Šta je novo?

Novajlija Pomoc Oko Digitalca

GR-44

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2007
Poena
370
E ovako nemam nikakva iskustva sa digitalnim fotoaparatima.Ne razumem se puno pa se nadam da ovde neko moze da mi pomogne.

VOleo bi da ima 5 Mpix ili vise
Macro moze i ne mora
Opticki zoom i digitalni nije neophodan pored optickog kolko sam cuo mnogo je bolji opticki i citao sam malo po netu...
I voleo bih da ne bude veliki uostalom evo koju bih cenu pa.......
I jel postoji neki fotoaparat s kojim bih mogao da slikam npr. munje da brzo okida
ili tako nesto

Cena 50-200
Vec sam rekao da se ne razumem valjda nece neko da mi se smeje kad vidi sta sve hocu za male pare :d

Preporucio mi je jedan lik ovaj macro otprilike sam video slike koje su slikane s tim macro.....
ne znam sta je to tacno pa jel moze neko da mi objasni :smash:

pozzzzzzzzzz
I hvlala unapred :type::wave:

P.S Svaki komentar mi je vazan pisite i ako imate neko objasnjenje ili savet

Poslednja izmena:
Kupi najjeftiniji koji nađeš. Ne šalim se, i takav će uglavnom obavljati posao, omogućiće ti da naučiš osnovne stvari a potom proceniš da li bi uopšte hteo nešto bolje, šta ti nedostaje itd.

BTW, za munje mora da sporo okida, a ne brzo. Vic je u tome što munja traje izuzetno kratko (mnogo kraće nego što se nama čini) i niko ne okida baš toliko brzo, pogotovu ne čovek. Čak i ako je nindža. :)

Uzmi bilo koji noviji Canon serije A... svi ce da ti rade ok, bitno je samo kako ti koji izgleda (a tu su razlike u stvari samo između serija 4xx 5xx 6xx međusobno, a same serije se razlikuju kozmetički međusobno i, da nema natpisa bilo bi čupavo da se provali šta je šta. Jednostavno, Canoni ti odrađuju skoro savršeno sve u automatskom modu, a, kad ti to dosadi, dozvoljavaju ti i da ručno čačkaš podešavanja i probavaš do mile volje šta bi bilo kad bi bilo... što mnogi drugi ne dozvoljavaju.... recimo, ciljaj na neki 5xx model... i to na popustu, sa sve dodatnom karticom i .... punjačem sa 4 baterije.... koje su neophodne, i ne razmišljaj previše, best buy....

Hvala vam puno sacu da pogledam ako nadjem nesto o tim digitalnim fotoaparatima.
A sad imam pitanje.
Ovako imam neku staru minoltu SR-T 303
i imam dva objektiva dodatno ne znam koje podatke da vam dam i sta treba
znam samo da je jedan koji nisam koristio :d ima onaj FI Æ onaj precrtani kruzic u stari precnik je 55 mm a za ovaj drugi koji koristim je 57 mm
Iskreno mislim da vam to i nije bitno al to je jedino sto znam o ova dva objektiva :d
Anyway zanima me dal mogu da slikam makro sa ovakvim tipom fotoaparata????

Molim za odgovor
Hvala unapred
I jel bi mogli da mi okacite linkove za ove fotoaparate da vidim sta sve imaju i koliko kostaju
i zanima me jel imaju taj opticki zoom
Tnx pozzzzzzzzzzzzz

e prodato za digitalni zapao mi za oko http://www.foto-oprema.com/digitalni.php?gid=2&d=170
canon A560 da ne zna neko gde ima po BG-u da li ima neka prodavnica gde ima i ove dodatke kao punjac,memorija i to a moze i A450
pozzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Poslednja izmena:
Batali tu minoltu, to je filmas, i to ti se ne isplati za vezbanje..

Kupi nekog najobicnijeg digitalca, neki canon serije a5xx, ili fuji f3x, i skljocaj.. Vremenom ces da naucis sta je sta, i sta te tacno interesuje, pa ces znati sta treba da kupis.

Sto se tice Canona , u BG-u ti se nalazi Canon-Pro Dealer, i tamo imas sve sto ti treba od fotoaparata, kartica, punjaca, torbica itd..

Samo pitaj za cvecaru

I jel postoji neki fotoaparat s kojim bih mogao da slikam npr. munje da brzo okida
ili tako nesto

Brzina okidanja nema nikakve veze sa slikanjem munja,munje se slikaju tako sto namestis aparat na stativ i usmeris ga u mrak,tamo gde ocekujes munju,stavis malu blendu i veliku ekspoziciju,nesto tipa 10 sec,posto ima malo svetla,fotografija nece biti osvetljena sve dok ne sevne munja,ukoliko sevne vise munja za tih 10 sec,sve ce biti na fotografiji!
Ovo ,znaci ,ne zahteva brzo okidanje,ali zahteva da aparat ima manuelno podesavanje blende i ekspozicije.;)

Hvala na objasnjenju za munje to sam samo dao primer mislio sam da treba brzo okidanje ili nesto slicno :)
Odlucio sam se za Cannon A560 Ima sve super po mom misljenju a kako sam video bolji je opticki nego digitalni zoom a ovaj ima 4x opticki i 4x digitalni da se nadje :d

pozzzzzzzzzz
hvala na pomoci svima

Meni nešto nije jasno, gledam cene:

A460: 100€
A560: 120€
A450: 128€
A570: 150€
A550: 155€

Kako to da je A450 skuplji od A560, a A550 Skuplji i od A560 i od A570 IS? Ako ne grešim, pre neki dan je A560 bio čak najjeftniji, jeftiniji i od A450/A460.

Ja sam jos jedam amater pa cu u istoj temi da postavim moje konkretno pitanje :).
Hocu da uzmem digitalni aparat za oko 100 +-7 :) eura. Izbor se sveo na sledece (redosled odgovara kolicini moje zainteresovanosti):

Panasonic Lumix ls2eg
Canon A460
Sony dsc s650
Benq c640
Olympus fe-210

Ovaj poslednji, ako sam dobro shvatio, ne snima ton pri snimanju video zapisa sto mi je bitno pa, ako je to tacno, on otpada. Sony mi je u pocetku bio najzanimljiviji i na papiru izgleda najjaci, ali vidim da svi kukaju na Memory Stick Duo i
Memory Stick PRO Duo kartice koje koristi (prvi put cujem za njih, o cemu se radi ? ). Zanima me koje su prednosti ili mane aparata koji koriste LiIon baterije u odnosu na one koji koriste AA i slicno? Sta preporucujete?

Poslednja izmena:
Joj...doplati makar za canon a550/a560 ....uzhasan ti je izbor....

sony S nema video mod ;)
canon 4 seriju ne bi preporuchio ni jednoj mushkoj osobi <devojke se pale na crveni>
ostale nisam probao, ali znam da benq ne bi uzei ni da dele dzhabe.

Benq 640/740/840 treba da imaju manualni i polu - automatske modove, imaju Pentax objektive i brutalno su jeftini, pogotovo u paketu sa futrolom i 1Gb karticom, meni se čine kao odlična kupovina ali nisam video slike kakve prave, pa bi bilo dobro da ih prokomentariše neko ko je slikao sa nekim od njih...

Ok, videcu. U principu meni treba aparat za najamterskije moguce svrhe... da fotografisem rodbinu na slavljima... poneki video snimak loseg kvaliteta i to je to...
Sta mislite o ovom Panasonicu koji sam naveo?

@isnogood
Za izbor, znam... trudio sam se :). Mozes li mi objaniti sta si mislio pod tim da ovaj Sony nema video mod... koliko sam ja shvatio citajuci specifikacije Sony S650 moze da snima video snimak, sigurno si mislio na nesto drugo?

Ovako imam neku staru minoltu SR-T 303
i imam dva objektiva...
Anyway zanima me dal mogu da slikam makro sa ovakvim tipom fotoaparata????
Ovako: sa tim aparatom NEMOJ! Lepo su ti vec rekli zashto :)
Ali zato uzmi objektive i igraj se za njima. Tj. uzmesh objektiv, preokrenesh ga, stavish iznad tog sitnog objekta i primeticesh da on uvelichava (poput lupe). Uzmi digitalac, prinesi iznad i slikaj ;)

Inache, IMHO A5xx serija je bolji izbor od A4xx! :wave:

@Koole: ajoj, za snimke na slavljima, digitalci ce ti se loshe pokazati. Treba im puno svetla da bi bio pristojan snimak. Uz to, nisam siguran koliko, ali vecina ima NEKI limit po pogledu trajanja snimka...

Imam A530 i koristim ga povremeno, xtra je ako se koristi samo za povremeno slikanje sa drugarima i praktichan je za izlaske ali, batalio sam pravljenje snimaka jer su svi koje sam ranije uradio bili totalno mrachni. Naravno, verovatno moze to i bolje da se podesi ili kasnije sredi, ali, nisam se sa tim petljao. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno