Šta je novo?

Nova Seagate Barracuda

Neno

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2002
Poena
619
Pozdrav
Nevjerovatna stvar mi se dogadja: kupio sam novu barracudu 320GB sa 16 MB cashea. Napravio sam primarnu particiju s FDISK-om te ga formatiorao iz dosa u fat32. U dosu lijepo vidim cijeli disk, mogu mu pristupiti, medjutim iz windowsa (kojeg bootam s drugog, starog diska) vidim particiju, ali kada joj zelim pristupiti (iz windows explorera) jednostavno javlja da particija nije formatirana i da li je zelim formatirati.
Pokrenuo sam partition magic i on mi nudi formatiranje samu u ntfs. Ponovo sam formatiorao (putem partition magica), i opet pokrenuo windowse. No situacija je opet ista. I dalje ne mogu iz windowsa pristupiti disku. U cemu je problem?

je li to samo jedna particija od 320 GB
i to josh u FAT 32 ?

Acronis-om!!

Mene je isto baracuda malo zezala, 250gb 16mb, te nece da formatira, te nece da podeli na particije sa partition magicom, pa ga napokon podelim a onda opet krenem da formatiram, pa on sam izbrise neku particiju!!!!!!:-devil-: I taman kad sam hteo da skocim kroz prozor, ukljucih Acronis i bez problema sve odradih... Sad radi ko zmaj!!! Ako te bude zezala baracuda, uzmi ti lepo Acronis i bez problema ces moci da ga vidis u windowsu!!
Ne verujem da je jedna particija u fat32 pa ko to jos radi!!!????

Da li je moguce da su mi prodali neispravnu barracudu?

koristite SEATool sa Seagateovog sajta (ima isto i Maxtor i Hitachi...verovatno i WD)

postoji opcija setup hdd ili tako nesto gde birate da li ce da bude boot ili aditional storage.
To je bitno za postavljanje DDO-a (disk overlay)
Ja sam imao problema sa Seagate 200Gb, kako napuni 130gb pocinje da koci kao da ne vidi ostatak.
Zatim sam ispraznio taj disk pokrenuo seatool od podesio disk. Kreirao particije odatle.

To nema veze sa ispravnoscu.

Ja sam juče uzeo Barracudu od 320gb. Sa partition magicom napravio dve particije. Fat32 od 80gb a za ostatak ntfs. Na fat32 instalirao windows xp media center edition sa sp2. Sa starog diska 160gb sam prebacio sve na ovu drugu ntfs particiju. Sve je prošlo najnormalnije i bez ikakvih problema. Sa windows xp sp1 se može javiti problem ali za to postoji mali patch koji problem rešava. Ako ploča/bios podržava velike diskove sve mora da radi bez problema.

Ja sam imao problema sa Seagate 200Gb, kako napuni 130gb pocinje da koci kao da ne vidi ostatak.
Sad kad si rekao, sjetio sam se jednog detalja. Partition magic mi vidi 305GB, a Acronis samo 130GB. Ne znam u cemu je caka. Uglavnom, probat cu sa SEATool-om.

Neno, formatiraj (full format) hdd preko butabilnog winxp-a sa sp2. A ne sa fdiskom.
Ja imam 2 komada rade odlicno, tihi i brzi

Alo ljudi manite se FAT32 i koristite NTFS. Od toga vam poticu svi problemi. FAT32 ima zvanicno podrsku bese oko 30-40GB, sve preko je igranje sa podatcima i stvaranje problema. NTFS je daleko bolji i pouzdaniji i nema ogranicenja tog tipa.

Navika je chudo, neko im je rekao pre 4 godina da je fat32 brzi za "neshto" pa bi se i dan danas kleli u njega. NTFS i gotovo.

Da li je moguce da su mi prodali neispravnu barracudu?

Pa sad... moguće je. Moja se nije mirisala sa pločom, brljala pri minimalnom overkloku, na Gigabyte NF4 nije htela uopšte da radi, ubijala Win pri bootu, dok je na par Asus ploča radila kako treba. Srećom, zamalo je nisam prodao, nego ipak odneo na reklamaciju (doduše, nisam očekivao da će prihvatiti da je menjaju... rekoše u startu da eto, možda nije kompatibilna s pločom i to je to), evo, posle 10 dana drndanja tamo (mada su prvo rekli, pa šta oćeš kad radi :trust:) ipak će je zameniti. Samo treba sačekati još 10+ dana da stigne nova tura 320ica... :S: Simptomi su bili kao i kod tebe, Acronis vidi, ali neće da piše, Win ne vidi, pa vidi, pa oće da formatira, pa neće i tako u krug dok nisam ukačio da je vezano sa dizanjem FSBa. Probaj da staviš sve na stock taktove i vidi dal' i onda brlja? Mada, slaba vajda od toga, moja je radila po nekoliko dana na stock i samo nestane slovo ili pukne Win pri nekom pokušaju upisa. Reset i onda dalje sve šljaka kako treba, opet nekoliko dana i ponovo zbrlj... 7200.9, dve 160ce rade bez ikakvih problema na istoj ploči, ni RAID0 nije brljao pri 245FSBu, ali ova 10ka me rasturi od zezanja... :(

Isprobao sam SEATool i sljedece sam primijetio: program mi prikazuje 3 stvari: 1. pod Motherboard Primary/Secondary IDE Controler i pod time prikazuje moj stari disk s kojeg se boota sistem (Maxtor 80 GB);
2. pod Unknown Controller mi prikazuje 320 GB BIOS Drive 0x81; 3. pod Other Seagate Device prikazuje 320 GB ST33206202AS.
E sad, jasno mi je za prvi i zadnji, ali sta je taj Unknown Controller. Da li je normalno, tako treba ili to nesto ne valja. Inace, kad je SEATool obavio testove za ovaj uredjaj pod Unknown Controller javio je brdo gresaka, a kada je testirao ovaj zadnji uredjaj (320GB ST33206202AS) bilo je sve u redu.
Koji mu je?:cigar:

Isprobao sam SEATool i sljedece sam primijetio: program mi prikazuje 3 stvari: 1. pod Motherboard Primary/Secondary IDE Controler i pod time prikazuje moj stari disk s kojeg se boota sistem (Maxtor 80 GB);
2. pod Unknown Controller mi prikazuje 320 GB BIOS Drive 0x81; 3. pod Other Seagate Device prikazuje 320 GB ST33206202AS.
E sad, jasno mi je za prvi i zadnji, ali sta je taj Unknown Controller. Da li je normalno, tako treba ili to nesto ne valja. Inace, kad je SEATool obavio testove za ovaj uredjaj pod Unknown Controller javio je brdo gresaka, a kada je testirao ovaj zadnji uredjaj (320GB ST33206202AS) bilo je sve u redu.
Koji mu je?:cigar:

Otkači sve hardove osim njega, probaj na drugim portovima, probaj drugi sata kabl i svakako probaj na drugoj ploči/pločama ako možeš. Neverovatno mi zvuči da je disk toliko izbirljiv pa da s nekim pločama hoće, a sa nekim neće da radi, pre bih rekao da ima problem. Meni SeaTools nisu javili ništa, sve savršeno ispravno. Ali pošto tebi neće ni da se formatira, particioniše, ne bi trebalo da ti prave problem pri reklamaciji?

Poslednja izmena:
Sve sam probao sto se probati moglo, cak sam flashao bios. Jednostavno nece i nece. Reklamirao sam ga. Javit ce mi.

Danas sam kupio Seagate 320GB ST3320620A Barracuda PATA-100, 7,200 RPM., 16MB, dakle isti model kao i ti i javlja mi se gotovo identican problem. Prvo sam u disk menagement-u formirao disk (1 ntsf paticija), jer ga bez toga neprepoznaje i cim se to zavrsilo nastaju problemi. Napominjem da mi i u sam windows ulazi nekih pet minuta i da mi se cak pojavi i neki sivi ekran sa pravougonicima koji idu od leva ka desno do kraja. Windows postaje mnogo usporen da bi se na kraju sve zaledilo. Posle restarta mi po desktopu sve normalno funkcionise, ali cim pokrenem my computer pojavi se ona dosadna zuta lupa kao da nesto trazi i opet se zapuca. Tada sam kliknuo desnim na hard (cekao sam 15 minuta da bi on izvrsio ovu operaciju) i uradio format, ali mi on na kraju formatiranja izbaci gresku i pise nesto I/O report... Posle vise pokusaja sam izvadio jumper koji je do tada stojao na "cable select" i nakon toga mi je usao u windows i u my computer. Ali nemogu nikako da udjem u disk! Kada kliknem na njega on mi izbaci eror da treba formatirati disk. Ali kada idem desnim na disk pa format, on formatira disk do kraja (100%) ali posle toga radi jos neku sitnu operaciju i tu mi izbaci disk eror. Probao sam i u partition magic 8 ali bez uspeha. Bio sam i na http://www.seagate.com/support/disc/...s/discwiz.html, ali to odradi isto ono sto sam vec odradio u disk menagementu na pocetku i nema noikakvih gresaka ali kada zavrsim sa postupkom sve ostaje isto kao i pre njega. Acronis nema u opcijama nisata vidljivo sto bi mi pomoglo pri resavanju problema. U FDISK odbija da uradi bilo sta sa ovom diskom. Imam dva diska ata133, ovaj hard disk je ata 100. Ploca mi je p4b533 i na njoj pise da podrzava i ata100 i ata133, mada neverujem da bi matora ploca mogla da ima nekakvog uticaja na ovaj problem. Jako mi je cudno sto nemogu ni na jedan nacin da kompletno formatiram disk nego mi do dodje do kraja i onda eror. Vise nemam nikakvih ideja sta da cinim sa diskom i sutra ga nosim na reklamaciju. Kada sam ga kupovao rekao sam im da zelim da mi oni formiraju disk, ali mi je lik iz servia rekao da nije to nikakav problem, samo ides next, next, next... ali sam odustao od ubedjivanja zato sto nisam siguran da li su oni duzni da mi ga pre prodaje formiraju. Zapazio sam i da se disk greje i bruji identicno kao i ova dva maxtora sto imam, iako na stranim sajtovima i forumima vidjam poruke tipa da otvaraju kuciste da vide da li je disk uopste unutra koliko je tih...

@Baldur
Naravno da je tih i da se ne čuje, ali to što vidiš na sajtovima je SATA, a tvoj je PATA. I ja imam 2x320 Barracuda SATA u RAID 0, radi k'o sat. Temp. u idle-u 25 stepeni (doduše preko oba diska duva jedna devetka, a kućište je prostrano), a što se tiče buke, pa.... S obzirom da ja imam ventilatora cirka 3x9 i 1x12 nisam baš dobar primer da komentrišem buku.:D
Što se tiče problema, par pitanja.
Koji je OS (Win, 2000 ili XP, servisni paketi?)
Koji je hardver? (pre svega MB, a ako možeš napiši i kako su vezani IDE uređaji)

Danas sam kupio Seagate 320GB ST3320620A Barracuda PATA-100, 7,200 RPM., 16MB, dakle isti model kao i ti i javlja mi se gotovo identican problem. Prvo sam u disk menagement-u formirao disk (1 ntsf paticija), jer ga bez toga neprepoznaje i cim se to zavrsilo nastaju problemi. Napominjem da mi i u sam windows ulazi nekih pet minuta i da mi se cak pojavi i neki sivi ekran sa pravougonicima koji idu od leva ka desno do kraja. Windows postaje mnogo usporen da bi se na kraju sve zaledilo. Posle restarta mi po desktopu sve normalno funkcionise, ali cim pokrenem my computer pojavi se ona dosadna zuta lupa kao da nesto trazi i opet se zapuca. Tada sam kliknuo desnim na hard (cekao sam 15 minuta da bi on izvrsio ovu operaciju) i uradio format, ali mi on na kraju formatiranja izbaci gresku i pise nesto I/O report... Posle vise pokusaja sam izvadio jumper koji je do tada stojao na "cable select" i nakon toga mi je usao u windows i u my computer. Ali nemogu nikako da udjem u disk! Kada kliknem na njega on mi izbaci eror da treba formatirati disk. Ali kada idem desnim na disk pa format, on formatira disk do kraja (100%) ali posle toga radi jos neku sitnu operaciju i tu mi izbaci disk eror. Probao sam i u partition magic 8 ali bez uspeha. Bio sam i na http://www.seagate.com/support/disc/...s/discwiz.html, ali to odradi isto ono sto sam vec odradio u disk menagementu na pocetku i nema noikakvih gresaka ali kada zavrsim sa postupkom sve ostaje isto kao i pre njega. Acronis nema u opcijama nisata vidljivo sto bi mi pomoglo pri resavanju problema. U FDISK odbija da uradi bilo sta sa ovom diskom. Imam dva diska ata133, ovaj hard disk je ata 100. Ploca mi je p4b533 i na njoj pise da podrzava i ata100 i ata133, mada neverujem da bi matora ploca mogla da ima nekakvog uticaja na ovaj problem. Jako mi je cudno sto nemogu ni na jedan nacin da kompletno formatiram disk nego mi do dodje do kraja i onda eror. Vise nemam nikakvih ideja sta da cinim sa diskom i sutra ga nosim na reklamaciju. Kada sam ga kupovao rekao sam im da zelim da mi oni formiraju disk, ali mi je lik iz servia rekao da nije to nikakav problem, samo ides next, next, next... ali sam odustao od ubedjivanja zato sto nisam siguran da li su oni duzni da mi ga pre prodaje formiraju. Zapazio sam i da se disk greje i bruji identicno kao i ova dva maxtora sto imam, iako na stranim sajtovima i forumima vidjam poruke tipa da otvaraju kuciste da vide da li je disk uopste unutra koliko je tih...

Nedavno sam pazario potpuno isti hard disk kao tvoj. Nikakvih ali apsolutno nikakvih problema nisam imao sa njim. Vec sam opisao kako sam formatirao disk u postu iznad. Disk je vezan kao primarni master, jumper na master :D, dok je na slave sony dvd citac. Windows xp sa sp2.

Matora ploca itekako moze da bude problem. Proveri na sajtu proizvodjaca da li postoji novi bios za nju i procitaj info pre nego sto ga flesujes mozda je bash problem sa diskom ispravljen u novijoj verziji. Proveri da disk mozda kojim slucajem ne radi u PIO modu. Probaj remove u device manageru za hard disk controlers. Acronis i seagteov disc wizard su isti programi.

svakako treba probati seatools mada je meni najpraktičniji acronis preko hiren's boota. spasio me je u pripremi za instalaciju viste. inace disk je barracuda 200 sata

Hm da nije mozda problem da SATA1 i SATA2? tj jel vam ploca podrzava SATA2 ? ako ne pomerite jumper i namestite da vam disk radi u SATA1

sata-II je unazad kompatibilan sa sata-I. i da nema podrške na ploči disk će raditi, logično na nivou sporijeg standarda. nego taj džamper što spominješ :trust: ... (???)

Danas sam odneo hard disk u servis i tamo ga je serviser spojio na prvi kompjuter koji je imao i disk je nasao iz prve bez ikakvih problema. Dakle sa diskom je sve u redu, problem pravi nesto u mom kucistu. Taj serviser mi kaze da bi flashovanje biosa verovatno resilo problem. Imam dosta matoru plocu (Asus P4B533) koja verovatno neprepoznaje ovaj disk. Moj je bios iz oktobra 2002, a na Asus-ovom sajtu sam nasao bios koji datira 2003/06/25, a to mi nedeluje kao neka velika promena. Disk koji sam uzeo je parallel ata i na ploci uopste nemam nikakvu podrsku za sata diskove. Koristim winxp sa service packom 2 uredno azuriranim. Znaci ostaje mi kao jedino resenje da flashujem bios! Meni je taj serviser rekao da se to radi tako sto skinem bios i aflash sa asus-ovog sajta, pa na formatiran floppy to kopiram. Stavim da mi je boot sa floppy i u dosu samo upisem A:/>AFLASH XXX.ROM/BOOT Slusajuci price da je flashovanje biosa nauka i da time lako mozes da sprzis maticnu plocu, ovaj postupak mi deluje nesto mnogo jednostavno. Na ovom http://support.asus.com/technicaldocuments/technicaldocuments.aspx?root=198&SLanguage=en-us sajtu je potanko objasnjeno kako se radi flash, ali mi deluje mnogo komplikovanije od ovoga sto mi je serviser napisao... Ima li neko ikakvog iskustva sa flashovanjem biosa?

sve je to ok ali johs neshto treba reci:fat je out odavno..a to ce pogotovo videti oni koji rade sa fajlovima preko 4gb...ntfs bre i cepash..

Sata II diskovi vrlo prave problema sa nf4 cipsetom. Proizvodjaci su objavili da ce problem uskoro biti resen izdavanjem novih firmware.

Meni rade 2x320 SATA II u RAID0 i sve je ok.
Mislim da si se malo z....:D
To je nekad Maxtor imao problema, ali je otklonjeno.

Sata II diskovi vrlo prave problema sa nf4 cipsetom. Proizvodjaci su objavili da ce problem uskoro biti resen izdavanjem novih firmware.

Za ovo i ja prvi put cujem.... Koliko se secam prave problema sa nekim intel cipsetom...
Doduse nisam imao iskustva sa losijim nF4 plocama pa mozda lose sudim...
Meni Baracuda 7200.9 160GB iz prodavnice pravo na plocu letos i sataII na keca... Vrhunski radi. Bas sam razmisljao o povecanju skladisnog prostora pa me cudi da 7200.10 prave probleme. Mislim i meni mirise da su problemi sa diskovima vise problemi sa MB.
I da ljudi predjite na NTFS... FAT32 je bio zastareo jos sa pojavom Win2000, a da ne pricamo o XP-u. Posto nisam pratio o Visti nadam se ba micro$oft nije omogucio i u njoj koriscenje FAT-a...

Bas sam razmisljao o povecanju skladisnog prostora pa me cudi da 7200.10 prave probleme. Mislim i meni mirise da su problemi sa diskovima vise problemi sa MB.

Ja čisto da javim (ako već nisam) da je meni gore pominjana 10ka od 320GB zamenjena, ovog puta je dobih u neotpakovanoj kesici za razliku od prethodne koja je stigla samo u plastičnoj kutijici, bez kese, radi savršeno, jedino što je sad u drugoj mašini, a male su šanse da ću je vaditi da probam na prethodnoj DFI ploči na kojoj je prethodna brljala. Tek, povlačim kritike na račun Seagatea. :d

Nazad
Vrh Dno