Šta je novo?

Novi 17" CRT

Jurke

Čuven
Učlanjen(a)
01.03.2005
Poena
650
Trenutno sam bez monitora, tj, na prastaroj sam 15-tici.
Nisam u mogucnosti da izdvojim vise novca, a hteo bih ipak malo kvalitetniji monitor. Pregledao sam mnogo komentara, (search i nije tako losh...) i znam misljenja o novim 17-icama, ali ipak .... ne mogu da kupim nesto drugo...
Od polovnih monitora, skoro i da nema ponude, uglavnom ono za sta ste ovde rekli da i nisu bog zna sta...
Elem, nasao sam u ponudi jedan novi NEC FE770, za koji pise da je :
"Professional CRT monitor with ClearFlat shadow mask for an absolutely flat, sharp and crispy picture"
Sta mislite o tom monitoru i vredi li ga uzeti?

Imas tesku dilemu.
Zaista nisam siguran koliko je pametno u danasnje vreme uloziti 160€ u 17" CRT.NEC su super monitori,ali na nasem trzistu se svasta prodaje.....
Mislim da je bolje uzeti neki dobro ocuvan polovan Samsung za 60-70€ ( polovnjake iz uvoza bih trenutno zaobisao ) i polako skupljati novce za TFT.

sasa022 je napisao(la):
Imas tesku dilemu.
Zaista nisam siguran koliko je pametno u danasnje vreme uloziti 160€ u 17" CRT.NEC su super monitori,ali na nasem trzistu se svasta prodaje.....
Mislim da je bolje uzeti neki dobro ocuvan polovan Samsung za 60-70€ ( polovnjake iz uvoza bih trenutno zaobisao ) i polako skupljati novce za TFT.

(Skoro) potpuno se slazem - jedino ne "vidim" zasto samo Samsung - ima i drugih brand-ova - svakako ce morati da proba monitor pre kupovine...
Ako vec hoces da das 160€ - bolje kupi neki dobar polovan TFT 15" (sa garancijom, za svaki slucaj!)...

Resolutions Supported:
720 x 400 @ 70 to 120 Hz
640 x 480 @ 60 to 120 Hz
800 x 600 @ 60 to 110 Hz
832 x 624 @ 60 to 106 Hz
1024 x 768 @ 60 to 87 Hz
1152 x 870 @ 60 to 77 Hz
1280 x 1024 @ 60 to 66 Hz
Slabo je ovo. Gledaj da uzmes monitor koji moze da prikaze 1280 x 1024 @ 85 Hz. Inace je Mitsubishi Diamondtron katoda odlican izbor, mozda moze da se nadje neki monitor iz Samsungove NF serije.

@ ssteva...
Ovo sto si naveo, to su mogucnosti tog NEC-a? Malo sam podataka nasao o njemu, jedino sto sam cuo je ta Mitsubishi cevka kod njega.
Inace, ne koristim komp za igre, uglavnom tekst i tabele (excel), internet, nesto malo grafike (amaterski video editing), ali dosta vremena provodim za kompom.
Najvise zbog toga bih da imam malo kvalitetniji monitor.

Paja je napisao(la):
(Skoro) potpuno se slazem - jedino ne "vidim" zasto samo Samsung - ima i drugih brand-ova - svakako ce morati da proba monitor pre kupovine...
Ako vec hoces da das 160€ - bolje kupi neki dobar polovan TFT 15" (sa garancijom, za svaki slucaj!)...

Razmisljao sam i o tome, ali je ponuda polovnoh 15-ca nikakva, nema ih.

sasa022 je napisao(la):
Imas tesku dilemu.

Razmisljam o jednoj ponudi za 757 DFX, ali ovde sam procitao puno podeljenih misljenja o tom Smsungu.
Pogotovo mi je cudno kod njega sto, navodno, treba da radi 20 minuta dok se zagreje, i tek tada je slika pravilna. Ako je to zaista karakteristika svih Dinaflat cevki, onda u redu. Ali ako je to samo kod ovog primerka, onda bas i nisam odusevljen time

Jurke je napisao(la):
@ ssteva...
Ovo sto si naveo, to su mogucnosti tog NEC-a? Malo sam podataka nasao o njemu, jedino sto sam cuo je ta Mitsubishi cevka kod njega.
Inace, ne koristim komp za igre, uglavnom tekst i tabele (excel), internet, nesto malo grafike (amaterski video editing), ali dosta vremena provodim za kompom.
Najvise zbog toga bih da imam malo kvalitetniji monitor.
Od tebe zavisi. Ako ces da vozis u 1280x1024, sto ti preporucujem, onda zaboravi na ovog NEC-a. Ipak po ovome sto si napisao, izgleda da bi ti vise legao neki LCD, pa bolje onda nadji pare da obradujes oci :eyebrows:

t.o. je napisao(la):
Nec FE770 ne vredi tih para.
Nije u pitanju nikakav Diamontron vec Samsung Dynaflat katodna cev, doduse vrlo dobro implementirana.

I sam sam dosao do zakljucka da to nije to, mada pise NEC. Malo sam se poveo za datim specifikacijama za njega, ali ste me ubedili da jos malo razmislim o njemu. Tacno je, ne vredi tih para.
Do TFT, probacu da nadjem neku polovnu 19-ticu, recimo Samsung iz serije P, a ako ne, sacekacu priliku i kupiti neki TFT.

ssteva je napisao(la):
Od tebe zavisi. Ako ces da vozis u 1280x1024, sto ti preporucujem, onda zaboravi na ovog NEC-a. Ipak po ovome sto si napisao, izgleda da bi ti vise legao neki LCD, pa bolje onda nadji pare da obradujes oci :eyebrows:

To je sada vec nova dilema..... sta uzeti za nekih 250e, i da li se uopste nesto moze uzeti za te novce. U svakom slucaju, savet ti je na mestu i bezrezervno ga prihvatam.

ssteva je napisao(la):
Slabo je ovo. Gledaj da uzmes monitor koji moze da prikaze 1280 x 1024 @ 85 Hz. Inace je Mitsubishi Diamondtron katoda odlican izbor, mozda moze da se nadje neki monitor iz Samsungove NF serije.
Ovo su očajne karakteristike. Pa Samsung 795DF koji košta oko 110-120 evra prikazuke 1024x768@100Hz...

Svakako jesi u dilemi ali nije uopste tako dramaticno. Moje je misljenje da bi mogao ozbiljno u razmatranje da uzmes kupovinu polovnog monitora vise klase, mozda cak i 19-icu. Prema cenovnom rangu koji si naveo relativno si daleko od kvalitetnog TFT-a, a po meni kupovina novog CRT-a je macka u dzaku. Prvo, tesko da ces biti u prilici da nov monitor pre kupovine probas sto je jako bitno, odnosno, moci ces mozda da vidis kako radi ali to najverovatnije nece biti bas taj uredjaj koji ces ti odneti kuci u kutiji, a u poslednje vreme nije nimalo cudno da monitori iste oznake nisu svi podjednako "dobri" cak i u okviru serije, ne zelim da generalizujem, ali ovo je bilo neko moje iskustvo.
Druga stvar, dati 160 evra za CRT monitor koji polako postaju tehnologija na zalasku po mom misljenju nije bas najpametniji nacin da se potrosi novac. Neko globalno pravilo, ako uzmemo uopste proizvodnju racunarskih komponenata je da je u poslednjih par godina pad cena pratio i dobrim delom pad kvaliteta izrade (to se odnosi ne samo na monitore, vec i na opticke uredjaje, graficke karte i slicno.) Ako i to uzmes u obzir, vrlo je logicno planirati kupovinu starijeg monitora profesionalne klase iz 2001, 2002. godine kao neki razuman izbor. Svaki polovan monitor se prilikom kupovine proba i to nije privilegija, (koju opet uglavnom nemas kada kupujes nov monitor), vec i obavezna procedura kada je inace kupovina polovnih komponenata u pitanju. Takav monitor ce te jako dobro sluziti barem narednih godinu dana za mnogo manje pare a do tada ce TFT monitori, koji jesu buducnost, da budu jos dostupniji nego sada.
Sumnjam da nema polovnih monitora na trzistu sada, mada je tacno da treba biti strpljiv da naleti nesto dobro, pa recimo da se informises kada stize nova tura, jer se sve sto je dobro razgrabi vrlo brzo. Iako je bila velika povika na firmu "Bozic i sinovi", uglavnom oni imaju dosta kvalitetnih polovnih racunara i monitora. A i da odes i trazis 17 incni CRT A klase kod njih sigurno neces dobiti nesto sto ce biti slabije od te 15-ice koju sada imas. Da rezimiramo: Moje misljenje je da ne mozes sada naci nov kvalitetan monitor a da ne postoji rizik sta ces dobiti i pri tome da budes siguran da ces dobiti nesto sto ce da te sluzi jako dugo, pogotovu sada, kada svaki profesionalni rad na racunaru gde je vid bitan zahteva kao obavezu TFT.
Za kraj moj primer: 2000.-te godine sam kupio za tadasnjih 550 maraka 17" Samsung Syncmaster 753s. Prosle godine sam sklopio nov racunar i taj monitor prebacio na njega. Monitor i dan danas ima savrsenu sliku, savrsenu geometriju i boje (proveravao sam ga detaljno i Nokia monitor testerom i Check screen-om), nisam ga maltretirao doduse, ali mogu slobodno da ga kazem da jeste vredeo tih 550 maraka tada, koliko sigurno ne vredi po kvalitetu sada njegov pandan 793s, koga inace i nema. Gledao sam 793DF, sem sto je flat, ne daje ostriju sliku. Jedan je kod mog druga pregoreo posle 4 meseca. Ovo sve apropo one price kako su se nekad racunarske komponente proizvodile kvalitetnije.
Drugi deo price, koji se tice malo i tebe: kao zamenu sam za svoju konfiguraciju broj jedan uzeo kod jednog od Bozicevih dilera Elsu ecomo 321 iz 2001 godine, flat monitor A klase 17", 1024x768 na 100HZ, max rezolucija 1280x1024 na 85 Hz, dakle bolje nego sto se tebi sada nudi novo. Konkurent pri kupovini mu je bio isto fenomenalni Samsung 757NF, koji je imao i vise podesavanja i za dva "broja" cini mi se vecu rezoluciju ali mi je Elsa po kvalitetu slike bila bolja, pa sam nju i uzeo. Dobio sam garanciju 6 meseci, monitor je to vreme uglavnom radio na max rezoluciji i osvezavanju. Vec ima skoro godinu dana kako sam ga uzeo, sada ga uglavnom vozim na 1024x768 85Hz, i radi super. Jedina mana je onaj pisteci zvuk u ritmu paljnja LED diode kad je monitor na standbuy-u,i to su se nudili da mi poprave ali nisam hteo da se gnjavim s tim, to je inace relativno cesta stvar i kod novijih monitora.
Dakle, moj savet je: polovan monitor profesionalne klase ali se potrudi da ga pazljivo odaberes i iztestiras.

P.S. Zaboravih ono najbitnije, a to je cena, dakle pre tih 9 meseci Elsa me je kostala 90 evra, Samsung i sto toliko i u A klasi 17-ica tada nisu imali nista skuplje.

Poslednja izmena:
Odprilike i ja tako razmisljam, ali izgleda da dosta ljudi razmislja isto tako, jer ono sto bi zaista vredelo kupiti, mislim na kvalitetne polovne 17" i 19", vec unapred ima kupca. Kontaktirao sam neke ljude koji ih imaju (Sony, Eizo....), ali oni vec imaju kome da ga daju cim uzmu TFT, tako da ih nece ni davati u oglase. Mislim da trenutno i u oglasima moze da se nadje samo ono sto iz nekih razloga nije za preporuku prijateljima i znancima, pa daj ga na oglas.... Sve koje sam do sada pogledao po oglasima su sa nekom manom.
Medjutim, bicu strpljiv i siguran sam da ce se naci neka pristojna ponuda u skorije vreme. Vidim da ljudi kupuju nove TFT, znaci da ce prodavati svoje CRT, pa mora biti medju njima i neki dobar primerak za oko 100-tinak evra!
U svakom slucaju, hvala ti na ulozenom trudu i vremenu da mi pomognes.

Ma taman posla, za to forum i sluzi. Uz put jos i da se izvinim za lapsus u mom prethodnom postu koji je mozda nekog zbunio: Samsung monitor iz 2000.- koji sam spominjao ima oznaku 750s, to sam tek sad slucajno pogledao, 753s tada jos uvek nije postojao.

Poslednja izmena:
Pa, puno hvale taj Samsung 740N, kazu da je i LG1717S sasvim pristojan za taj novac.
Najbolje je da malo potrazis po forumu, sigurno ces naci neke smernice za kupovinu

Nazad
Vrh Dno