uporedi sa cenama koje ti imas.

1. Asus TUF Gaming B550M-Plus, puna cena 105e-popust, sto znaci oko 95e bi trebalo da te kosta. VRM na matx je odlican, nema razloga davati vise novca za atx.
2. CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3600MHz CL16 KIT BL2K8G36C16U4B-puna 105, trebalo bi da bude 95e krajnja.
3. SEASONIC FOCUS-GX-850- 140, znaci oko 125e. Jeste skuplje od CM-a, ali nisu ista klasa napajanja, iako su oba gold. 750w ti je nekih 13e jefitnije, pa ako ti znaci 13e, ti uzmi GX 750w.

4. KUCISTE definitivno da preskocis TT i Chieftec, nego uzmi mu neko kompaktno ATX kuciste, moze cak i MATX, ali mora da se povede racuna o visini Arctic-a, ili pak da mu se uzme AIO, tipa Arctic Liquid Freezer II 240(kosta krajnja cena oko 70e).
Cisto da znas da su kucista kod komsija skuplja od one cene koju vidis na iponu, jer je to gabaritna roba, pa samim tim taj popust od 10% koji daju na sve komponente ne vazi, a umeju cak i da naplate malo preko.
E sad, sto se tice preporuke, nesto tipa Corsair 4000d, CM TD500 Mesh, Fractal Meshify C/2, BE QUIET 500DX, naravno pod uslovom da zadovoljava kriterijume.
3 HDD-a? Postoji li razlog za to?

EDIT:
Jurodivi je takodje dao odlican predlog za napajanje, jeftinije a odlicno, i jos kod nas sa domacom garancijom.

Kućište bih definitivno uzeo kod nas, malo ko od KP preprodavaca doprema kućišta a i kad ih dovezu nadrukaju cenu, sve zbog gabarita.
Može čak i da se pogleda ima li na KP polovnih Fractal Define kućišta...

+1 za Crucial Ballistix.

Freezer 34 eSports je 157mm, čini mi se...ne bi trebalo da bude problema.

Moj predlog: razmotriti i Intel 10600KF. Uštedeo bi 100-150e na procesoru a za igre i multimediju nema razlike, praktično...kod Mađara se može naći za nekih 180e.
Čak i ne mora Z490 ploča i overklok, B560 uz povećani power limit je dovoljno...

@jurodivi
Dobra b560 ploca tipa M Bazooka je puna cena 145, znaci 130e, 30-35e skuplje od Tuf-a B550.
5600x puna cena je 300e, znaci 270e krajnja cena.
10600kf je krajnja oko 170e.
Dodje 70e razlika, 150e jedino sa Z plocom.

Meni su na KP tražili 120e za B560M Steel Legend...uzeo sam kod nas za 140e samo zbog garancije, heh.

Puna/krajnja cena je vrlo šareno, nema ništa dok se ne pita.
U svakom slučaju, 5600x košta previše, za ovu primenu i 10400F od 150e će da radi posao. Ako može da se uštedi 100e sa za iste performanse sa 10600KF, što da ne...više para za grafičku ili veći SSD.

Meni su na KP tražili 120e za B560M Steel Legend...uzeo sam kod nas za 140e samo zbog garancije, heh.

Puna/krajnja cena je vrlo šareno, nema ništa dok se ne pita.
U svakom slučaju, 5600x košta previše, za ovu primenu i 10400F od 150e će da radi posao. Ako može da se uštedi 100e sa za iste performanse sa 10600KF, što da ne...više para za grafičku ili veći SSD.
Pa 120e i jeste, ne mozes da ocekujes 100e, kada je puna cena 135.
10% od pune cene na iponu daje jedno njih 8 od 10.
U svakom slucaju 20e ustede na 140e je odlicno, sto bi u prevodu znacilo da na 1000e imas ustedu od oko 140e.
Da uzmem kod nas da sastavim ovo sto smo mu preporucili, bilo bi jedno 150e razlike, samo na ploci jedno 40e.
A sto Intel-a tice, ne bih ga uzeo u b560 kombinaciji ni u ludilu. Za Z kombinaciju bih morao da razmislim, jer dobra Z ploca, u rangu dobre b550 sto se tice vrm-a, kosta mnogoooo.

Sastavljam AMD konfiguraciju za rodjaka (mladjeg) koji zeli "jacu" konfu za igre i multimediju. Pratim situaciju sa hardwer-om ali ne kao ranije.
Sastavio sam ponesto pa dajte savete i misljenja da li nesto treba da menjam. Komp bi trebao da potraje neku godinu a iznos je oko 1000 evra.
Evo ovako:
-AMD Ryzen 5 5600X
-Arctic Cooling Freezer 34 eSports Duo (mozda ne treba sa dva ventilatora ali uvek moze da se iskoristi za kuciste)
-HyperX 16GB Fury DDR4 3600MHz CL17 ili HyperX 16GB Predator DDR4 3600MHz CL17 (nesto sam citao da se jedna od ovih bas ne trpi sa ryzen-om ali ne znam koja??)
-Cooler Master MWE Gold 750W V2 (nadam se da je dovoljno dobro, GPU nece biti od ovih jacih, recimo RTX 2060 ili 2070, uzima se kasnije za sada stara GTX1060)
-WD 500GB Black SN750 M.2 PCIe M.2 2280 (ovo je valjda nwme disk, mislim da je dovoljno za OS i igre, HDD ide stari)
Najvise dileme oko kucista. Ne treba rgb i akvariumi, bitnije je da ima mesta za barem tri HDD-a i da je dobro provetreno. Razmatramo ova dva za sada:
-Chieftec GP-01B-OP ili Thermaltake Core X31 (naginjemo ka Cifteku).
-Monitor... ASUS TUF Gaming VG249Q

Ako ima nesto da se popravi, doda molio bih za misljenja.
Hvala unapred.
Ako ti znači 2 x HyperX FURY RGB 16GB 3200 DDR4 Memorija CL16 DIMM Model HX432C16FB3A/16 radi provereno na Asus TUF GAMING B550-Plus, ono out box, bez bilo kakvog mambo-džamba.

Valjda će i parnjak od 3600 raditi tako.

Prvo hvala vam svima na odlicnim predlozima, bilo je uzbudljivo finale u Londonu pa nisam ranije stigao da pregledam sugestije..
Da napomenem cene trenutno gledam na KP, znam da nisu bas azurne ali otprilike su tu negde.
Ovako, AMD je premisa (da ne objasnjavam na dugacko) Intel nije u igri.;)

Da krenem od CPU-a, razmatrao sam jeftiniju varijantu 3600x, ali mi se cini da je 5600x bolji procesor i dugorocnije resenje, za neko vreme se mozda unormale i cene grafickih kartica pa mozda dodje u obzir i neka jaca. Ako gresim bila bi solidna usteda?

Kuler ide vazdusni, ni ja a ni rodja nismo ljubitelji AIO..:D Pretpostavljam da je Freezer 34 eSports Duo dovoljan da ohladi ovaj CPU?

@PlotTvist...Sto se tice memorije prvi mi je izbor bio CRUCIAL Ballistix BL2K8G36C16U4R, ali je malo redja za nabavku, zanemarljivo je skuplja od HyperX. Prodavac kod koga sam gledao je nema na stanju, a ima HyperX Fury i Predator. Pokusavam da sto vise komponenti uzmem na istom mestu. Posto nece biti klokovanja najbitnije mi je da radi po difoltu, a pretpostavljam da izmedju ova dva modela nisu velike razlike. Gledacu da je ubacim u kombinaciju ako moze.
@Čika_Kure..ovaj info mi je bitan jer sam cuo da sa nekom kingstom memorijom AMD ima problem, ali se ne secam koja bese.

Maticna ploca TUF GAMING, ranije sam procitao da je preporucuju, cini mi se bas @jurodivi, koliko se secam ima odlicnu naponsku. Jedino zbog cega je u planu full ATX veci broj SATA, jer ima vise HDD-a (3) i SSD-a (2) koji ce da se prikljuce.

Za napajanje se slazem sa vama, Seasonic FOCUS-GX-750 deluje da je odlicno, skuplje je za 20-ak evra ali verujem da je i bolje.
Da li je dovoljno 750W ili bi trebao da idem na 850W? Imajucu u obzir da jaca grafika (u najboljem slucaju) od RTX3060 ili 6600xt nece ici u komp.

Najvise se dvoumim oko kucista. Gledam da uzmem neko do 10k dinara, verovatno su ova skuplja (Corsair 4000d, CM TD500 Mesh, Fractal Meshify C/2, BE QUIET 500DX)
bolja varijanta, ali negde mora da se i ustedi. Od ovih "jeftinih" obrni okreni opet se vratim na Chieftec Stallion GP-01B-OP. Znam da je matoro i ruznjikavo, ali ima filtere sa svih starna, veliko je (provetreno), dolazi sa tri venta, ima drzac za GPU, deluje cvrsto. I najbitnije nece uopste da se vidi jer stoji ispod stola..:)
Pogledacu jos malo ove vase predloge, najtezi mi je taj izbor. Da barem mogu da se pogledaju uzivo.
Jos jedno vam se zahvaljujem na savetima, razmislicu jos malo oko svega, a mozda mi date jos neki dobar predlog.

Nema potrebe za jačim napajanjem ako će se koristiti midrange GPU, i 500W bi bilo dovoljno

A sta ako uleti kinta i covek se kasnije odluci za 3080 na primer ?
Uzmi to napajanje od 750 i miran si, da ne razbijas glavu posle pa da mora da se menja PSU.
Topla preporuka je ne stedeti na napajanju, i imati tu rezervu za neki kasniji upgrade, koliko god sad bio ubedjen da mu nece trebati jaca kartica..

Meni je u celoj prici najzalije sklapati konfiguraciju sada i ici na 24" monitor.
Nekako mi je 27" vec standard, da ne kazem minimum, dok se poneko odluci i za 32".
Mislim da ste sve lepo isplanirali osim toga

A sta ako uleti kinta i covek se kasnije odluci za 3080 na primer ?
Uzmi to napajanje od 750 i miran si, da ne razbijas glavu posle pa da mora da se menja PSU.
Topla preporuka je ne stedeti na napajanju, i imati tu rezervu za neki kasniji upgrade, koliko god sad bio ubedjen da mu nece trebati jaca kartica..

Meni je u celoj prici najzalije sklapati konfiguraciju sada i ici na 24" monitor.
Nekako mi je 27" vec standard, da ne kazem minimum, dok se poneko odluci i za 32".
Gledali smo i 27" ali onda ide jedno za drugim, skuplji monitor, jaca grafika, jace napajanje i onda dosta preskace budzet.
Da treba za neki ozbiljan posao pa ajde, ali za zezanje, miltimediju, net treba da je dovoljno.

Grafika tesko da ce ici neka jaca, najverovatnije rtx2060, ima i drugih prioriteta, a cene su otisle u bestraga.
Naravno uvek postoji mogucnost da mining propadne..:cool:

@terzazak
Ima Crucial, ali mora da se ceka, tj. on naruci, pa dodje za 15 dana, a u slucaju Crucial-a, maksimum 8 dana, tako kaze Ipon.
Ok za plocu, ako treba 6, onda treba 6 sata.
Sto se napajanja tice, uzmi 850w, jer je razlika 13e izmedju 750 i 850, a nikada ne znas da li ce mu zatrebati. Mozda mu dune da za 2 godine uzme 3080 primera radi, a za nju ce mu trebati 850w.
Napajanje se kupuje jednom u 5-7 godina, i to kvalitetno sa vecim viskom, posle samo menjas komponente unutra.

@danilo989
I onda zameni 2060 primera radi za 3080, i moze napajanje da baci u kantu.
Volim takve koji stede na napajanju, kazu dosta 500w, pa dodju karte od 400w, sto je slucaj sa 3080. A koliko sam video, rtx 4000 samo moze da ode gore sto se potrosnje tice, isto vazi i za RDNA 3.
Nepisano pravilo je da se za napajanje daje 10-15% od ukupnog budzeta.

@jurodivi
Zato sto ploca koja opravdava moje VRM kriterijume ne kosta ispod 150e, a kupicu b450(Tomahawk, GamingPlus...) za duplo manje novca, i ostatak dati za 5600x, i opet dobiti bolje nego sa Intelom.
U ovom trenutku, Intel je kod mene na crnoj listi.
Kada izadje novo ''jezero'' ili sta vec, mozda promenim misljenje.

Čovek je sam napisao da ništa jače od RTX3060 neće ići. Ako mu "kapne para" (pre će biti "lije iz kabla") za RTX 3080 neće mu biti teško da proda to napajanje (kakvo bacanje u kantu?) i kupi jače. Isto sam svojevremeno kupio 850W za 6700k i GTX980 i nikad nisam niti nadogradio a ni iskoristio bačene pare na višak vati

za Kuler Zalman CNPS17X je mnogo bolja opcija za hladnjenje od freezer 34-ke, 5 evra je skuplji od 34-ke sa dva ventilatora, a dobijas neprocenjivo mnogo vise sto ce da te sluzi daleko dalje u buducnost.

Za RAM najbolja opcija je G.SKILL 16GB Ripjaws V Red DDR4 3600MHz CL19 KIT F4-3600C19D-16GVRB (odlican odnos cene i dobijenog, i samo namestis XMP, eventualno malo veci napon i radice ko podmazano) Slazem se ostlaim clanovima da je nabolja prva opcija Crucial 3600MHz CL16, ali nesto ga slabo ima, tako da zato spomenuh ovu iznad kao praktican izbor.

Za Kuciste najbolji predlog je od @jurodivi , SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB, jednostavno najbolja ponuda na domacem trzistu trenutno, 4 RGB ventilatora, MESH prednji deo, dobre ostale inzenjerske odluke. Druga najbolja opcija je Be Quiet! Pure Base 500DX. Ako ti je bitno da je bolji kvalitet izrade od konkurencije tu ide manje vise Phanteks kao br.1 pa Be Quiet! kao broj 2 i onda su svi absolutno nekoliko mesta ispod po kvalitetu.

U tom slucaju bi preporucio u domacoj firmi: PHANTEKS ECLIPSE P400A TG Digital White, ili Be Quiet! Pure Base 500DX.

Za ploce neke full ATX alternative su ove:

S tim sto bih ja otisao mozda na novu V2 verziju Gigabyte PRO, cisto zato sto je jednu klasu iznad svih ostalih, ali igrom slucaju druge ploce nisu dovoljno jeftinije kod madjara u odnosu na nemacku recimo, pa na kraju nije tolika razlika za doplatu za ovu Gigabyte plocu.

GX 750W je taman za tvoje potrebe i najbolji izbor od slicno plasiranih.

Čovek je sam napisao da ništa jače od RTX3060 neće ići. Ako mu "kapne para" (pre će biti "lije iz kabla") za RTX 3080 neće mu biti teško da proda to napajanje (kakvo bacanje u kantu?) i kupi jače. Isto sam svojevremeno kupio 850W za 6700k i GTX980 i nikad nisam niti nadogradio a ni iskoristio bačene pare na višak vati
Ja nisam rekao da ce kupiti sutra, nego mu mozda padne na pamet za 2 godine, to niko ne moze da zna.
Naravno da je kanta, jer to isto napajanje sto sada ustedi 30-40e, prodace za toliko manje ukoliko se odluci za bolju kartu.
A to sto ti nisi iskoristio, to je tvoj problem, imao si dosta prilika, i jos da ti 850w ne bude dovoljno.

@Dogzilla
13e je 850w skuplje, nema razloga da zbog 1500 dinara ne uzme 100w vise, pogotovu kada mu budzet dozvoljava.

Ja nisam rekao da ce kupiti sutra, nego mu mozda padne na pamet za 2 godine, to niko ne moze da zna.
Naravno da je kanta, jer to isto napajanje sto sada ustedi 30-40e, prodace za toliko manje ukoliko se odluci za bolju kartu.
A to sto ti nisi iskoristio, to je tvoj problem, imao si dosta prilika, i jos da ti 850w ne bude dovoljno.
Za dve godine ce izaci nova midrange karta koja ce biti brza a trositi isto toliko, zasto bi isao na high-end ako mu sad, po njegovim recima, ne treba nista jace od RTX3060. No, ako ti bolje znas od njegovih prohteva, nemam sta dalje da se mesam.

@terzazak
Konfa iz potpisa, CPU overclockovan sa 65w na 125w i grafickom koja ima istu potrosnju kao RTX3060 ne trosi vise od ~300-320W, pa ti vidi koliko ti jos "lufta" treba. Bolje te male ustede preusmeriti na dobre periferije, kontroler, mis, tastaturu itd. sa kojima imas svakodnevni kontakt.

Za dve godine ce izaci nova midrange karta koja ce biti brza a trositi isto toliko
To ti znas? Intel ti rekao ili sta, sa njihovim 10900k na 300w. :D
Ili pak Nv sa 3080 na 350-400w.
3080 je cenovno visoki srednji segment.
Naravno, po trenutnim cenama, 3080 je otisao u nekoseno, ali da su cene normalne, druga bi prica bila.
Nesto sto ti ocigledno ne razumes, ili pak nisi razmislio o tome, jeste PERFORMANCE PER WATT.
Nebitno je ako karta ode gore sa potrosnjom, bitno je da perf skalira kako su rekli, a potrosnja dole, a performance 2x-3x ili slicno, to nema sanse.

EDIT:
RTX 4000 preko 500w, kao da vec 3080 nije sposobna za to.

Poslednja izmena:
Hvala sto se javljate i dajete misljenja, a i hvala na lepim zeljama (rtx3080):p, ali mali je odabrao rtx 2060 (u odnosu na 10603gb je bomba) za koju se jedva sakupilo, pored kofiguracije od 1000e.
Sto se tice konfe izbor suzen za neke komponente:
-AMD Ryzen 5 5600X
-Arctic Cooling Freezer 34 eSports Duo
-RAM koji bude najbrzi za nabavku. Ako moze CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3600MHz CL16 KIT BL2K8G36C16U4B, ako ne onda HyperX 16GB Fury DDR4 3600MHz CL17
-Seasonic FOCUS-GX-750
-nwme WD 500GB Black SN750 M.2 PCIe M.2 2280 (posto vec ima i previse ssd i hdd-ova ovaj ce biti za OS i igre)
-za kuciste cu da vas poslusam (sigurno imate bolje info od mene), ali da pitam sta mislite o Silentiumpc signum SG7V TG-SPC249 vise mi se dopada od Regnum RG6V EVO TG ARGB ?
-ASUS TUF Gaming VG249Q 144Hz 1ms IPS

Mnogo mi znaci sva pomoc i saveti koje ovde dajete, neka se niko ne ljuti ako sam odabrao neku komponentu koja nije po njegovom ukusu.
Mora da se balansira..(y)

@terzazak ako hoces da ustedis, zasto Kingston ?, G.SKILL 16GB Ripjaws V Red DDR4 3600MHz CL19 KIT F4-3600C19D-16GVRB je indentican po perfomansama a malo jeftiniji, on je 19-20-20-20 a kingston 17-21-21-21 po lantecijama. Osim ako nije do izgleda, onda ima smisla :)

Isto i za kuler, za 5 evra zalman je mnogo bolja opcija, osim ako nije Freezer 34 izbor zbog izgleda xD

13e je 850w skuplje, nema razloga da zbog 1500 dinara ne uzme 100w vise, pogotovu kada mu budzet dozvoljava.
Tehnicki da, i ja bi za sebe otisao na skuplje sa tolikom razlikom, ali prakticno 13 eur moze da bude razlika da se udje <1000 evra

@Dogzilla
Negde moram da stanem, razlika u ceni (20-ak e) nije odlucujuca, ali sam pravio kompromise sa drugim komponentama.
Komfa vrlo verovatno nece biti nadogradjivana sa boljom grafikom u nekoliko narednih god. pa ce ovaj PSU da zavrsi posao.
@terzazak ako hoces da ustedis, zasto Kingston ?, G.SKILL 16GB Ripjaws V Red DDR4 3600MHz CL19 KIT F4-3600C19D-16GVRB je indentican po perfomansama a malo jeftiniji, on je 19-20-20-20 a kingston 17-21-21-21 po lantecijama. Osim ako nije do izgleda, onda ima smisla :)

Isto i za kuler, za 5 evra zalman je mnogo bolja opcija, osim ako nije Freezer 34 izbor zbog izgleda xD

Tehnicki da, i ja bi za sebe otisao na skuplje sa tolikom razlikom, ali prakticno 13 eur moze da bude razlika da se udje <1000 evra
Stvar je samo u brzini i mogucnosti nabavke. Koja bude bila dostupna najbrze tu uzimam. Ne verujem da su razlike medju ovim modelima znacajne.
A Zalman mi je, ne zameri, nekako sarenikakav..:) Mnogo mi se dopada izgled Freezer 34 eSports, pa da malo udovoljim i sebi..;)

Uzmi ono sto ti trenutno trebai sto je trenutno kompatibilno future proofinga tesko da ce biti jer intel mora da izbaci nesto novo da parira amd-u na desktop i server i applu na mobile trzistu pitanje cega ce sve tu da bude a najavljuje i nV neke ambiciozne planive na polju cpu pa mozda i gpu.
dok su opcije bile intel i5,i7 vs amd fx pa si i mogao da predvidis neki upgrade path za 3-4-5 godina ovako grafike ce vrv ostati na slicnom tdp ali bi cpu trebali ici na dole ako intel izbaci nesto konkurentno tako da ne treba ni juriti neka napajanja za SLi varijante. Gledaj samo da je to najkvitetnijih 750W koje mozes da uzmes u smislu izrade i koriscenih komponenti a sljakaca sve na tome

Minimum za koga? Moras da shvatis da prvo, nemaju svi prostora za velike monitore na stolu i neko mozda zeli manji monitor da bi stavio 2,3 i to mu stalo, a trece ima nas kojima ne trebaju bioskopska platna.

Raspitaj se i za LIAN LI LANCOOL II Mesh Performance Black kuciste

Vrh Dno