Šta je novo?

Nova konfiguracija nece da se upali

djakza

Cenjen
Učlanjen(a)
29.08.2016
Poena
155
Upravo sam sklopio novu konfiguraciju, sve povezao, ukljucio u struju i samo jedna lampica na maticnoj svetli, a kada pritisnem power dugme LED lampice na grafickoj zasvetle na trenutak i ventilator na CPU ze na trenutak pokrene i onda stane.
Nakon toga se nista ne desava.
Do cega bi moglo da bude?

Konfiguracija je sledeca:

CRUCIAL 240GB BX200
THERMALTAKE Smart SE 530W
GTX1060 6GB G1 GDDR5
ASUS Z170-P
I5-6500
HyperX 8GB Fury DDR4 2666MHz CL15

Probaj da upalis bez graficke , podicice integrusu , samo vidi jel pali.

Opet nista, cak se ni ventilator na CPU ne pokrece vise. Sumnjam da je do kabla koji ide iz napajanja u maticnu posto sam se dosta mucio da ga ubacim, gurao sam vrlo jako a nikako da "klikne".

Poslednja izmena:
Proveri da li si dobro uboo konektore zadužene za CPU, GPU i matičnu.

Sent from mTalk

Probaj: Clear Cmos, zatim memoriju ubodi u drugi slot(samo jedan štapić ako imaš 2),
izvadi grafu očisti i vrati, i probaj bez šarafa za kućište, jer zna da se nakrivi i izgubi neki kontakt ako je kućište "super dizajn"

Sve kablove sam maksimalno ugurao, umacio RAM u drugi slot, i dalje isto. Clear Cmos ne znam kako da uradim, da izvadim bateriju onu?

Odradio sam i Clear Cmos po instrukcijama iz uputstva maticne, isto se desava.

Evo slika svih kablova prikljucenih na MB, možda sam tu nešto pogrešio, s obzirom da mi je ovo prvi put da sam sklapam PC.
7dee971a65806de77fa78a2448da6e0a.jpg

239f24338ab959566718d03c48ee77d5.jpg

116b902aa35fa2a0ec1bf37eb12176c3.jpg

Snimio sam i sta se desava kada pritisnem power dugme. Kada prvi put pritisnem power dugme nakon sto sam ukljucio napajanje se "cimne" CPU kuler na trenutak i LED lampice na maticnoj zasvetle. Svaki sledeci put se apsolutno nista ne desava sve dok ne iskljucim pa ponovo ukljucim napajanje. Zelena lampica na dnu maticne konstantno svetli kada je napajanje ukljuceno.

Poslednja izmena:
Izvadi napajanje iz kucista i probaj da upalis samo njega dok nije povezano nista na njega.
Btw. napajanje se bez maticne pali pomocu male zicice koja prespoji zelenu i crnu zicu na ATX kablu.
ATX-Power-Supply-Connector.jpg

Pokusao bih ali sve zice su crne, kao sto se vidi i na slikama.

Skini processor i pogledaj pinove na socketu.

Pretpostavljam da cu morati da nanosim novu termalnu pastu kada ga skinem?

Ne moras, samo je ponovo lepo rasporedi...

Skinuo procesor, koliko vidim sve je savrseno, slikao sam za svaki slucaj, mogu da postujem sliku ako je potrebno.

Nije mi jasno zasto nece da upali, zesce skenjavajuc osecaj.

Počupaj sve konektore: usb, ledove, reset, hd audio, speaker/beeper, ostavi samo power dugme, ili iščupaj i njega pa probaj prespojiti šrafcigerom

Pokusao bih ali sve zice su crne, kao sto se vidi i na slikama.

pa izbroj, samo prvo izvadi sve konektore iz ploče, grafe i hdd-a

Proveri i da li nešto pravi spoj npr zadnji limić od ploče tj njegovi kraci, donja strana ploče ako nije dobro postavljena/izdignuta.

I i ovo ti može napraviti neki spoj ako dođe u kontakt sa pinovima
Capture.JPG

Zatim probaj butovati i bez diska, i zadnje stavi plaču na kutiju i butuj tako ako neće nešto verovatno nije uredu da li ploča, napajanje...

Poslednja izmena:
Poskidao sve konektore, opet isto. Sada sam izvadio ploču i vidim da na onim otvorima na koje ploča leže sa zadnje strane ima nekoliko "oštećenih" tačkica, mada čisto sumnjam da se zbog toga ne bi palio komp?
Pokušaću da je stavim opet, možda je stvarno nisam lepo stavio, prvi put ovo radim. Kada sam je stavljao u kućište dosta sam se pomučio da svi otvori za srafove budu poravnati, pa sam možda tako malo izgrebao to.

96b1a407be2243adeb9dfb860bc9170f.jpg

UPDATE:

Uspeo sam ga ukljucim na kutiji od MB.
Dakle nije lepo bila namestena u kucistu?
Imao sam dosta problema sa onim I/O shield-om kada sam je namestao prvi put...

Poslednja izmena:
S obzirom da si amater ako ne znas nesto zovi nekog strucnog iz komsiluka da ti poveze sve , uglavnom na tim led kablicima amateri imaju probleme(pogresno spoje) i slicno ,i ja kada sam pocinjao to mi je bila slaba tacka.

Ne znam nikog iz komsiluka jer studiram u BG-u a iz Krusevca sam, a u zgradi su uglavnom stariji ljudi tako da to odmah otpada. Moguce je i da sam to spojio pogresno, posto sam sada povezao samo power switch, mada sam se trudio da pogodim gde sta ubadam.
Pokusacu jos jednom, barem znam da je sve ispravno i da je problem do mene.

Ako si student to je jos bolje. Moras imati nekog kolegu sa ETFa :)
Inace ako ti nisu sve lampice bas neophodne nemoj ih povezivati. Dovoljno ti je Power dugme + Reset dugme...

Ustanovio sam problem. Povezao sam sve isto kao kada je MB bila van kucista i upalio je. Zakacio sam SATA, USB 3.0 i ventilatore iz kucista i opet nije hteo. Izvadio prikljucak za ventilatore i upalio.
Izgleda nisam lepo povezao ventilatore:wall:

E sad, kuciste je stiglo sa dva prednja i jednim zadnjim ventilatorom, i ima kontrolu brzine ventilatora spolja. Koliko sam provalio sva 3 ventilatora su povezana u jedan kabl, koji ima 4-pinski ulaz sa oznakom Fan Controller(molex ako sam dobro shvatio) i njega sam ubacio u odgovarajuci kabl koji zavrsava u napajanju, i ima jedan mali koji sam ja ubacio na maticnu. Maticna ima 3 ulaza za ventilatore, CPU_FAN, CPU_FAN2 i CHA_FAN1, ja sam u taj CHA ubacio.
Kako da resim to?

5b6b4c0fa5a615fe241ac5b2bbd3b68c.jpg

Poslednja izmena:
Čekaj taj 4 pinski fan konektor(što kažeš mali) sigurno treba konektovati? Da li to piše uputstvu ili je opciono molex ili fan konektor na ploči?

Da li ima sve četri žice ili samo TACH(meri broj obrtaja), možda ploča detektuje ventilator preko njega, a ne detektuje ostale konetore pa se gasi zbog neke zaštite.
pwm.png

Sve u svemu prvo probaj bez tog konektora za ploču.

Ako neće:
Kratki spoj u tom kontroleru ili ventilatorima.
Rešenje:
Vrati kućište i traži pare nazad i kupi nešto redovno, i ne slušaj MS Industrial promoterke po forumima.

Poslednja izmena:
To si lepo povezao (molex i drugi kablic), kao što reče kolega iznad moguće da oni prave probleme.
Koje je uopšte kućište u pitanju ?

Poslednja izmena:
Kućište je MS Industrial Falcon. Kada je povezan molex, a nije povezan taj konektor na ploči sve super radi osim ventilatora na kućištu.
Probaću da konektujem samo taj mali na ploču, bez molexa.

Očigledeno crknut kontroler, reklamiraj to g. od kućišta i pare nazad, i kupi novo kućište, dok se sprži neka komponenta.

Menjaj kuciste. Ne igraj se. PS: najjaci su mi ms industrial botovi po forumu koji ubedjuju ljude da je ms bolji od fractal designa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Necete verovati u cemu je na kraju bio problem. Dakle rekao sam da kada je samo onaj molex(Fan Controller) konektovan sve radi osim ventilatora. Zasto? Zato sto se moj pametni mozak nije setio da pomeri onaj slajder za ventilatore sa STOP na low ili high. :lupko: Da, nemam pojma kako se nisam setio da proverim to, pretpostavljao sam da nisu po default-u na stop.
Sada sve super radi.
Hvala svima na pomoci :)

Nazad
Vrh Dno