Bliži se kraj godine, što je obično znak da stižu neke od najboljih igara.
Ove godine se za promenu desilo, da će najbolje igre biti arkadne konverzije, čuvenih igara Donkey Kong i Scramble, mada če standardno biti i odlučnih arkadnih avantura, kao recimo Alien Neoplasma II, koji sam pominjao ranije.
Moj lični favorit je do sada najbolji Donkey Kong port za Spectrum, koji je zaista impresivan.
Autor je uspeo da napravi igru koja radi i na običnom 48k Spectrumu, a najnovija verzija od pre par dana ima i podršku za AY zvuk na 128K modelima, što igri daje dodatnu dimenziju.
Veoma mi se dopalo što igra koristi standardnu grafiku, a ne specijalne multikolor tehnike, Nirvana, Bifrost itd.
I pored toga u igri možemo videti super glatku animaciju, nove boje (narandžasta), a čuveni color clash je u dobroj meri iskorišćen kao banefit, a ne nedostatak.
Igra je komercijalna već nekih mesec dana, ali je autor pre neki dan ljubazno odlučio da je ponudi i besplatno, kao poklon svim ljubiteljima Spectruma.
Spectrum Computing, a database of Sinclair ZX Spectrum games, software and hardware
spectrumcomputing.co.uk
Pogledajte prilog dk-video3.mp4
Od ostalih, pomenuo sam sjajni Scramble RX, gde je autor koristio do sada neviđene mašinske rutine za glatku animaciju, mada trnutno nije besplatna.
Od arkadnih avantura, moram da pomenem Pyramid Escape, ima savršenu muziku, kao i odličan gameplay.