Šta je novo?

Nove igre za stare računare

bila je i kod Amstrada neka takva fora
 
Danas je izašao Prince of Persia za Atari 8bit! Može se preuzeti sa:
1635082858531.png
 
Vrhunski port.
Igrao sam verziju za BBC Master, sa koje je portovana ova za Atari, kao i onu za C64 pre toga, ali ovo je do sada najbollji Prince of Persia za 8 bitne mašine, ako izuzmemo verziju za manje poznati ruski klon Spectruma ATM2, koji je ipak grafički snažnija mašina.
Sve u igri je na svom mestu, jedino je šteta što radi samo na 130XE, dok na standardnom 800 XL ne može, bez proširenja memorije.
 
Te dve verzije su grafički dobre ali igrivost ne valja, jer nisu verno portovali original.
Ovde su detaljno analizirane razne verzije, da sad ne prepričavam uglavnom problematične su i kontrole itd.

Što se tiče ovog A8 porta, autor kaže da mu je graphics art sa bitshifters-ove verzije za BBC Master, tako da tu nema mesta dilemi.
Pominjao sam to ranije, evo samo kratkog linka ka toj verziji, takođe je jako dobar gameplay, prosto se oseti pri kretanju glavnog lika, da je to ono pravo, što i ne čudi jer je osnova source code koji je Jordan pre par godina postavio na GitHub.
 
Sega Mega Drive verzija je izašla dosta kasno, '94 i više je neki remaster nego što li je originalni port. Jedina je verzija (uz Macintosh) u kojoj lik ima plavi turban, crvenu majicu i bele pantalone a sa druge strane shading i pixeli zidova u ovoj Atari verziji su odradjeni gotovo identično kao u Super Nintendo 16-bit verziji tako da ne bih rekao da je to baš tek tako slučajnost ma šta god taj lik pričao a i ta BBC verzija je izašla 2018 kako vidim.
Što se tiče gameplay-a to je opet sve stvar ukusa i navike, nekom je najdraža MS-DOS verzija, neko voli ove verzije sa konzola.
 
Ne znam gde da postavim ovo pitanje,mozda bi ovde mogao da dobijem odgovor...

Da li neko zna gde bih mogao da nadjem one melodije koje su isle nakon sto se ucita neka igra za C64 sa kasete,pa pre nego sto pocne igra.....to su bile obicno neke reklame za "pirata" koji je igru prebacio na kasetu i slicno....ali imale su tako neki cool retro zvuk starih racunara :)
 
Ne znam gde da postavim ovo pitanje,mozda bi ovde mogao da dobijem odgovor...

Da li neko zna gde bih mogao da nadjem one melodije koje su isle nakon sto se ucita neka igra za C64 sa kasete,pa pre nego sto pocne igra.....to su bile obicno neke reklame za "pirata" koji je igru prebacio na kasetu i slicno....ali imale su tako neki cool retro zvuk starih racunara :)

Googlaj pod SID chiptune music a imaš i tonu toga na YouTube

 
Waoo,koji power! Vraca u neko bezbrizno detinjstvo i beskonacna ucitavanja igara na komodoru :)
 
Dve nove igre za Spectrum, prilično zanimljive, prva koristi sjajni Nirvana+ engine (do 8 boja po atributu, bez color clash), druga je nakakav combo sa primesama različitih Spectrum igara, ali jako dobro uklopljeno, grafički takođe odlična.



 
Svakakvih sam programerskih čuda video na Spektrumu, ali da će neko napraviti igru u basicu, koja izgleda bolje od mnogih u mašincu, to je već magija.
Autor je doduše, osim basic instrukcija, pozivao i Rom rutine, da bi dobio na brzini, ali sama činjenica da se u Ram memoriji ne izvršava niti jedna mašinska instrukcija, je već ravno čudu.
Što je najlepše igra je zanimljiva, a intro je tek posebna priča.

Sve u svemu, puno toga se dešava u ovoj jubilarnoj godini, ovo je još jedan odičan naslov, dok ne stigne Melkhior's Mansion.
PC verzija se već pojavila, a slede Spectrum i Next verzije.
Rade ih potpuno nezavisni timovi, ali pošto znam da Spectrum verziju radi Bob Smith, legenda među zx81 i Spectrum homebrew autorima, o kvalitetu ne treba uopšte brinuti.
Za one koji možda ne znaju, evo male galerije iz njegovog opusa:
 
Posle dužeg vremena jedan pravi hit za legendarni Vic-20, platforma "Get More Diamonds".
Zahteva 32Kb proširenje, ali izgleda sjajno.
 
Još jedna vrhunska igra za Spectrum, najboljeg ruskog izdavača Zosya entertainment, pod nazivom Angels.
U pitanju je borilačka igra u Renegade stilu, a osim sjajne grafike i animacije, zanimljiva je i po tome što kao osnovu za zaplet igre čini poznata freska iz manastira Visoki Dečani.
Igra je besplatna, pojavila se krajem prošle godine, ali za ovakav hit, nikad nije kasno. :)


 
Poslednja izmena:
U maniru PC naslova, veliki Spectrumov hit Delta Shadow, dobio je svoj DLC, tj. prequel jer radnja prethodi dešavanjima u DS.
Grafika je standardno vrhunska, muzika takođe, atmosfera na nivou, dakle sve što treba. ;)

 
Poslednja izmena:
Flicker-free Elite, nije nova ali je lepša za oko :)

1662535291314.png

Nedavno je napravljen patch za Acorn 8-bit mašine (za sve verzije):

pa je portovan na druge 6502 sisteme, uključujući i C64 i Plus/4:
https://user-images.githubusercontent.com/2428251/187879166-74e973e3-aa49-40e3-b629-45d68843c4c9.mp4
 
Prošlo je dosta vremena od prvih najava, ali je vredelo čekati.
Igra je konačno privedena kraju i trebalo bi da se pojavi u oktobru.
Kako stvari stoje, ovo preti da zaseni mnoge hitove na c64 a i šire.
Dame i godspodo,

Eye of the Beholder​

 
Jedan moj prijatelj Nemac je uradio nekoliko Boulder Dash verzija, uključujući i klon sa C64 za MacOs X koji ima mnogo tečniji skrol nego original. Uradio ih je davno, a za to sam saznao tek skoro.

Evo klona originala za MacOs, ruku na srce nije za retro mašine, ali igra jeste retro, pa je vredi spomenuti

Atari Falcon - Boulder Smash

I još jedna za Macintosh - Crystal Gems
 
Nazad
Vrh Dno