Šta je novo?

Nova radna stanica

evilmc

Cenjen
Učlanjen(a)
21.06.2014
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 8400 & LC Power LC-CC-120-ARGB-PRO
Matična ploča
Asus z370-A
RAM
G.SKILL 32GB Trident Z RGB DDR4 3000MHz CL16
GPU
ROG Strix GeForce® GTX 1060 OC edition 6GB GDDR5
Storage
SAMSUNG M.2.1TB 980 PRO & 7TB HDD
Zvuk
LOGITECH Z623 2.1
PSU
Corsair 850
Kućište
DARK BASE PRO 901 Black
Monitor
Dell P2719H x2
Miš & tastatura
Mx Master 2S & Anne Pro 2
Ostale periferije
BeQuiet 140mm x3
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro Max
Pametni uređaji
QNAP TS-253Be-8GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pravim novu konfu za sebe, a staru planiram da stavim na doboš. Uglavnom, bavim se programiranjem, kao i web dizajnom. Od programa koristim atom, note++, photoshop, illustator. Ponekad i vegas za obradu snimaka sa Gopro. Gledam da izbacim grafu, posto veoma slabo igram igrice. Bila bi povezana 2 monitora, kao i do sada. Komponente planiram da uzmem preko KP-a.

Evo šta sam ja sastavio ili da se ide na rayzen ili nešto trece?

Ploča: Asus ROG STRIX Z270F Gaming
Procesor: INTEL Intel Core i7-7700K
Ram: CORSAIR 16GB Vengeance LED DDR4 3000MHz
Napajanje: CORSAIR HX Series HX850 Platinum 850W
Hladjenje: NZXT Kraken X62

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa da, zato sam i stavio vodeni hladnjak.

@evilmc, odna se spremi za delid tog i7 7700k.
maticna ok (skupo ali za oc pogodno, ima i jeftinijih alternativa - neko ce mozda predloziti - za 1151 ne znam bas koje su najbolje)
ram ok (3000 cl15 - je solidno)
ipak ti savetujem da ubacis makar 1050ti graficku - poneki filteri u photoshopu i znam sigurno za adobe premiere zahtevaju gpu acceleration (bolje neko strucni da se javi koliko intel igpu je sposoban to pokriti)
napajanje - 850w bez dve graficke ne preporucujem (moze u slucaju kratkog spoja zastita da ne uspe odradi, na jacim napajanjima ona je obicno sporija; manja efikasnost na maloj potrosnji; jaca napajanja su i bucnija, jer komponente se vise greju), sa jednom grafickom u 90% slucajeva ne treba preko 650w (evga g2 650w je mozda najbolji izbor). Mozes slobodno ici i na 400-500w pasivno, ako hoces tisinu. Manje pozeljno u nasim toplim krajevma je polupasivno corsair rm550x, ili vec bolje rm550i - zbog toga sto na rmi seriji je moguce prinudno ukljuciti ventilator na min obrtajima (polupasivna ipak nisu pravljena kao prava pasivna, pa s toga komponente ipak trpe vece temperature dok se ne ukljuci ventilator - cisto u teoriji manji im radni vek od pasivnih ili aktivnih)
Dakle za napajanje:
pasivno http://www.kupujemprodajem.com/SEAS...ss-400W-33262395-oglas.htm?filter_id=29082703 400w - 140e
hybrid(s vremena na vreme se ukljucuje ventilator)/aktivno (mozes da biras nacin rada) http://www.kupujemprodajem.com/EVGA-G2-650W-44916343-oglas.htm?filter_id=29082703 110e (najtise iz cele g2 serije, svi ostali su bucniji)
corsair rm550x - polupasivno
corsair rm550i polupasivno\aktivno - to na upit da vidis sa cenom, ali rm550i ili rm650i po meni je cak bolje i od evga g2 650w

Uskoro ryzen varijanta.

Poslednja izmena:
Najbolje polupasivno zbog tisine 550-650W i vise nego dovoljno za ovu konfu.

RMi ide sa 10 godina garancije bese? To je top napajanje.

Fanless je po meni najtupavija stvar ikada pored ovih polupasivnih.

Za taj novac moze 1700(X)/1800X Ryzen polukonfa koja ce u MT ostaviti 7700K daleko iza sebe, sad ce Caridze vec da otkuca sta i kako [emoji4]

Poslednja izmena:
@evilmc, odna se spremi za delid tog i7 7700k.
maticna ok (skupo ali za oc pogodno, ima i jeftinijih alternativa - neko ce mozda predloziti - za 1151 ne znam bas koje su najbolje)
ram ok (3000 cl15 - je solidno)
ipak ti savetujem da ubacis makar 1050ti graficku - poneki filteri u photoshopu i znam sigurno za adobe premiere zahtevaju gpu acceleration (bolje neko strucni da se javi koliko intel igpu je sposoban to pokriti)
napajanje - 850w bez dve graficke ne preporucujem (moze u slucaju kratkog spoja zastita da ne uspe odradi, na jacim napajanjima ona je obicno sporija; manja efikasnost na maloj potrosnji; jaca napajanja su i bucnija, jer komponente se vise greju), sa jednom grafickom u 90% slucajeva ne treba preko 650w (evga g2 650w je mozda najbolji izbor). Mozes slobodno ici i na 400-500w pasivno, ako hoces tisinu. Manje pozeljno u nasim toplim krajevma je polupasivno corsair rm550x, ili vec bolje rm550i - zbog toga sto na rmi seriji je moguce prinudno ukljuciti ventilator na min obrtajima (polupasivna ipak nisu pravljena kao prava pasivna, pa s toga komponente ipak trpe vece temperature dok se ne ukljuci ventilator - cisto u teoriji manji im radni vek od pasivnih ili aktivnih)
Dakle za napajanje:
pasivno http://www.kupujemprodajem.com/SEAS...ss-400W-33262395-oglas.htm?filter_id=29082703 400w - 140e
hybrid(s vremena na vreme se ukljucuje ventilator)/aktivno (mozes da biras nacin rada) http://www.kupujemprodajem.com/EVGA-G2-650W-44916343-oglas.htm?filter_id=29082703 110e (najtise iz cele g2 serije, svi ostali su bucniji)
corsair rm550x - polupasivno
corsair rm550i polupasivno\aktivno - to na upit da vidis sa cenom, ali rm550i ili rm650i po meni je cak bolje i od evga g2 650w

Uskoro ryzen varijanta.

Hvala na ovim informacijama.

Pa vidi, ja uglavnom ne koristim nikakve filtere prilikom dizajniranja, jer uglavnom radim sa osnovnim alatima u PS. Jedino od programa sto koristim povremeno i to samo zbog Gopro kamere da obradim moje privatne snimke je Vegas 14. Zato i mislim da mi trenutno nije potrebna GPU. Ali ukoliko mi to bude zahtevalo, nije problem da kasnije ubacim u računar. Mislim da bi trebalo da mi završava za sada posao samo GPU sa procesora.

A sto se tiče procesora, da li bas moram da radim delid da bi imao pristojni overclock za stabilan rad? :)

Sto se tiče napajanja, slažem se sa tobom i tako da onda najbolje uzmem RM650i.

http://www.kupujemprodajem.com/AMD-...AM4-BOX-43622884-oglas.htm?filter_id=23612985 1700x 358e (zahteva odmah cooler, mozes racunati na +100MHz ili nizi napon na istom taktu)
http://www.kupujemprodajem.com/AMD-...AM4-BOX-43719934-oglas.htm?filter_id=23612985 1700 313e (ima stock cooler koji moze da posluzi dok ne stigne bolji\ne nadjes mounting kit)

http://www.kupujemprodajem.com/ASUS-Prime-X370-PRO-43867231-oglas.htm?filter_id=23692010 ASUS Prime X370-PRO 166e

ram koji si izabrao bi trebao posle update bios uz agesa 1.0.0.6 da proradi na svojoj freq (e sad da li ce biti cl15 to je pod pitanjem), ako zelis vise ram imas oem dual rank samsung b-die stapove po 16gb u radnji monitor. (~260e za 32gb http://www.monitor.rs/ram-memorija/16GB-DDR4-2133MHz-Samsung-M378A2K43BB1-CPB00 )
Sto se tice hladjenja - za am4 je malo teze sa tim, a i u toj gotovoj vodi nisam strucnjak - nesto mi mnogo davati 180e za hladjenje, ryzen svakako i pod vodom tesko da ce preci 4100MHz. Po mom misljenju bolje uzeti vazduh - jednostavno sigurnije
http://www.kupujemprodajem.com/Noctua-NH-D15-SE-AM4-43811410-oglas.htm?filter_id=23728353 100e ovo je jedan iz top vazduha, inace ima modela i za 50e koji ce zavrsiti posao sa oc do 4000MHz (samo da se potrazi mounting kit za am4), a imas i za 20e model (LC-CC-120) koji ce ti dozvoliti lagano da teras cpu na 3700-3800MHz

E sad da sve objasnim: ryzen je vise za multitasking\render\obradu video - ima jace multithread performance i po tome je blizi stock i7 6900k. Ali je mnogo tezak za oc, 4100MHz idu jedinice i to zahteva super hladjenje, dodatno hladjenje vrm na maticnoj, top maticne (~250e). Bukvalno svakih 100MHz preko 3800 se daju tesko i skupo. Ali do 3700-3800 moze se posteno ustedeti i na maticnoj, i na hladjenju.
i7 7700k na 5000MHz stabilno ide u 99% slucajeva iskljucivo posle delida. I tada postaje neuporedivo jaci od ryzen, ali i od i7 6900k u singlethread performansama. Bez delida plafon je negde 4600-4800MHz ako se posreci, ali kod nekih cak i na stock ima spontana pregrevanja. I najverovatnije sledeca generacija i7 za 1151 platformu ce zahtevati nove maticne, dok na sadasnje am4 maticne moci ce kao minimum da se stave buduci ryzen+ procesori. Ali za ryzen moras da ides na graficku, jer nema igpu (kao i intel hedt platforma)

Razmisli pa ako se odlucis - vec ce biti laske konacnu konfiguraciju sastaviti

Poslednja izmena:
Sa LC-om ide Ryzen komotno na 3.9GHz.
Sa stock hladnjakom ide na 3.7 1700, a lc donosi -20c i svakako ce biti sposoban za tih 200MHz razlike.

Sva skuplja hladjenja ce mu doneti samo estetiku, 100-200MHz klok i isplati se uzimati skuplje jedino kao dugorocno resenje koje ce nadziveti ovu Ryzen polukonfu.

7700K ima spontana pregrevanja kada je napon na auto a ukljuci se XMP. Ko klokuje nema brige, jer taj nece ostavljati napon na auto(iskusniji nece ni XMP koristiti).

Ako ima adekvatne konektore, moze i neka B350 ploca, ne mora X370, svakako ce OC limit procesora biti isti, osim ako se nece cediti do poslednjih 100MHz, sto je daleko od preporucljivog.

Poslednja izmena:
@ivanbass1, b350 ne bi bas za oc r7 3800+ (ipak imaju gori vrm od dobrih x370 ploca), za r5 moze, ali r7 ipak je zahtevniji za vrm (moze to da radi sa naponom ispod 1.4v, ali dokle). I trebalo bi organizovati dodatno hladjenje vrm svakako ako se ide 3900+.
p.s. a za napajanje gresis :D pasivna su specijalno pravljena tako da im komponente se ne pregrevaju cak i na punoj snazi rada (nisu ona dzabe sve do jednog sa perforiranim kucistima), dok polupasivna tek do ~30% drze iskljucen vent i cak tada komponente su im toplije pa se upravo zvog povecane temp ukljuci ventilator. Tako da polupasivno sa prinudno ukljucenim ventilatorom na min rpm je bolja varijanta od obicnog polupasivnog (a rmi pored te mogucnosti poseduje i kvalitetniji fdb ventilator, dok je kod rmx neki doradjeni sleeve)

Poslednja izmena:
Mislio sam vise na prakticnost i cenu, nego na kvalitet, naravno da su pasivna od top komponenti.

Ako covek resi neku ozbiljniju grafiku posle da stavi, pitanje kako bi 400W pasivno podnelo 200+W grafiku i 5GHz 7700K, a skuplje je od RMi/G2.

Sto se tice bolje ploce, nek se sam sracuna.
Nije i neka ogromna razlika, nekoliko desetine evra izmedju dobre B350 i te X370.

@ivanbass1, apsolutna tisina dosta kosta... Full fanless 0dB kucista za manijake tisine su pre ssd kostala ponekad ko polovan auto :) Neki su i u akvarijum sa uljem potapali sve komponente.

Defitnicno ću da idem na intel, jer za sada ne planiram da uzimam GPU, posto nije nužno.

Sto se tice bolje ploce, nek se sam sracuna.
Nije i neka ogromna razlika, nekoliko desetine evra izmedju dobre B350 i te X370.

Koju tačno ploču preporučuješ?

Pa Msi Tomahawk(Arctic ili non-Arctic) ili Asus Prime B350 Plus, ne znam kakve su cene na KP za njih.

Generalno u odnosu na cenu cele konfe neces mnogo ustedeti, jedino ako je knap..

Da, da ali te ploče su za amd, ipak sam se odlucio za intel socket. Uglavnom budžet je 1000€.

Raspitao se malo za ploce:
ASROCK Z270 Extreme4
ASUS Prime Z270-A
ASROCK Fatal1ty Z270 Gaming K6
ASUS ROG STRIX Z270F Gaming (ova je vrerovatno najbolja u rangu do 210e)
Mozes da biras. Cooler ja bi vazduh uzeo, sto je sigurno sigurno je (nema rizika da voda icuri i spali komponente).
SSD ako sata - samsung 850evo pocev od 250gb
ako pci-e,m2 - samsung 960evo
Ako imas jos neka pitanja slobodno pitaj

Vrh Dno