Šta je novo?

Nova notebook generacija - mobilni procesori i3/i5/i7

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Počeli su i kod nas da se pojavljuju modeli notebook računara sa novim Intel procesorima. Cene su relativno visoke, a još uvek nema testova, pa nismo ni sigurni šta kupujemo.

Meni su trenutno interesantna dva modela.
HP 6540b sa Intel Core i5-430M 2.26GHz i Pavilion DV6-2160em sa Intel Core i3 Processor i3-330M 2.13 GHz.

Snaga procesora kod oba računara premašuje moje potrebe, ali kod i procesora, ipak je CPU glavni. S obzirom da još nema testova, koliko sam shvatio, kod ovih platformi, bez obzira na dedicated grafičku kartu (Pavilion ima Nvidia GT320M, ali te kartice nam na Nvidia sajtu...ima 325, pa 330, a ima i 230), valjda i CPU ima svoju GMA HD grafičku kartu, sa kojom može da ostvari značajne uštede energije i produži trajanje baterije.

Pavilion sam video, ako zanemarimo onaj sjajni finiš, kvalitet izrade je sasvim OK, tastatura mi deluje OK (čvrsta, ne diše, veliki enter, naša slova), raspored konektora OK (sem napajanja, ali to je već problem rasporeda utičnica i pozicije stolova na kojima koristim notebook).

Trajanje baterije mi je za sada najveća nepoznanica. Kada bih znao da će držati bar kao ovaj moj notebook kada je bio nov (wifi surf i office rad...3+ sata), uzeo bih ga.

6540b ima nekoliko prednosti u odnosu na Pavilion, ali je taman toliko i skuplji. Nažalost, dok ne bude na policama u prodavnicama, ponuda na sajtu i informacija telefonom "stiže uskoro, sektor nabavke nam je malo usporio" mi ne znače mnogo.

Da li imate neke korisne informacije o autonomiji prilikom rada na baterije kod ovih računara ili računara sa procesorima iz i serije?

i5 bi trebao da ima ugradjen GMA. Sony Z serija (13" - postavio sam zasebnu temu za ovu seriju) ima i GT330 i GMA, i moze da se izabere koja kartica da se koristi (ne znam da li moze tokom rada ili mora restart/hibernate), tako da je usteda itekako moguca.
Kao i ranije najveci potrosac je i dalje monitor :(
Z serija moze i do 11 sati da izdrzi (prethodna je mogla do 7h). Ranija Z serija NIJE imala integrisanu grafiku vec nv9300/9400.

Trajanje ce znaci na ovim vecim laptopovima sigurno vishe zavisiti od monitora, ali ces ipak primetiti razliku cak i da je ista a ne jaca baterija naspram ranijih modela.
BTW, Z serija ima i5-520/620 - ne znam za i3, ali bi i5 trebali svi da imaju GMA.

Gledajući Intel sajt, svi i proceosri imaju GMA HD.
Evo uporedne strane za dva i3 i jedan i5.
http://ark.intel.com/Compare.aspx?ids=43544,43529,47663,

Razlike koje vidim kroz tabelu su meni stvarno nebitne. Nažalost, moglo bi da se desi da proizvođač notebook-a nije implementirao mogućnost da se računar prebaci na integrisanu grafiku.
Meni je zapravo potreban neki model koji i nema posebnu grafičku kartu, jer mi je ova integrisana sasvim OK za sve što radim :)

Stoji da je ekran i dalje najveći potrošač, ali njega koliko-toliko mogu ručno da kontrolišem. Ako zagusti, smanjim osvetlenje na minimum (kako ovo uopšte funkcioniše kod LED backlighta?!) i dobijem još koji minut.

Retko koristim bateriju, pa je besmisleno da kupujem rezervnu, ali kada je koristim, važno mi je da me ne izneveri.

Nažalost, moglo bi da se desi da proizvođač notebook-a nije implementirao mogućnost da se računar prebaci na integrisanu grafiku.
Mislim da ne bi propustili priliku da tako nesto (opciju) stave u marketing - ipak vredi ;)

Meni je zapravo potreban neki model koji i nema posebnu grafičku kartu, jer mi je ova integrisana sasvim OK za sve što radim :)
Mislim da ce se to teze naci verovatno jer je discrete GPU potreban za zahtevniju grafiku (shvatili su da je GMA dobar za rad, ali ne za igranje?:))
A i verovatno imaju gomilu nv cipova da se otarase :(

Ako zagusti, smanjim osvetlenje na minimum (kako ovo uopšte funkcioniše kod LED backlighta?!) i dobijem još koji minut.
To ce i najvise doprineti izdrzljivosti baterije.
Isto funkcionise kod LED-a kao i kod "obicnih" monitora. (mislim interno nije isto ali spolja se ne vidi razlika)

Ako ti je baterija bitna, idi na manje ekrane tipa Sony Z serija, a mislim da ce i HP izbaciti (ili vec je) Envy 13". Vidis da ni 14 ni 15" ne mogu ni blizu da pridju izdrzljivosti baterije 13"-om laptopu, iako imaju slicne specifickacije - znaci da je monitor glavni potrosac i odlucuje o svemu ;)

nVidia je skoro prezentovala Optimus tehnologiju, mogucnost da nbook sam, bez intervencije korisnika i potpuno transparentno menja grafiku koju koristi.
Za 3D/video/CUDA radi GeForce, a za obican windows integrisani Intel.

Ne znam kako radi, ali sam dobio najavu u kojoj ima dosta modela nbookova.
Ja bih definitivno proverio da li to zaista radi (testovi) i ako da, trazio takav nbook.

pozdrav

Z serija ima dugme koje odredjuje (integrusa, nVidia ili auto) - ali sto kazes, treba videti kako to stvarno funkcionise.

Da li ti core i5 imaju 4 processora

Ne - 2. i7 za mobile ima 4 jezgra.

Ne znam kako radi, ali sam dobio najavu u kojoj ima dosta modela nbookova.
Ja bih definitivno proverio da li to zaista radi (testovi) i ako da, trazio takav nbook.

pozdrav

Notebook-ovi koji su već dostupni na tržištu ili bi tek trebalo da se pojave?
Ajd' ostavi spisak modela, ako nije problem :)

Već neko vreme planiram zamenu računara, nije da mi se žuri. Spreman sam da sačekam još mesec-dva ako bih imao neko stvarno OK rešenje za pristojan novac.
Modeli navedeni u prvoj poruci su 72k+11k za dodatne 2 godine garancije, a drugi je 84k+10k za dodatne 2 godine garancije.
Ne vidim šta je na njima toliko skupo, sem uber novog CPU koji još uvek košta preko 200USD na 1k komada, a meni nije baš nešto preko potreban, osim ako mi GPU u CPU ne obezbedi drastično dužu autonomiju.

Na PCPractic sajtu se pojavilo 5 novih Asus modela sa i procesorima. Predpostavljam da još uvek nisu dostupni, jer PCP ima običaj da nešto postavi na sajt, pa ga tek za 2 sedmice imaju u prodavnicama.

Najjeftiniji model je K52JR-SX059 Core i3 i košta 56k dinara, što je u rangu nekog notebook-a sa T6600.

verovatno u biosu ...

Hmm onda je verovatno u Sony Z implementirana nVidia Optimus tehnologija; cim moze da se switchuje preko dugmeta.
Znaci juriti lappy sa nVidia grafikom za duzi rad baterije?:)

Trebalo bi da cela stvari radi i bez Optmusa, ali je pitanje da li će je proizvođači notebooka implementirati. Može da se desi da notebook ima nVidia Optimus supported grafiku, pa da opet opcija bude disabled na samom notebook-u.

Hmm onda je verovatno u Sony Z implementirana nVidia Optimus tehnologija; cim moze da se switchuje preko dugmeta.
Znaci juriti lappy sa nVidia grafikom za duzi rad baterije?:)

Optimus je napredniji, radi automatski, bez dugmeta, u toku rada. Makar tako kazu :)

Ovo sa dugmetom je ranija verzija koja postoji vec neko vreme.

Citao sam benchmarke za procesore, ali su to za mene spanska sela :) Pa ako neko moze da mi samo kaze da li se isplati uzeti neki i7 umesto nekog mid-high c2d, konkretno za hd video, igre, net, znaci normalnu svakodnevnu upotrebu? tj da li cu ja kao laik primetiti neku preteranu razliku?

Samo da napomenem, razmisljam o ovom vs neke Toshibe A500. Znaci cak nema ni razlike u ceni (osim sto Asus dolazi bez OSa a Toshiba sa win7 home premium).

Na Gigatronu je pukla baza, pa ne vidim koji računar si linkovao, ali ako mid-high podrazumevaš T6600, onda ćeš sa i7 verovatno osetiti malu prednostu u potrošnji baterije (25W vs 35W) i gotovo ništa u performansama, bar za to što si naveo da ćeš da radiš :)

Cekaj, i7 trosi vise ili manje od T6600? Ovo je Asus N61**** a ima i bolju grafiku i veci hdd od ovih Toshiba, tako da mi deluje kao bolja kupovina u svakom slucaju :)

i7 je deklarisan kao 25W, a T6600 je 35W.
i7 u 25W ima i integirsanu gračku kartu, ali je pitanje da li konkretan model računara zna da koristi i to integrisano rešenje ili će uvek biti na zasebnoj grafičkoj karti, čak i kada nema potrebe za tim.

Citao sam benchmarke za procesore, ali su to za mene spanska sela :) Pa ako neko moze da mi samo kaze da li se isplati uzeti neki i7 umesto nekog mid-high c2d, konkretno za hd video, igre, net, znaci normalnu svakodnevnu upotrebu? tj da li cu ja kao laik primetiti neku preteranu razliku?

Samo da napomenem, razmisljam o ovom vs neke Toshibe A500. Znaci cak nema ni razlike u ceni (osim sto Asus dolazi bez OSa a Toshiba sa win7 home premium).

Koliko sam propratio, Intelovi dual core procesori nove generacije nisu naručito bolji od starih, ali se bolje klokuju (što ne znam koliko ima smisla raditi na laptop-u), pa to relativno opravdava više uloženog novca.

Kod laptopova samo utiče na cenu, rekao bih, i eto neka lična satisfakcija da si kupio noviju tehnologiju. Što se potrošnje tiče, čini mi se da Intelova P serija procesora isto ima max TDP 25W, tako da je sa te strane to isto što i novi "i" procesori.

Poslednja izmena:
P serija jeste 25W, ali sa dva-tri izuzeta u seriji P7xxx, uglavnom koštaju za nijansu manje od ovih i7. Ili mnogo više, jer se i7 high end mašine za biznis korisnike još nisu pojavile. Samo za gamere :)

Vrh Dno