Šta je novo?

Nova ploca - stari Windows...

inodius

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2006
Poena
319
Hteo bih da promenim moju plocu AMD socket 939, Athlon 64 3000+ Venice na noviju AM2 plocu i AMD X2 dual core i naravno DDR2 memoriju.

Na zalost za sve sto imam instalirano bi mi trebalo nekoliko dana da instaliram i podesim ponovo, a na zalost toliko vremena bez racunara ne mogu sebi da priustim, pa bi najvise voleo ako bi takav upgrade mogao da se izvede bez nove instalacijeWindowsa. Do sada sam, uvek kada menjam plocu instalirao sve sveze i uvek sam smatrao da je to jedino dobro resenje, ali eto obaveze i stalna potreba za racunarom me sada teraju da razmisljam na ovaj nacin...

Zanima me dakle, da li je neko ovo uradio, bez reinstalacije Windowsa (pitam konkretno za XP SP2) i da li mislite da je to izvodljivo a da sistem ostane savrseno stabilan? Na koji nacin bi to bilo najbolje izvesti...? Da li je na primer najbolje da se neki drajveri prvo deinstaliraju iz safe moda, koji i na koji nacin...?

Hvala.

Ukloni drajvere od ploce meni i drugaru je prolazilo.Samo ne garantujem za uspeh!Ima i neka fora sa koriscenjem image-sa.Kad napravis rezernu kopiju sa svim instaliranim i podesenim programima ocistis je od drajvera sa nekim pomocnim programom.ali to nisam radio mnogo mi je lakse i sigurnije bilo da formatiram.

moje iskustvo je sa prelaskom sa nForce2 platforme na i965P..

imao sam 2 Win sistema, Win2K SP4 i WinXP SP1a.. ideja je bila da ochistim sistemske driver-e i spustim sistem, zamenim HW i onda podignem sistem(e) na novoj plochi..
to sam i isposhtovao sa Win2k, ali sam ( nesreccom) XP podigao posle deinstalacije i on je podigao neke driver-e samoinicijativno..
nisam iskljuchio Plug'n'Play servis, shto mislim da je moglo da ga osujeti u toj 'pametnoj' akciji
XP je pukao pri dizanju na novoj platformi, bez moguccnosti popravke, dok je 2000-ka josh uvek zziva i vrlo funkcionalna ( pishem ovo sa nje:D)
inache, taj isti sistem je prezziveo josh jednu promenu ploche ranije, ali sa istim chipset-om, kao i menjanje diskova ( nekoliko PATA na SATA prelazaka, a sada je na RAID 0 volume-u na 2 WD Raptor-a) a od trenutka instalacije je proshlo vishe od 3.5 godine ( chim nadjem gde u sistemu pishe kad je instaliran ima da napravim screenshot :d)

znachi, na deinstalaciju idu sistemski driver-i, grafichki ( ako menjash gfx, zaboravih jel' S939 ima i AGP ili je samo PCIe) i to je to.. ovo ostalo nije zavisno od platforme..
taj nVidia-in paket bi trebao lepo da se ochisti pokretanjem same osnovne deinstalacije, ali ako bi da se osigurash imash specijalizovane alate za to ( recimo, Driver Cleaner i sl.)
u svakom sluchaju, napravi backup sistema u image nekim alatom za to ( Norton Ghost, Acronis True Image..)
eventualno i pre samog backup-a mozzesh da uradish disk check i defragmentaciju za svaki sluchaj..

nadam se da ccesh uspeti u toj migraciji, znam i sam kako je "jednostavno" iznova instalirati sistem koji se koristi za posao sa tonom SW-a i set-ovanja.. ,)

pozdrav

Ma moze, sa AMD na AMD je jos lakse. Ja sam radio sa nf3 na nf4-x pa sa nf4-x na nf4, a i sa i945 na nf4-x. Ne moras ni da brises drajvere za plocu, samo pokrenes win xp instalaciju sa CD-a i izaberi repair, ali ne onaj prvi iz konzole nego onaj drugi. Kad on obrise drajvere, pokreni win i instaliraj nove drajvere za plocu i za ono sto si jos menjao.

Meni je uspevalo, pri prelasku sa 848P ploče na AMD K8 754 ploču, samo sam prvi put, posle ubacivanja nove ploče, Win digao u Safe Mode, deinstalirao sve drajvere, restartovao sistem i instalirao ih ponovo

Nadji program koji se zove sysprep. Procitaj help ili odradi search po forumu, vec se pisalo o tome.

Pozdrav,
Igor

Nazad
Vrh Dno