Šta je novo?

Nove komponente i cudni problemi - potrebna pomoc

Mx

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Posle 4 godine sam odlucio da zamenim starog Bartona i kupio sledece komponente:
ploca Gigabyte P35 DS3L rev 1.0
proc Intel E2180
memorija 2x1Gb Geil Ultra 800Mhz
graf Asus 8600gt Silent
zvucna Live Audigy SE
napajanje i kuciste iz prosle masine (20 pin konektor) chieftec dragon, 350w

Problemi su sledeci (sve pri neklokovanoj masini):
Pri instalaciji Viste, disc krene sa ucitavanjem i par minuta se nista ne desava da bi na kraju izasao plavi ekran sa porukom o mogucoj gresci sa memorijom ili grafikom. Najgore je sto se ovo ne ponavlja uvek, nekad instalacija i prodje. Memorija je u dual channel-u, probao sam i u single i samo jedan modul, opet sporadicno prodje a uglavnom ne. Sve se ponavlja i sa Kingston memorijom na 667Mhz, i ne postoji neka zakonitost.

Pod xp-om se sve cini ok. Instalacija lepo prodje i sve radi (probao crysys, 3dsmax, 3dmark...) medjutim masina otprilike jednom u 24h izbaci plavi ekran sa Stop: 0000007F greskom i pominje NDIS.sys fajl. Iskljucio sam mreznu kartu na ploci (imala isti irq kao i graficka) ali opet isto. Probao sam i sa vec instaliranim xp-om sa prosle masine i sve je isto.

Ploca ima verziju biosa F4 (stigli do F11). Iskljuceni su serial/parallel portovi, zvucna na ploci i mrezna karta. Dva diska su vezana na Sata (320 i 400Gb). Isti problemi su i kad je ubodena zvucna i tv kartica i kada nisu. Napajanje procesora je malo manje pod xp-om nego sto namestim u biosu (0,04V razlika) pa sam podigao malo da bude 1,225v (isti problemi pri oba napona). Graficka karta se greje ko blesava sa pasivnim hladnjakom pa sam joj dodao 8cm ventilator i sad je hladna. Vrteo sam celu noc testove iz sisoft sandre i prosao je, sledecu noc 3dmark06 je radio dugo ok ali sam ujutru zatekao plavi ekran.

Nestalo mi je vise ideja, trebalo bi da zamenim komponentu koja me zeza, ali nisam siguran sta je u pitanju. Ne deluje da je memorija, a za ostale ne znam kako da proverim. Ako imate bilo kakav savet, molim vas da napisete.
Hvala unapred

A da stavis jace napajanje?

Taman iskucah odgovor i opet plavi ekran. Pritom igrao sam crysys i ovaj novi need for speed i sve je radilo, jednostavno sporadicno pukne bez neke veze sa opterecenjem.

Hvala na predlozima. Zaboravio sam da napisem za te stvari oko napajanja.
Prvo jel ok samo 20pinski konektor umesto 24 pina? Na uputsvu za plocu kaze da tako moze. Naravno imam jos 4pinski konektor kod procesora.
Potrosnju sprave sam merio sa UPS-om. Problem je sto je u procentima pa nemam tacnu predstavu. Ako predpostavimo da ups od 800VA=100%, potrosnja sa ovim novim komponentama je od 21 do 27% (u zavisnosti od opterecenja). Stara kanta je bila oko 23 konstantno. Napajanje sam skoro otvarao i ocistio, i zamenio oba ventilatora na njemu sa novim i jacim.
Koju komponentu da bar pozajmim pa da proverim spravu?
Poz

Nasao sam problem, bar sto se Viste tice, i smejem se dok pisem ovo.

Posto sam komponente hteo odmah da probam pre neki dan povezao sam stari pata disk sa xp-om na njemu kao master. CD rom je ostao na slave-u. Kasnije sam odvezao stari hard a cd je i dalje ostao na slave-u.
Izgleda da je zbog toga pucala instalacija i jedva nekad prolazila(retko). Sad sam probao 8 puta zaredom instalaciju i to po dva puta za 4gb dual channel, 2gb dual channel, 2gb single channel i 1gb jedan modul i prosla je bez problema.

Deluje mi malo banalno problem, i resenje ali mucicu masinu jos neko vreme u xp-u pa cu da vidim da li je to stvarno jedina stvar koja je pravila probleme.

Poz

Nasao sam problem, bar sto se Viste tice, i smejem se dok pisem ovo.

Posto sam komponente hteo odmah da probam pre neki dan povezao sam stari pata disk sa xp-om na njemu kao master. CD rom je ostao na slave-u. Kasnije sam odvezao stari hard a cd je i dalje ostao na slave-u.
Izgleda da je zbog toga pucala instalacija i jedva nekad prolazila(retko). Sad sam probao 8 puta zaredom instalaciju i to po dva puta za 4gb dual channel, 2gb dual channel, 2gb single channel i 1gb jedan modul i prosla je bez problema.

Deluje mi malo banalno problem, i resenje ali mucicu masinu jos neko vreme u xp-u pa cu da vidim da li je to stvarno jedina stvar koja je pravila probleme.

Poz

Najcesce su problemi banalne prirode.

Potpuno se slazem, ipak ocekivao sam nesto grandioznije s'obzirom na utroseno vreme :D
Poz

Ipak nisam resio plavi ekran pod xp-om. Opet sam ostavio celu noc 3dmark06 da radi i zatekao plavi ekran jutros. Opet je poruka DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL i spominje fajl NDIS.SYS sa stop kodom 0x000000D1.
Da li je nesto do hardvera ili me neki drajveri zavitlavaju?
HELP

Izgleda da imaš neki konflikt među PCI karticama. Da li slučajno pored tog Audigy-ja imaš i neku TV kartu ili nešto slično? Ili si možda zaboravio da isključiš integrisanu zvučnu?

Hvala na odgovoru Sale.
Imam tv kartu miro pctv i audigy se zvucnu, iskljucena je neka azaurus na ploci. Probacu bez tv karte i bez kablovskog usb modema pa cu da vidim sta se desava. Nazalost treba mi dosta vremena do sledeceg pada kompa.
Poz

USB modem ne bi trebalo da pravi problem. U svakom slučaju, probaj bez TV karte ili bez zvučne, pa ako ti sistem bude stabilan probaj različite kombinacije PCI slotova sve dok ne dobiješ onu koja radi. Trebalo bi da ti Audigy i TV karta ne dele isti IRQ.

Poslednja izmena:
Isti problem imam...Isti mi eror izbacuje,masina iz potpisa..

Meni je modem pravio problem, od tada je vezan na mreznu karticu i sve je ok.
A vista je zezala zbog Nec-ovog ND2510A dvd rezaca, kada je on prikljucen, instalacija nece da prodje.
Hope that helps.
Poz

Ko bi ga znao sta je od svega. Meni se u servisu sjeb... svaka instalacija i pokusaj instalacije na 1noj makini. Nova. Sve iz kutija. Stavim drugo (novo takodje) napajanje i sve radi bez probsa...
Hoce da zezaju i sata kablici koji su katastrofalnog kvaliteta...

pozz

Vrh Dno