Šta je novo?

Hardver Nova PC konfiguracija do maksimalno 1.300e

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Novalex

Zapažen
Učlanjen(a)
09.01.2024
Poena
4
Pozdrav svima,

Posle 10ak godina došlo je vreme za kupovinu novog PC-a, pa mi je pomoć oko sklapanja konfiguracije. Generalno, poznajem osnove hardverskih komponenti, ali daleko od toga da sam nekad sam sklapao računar.

Hteo bih da kupim računar bez monitora i periferija koji će da košta maksimalno 1.300e ili nekih 150.000 dinara. Sve komponente bih uzeo nove u domaćim prodavnicama ili na nekom od sajtova koje ih prodaju (zavisno od razlike u ceni).

Komp bi se koristio za posao (Google i MS Office alati) i za povremeno igranje igrica. Voleo bih da ova konfiguracija bude mogla da traje neki duži period, ali da postoji mogućnost nadogradnje.

Želim da napomenem da ne planiram nikakav overclock, kao i da mi nije bitna estetika kućišta (ne mora biti previše ili čak uopšte RGB svetla na komponentama). Bitniji mi je air flow i funkcionalnost kućišta i komponenti. Matična ploča bi bila poželjna da ima WIFI opciju. PC bih bazirao na AMD platformi sa nekim Ryzen procesorom i grafičkom karticom.

Ja sam već napravio neku konfiguraciju baziranu na AM5 platformi. Screenshot konfiguracije se nalazi u prilogu. Za sklapanje ove konfiguracije sam koristio program na sajtu jedne online prodavnice i ukupna cena je svakako veća, ali bih neke komponente uzeo na KP i sl. tako da bih se mislim uklopio u budžet od 150.000RSD.

Voleo bih da čujem mišljenje i predloge forumaša da li su komponente OK i kompatibilne i da li bi eventualno preporučili nešto drugačije?

Hvala.

Prilozi

• 1704817024324.jpg
    1704817024324.jpg
    131.6 KB · Pregleda: 175
Ploča je ok ali za te pare ima bolja, baci pogled na B650 GAMING PLUS WIFI , bila je do skoro 18k sad je 22k, ali ako nećeš mATX, to je jedna od boljih za tu cenu. Takođe je Gigabyte izbacio dobre B650 ploče, čini mi se da je GAMING X ili tako nešto dobra. Ako hoćeš da uštediš, imas dobre B650M Asrock i GB. Razmisli dobro da kupiš GPU na KP jer su ove cene idiotske, imaš 7800XT za te pare, što važi i za napajanja.... I uzmi neki kuler, stok je dovoljan ali slab, ja sa LC CC 120 veoma dobro hladim isti procesor, 60°C max...

Hvala na odgovoru weedman984.

Na KP sam našao Asrock B650M Pro Wifi za oko 160e. Gledao sam nekoliko recenzija za nju i svi kažu da je dobra budžet varijanta.

Što se tiče hlađenja za CPU, možda je Dark Rock pro 4 i overkill.

Kod domaćih sam ja pazario za 17k din AsRock B560M PRO RS koja ima m.2 modul da kasnije dodaš bluetooth/wifi koji je 10ak evra na aliexpresu, 20ak kod mađara, ukoliko ti je to bitno. Ako je verovati Hardware Unboxed i još par YT kanala koje ja poštujem (Linus, JayZ...) jedino je malo Asus podbacio sa B650 pločama iz jeftinije serije (ne važi za TUF modele, ali su preskupi), tako da bih to izbegao.... Cene ploča se ne razlikuju mnogo kod domaćih u odnosu na KP, ali zato za GPU je razlika ogromna, kao da kod nas dolaze pozlaćeni modeli.... Meni je B650 GAMING PLUS WIFI bila mljac ali dok sam razmišljao, ode sa 18k na 22k, ali i dalje nije loša kupovina, mada meni nije opravdavala razliku od 5k din u odnosu na ASRock...
Što se GPU tiče, skorije što sam pitao poznatije mađare, Sapphire bela 7700XT je oko 465e (sa 3 fana), a 7800XT takođe Sapphire sa 2 fana oko 530e, obe varijante bolje nego tvoja kod domaćih...
Što se kulera tiče, dobri ljudi odavde su mi preporučili Thermalright Phantom Spirit 120 SE, koji je oko 50ak evra na KP, mnogo više nego što treba za ovaj procesor, pa i tu možeš da uštediš...

Pogledaj ovaj video
i

i ovaj, n medium level config, pominje i ploce koje su

Ja bi na AM5 isao , DDR 5 posto uzimas novo (7600 Ryzen pa mozes upgrade CPU kad dodje vreme) ,

Pozdrav

AM5 normalno, imate opciju i sa 7500F pa posle nesto jace iz ove serije procesora ili nove generacije.
Ploce takodje imate dobre a jeftine. Moze fin racunar da se sklopi za ove pare, naravno gpu vuce najveci deo budzeta.

Ploca MSi tomahavk B650 npr oko 200 e kod nas sto je ok cena ko i u USA npr.
7600 je 220 e kod Madjara ploca 200, memorija u prvom klipu imas na 6000 MHZ CL 30 oko 120 e kod Madjara.
Cpu i mem definitivno tako kupi, i koliko vidim sve ove atx ploce imaju Wi FI

@Wuk Pratim ovog lika redovno. Baš sam gledao ovaj video pre nego što sam pravio ovaj PC u konfiguratoru.

@Labello Hvala na savetu. I ja mislim da je AM5 sad dobra kupovina.

E sad, tu se otvara gomila potpitanja.

Ova Asrock B650M PRO RS Wifi je, čini mi se, mikro ploča? Ne znam kakva joj je naponska sekcija i hlađenje i da li će to dovoljno biti ako se na nju stavi jača grafika poput 6800 ili 7800XT?

Od grafičkih kartica, nekako najbolji odnos cena-kvalitet mi imaju Sapphire Pulse modeli. Mislim da je 7800XT model sa dva kulera. Da li su oni dovoljni da ohlade tu karticu, s obzirom da većina iz te serije dolazi sa 3 kulera?

Ako se ide na malo skuplju grafičku tipa 6800(XT) ili 7800XT da ona može stati u ovo odabrano kućište Antec NX410 ili neko veće. Gledao sam neke recenzije za Raijintek kućišta (Arcadia i Ponos) za koja kažu da su odlične budžet varijante. Šta mislite o tome ili imate neko drugo da predložite?

Mnogo pitanja, i što više čitam i istražujem, sve mi je teže da odlučim. :)

PA ta MSI je ok tomahavk B650 nije mikro, , naponska dobra, i ima hladjenje, Asus je opravio ploce tj biose imao je cuveni problem s memorijama s novijim biosima posle jula meseca

@Wuk Bacio sam pogled i na ovu MSI B650 Mag Tomahawk Wifi matičnu i stvarno je OK ploča. Skuplja je za 40ak e na KP od ove Asrock B650M PRO RS Wifi ploče što i nije neka ogromna razlika. Tako da ću i nju da uzmem u razmatranje.

Pozdrav dobri ljudi.
Morao sam da, iz nekih privatnih razloga, neko vreme stopiram moj novi build. Međutim, sada sam se ponovo aktivirao i treba da ga dovršim. Slušajući savete ovde na forumu neke komponente sam već uzeo, neke sam poručio, ali ostalo mi je još neke da odaberem, ali sam u velikoj nedoumici i trebala bi mi opet vaša pomoć.

Naime, već mi je stigla grafička Sapphire Nitro 7800XT.
Takođe, poručio sam procesor Ryzen 7600 (za početak, posle može nadogradnja da padne neka kada se skupi novac)
Kućište: Lian Li Lancool 216
SSD: Kingston KC3000 1tb (za početak mislim da je sasvim dovoljno).

Ostale su mi sledeće komponente oko kojih nikako ne mogu da se odlučim:
Matična: MSI Mag Tomahawk B650 Wifi (negde sam našao podatak da joj je problem ranije bio dug booting sistema, ali je možda to sa novijim verzijama BIOSa ispeglano)
Gigabyte B650 AORUS ELITE AX (rev. 1.x) (malo je skuplja od MSI-a ali da li vredi uložiti 20-30e više za nju?)

PSU: be quiet pure power 12M 850w (da li je ova snaga dovoljna i da li je future proof ako bih stavio neki jači procesor u budućnosti tipa 7800X3D?)

CPU Cooler: be quiet dark rock 4 pro
ID-COOLING FROZN A720 black
DEEPCOOL AK620 Zero Dark
DEEPCOOL ASSASSIN IV black
ili vodena AIO
DEEPCOOL LS720S Zero Dark
ARCTIC COOLING Liquid Freezer II 360
Pokušao sam da nadjem dobro poznati THERMALRIGHT Phantom Assassin, ali nisam uspeo.

NAPOMENA: Našao sam prodavca koji nabavlja robu iz Mađarske, tako da ako imate savet za neke alternative, otvoren sam za svaku vrstu predloga.

Hvala unapred!

I meni se Gigabyte B650 AORUS ELITE AX (rev. 1.x) po specifikacijama, a i po testovima, cini kao dobra ploca. Problem je sto sam nasao na relativno veliki broj koriscnikih recenzija na amaozonu i redditu koje spominju coil whine. Ne znam da li je to ispravljeno, neki korisnici su se javljali do pre nekoliko meseci, sada pitanje je kada su njihove ploce proizvedene. Bilo bi lepo ukoliko neko ima direktno iskustvo da ga podeli sa nama.

Da ne otvaram novu temu već ako može nastaviću i pisati u ovde jer je budžet sličan. :)

Kako je moja trenutna konfiguracija stara već 12 godina i kako W11 24H2 baš štuca na njoj (morao sam da se vratim na W10) i reših se ovih dana da uzimam nešto novo.

U produžetku ću napisati za koje komponente sam se u 98% odlučio, pa Vi napišite ako imate neki bolji predlog ili znate da nešto ne paše sa nečim u mojoj listi, ili je opet nešto nepotrebno i može jeftinije...

Grafiku 4060Ti 16GB već imam i neću je menjati.

X870E AORUS PRO

AMD Ryzen 7 9700X 3.80GHz AM5 BOX 100-100001404WOF

DEEPCOOL AK620 Zero Dark

SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 PCIe M.2 2280 MZ-V9P1T0BW

KINGSTON FURY 32GB Beast EXPO DDR5 6400MHz CL32 KIT KF564C32BBEK2-32

CORSAIR RM850x 850W PCIe5

NZXT H7 Flow black

Hvala i pozz.

Takođe o matičnoj ploči, da li si siguran da ti trebaju te extra cake ? Praktično sve x670 pa i b650 ploče imaju bar jedan PCIe x16 i M.2 a performance je identičan a bar u pola cene. Praktičnije bi ti bilo ta uštedu prebaciš na 9900x i dobiješ mnogo više. U praksi, sve što gubiš je USB4.

Hvala! Odlucio sam ipak da sastavlim sam konf. sa 7600x/7700xt, ispada dosta jeftinije of konfiguracije sa linka:

ASROCK B650M-HDV/M.2
Kingston DDR5 6000 MHz 32 GB
LC Power LC-802w-on
SSD KINGSTON KC3000 1TB
TUF Gaming 750B
R5 7600X
Arctic Freezer 36
ASUS DUAL-RX7700XT

Da li ima prostora za neko poboljsanje? Sto se grafike tice dolazi u obzir kp, ostalo bih uzeo u radnji.

Deluje okej, ne znam kakvo je to asusovo napajanje doduse.

Hvala! Odlucio sam ipak da sastavlim sam konf. sa 7600x/7700xt, ispada dosta jeftinije of konfiguracije sa linka:

ASROCK B650M-HDV/M.2
Kingston DDR5 6000 MHz 32 GB
LC Power LC-802w-on
SSD KINGSTON KC3000 1TB
TUF Gaming 750B
R5 7600X
Arctic Freezer 36
ASUS DUAL-RX7700XT

Da li ima prostora za neko poboljsanje? Sto se grafike tice dolazi u obzir kp, ostalo bih uzeo u radnji.
Uzao sam slicno ali samo ryzen 5 7500f .Razlika izmedju njih je minimalna,ali razlika u ceni je oko 50-60e,E sada ako ti nista ne znaci ta usteda onda je ovo sve ok.

U performansama mislim da nema neke bitne razlike, jedini bitan plus nekome može da bude što 7600x ima integrisanu grafiku što može da posluži da se premosti kada nema diskretne grafike u kućištu, ili kada se menja grafika.

Ja bih izbegavao. Nije singlerail napajanje.

Sta mislite o Be Quiet Pure Power 11 Gold 700W BN295? Da li bi 700W bilo dovoljno?
Imam kod sestrica Be Quiet kako sam mu sastavio konfiguraciju vec 4 godine gura bez greske,
700w ti je vise nego dovoljno,cak i sa 650w mozes lagano da guras.ali za buduci upgraded gpu ako budes isao na jacu,onda bolje ovo od 700w.

Ljudi, da ne otvaram temu.
Pitanje je sledece.
Potrebna je konfiguracija, klincu, za gaming, ali, mora preko racuna da se uzme, zato sam ogranicen na domace prodavnice.
Uzeo bih sve, osim kucista, i za sada ne bih ni monitor dirao(1080p).
Budzet, oko 150.000.
Znam da je KP, najbolje mesto za komponente, i da ovde gubim dosta, ali takva je situacija. Isto, ne znam, koliko nasi prodavci uopste imaju te komponente na stanju, i kako su snadbeveni, pa zato moze savet, I za najbolje mesto, gde sve ovo uzeti.
Hvala.

Vrh Dno