Šta je novo?

Nove instalacije i preporuka za opremu

kurajber

Cenjen
Učlanjen(a)
12.09.2014
Poena
180
Dakle, nov sprat kuce u pitanju nekih 140m2 korisnog prostora, trenutno se od ulaznog hodnika do skoro svih prostorija razlavaci Digitus Professional CAT 7 S-FTP kabal.
Sto znaci da sve prostorije osim kupatila imaju fizicki doveden ethernet do nekog od unutrasnjih zidova (zamisao je da u odredjenim prostorijama imam AP's kako bi i citavo dvoriste bilo pokriveno Wi-Fi signalom).

Takodje plafonom kabal je izvucen i napolje na 5 pozicija na koje treba da dodju neke IP kamere koje se napajaju putem ovog kabla (trebalo bi da tako nesto postoji zar ne ?)

Ideja je da glavni ruter i optika cuci u hodniku, kao i neki rekorder za ovaj video nadzor, koji ce napajati ove kamere.

1. Prvo pitanje je da li sam nesto prekocio i kako vam deluje ova zamisao, da li bi nesto dodali ?
2. Imajuci u vidu da je ovo stambena jedinica sa komfornim dvoristem (nekih 800m2) koji ruter i koji ap's su preporuka ?
3. Poslednje je preporuka za neko resnje tog mreznog video nadzora.

Hvala.

Nabacaću malo random ideja:

Ostavi dovoljno mesta u hodniku da sve to fino popakuješ, obezbedi poseban osigurač u strujnom ormaru za napajanje ovoga.

Možda Ubiquity oprema ili TP-Link kao povoljnija opcija, eventualno Mikrotik ako ti se bakće sa RouterOS-om.

Danas se skoro sva oprema može kupiti takva da se napaja preko mrežnog kabla, čitaj PoE.

U zavisnosti kakva ti je pozicija kuće u odnosu na dvorište predlažem da dvorište pokriješ sa nekim spoljnim AP-om.

Ako je prilika izvuci neku mrežu i na tavan možda sutra nabaviš neke solare i slično.

Video nadzor, ne znam, vidim da se dosta stavlja Dahua, to je neka budžet opcija i obavezno IP oprema.

Takođe razmišljaj o smart opremi za kuću na vreme, prekidači, utičnice, uređaji, senzori, detektori itd...

Dakle, nov sprat kuce u pitanju nekih 140m2 korisnog prostora, trenutno se od ulaznog hodnika do skoro svih prostorija razlavaci Digitus Professional CAT 7 S-FTP kabal.
Sto znaci da sve prostorije osim kupatila imaju fizicki doveden ethernet do nekog od unutrasnjih zidova (zamisao je da u odredjenim prostorijama imam AP's kako bi i citavo dvoriste bilo pokriveno Wi-Fi signalom).

Takodje plafonom kabal je izvucen i napolje na 5 pozicija na koje treba da dodju neke IP kamere koje se napajaju putem ovog kabla (trebalo bi da tako nesto postoji zar ne ?)

Ideja je da glavni ruter i optika cuci u hodniku, kao i neki rekorder za ovaj video nadzor, koji ce napajati ove kamere.

1. Prvo pitanje je da li sam nesto prekocio i kako vam deluje ova zamisao, da li bi nesto dodali ?
2. Imajuci u vidu da je ovo stambena jedinica sa komfornim dvoristem (nekih 800m2) koji ruter i koji ap's su preporuka ?
3. Poslednje je preporuka za neko resnje tog mreznog video nadzora.

Hvala.
Odlični kablovi!!

Router: Ubiquiti Cloud Gateway Ultra - 19000 din kod nas. Mislim da na tržištu trenutno ne posotji bolji router sa ovim mogućnostima za te pare.
Switch: DGS-1210-24P - Imam samo reči hvale za ovaj uređaj. 29000 din kod nas.
AP-ovi za unutra: Ubiquiti U6 Pro ako hoćeš top kvalitet za 25000 din. Ako je to mnogo, onda Ubiquiti U6+ za 15000 din.
APovi za spolja: Ubiquiti U6 Mesh Pro ako hoćeš top kvalitet za 33000 din. Ako je to mnogo, onda Ubiquiti AC Mesh za 15000 din.

Što se kamera tiče, tu cena jako zavisi od toga šta ti očekuješ od sistema za nadzor. Koja rezolucija, kakav software i mogućnosti. Ukoliko želiš da ostaneš u Ubiquiti eco sistemu, onda možeš onaj Ubiquiti Cloud Gateway Ultra router što sam preporučio gore, zameniti sa Ubiquiti Cloud Gateway Max koji se razlikuje od Ultra modela po tome što uma full size nVME slot u koji možeš staviti neki 2TB SSD. Na taj način, taj uređaj postaje NVR. Sa SSD-om od 2TB taj urđaj bi te koštao 45000 din. Što se kamera tiče, kao što rekoh, ako hoćeš da ostaneš u Ubiquiti eco sistemu, imaš fantastične Ubiquiti G5 Bullet 2K za 20000 din, ili daleko bolje 8K Ubiquiti G4 Pro za 85000 din.

Ubiquiti bi uskoro trebao da izbaci novi firmware koji će ubaciti ONVIF podršku. A to znači da ćeš onda pored Ubiquiti kamera, moći da koristiš i kamere drugih proizvođača koje podržavaju ONVIF standard. Kao na primer daleko jeftinije Dahua, TP-Link...itd. Sve što sam ti preporučio možeš zameniti skupljim ili jeftinijim uređajima. Možeš recimo da kupiš ceo Dahua komplet od nekoliko kamera i NVR snimačem posebno. To bi te izašlo mnogo jeftinije. Ali u tom slučaju imaš jedan uređaj više, više kablova, veće cimanje...itd. Ultimativno, odluka je na tebi.

za video nadzor videti ovu temu
koliko se razumem u materiju, kamere se napajaju preko switch-a koji podržava PoE (naravno, podrazumeva se da su i kamere PoE). ja bih uzeo pravi NVR, ne uređaj koji može da postane NVR. a za snimanje naravno hard diskovi. od zastupljenih marki Dahua je neki standard

za video nadzor videti ovu temu
koliko se razumem u materiju, kamere se napajaju preko switch-a koji podržava PoE (naravno, podrazumeva se da su i kamere PoE).
Preporučeni switch i preporučene kamere su PoE.
ja bih uzeo pravi NVR, ne uređaj koji može da postane NVR.
Ubiquiti ima daleko ozbiljni software i hardware od bilo čega što Dahua može da ponudi. Čak i Synology ima bolja rešenja. A na kvalitet i pouzdanost ne treba trošiti reči.
a za snimanje naravno hard diskovi. od zastupljenih marki Dahua je neki standard
Dahua je samo jeftinija alternativa i ništa više od toga. Zastupljena je kod nas samo zbog cene. Za cenu jedne Ubiquiti G4 Pro, može da se uzme Dahua NVR sa diskovima i nekoliko kamera. Let that sink in.

Hvala puno @alex303 i @boris.ilic --> respect!

Pametne stvari uglavnom preskacem, bez gde su bas neopodni tu ce i biti dodati, uticnica kao i oramar adekvatne velicnie su vec isplanirani u ustemovani.
Ono sto me zanima:

Ako je prilika izvuci neku mrežu i na tavan možda sutra nabaviš neke solare i slično.

@boris.ilic Solarne panele svakako imam u planu, sto se tice kuce na zalost grubi radovi su gotovi od letos, krov je ravan i skriven ali u potpunosti zavrsen, nije ostavljeno nista od kablova gore, a ideja i njegov nagib je takav da bude u potpunosti pokriven solarnim panelima... Iako to nije tema ovog topica, zanima me sta mislis da je neophodno da ostavim za to ?

@alex303 imajuci u vidu, da na terasama imam samo regularne suko uticnice, i da nisam planirao da izvucem AP na terasama, ali bih sada dodao ovaj jedan Ubiquiti U6 Mesh Pro, sta mislis da je idealno pozicioniranje za ovaj uredjaj, i da li je zaista neophodno da stoji napolju... jer sustina je da dvoriste imam sa svih strana kuce, recimo 10m ispred kuce, 15 m sa jedne strane, 9m od pozadi, i nekih 11m sa druge strane... moja zamisao je bila da unutrasnji (apovi) dobacaju do spolja, ali sad kapiram da sam se verovatno zeznuo. :)

@alex303 imajuci u vidu, da na terasama imam samo regularne suko uticnice, i da nisam planirao da izvucem AP na terasama, ali bih sada dodao ovaj jedan Ubiquiti U6 Mesh Pro,
Svi uređaji koje sam ti preporučio se napajaju preko LAN kabla, tako da ti ne trebaju nikakve utičnice ni za kamere ni za access pointove. Switch koji sam ti preporučio je PoE (Power Over Ethernet) switch, i svi portovi na njemu su PoE sposobni.
sta mislis da je idealno pozicioniranje za ovaj uredjaj, i da li je zaista neophodno da stoji napolju... jer sustina je da dvoriste imam sa svih strana kuce, recimo 10m ispred kuce, 15 m sa jedne strane, 9m od pozadi, i nekih 11m sa druge strane... moja zamisao je bila da unutrasnji (apovi) dobacaju do spolja, ali sad kapiram da sam se verovatno zeznuo. :)
Ako si okružen dvorištima sa svih strana, onda U6 Mesh nije rešenje, osim ako kupiš po jedan za svaku stranu, a to je već poprilična suma novca da bi imao WiFi u dvorištu. Možda bi bilo pametno da umesto U6 Mesh uzmeš taj jeftiniji AC Mesh i postaviš po jedan sa svake strane. Da još jednom naglasim, oni se napjaju preko LAN kabla, tako da ti ne treba struja na lokacijama na kojima bi ih montirao. To su inače uređaji za spoljašnju upotrebu. Montiraš ih tik ispod krova na zidu sa blagim nagibom na dole, i to je to. Imaš pokriveno dvorište sa svih strana.

A ovo što si zamislio, po jedan AP u unutrašnjim prostorijama, pa da oni iz prostorije pokrivaju dvorište može da radi donekle ok ako su klijent uređaji iole normalni. Ali to je nepredvidiv scenario zbog debelog zida, strujnih kablova, cevi...itd.

@alex303 Sve jasno i razumljivo, nisam citao detaljno specifikacije dok sam pisao prethodni odgovor, ali sada jesam, tako da je odluka sto se tice rutera i switcha pala (samo da vidim odakle da uzmem Ubiquiti Cloud Gateway Max i tu fiokicu za hard). Skroz sam izvan sveta mreza odavno, ali kad citam specification sheet sve je jasno. Hvala! Mislim da ovaj Ubiquiti nema potrebe menjati, jer mi se uklapa u budzet i nije problem da budem na tom ekosistemu.

Sto se tice ostalih uredjaja, njih cu da pazarim kasnije, taman kada se melterisanje i postavljanje uticnica zavrsi (cenim ga metar-do-dva dana).

vidim i to, jos bolje, switch je narucen a i trebalo bi da ortak iz Holandije uskoro donese ruter.

Hvala za preporuke, znacajno su pomogle, javim se na istoj temi kada budem kupovao ostatak opreme (do tada se nadam da ce svi razvuceni kablovi da ostanu zivi i da rade kako treba) :D

Pojuri neki solidan ormarić, pdu i patch panel za sve to. Ormarić po mogućstvu u boji zidova. Bilo bi dobro da ga u međuvremenu montiraš negde gde već imaš struju. Nabaviš i neke plastične kanalice ili cevi tako da to sve estetski lepo izgleda i da ne vise kablovi svuda.

@alex303 od te faze smo jos daleko, jer su sada provuceni kablovi, pa ide malterisanje paralelno sa tim, pa onda kosuljica, pa podovi pa krecenje, pa su ormarici najmanji problem, ali ide neki custom made ormaric, tako da me to trenutno ne brine. Hvala jos jednom.

@alex303 od te faze smo jos daleko, jer su sada provuceni kablovi, pa ide malterisanje paralelno sa tim, pa onda kosuljica, pa podovi pa krecenje, pa su ormarici najmanji problem, ali ide neki custom made ormaric, tako da me to trenutno ne brine. Hvala jos jednom.
Ah ok. Nismo se razumeli onda.

Nazad
Vrh Dno