Šta je novo?

Nove igre za stare računare

Desetka za tehnicko izvođenje. Ako pored +4 radi zaista i sa C16/C116 onda je to impresivno.

Edit: Moze i na C16 ako ima prosirenje memorije (zahteva 64KB). Za emulaciju koristiti YAPE emulator (ne radi sa VICE-om 3.8)

Nastavak velikog hita i jedna od najboljih igara ove godine za Spectrum - Aliens Neoplasma II
Gameplay još bolji nego u prvom delu, ako je to uopšte moguće, grafika i atmosfera standardno vrhunska.

Bliži se kraj godine, što je obično znak da stižu neke od najboljih igara.
Ove godine se za promenu desilo, da će najbolje igre biti arkadne konverzije, čuvenih igara Donkey Kong i Scramble, mada če standardno biti i odlučnih arkadnih avantura, kao recimo Alien Neoplasma II, koji sam pominjao ranije.
Moj lični favorit je do sada najbolji Donkey Kong port za Spectrum, koji je zaista impresivan.
Autor je uspeo da napravi igru koja radi i na običnom 48k Spectrumu, a najnovija verzija od pre par dana ima i podršku za AY zvuk na 128K modelima, što igri daje dodatnu dimenziju.
Veoma mi se dopalo što igra koristi standardnu grafiku, a ne specijalne multikolor tehnike, Nirvana, Bifrost itd.
I pored toga u igri možemo videti super glatku animaciju, nove boje (narandžasta), a čuveni color clash je u dobroj meri iskorišćen kao banefit, a ne nedostatak.
Igra je komercijalna već nekih mesec dana, ali je autor pre neki dan ljubazno odlučio da je ponudi i besplatno, kao poklon svim ljubiteljima Spectruma.
Pogledajte prilog dk-video3.mp4

Od ostalih, pomenuo sam sjajni Scramble RX, gde je autor koristio do sada neviđene mašinske rutine za glatku animaciju, mada trnutno nije besplatna.

Od arkadnih avantura, moram da pomenem Pyramid Escape, ima savršenu muziku, kao i odličan gameplay.

universe ,brate ....
vratio si me u osamdesete godine kad otvorim novi broj sveta kompjutera, pa citam opise igara.........
mada ovo je bolje interaktivno ,kratak opis pa video primer
++++++++++++

Šta da ti kažem, odrastao sam na "Računarima", "SK" i "Mom Mikru", kao i ti i mnogi drugi u to vreme.
Meni je to bila duševna hrana, sve ovo je samo posledica toga, najbolje se relaksiram ovako, a nostalgija pokulja sama. :)

Pre desetak dana se završilo glasanje za igru godine na poznatom Spectrum Computing forumu i posle neizvesne i veoma zanimljive borbe, prvo mesto su podelile, po mom mišljenju i dve najbolje igre Donkey Kong 2024 i Aliens: Neoplasma II.
O obe sam već pisao ranije, samo da dodam da je Donkey Kong ljubaznošću autora, sada besplatan, a uz to je dobio i apdejtovanu verziju sa podrškom za AY tonski čip i još neka poboljšanja u gejmpleju.
Ovde su svi kandidati koji su ušli u finale, kao i kompletni rezultati glasanja.
Ima tu još puno zanimljivih igara, vredi pogledati:
Takođe, stranica za Donkey Kong sa download linkom je ovde:

Nazad
Vrh Dno