Šta je novo?

Novi akcelatori za A600/A1200

mige

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
690
Moja oprema  
Laptop
MacBook Air M1
Mobilni telefon
iPhone 16e
Pristup internetu
  1. Optički internet
Bas pre neki dan zborim sa Drajverom o amiga trapdoru i turbo karticama, a sve to zbog neke price o ps3 i dodatnom hardware-u i odusevim se cinjenicom da od sutra pocinju posle xxx godina da se prodaju nove turbo karte za classic Amige Nemacke firme Individual Computers.
Pa posto vidim da niko nije spominjao to ovde, rekoh da podelim to sa vama,
Sto se tice situcije za A1200 od 14.12.2010 Amigakit ce imati 2 akcelatora na stanju i to jeftiniju varijantu ACA 1230/28 i skuplju ACA 1230/56. Obe karte dolaze sa 64mb SDRAM-a a za A600 ce ACA 630/25 biti dostupna vec 16.12.2010
Sama ACA 1230 kartica me je odusevila sa layotom, podseca na one referentne Sapphire AMD ploce. Ovo je zaista prava poslastica staviti u Amigu. Ja nemam Amigu 1200 od 2003 a Amigu 600 sam izgubio. Ali planiram da nabavim jednu.

ACA 1230/28

68EC030 running at 28Mhz
64MB of Fast Memory (SDRAM surface mounted)
Fully compatible with expansions installed in the A1200 PCMCIA port
Re-Kick option from software (supports up to 1MB Kickstart ROM images)
Very efficient 2-1-1-1 burst design
Low power requirements- no cooling fan required
Compact design- user slots into trapdoor underneath Amiga 1200
Optional Clock Kit available

ACA 1230/56 Accelerator

Full 68030 running at 56Mhz
64MB of Fast Memory (SDRAM surface mounted)
Fully compatible with expansions installed in the A1200 PCMCIA port
Re-Kick option from software (supports up to 1MB Kickstart ROM images)
Very efficient 3-1-1-1 burst design
Low power requirements- no cooling fan required
Compact design- user slots into trapdoor underneath Amiga 1200
Efficient performance: approximately 12 MIPs (Millions Of Instructions Per Second)
Optional Clock Kit available

ACA 630/25 Stealth Accelerator

FULL 68030 running at 25Mhz (With MMU)
32MB of Fast Memory (SDRAM surface mounted)
Fully compatible with expansions installed in the A600 PCMCIA port
Re-Kick option from software
Secured onto motherboard via hard drive cradle holes
Compatible with CF hard disk drives only - due to space restrictions inside the A600 case

Evo fotki kartica:

ACA 1230
aca1230.png

ACA 630
aca-630-25-stealth-accelerator.PNG

Linkovi :
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=43&products_id=1002

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=43&products_id=1003

i link proizvodjaca:

http://www.jschoenfeld.com/home/indexe.htm

Kazu da ova ACA 1230 postize bolje rezultate nego blizzard1240 . Ostaje da se nadam da cu ubosti negde Amigu i uzeti ovu karticu.

I na kraju moto proizvodjaca:

"Good hardware for good computers":D

Poslednja izmena:
Eno imaš A1200 na Retro berzi jednu. Marty prodaje.
Bolje idi na A1200 ako ništa drugo zato što u nju može svašta da se smesti bez potrebe za budženjem.
A600 bez akceleratora je prilično neupotrebljiva, a pri tome zahteva i eksterni scandoubler/flicker fixer ako planiraš da je koristiš na PC monitoru. Postoji i Invidivion-ov interni ali zahteva da se odrekneš internog flopija. U A1200 sve može lepo da se upakuje i da se dobije iole upotrebljiva mašina.

Imaš na AmigaKit.com cene. Nije baš jeftino ali s obzirom na cene po kojima idu stare kartice ovo ispada čak i povoljno.

Ako se sve kockice posloze imam ja u planu raditi akcelerator za A600. Zasto? Zato sto su cijene ovih pretjerano velike. Mislim da se stalno ide na kartu amiga zaludjenika po cijelom svijetu koji ne pitaju koliko kosta, sve dok je vezano za amigu. Pa ljudi moji obicna naljepnica od 3 centimetra kvadratna na kojoj pise amiga se prodaje za 10 eura? Za sada imam rjesenja za 28 Mhz akcelerator sa 4 MB memorije. Al o ovome tek za nekoliko mjeseci, ide to sve jako sporo.

^ Svakako da se za manje novca moze sloziti akcelerator istih karakteristika ako se nadje cpu.Realno na eab-u rade projekat za a600 s 68020 mislim da ce ici cak na ec varijantu koja je bila ugradjjivana u a1200 gde je jedini problem adresna magistrala koja je skracena na 24 bita pa procesor moze adresirati samo 16mb rama.
Za vece zaludjenike xse na vise mesta pominje projekt tg68 akceleratora sto je ustvari emulator 68k procesora.... sustina je da se emulira 68000 procesor koji bi trebalo da izvrsava i vecinu 020 komandi i performanse su daleko iznad bilo kojeg 020 ili 030 realnog procesora..ali su to zasada samo projekti poput natami amige i ako se zavrse bice super jer hardver na kome radi emulator cpu-a napreduje dok realni 68k cpu stoje u mestu vec previse vremena

200e. za 030 na 56MHz (ovo je OC?? i bez hladnjaka :D) i nije puno.

super mi je sto lik prodaje Competition PRO Retro Joystick :D valjalo bi nabaviti par komada...

HM to sve treba proveriti u realnijim uslovima i testovima nije samo memorijski transfer bitan u datoj situaciji ipak je 030 procesorski slabiji CPU. Necemo valjda samo kopiranje da radimo iz ram u ram

Bice zanimljivo videti testove kada se pojave i ako se pojave..

HM to sve treba proveriti u realnijim uslovima i testovima nije samo memorijski transfer bitan u datoj situaciji ipak je 030 procesorski slabiji CPU. Necemo valjda samo kopiranje da radimo iz ram u ram

Bice zanimljivo videti testove kada se pojave i ako se pojave..

slazem se, neverujem da brzina memorije moze kompenzovati razliku u sirovoj snazi izmedju 030 i 040, ipak generalni problem a600 je i dalje ecs grafika, a3000 je imala mogucnosti prosirenja grafickim karticama ali sta uciniti po pitanju toga na a600???

040 je bese 4x brze od 030 na istom taktu?

i ja mislim da nema preterane veze brzina fast rama kad ionako brzina slow rama ostaje ista (dovoljno brza :D)

da li se zna brzina memorije na ovom novom akceleratoru u MB/s ?

Ja nikad nebi ulagao u A600. Mislim da je to bezveze i glupo. Ipak je ona mnogo ogranicena. A1200 je prava mera.

Ja vec vise od pola godine pratim ovaj projekat za akceleratore i sa jensom iz icomp-a se cujem cesto putem mail-a. Pisao sam o ovome ranije na voodoo amiga forumu pa uporedne testove mozete pogledati ovde. http://amiga.power-audio.com/forum/viewtopic.php?t=492 . Sto se tice ubrzanja, ubrzanje ovom ACA630 akceleratoru daje upravo memorija jer po nekim testovima koji su radjeni u Slovackoj uopste se nije moglo dobiti nikakvo ubrzanje stavljanjem jaceg procesora. Kad bi se dodala memorija onda bi bila druga prica. Ogromna je razlika i izmedju koristenja 70 i 55 ns SRAM cipova. U principu ovi akceleratori bi lako mogli da padnu u vodu jer se odskora pojavio iz freescale novi mc68000 procesor, znatno manji, i radi na 16 ili 20 Mhz i daje strasne rezultate po pitanju overkloka do temperaturnog praga od 70 stepeni koliko procesor moze da podnese. Dakle rijec je o mc68000 na skoro 50 Mhz. Zasto je ovo bitno zato sto upotrebom ovog procesora nije potrebno vrsiti skoro nikakvu redistribuciju signala kao kod dodavanja drugih procesora. Sad je samo problem u adresiranju memorije, a da PCMCIA slot ostane upotrebljiv.

Poslednja izmena:
CT2 na Falconu (68030/50MHz i SDRAM) ima 30MB/s

http://rodolphe.czuba.free.fr/CT2/english/technic.htm

ovaj novi Amiga acc bi trebao da bude dosta brzi, vidim da je i burst 3-1-1-1 zato pitam da li ima negde podataka koliko je to MB/s.

Mislim da bi novi akceleratori za amigu trebali da predju potpuno na ppc ili na simulatore mc serije sto bi se sa alterom moglo uraditi.
vec imas VHDL projekte gde je cela Amiga sa svim originalnim custom chipovima u jednom chipu ;)

Poslednja izmena:
Na ovom ACA630 akceleratoru brzina ne prelazi 26.5 MB/s, a na ovom ACA1230 30.3 MB/s. Licno mislim da je ovo veliki pomak za A600 sa nekih 3-5 MB/s, ali za a1200 i nije.

Na ovom ACA630 akceleratoru brzina ne prelazi 26.5 MB/s, a na ovom ACA1230 30.3 MB/s. Licno mislim da je ovo veliki pomak za A600 sa nekih 3-5 MB/s, ali za a1200 i nije.

heh... znaci A1200 sa ACA1230 isto kao i Falcon sa CT2 :)

CT63 sa MC68060 i SDRAMom ima preko 100MB/s

Poslednja izmena:
Ma glupo je bilo ocekivati nesto vise mada je Jens nesto govorio o tome da ova ACA1230 na 56Mhz ima nesto preko 40 MB/s, ali i to nije nesto. Meni nije jasno zasto se on uopste odlucio za MC68030. Ali licno mislim da mu je ostalo dijelova iz 2006. godine kada su kartice trebale izaci ali nisu bile po Rohos standardu pa je morao vecinu da unisti. Takodje znam da je isao u DCE da mu predaju Phase5 dokumentaciju ali oni nisu htjeli. Mozda su se ipak odrekli upravo ove dokumentacije vezane za mc68030. Ono gdje je on mogao da dobije ovo ubrzanje je koristenjem Altera max koji ustvari adresira ove brze memorije koje su se u medjuvremenu pojavile. Dakle, ovo poboljsanje brzine ne treba vezati za procesor nego iskljucivo za nove memorije.

Da slazem se s tobom ali je sam benefit od tog dobitka slab buduci da mc 68030 i dalje mora posteno da se oznoji da bi pustio mp3 i u kom to kvalitetu.Nevidim dobitke od brze memorije sem u kolicini iste buduci da ce procesor biti usko grlo , ali s druge strane to je kompatibilnija varijanta od 040 ili 060...
Ovo za novi frescale 68000je vec zanimljivo.....ako je to stvarno ultra brza kopija 68000 varijanta a ne obican coldfire od koga slaba vajda za amiga i atari racunare

Coldfire CPU koriste u ACP (Atari Coldfire Project :D http://acp.atari.org) uglavnom emuliraju ono sto fali.

ako ACA1230 ima burst od 3-1-1-1 koliko je ciklusa move.l iz cache memorije na 030?? mozda ispadne da je uz burst cela RAM memorija kao cache :D

@dejan_osipaonic taj mc68000 uopste nije namjenjen racunarima on je vise industrijski, ugradjuje se i u novije ves masine i sl. Meni je cilj da napravim akcelerator za A600 za sto manje para. Sad trenutno skupljam pare za projekat mada je vecina toga vec razradjena. Dakle racunica kaze ovako: Procesor oko 18 eura, logicko kolo oko 3 eura, memorija oko 11 eura, plus oko 5 eura za kondenzatore, pcb i sl. To iznosi oko 37 eura. S tim ako bi krenuo da pravim serije preko 10 komada cijena znacajno pala. Nekom se ne cini da je ovo puno para ali ja cu morati da kupim za pocetak vise procesora i memorija jer sam brzoplet pa vecinu komponenti spalim :)

@kovacm Postoji jedna bitna razlika izmedju Atari i Amiga svijeta. Atari korisnici su se svi udruzili za taj coldfire projekat, svi na neki nacin doprinose, rade zajedno, dok to nije slucaj kod Amige. Svi projekti za Amiga coldfire su propali. Ruski, elboxov, britanski. Ja posjedujem dosta sema od tih projekata i nesto kodova al mislim da nije isplativo da to ganjam jer nema 100% emulacije. Mislim da je jedino rjesenje Coldfire ugradjen u Altera Coldfire II i moguce je uraditi emulaciju. Ali koga sam god pitao ko zna nesto o tome kaze mi da je to moguce izvesti ali da nema koristi zato sto nema softvera koji bi to podrzao. U principu, sta ce nam emulacija MC serije na 200 i vise Mhz kad nit ima operativnog sistema koji ce to iskoristiti nit bilo kakvog drugog softvera. I OS i MorphOS forsiraju ppc, tako da dok god oni ne izdaju podrsku za Coldfire nema nikakve logike za ovim projektom. I onda idemo u krug, kako da oni izdaju podrsku kad nema harvera na kojem bi testirali sistem :)
I evo ti Bustest za ACA630 i ACA1230
attachment.php

attachment.php

Poslednja izmena:
@majsta da se ne osetis da te prozivam projekat za koji se ti zalazes ja podrzavam ,ali ne verujem preterano u dobitke i performanse ovih ACA kartica.Nekako oni mnogo hvale 030 na racun 040 procesora....
Cold fire je i sam proizasao iz 68k serije i delimicno je kompatibilan s orginalnim cpu-om ali pojedine komande odradjuje na drugaciji nacin dok neke uopste nema pa otud nekompatibilnost sa softverom.Zato sam i rekao da je super ako frescale izbaci cist 68000cpu koji moze da ide do 50mhz a da to ne bude coldfire...
E sad prica o coldfire.....sam za sebe to je odlican cpu-mikrokontroler ali se ne uklapa bas najsjajnije u nase zelje vezane za amiga-atari svet dok je s druge strane pojednostavljen zarad postizanja vecih klokova i sto viseg rezultata u performansama.
Ovo sto je kovacm predstavio iz atari sveta je slicno onome sto radi natami tim za svoju verziju amige.
Poslednja tacka 68k cpu na 200 i kusur megaherca....MmMmMmMmM vec vidim kako bih ja bio vrlo zadovoljan ovako necim pretpostavljam i jos neki pojedinci ovde.Jednostavno uposlice se takav cpu s starim softverom vrlo dobro jer ima programa koji su oduvek bili zeljni snage. Citav smisao oko coldfire projekata kao turbo dodatka za amigu i atari je delimican kompatibilnost s vec postojecim OS i softverom a izemulirati nepostojece komande iz 68k serije.

Pazi, ne zalazem se ja za ACA projekat nego ga samo dugo pratim pa ponesto znam o tome. Ono sto se ja slazem sa tobom je u tome sto se mjesecima vec potencira da ce ove kartice dati bolje rezultate sa mc68030 nego mc68040 kartice sto mislim da nije istina. Ono sto meni bode oci je cijena koja mislim da je previsoka za dobijeno. Dalje mi nije jasno zasto je bilo potrebno da se na ACA630 ugradi onoliki hladnjak ako je rijec o nekoj prosjecnoj brzini koju moze da gura mc68030, a na ACA1230 ne?

Poslednja izmena:
Pazi, ne zalazem se ja za ACA projekat nego ga samo dugo pratim pa ponesto znam o tome. Ono sto se ja slazem sa tobom je u tome sto se mjesecima vec potencira da ce ove kartice dati bolje rezultate sa mc68030 nego mc68040 kartice sto mislim da nije istina. Ono sto meni bode oci je cijena koja mislim da je previsoka za dobijeno. Dalje mi nije jasno zasto je bilo potrebno da se na ACA630 ugradi onoliki hladnjak ako je rijec o nekoj prosjecnoj brzini koju moze da gura mc68030, a na ACA1230 ne?

Evo malo ću biti OT... U biti novi sam na ovoom forumu..I drago mi je vidjeti da još uvijek ima ljudi koji aktivno prate Amiga scenu..U biti lakše mi ja kada znam da nisam sam :) :)

Evo za početak pozdrav ,a kasnije tko zna ;)

E VooDoo man pa gdje si ti?

Nego majsta sve mislim nesto da te pitam sta si uradio s tom amigom sto je otkazala posle prosirenja memorije?

Evo malo ću biti OT... U biti novi sam na ovoom forumu..I drago mi je vidjeti da još uvijek ima ljudi koji aktivno prate Amiga scenu..U biti lakše mi ja kada znam da nisam sam :) :)

Evo za početak pozdrav ,a kasnije tko zna ;)

cao VooDoo_ppc :wave:

vec mozete da predpostavite sta cu da pitam :)

- jel ima kod vas jos aktivnih atariSTa ? :D

posldnji aktivni sa prostora bivse YU su Djordje koji radi na TeraDesku i ne znam sta je sa Janezom i Valantom iz YesCrew-a... svojevremeno su bili bas aktivni! :)

sorry za OT.

@majsta hvala za rezultate! :wave:

cao VooDoo_ppc :wave:

vec mozete da predpostavite sta cu da pitam :)

- jel ima kod vas jos aktivnih atariSTa ? :D

posldnji aktivni sa prostora bivse YU su Djordje koji radi na TeraDesku i ne znam sta je sa Janezom i Valantom iz YesCrew-a... svojevremeno su bili bas aktivni! :)

:wave:

Vidim neki hard core Atari user :smoke:

Što se tiće Atari scene slabo sam to pratio tako da stvarno ne znam kakvo je stanje ... ostavi se ti Ataria i ptrimi se Amige ;) :type::d

e ljudi malo off, jel ima koji casopis za amigu da jos izlazi (klasican, ne elektronski) a da moze da se nabavi/naruci/pretplati na njega???

E voodoo druze ima on a1200 s blizard ppc tako da ti on dodje PPC atarista.
Kako tek neki dan saznao za forum? Cini mi se da sam pominjao na voodoo forumu(tamo sam dejan sd) bench retro sekciju za koju smo izborili,sto bi rekli nase cose ovog foruma

Vrh Dno