Šta je novo?

Hardver Nova graficka

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Lucic

Poštovan
Učlanjen(a)
20.05.2022
Poena
50
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & DeepCool AG 400 BK
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550-PLUS
RAM
Kingston Fury Renegade 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU
PowerColor RX 6800 Fighter
Storage
Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Redragon Darknets GS570 BT & HyperX Cloud 2 Red
PSU
Asus ROG Strix 750W Gold
Kućište
Asus TUF Gaming GT301
Monitor
DELL S2522HG
Miš & tastatura
A4Tech V7M Bloody & MS Infinity
Ostale periferije
LG 43UQ81003LB TV
Laptop
Acer Aspire ES1-532G-C5TE
Mobilni telefon
Samsung S23 & A50
Steam
https://steamcommunity.com/id/AleksaLucic/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zdravo, pre par dana sam kupio komponente za PC, sastavio ih i sve je bilo super dok nisam usao u prvu igru i cuo zujanje iz graficke (coil whine) sto nije retkost ali opet smeta jer je nesto novo. Graficka je uredno spakovana i vracena.
U pitanju je bila Sapphire RX 6700 XT.
Sada opet razmisljam koju bih mogao da kupim.
Da li da uzmem isti model odnosno Sapphire RX 6700 XT ili da uzmem od XFX-a, Powercolora...?
Ili da se ispruzim jos malo i da uzmem RX 6750 XT, samo je opet pitanje koji brend - Sapphire, XFX, Powercolor...? (pa i ako bude zujala da je undervoltujem).
Razmisljao sam jos o Nvidia grafickim karticama, ali mi nisu nesto primamljive, jedino 3060 ti mada mana je sto ima 8gb ili 3060 sa 12gb, 3070 mi je vec preskupa.
Trenutno imam Ryzen 7 5700X procesor i Asus Rog Strix 750G napajanje.

Na to zujanje možeš naići na svim kartama, čisto opet da se napomene. Od onih od 100e do onih od 1000e.

Nemoj uzimati slabije karte samo da bi izbegao "zujanje" (coil whine) jer možda ga opet pogodiš. Negde je veće, negde manje. Nažalost, malo je i lutrija ovih dana kako se pogodi.

Ako ideš na AMD, Sapphire i Powercolor i generalno ne možeš da pogrešiš sa njihovim srednjim i višim klasama grafike (Pulse, Nitro, Red Devil...). Ali opet, može da zuji, nema garancije. Uzmi online ako ništa drugo, da možeš da vratiš u roku od 14 dana.

Znam da je lutrija sa tim coil whine, nisam mislio da uzimam slabiju vec sam u sustini pitao da li da uzmem istu koju sam imao i vratio (Sapphire 6700 XT) ili kad vec imam priliku da uzmem malo jacu, ako se isplati dodati novac za nju (6750 XT), pa ako ta jaca bude zujala mislim da bi mi bilo bezbolnije da je undervoltujem.
A i ne mogu stalno da vracam, moram placati postarinu i cekati dosta dok ne dodje druga.

Na to zujanje možeš naići na svim kartama, čisto opet da se napomene. Od onih od 100e do onih od 1000e.

Nemoj uzimati slabije karte samo da bi izbegao "zujanje" (coil whine) jer možda ga opet pogodiš. Negde je veće, negde manje. Nažalost, malo je i lutrija ovih dana kako se pogodi.

Ako ideš na AMD, Sapphire i Powercolor i generalno ne možeš da pogrešiš sa njihovim srednjim i višim klasama grafike (Pulse, Nitro, Red Devil...). Ali opet, može da zuji, nema garancije. Uzmi online ako ništa drugo, da možeš da vratiš u roku od 14 dana.
Slazem se.
Ja imam RX 5500 XT 8GB, na pocetku u prvih nekoliko dana i nisam primecivao nikakve zvukove ali kasnije tipa kada graficka startuje kulere, u tom trenutku cuje se "rm" taj neki zvuk ne znam kako bih drugacije opisao, i to je samo tada. A npr kada dodje do 1600 pa do 2100 RPM onda krene to "krckanje" da se cuje, e onda kada je preko 2100 tada vec prestane. I tako se cuje vec evo vise od 2 godine.
Inace kuleri su mi okrenuti na dole, a kada komp stavim spustim na stranu onako, kada cooleri dobiju taj neku drugi polozaj, onda se ne cuju. Izgleda da malo utice i polozaj kulera.

Ne isplati se doplata za 6750XT, osim ako je 10-ak evra...
6700 XT bi me izasla 46.500, a 6750 XT 49.500, uglavnom razlika je 3.000 dinara.
Mislim da je nVidia manje zviždi, tj. da je manja verovstnoća, neka me neko ispravi ako nije tako.
To i mene zanima, mada citao sam da i kod njih ima zujanja.
@whis i kod mene su se culi kuleri, nisam siguran da li je od graficke ili napajanja posto ima onaj 0db mod do nekih 40/50% opterecenja pa su se tad valjda palili i zaletali, mada to mi nije smetalo niti sam imao neke probleme sa temperaturama i sl. pa nisam ni proveravao.

Sapphire 6750 XT ima malo drugaciji dizajn kulera u odnosu na isti brend kod 6700 XT, doprinose li boljem hladjenju jer je kartica malo toplija?

Sapphire 6750 XT ima malo drugaciji dizajn kulera u odnosu na isti brend kod 6700 XT, doprinose li boljem hladjenju jer je kartica malo toplija?
Da da, znam da Saphire ima drugaciji dizajn ali iskreno nemam pojma da li bolje hladi. Ja sam inace skoro menjao termalnu pastu na grafickoj i mogu reci da mi je temperatura manja nego dok je bila ona fabricka. Odprilike 7-8 stepeni do 10 zavisi koju igru igram.

6750XT ima GDDR6x memoriju umesto GDDR6 kod 6700XT. Ona se više greje pa pretpostavljam da su malkice promenili hlađenje.
Ako se dobro sećam, 6750XT ima drugačije ventove, ne znam za sam hladnjak...kako se porede te dve karte po pitanju temperatura i buke ne znam.

Nemaju ... u svakom slucaju ako je ta razlika u ceni uzmi bolju ..6750X . ASROCK se pokazao jako dobar, Sapphire je sigurica ..
A coil whine je lutrija ima ga i kod Nvidie i kod AMD-a. Kupis , dobro istestiras ,ako nema cw odlicno ..ako se javi vrati

Verovatno najvise coil whine problema imaju Asus karte, barem ovi jaci modeli pocev od 3xxx serije... Imaju najbolji proces proizvdnje, najbolji kvalitet, ali i najvise problema sa coil whine. U firmi sve su karte Asus high end modeli, i mislim da samo jedna ne pisti. Kada se igraju igre kao CS gde je iz nekog razloga bitno da se ima 1000fps to pistanje je veoma izrazeno, i kada je potrosnja preko 300w.
Tako da ako izbegnes Asus mislim da ces smanjiti sansu da ponovo naletis na kartu koja im coil whine.. Ne znam ASROCK kakve veze ima sa Asusom, ako ima onda se njihove karte prave na istom mestu gde i Asus tako da bi izbego i ASROCK.

Pa ... ASUS i ASROCK imaju veze , vlasnik je Pegatron i tu se stvar zavrsava. NE radi se nista zajednicki i fabrike su im vrlo odvojene.
ASROCK je u zadnje dve godine napravio zaista kvalitativni skok sa svojim proizvodima ... za razliku od ASUS-a.

Evo vratili su mi novac pa da zakljucimo pricu, hvala svima koji su dali svoje sugestije.

U ponudi su mi sledece kartice:
1. XFX RX 6750 XT Quick (319)
2. Power Color RX 6700 XT Fighter
3. Asus RX 6700 XT Dual (sa dva ventilatora, nije OC verzija)
4. XFX RX 6700 XT SPEEDSTER (SWFT309)
5. ASUS RTX 3060 Ti (TUF Gaming)
6. GIGABYTE RX 7600 (bez XT)

Mene nekako najvise vuce XFX 6750 XT, ali nisam siguran kakav je brend, da li je dobar kao Sapphire i Power Color?
Sapphire 6750 XT vise nije dostupan, a od 6700 XT je dostpuna ova koju sam vratio, tako da taj brend nemam u ponudi.

Ne znam samo da li bi XFX stala u kuciste.
Graficka je dugacka 323mm, a kuciste podrzava do 320mm, tako da verovatno i ona otpada...
Kuciste je Asus TUF Gaming G301 (negde GT301)

Poslednja izmena:
Ne znam samo da li bi XFX stala u kuciste.
Graficka je dugacka 323mm, a kuciste podrzava do 320mm, tako da verovatno i ona otpada...
Kuciste je Asus TUF Gaming G301 (negde GT301)
Ja sam xfx 6700xt stavio u kućište koje fabrički po specifikaciji podržava do 285mm. Jeste bukvalno knap ali je stalo
Uzmi nešto te dužine i probaj

Ja sam xfx 6700xt stavio u kućište koje fabrički po specifikaciji podržava do 285mm. Jeste bukvalno knap ali je stalo
Uzmi nešto te dužine i probaj
Mislio sam na QICK 6750 xt, SWFT 6700 xt bi stala :)

Znam ali kažem ti da staje veća kartica od one koja piše po specifikaciji
Kod mene tesko jer imam napred ventilatore tako da je skoro u milimetar.
Napravio sam dimenzije na papiru i probao ubaciti u kuciste, na knap bi stalo medjutim bio bi problem pri ubacivanju.

Sta mislite o Power Color AXRX 6800 (bez XT) ili da sacekam da druge opet budu na stanju ili pojeftini Sapphire 6800?

Nije lako, al radi :D
IMG_0287.jpeg

Svaka cast kako si je ugurao 😂
Koje je kuciste u pitanju?

CMT192, gledao da kupim 4 ventilatora, i naletim na ovo kućište ovde na forumu za 4800 uz koje dolaze 4 ventilatora. Svestan sam da nisu neki artic, noctua ali rade posao. Bolje su temp sa staklom napred i sa strane u odnosu na staro kućište bez ventova i otvorenom stranicom

Ukoliko finansije dozvoljavaju uzimaj Power Color RX6800 bez razmisljanja -staje u kuciste (obe varijante)
+ najbolja varijanta od ostalih predlozenih ( najbrza i 16Gb RAM )

Je l ok da je uparim sa Ryzen 7 5700X?
Igram na 1080p.

Narucio sam je (POWER COLOR RX 6800 Fighter), nije nesto dizajn ali bitno je da ima snagu. Nadam se da ce se dobro pokazati.

Nemam monitor za 2k 😂
Uzeo sam 240Hz 1080p za PC jer tamo uglavnom igram CS:GO, Rocket League..., a na TVu mogu 4k u 60Hz :)

Nazad
Vrh Dno