Šta je novo?

Hardver Nova graficka: 4070/ti super ili?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Shobe

Slavan
Učlanjen(a)
16.09.2005
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-12400 & Be Quiet Shadow Rock 3
Matična ploča
MSI MAG B760 TOMAHAWK WIFI DDR4
RAM
Kingston 2x16GB DDR4 3200MHz
GPU
Gigabyte GeForce RTX 4070 SUPER GAMING OC
Storage
Kingston KC3000 NVMe 512GB + 2TB, Lexar NM790 2TB, Samsung 870 EVO 2TB, HDD Toshiba 3TB
Zvuk
Logitech Z533, JBL Tune 570 BT
PSU
Be Quiet Straight Power 11 850W Platinum
Kućište
Be Quiet Pure Base 500 FX
Monitor
Lenovo L27q-30
Miš & tastatura
Logitech M650L & Logitech MX Keys
Mobilni telefon
iPhone 8 128GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Pozdrav, posle jedno 10 godina, skoro sam sklopio novi racunar, jedino je jos grafika u dilemi. Nije neka specijalno jaka konfiguracija (i5 12400, 32 GB DDR4), al sam hteo da se barem jednom u zivotu pocastim iole boljom grafickom (trenutno je GTX 1060 6GB). Nekako uvek favorizujem nVidiiju (dosad sam je samo imao), pa je neki izbor pao na Asus TUF 4070 super (pre svega jer sam procitao da je najtisa i dosta dobro hladjena), ali tu je jel'te potencijalno usko grlo 12 GB VRAMa. Onda sam video da trenutno moze za nesto vise para da se uzme Palit 4070 Ti super JetStream OC, ali ne znam jel vredi, jer su testovi pokazali da ne odskace puno od obicne 4070 super, ali je boljitak 16 GB VRAMa. Koliko sam citao i ova je relativno tiha, ali ne znam jel pouzdana i koliko je kvalitetna :D S druge strane, vidim da su cenovno povoljnije AMD kartice, pre svega 7900 Gre/XT. Brze su od 4070-ki, ali dosta vise trose (da li osteno vise i greju prostoriju??), a i slaba im je podrska za ray tracing i ne podrzavaju DLSS (koji iskreno nikad nisam video uzivo, ali svi ga hvale).

S jedne strane me zanima kako bi ray tracing izgledao u praksi (znam da on dosta uspori fps). Obzirom da Remedy radi na remake-u Max Payne-a, kontam da ce ga posetno implementirati u tim igrama :D

Ne znam da li bi i primetio neku razliku medju ovim kartama sa ovim procesorom, ali ko zna, mozda bih za par godina uzeo neki bolji ili noviju platformu, itd. Igrao bi na rezoluciji 1440p, a refresh rate monitora je nista poseban - 60-75 Hz, barem ce biti do daljenjeg.

Hvala unapred :)

Kad je ray tracing u pitanju, neces se leba najesti ni sa jednom ni sa drugom, tako da bi ja tu izabrao povoljniju varijantu - RX 7900 GRE, ustedeces sebi 200e a imaces iste performanse. Cak 7900 GRE manje trosi od 4070 Ti Super.

Nije bas tako, 4070ti super moze da koristi raytracing na 1440p bez problema.
Nece to biti neki visok fps ali negde 55-70fpsa u zavinosti od igre a ako na to dodas FG i DLSS onda je to vec vise nego odlicno.
S jedne strane me zanima kako bi ray tracing izgledao u praksi (znam da on dosta uspori fps). Obzirom da Remedy radi na remake-u Max Payne-a, kontam da ce ga posetno implementirati u tim igrama
Isprobao sam sve varijante ray tracinga i iskreno lepo je ali nije vredno udara na performanse koji stvara.
Ono sto je zaista primetno i gde se vidi razlika je path tracing u npr Cyberpunk-u i Alan Wake-u.
Npr u Cyberpunk-u path tracing i sve na low izgleda bolje nego raster na max bez PT.
primer

Ne znam koliko ti je problem razlika u ceni izmedju 4070 S i 4070TS ali ja bih pre isao na 4070TS najvise zbog 16GB vrama a naravno i zbog nesto boljih performansi.

Pozdrav, posle jedno 10 godina, skoro sam sklopio novi racunar, jedino je jos grafika u dilemi. Nije neka specijalno jaka konfiguracija (i5 12400, 32 GB DDR4), al sam hteo da se barem jednom u zivotu pocastim iole boljom grafickom (trenutno je GTX 1060 6GB). Nekako uvek favorizujem nVidiiju (dosad sam je samo imao), pa je neki izbor pao na Asus TUF 4070 super (pre svega jer sam procitao da je najtisa i dosta dobro hladjena), ali tu je jel'te potencijalno usko grlo 12 GB VRAMa. Onda sam video da trenutno moze za nesto vise para da se uzme Palit 4070 Ti super JetStream OC, ali ne znam jel vredi, jer su testovi pokazali da ne odskace puno od obicne 4070 super, ali je boljitak 16 GB VRAMa. Koliko sam citao i ova je relativno tiha, ali ne znam jel pouzdana i koliko je kvalitetna :D S druge strane, vidim da su cenovno povoljnije AMD kartice, pre svega 7900 Gre/XT. Brze su od 4070-ki, ali dosta vise trose (da li osteno vise i greju prostoriju??), a i slaba im je podrska za ray tracing i ne podrzavaju DLSS (koji iskreno nikad nisam video uzivo, ali svi ga hvale).

S jedne strane me zanima kako bi ray tracing izgledao u praksi (znam da on dosta uspori fps). Obzirom da Remedy radi na remake-u Max Payne-a, kontam da ce ga posetno implementirati u tim igrama :D

Ne znam da li bi i primetio neku razliku medju ovim kartama sa ovim procesorom, ali ko zna, mozda bih za par godina uzeo neki bolji ili noviju platformu, itd. Igrao bi na rezoluciji 1440p, a refresh rate monitora je nista poseban - 60-75 Hz, barem ce biti do daljenjeg.

Hvala unapred :)
RT još uvek nije dovoljno rasprostranjen niti lagan za karte da izvlače da bi se ložio na njega...DLSS je daleko bitniji, omogućava da lakše teraš zahtevne igre tako što renderuje igru u nižoj rezoluciji od tvoje nativne pa onda apskejluje sliku i čini da to izgleda dobro koliko može. AMD ima svoju varijantu te tehnologije, FSR, koja radi na skoro svim kartama (za razliku od DLSS) ali izgleda gore i performanse su malo gore. NVidia tu ima prednost.
NVidia isto ima druge tehnologije koje ti neće značiti za igre i svakodnevnu upotrebu a i 4000 serije je vrlo efikasna, ne greje se mnogo i ne vuče mnogo struje.

AMD nudi bolje performanse van DLSS i RT za iste pare, to stoji. A i ne greju se toliko da bi brinuo. Ali sem boljeg odnosa cena/sirove performanse nemaju neku prednost u odnosu na NV (osim ako si na Linuxu). Ako se odlučiš za AMD, nišani makar 7800XT, ako možeš 7900GRE fino, ili čak 7900XT ako napajanje može da podnese...a i budžet, nisi pomenuo budžet. Powercolor i Sapphire su dobar izbor, XFX i ASRock takođe.
Kao što rekoh, ne bih se mnogo zamarao RT-om, a ako su ti bitne stvari poput DLSS (koji realno ostaje sve bitniji jer su igre sve gore optimizovane) i druge stvari koje nudi NVidia, ili ti se ne ulazi u AMD priču, onda prežali razliku u ceni i uzmi NVidiju.

E sad, koji NVidiju? Tebi za 1440p na 75Hz i obična 4070 završava posao. Može i 4070S ako je mala razlika u ceni. 4070Ti jeste jača ali je i razlika u ceni u odnosu na 4070 osetna.
4070Ti Super zbog 16GB RAM-a? Ako je 16GB jedini razlog za nju, AMD ti daje 16GB jeftinije. Ja lično igram na 4K 60Hz sa 10GB kartom bez problema, nisam primetio zezancije. Ti na 1440p 75Hz ne bi trebalo da imaš nikakvih problema sa 12 GB kartom. Ne znam kada sledeći put nameravaš da menjaš grafiku ili monitor, moraćeš sam da se raskusuraš koliko para imaš na raspolaganju i kakvi su ti planovi za budućnost...
Što se konkretnih modela tiče, TUF jeste dobar ali nije baš jeftin. Ako nađeš dobru cenu, ok. U suštini, skoro sve karte iz 4000 serije su dobro hlađene i nisu bučne. Izbegavaj samo najjeftinije modele poput MSI Ventus, najjeftinijih Palita i Gainwarda i slično...Gigabyte Gaming su solidne, Inno3D takođe (pogotovo iChill X3), skuplji Paliti...

Moja filozofija je prosto da uzmem najjaču kartu koju mogu da priuštim u tom trenutku, drugi pažnjivo odmeravaju i uklapaju...kako ti drago.

Hvala na detaljnim odgovorima. Napajanje mi je mislim ok: 850w BeQuiet Straight Power. Bas zbog DLSSa sam i zagrizeniji za nvidiu, Al ne znam kako se on ponaša u praksi, u smislu, da li laguju kontrole i sl. Sto se modela tiče, znam da je Asus tuf jedan od skupljih modela, a njega sam pikirao zbog toga sto je po statistici najtisi, a opet, ne znam koji drugi valja, čitam da neki kude Gigabajtove modele..
Budžet? Pa, sto jeftinije može, to bolje :D (kupovao bih u domaćim radnjama). Recimo da mi je kranji limit ovaj Palit 4070 ti super Jetstream (trenutno je oko 110K), ali ne znam koliko je taj model kvalitetan, obzirom da je najjeftiniji. Znaci i brzina osvezanja monitora utiče na zauzece VRAMa?

Bice dovoljno napajanje.
Ne laguju kontrole kad koristis dlss.
Kad je dlss dobro optimizovan i implementiran u igru onda deluje kao crna magija za povećanje FPSa.
Naravno ima svojih mana, artefakti, smearing i motion blur su prisutni ali ne toliko primetni ako je odradjeno okej.
Steta sto ti KP nije opcija jer za 60e vise mozes uzeti gigabajtovu 4080 super novu.
Znaci i brzina osvezanja monitora utiče na zauzece VRAMa?
Ne.
Imao 1 hz ili 120 isto vrama ce ti biti zauzeto.
FPS i refresh rate ne uticu na zauzece vrama.
Ono sto najvise utice je rezolucija.

Pitanje je koliko smisla ima davati silne pare za prejaku grafu ako imas i5 12400, koji ce potencijalno biti usko grlo za sve sto je mnogo preko 4070.
Iskreno bi ti i obican 4070 sa 12GB napravio TAMAN combo. Po meni je greota doplacivati za super, a ne dobiti vise VRAM-a, dok bi 4070 TI super u nekim igrama potencijalno bio prejak za taj CPU. Ali bar ima 16GB, nece zafaliti VRAM, kao sto sa obicnim super moze i da se desi nekad mada se to resava sa smanjivanjem tekstura, koje su u vecini igara top i na medium. po meni je bitnija snaga kartice, da ne smanjujes podesavanja koja igrama daju atmosferu.

Svakako bih sa tim procesorom isao na Nvidia jer je DLSS premocno oruzje, a AMD ekvivalenti bi mozda imali prejak raster za taj CPU.

Pa ti vidi. Moj savet - uzmi 4070 i skloni kusur u budzet za narednu konfu, da ne prodje opet 10 godina, ili mu ga daj i uzmi 4070 Ti super, pa ako ti bude problem CPU u osetnoj meri, prodaj ga i uz manju doplatu uzmi malo jaci. :)

Eto, i ja sam sad nekako najviše za 4070 super varijantu, Al me svrbi i taj TI :D U radnji bih pre svega zbog plaćanja na rate, ali gledao sam sad ipak malo i KP. Obična super bi ispala jedno 10K jeftinija, tako da možda ipak odem i na tu varijantu. Čekam još odgovore prodavaca za cene TI modela. Sad kad ste mi skrenuli pažnju, i mene malo “muci” snaga ovog procesora. Istina, hteo sam da ga prodam na KP, ali bih najviše uzeo i5 13500, pre svega jer ne bih da dajem dodatne novce za bolji cooler i da se dodatno cimam
za prodaju onog kojeg već imam spremnog (to je “skroman” BeQuiet Shadow Rock 3). Možda da ga dam u promet ovde na Benchu :D Mada ne znam jel vredno cimanja oko procesora, obzirom da i taj sto bih uzeo, nije neki jači tipa 13600k i sl. Koji su generalno dobri, a povoljniji modelli 4070ca? Na KP uglavnom vidim nekoliko njih koji se vrte (mislim i na TI): Gigabajt, Zotac Trinity, Asus dual/tuf, MSI gaming slim, Inno3D twin i sa 3 Cooler-a, Gainword Panther i Phoenix?

Poslednja izmena:
Sa obzirom da imas 60hz monitor procesor ce biti sasvim dovoljan.
Kad budes igrao na 120hz+ ili kad ne bude dovoljan pocni da razmisljas o apgrejdu a za sad odmori :)

Sto se konkretnih modela tice, mislim da ne moras toliko u dubiozu da ides oko 4070 jer je stvarno 4000 serija odradjena odlicno sto se tice termala i potrosnje i da ce svaka raditi super i bez nekih problema.
Mozes i neki test da pogledas ali razlike su stvarno minimalne i ne vredi davati neku vecu svotu novca na to.

I dalje sam misljenja da je 4070 losa kupovina za neki ozbiljniji gejming, ostarice kao mleko sa svojim VRAMom i ja bih licno zaobisao.
Ali hajde da se setimo ove teme za dve godine pa da vidimo ko je bio tacniji :D

Više sam pitao za modele koji su tisi (moje vecito breme) :D
Da, pretpostavljam da će 12GB biti knap u bliskoj budućnosti, inače bih već odlucio. I nvidia je mogla bas da odresi kesu. Ali eto, stoji i dalje da je 7900 gre primamljiv. Agh.

S druge strane, nije da ja sad nešto nonstop igram, kad stignem ponekad. A opet kad se daju tolike pare, valjalo bi da je sve potaman :)

Jel zna neko koja je razlika izmedju Asus TUF i ProArt modela, pre svega sto se tice buke i kvaliteta ventilatora? Posto vidim da se ProArt moze naci i za povoljnije novce od TUF-a.

Vazi, zahvaljujem se :)

i vise mesta zauzima :) i mnogo je teza :) i skuplja :)

i ruznija :) (meni)

Dobro, lepota mi nije bitna, jer ce i tako biti ispod stola. Jedino to sto je skuplja. Al za tisinu sam rad dati koji dinar vise, nego da me posle godinama nervira samo :D A trebala bi da stane u obezbedjeno BeQuiet 500FX kuciste.

Izvinjavam se sto sam dosadan, ako neko zna, kako se u praksi pokazao Gigabyte Gaming OC model sto se tice buke i temperature? Nisam uspeo da nadjem neki info tome. Vise njih se zalilo da na neko zujanje il slicno kod ovih nize rangiranih Gigabyte modela, ali za ovaj nisam nasao neki review u vezi toga?

ja sam uvek bezao od gigabyte grafickih :D mislim naravno na osnovu tudjih iskustava

Vidim da mnogi to rade, hvala :) A MSI Gaming X Slim?

Gotovo sigurno, samo jos da vidim koji tacno model :D. Ta tri modela su mi opticaju. Tuf je skuplji za oko 3500 - 4000 din od Gigabyta i MSI. Ali ako ima nesto povoljnije da je na tom nivou, moze, ne znam ni ja vise. U sustini, na raspolaganju je ono sto ima da se kupi kod nas. Gledao sam i KP, tamo se moze naci povoljnije, ali mi je trenutno prakticnije da uzmem na rate.

Corvus, o pa vidim, ti imaš bas tu :) Znaci uvek je tiha, zdrava i prava? :)

Ja sam uvek za Gigabyte pre Asusa.
Sa njom zaboravi na coil whine. Perfektne su karte, a mnogo sam ih izmenjao.
Trenutno u jednom računaru imam 3070 Vision OC, a u drugom 4090 Gaming OC. Tihe, ne greju se i za razliku od Asusa verovatnoća da pište zavojnice je na nivou statističke greške.😉
Možda je to moje subjektivno mišljenje, ali sa Gigabyte-om nikada nisam imao problema, za razliku od Asusa.
Govorim generalno o brendu, ne isključivo o GPU, iako sada imam Asus MB u kompu sa 4090, ali to je zato što sam je uzeo po ceni koju nisam mogao da odbijem.😁

IMG_0087.jpeg

MSI ne mogu očima da vidim, ali to je neka druga priča.🙂

Poslednja izmena:
eto svako ima svoja neka iskustva. zato najbolje da pratis svoja :)

Eto, i ja sam sad nekako najviše za 4070 super varijantu, Al me svrbi i taj TI :D U radnji bih pre svega zbog plaćanja na rate, ali gledao sam sad ipak malo i KP. Obična super bi ispala jedno 10K jeftinija, tako da možda ipak odem i na tu varijantu. Čekam još odgovore prodavaca za cene TI modela. Sad kad ste mi skrenuli pažnju, i mene malo “muci” snaga ovog procesora. Istina, hteo sam da ga prodam na KP, ali bih najviše uzeo i5 13500, pre svega jer ne bih da dajem dodatne novce za bolji cooler i da se dodatno cimam
za prodaju onog kojeg već imam spremnog (to je “skroman” BeQuiet Shadow Rock 3). Možda da ga dam u promet ovde na Benchu :D Mada ne znam jel vredno cimanja oko procesora, obzirom da i taj sto bih uzeo, nije neki jači tipa 13600k i sl. Koji su generalno dobri, a povoljniji modelli 4070ca? Na KP uglavnom vidim nekoliko njih koji se vrte (mislim i na TI): Gigabajt, Zotac Trinity, Asus dual/tuf, MSI gaming slim, Inno3D twin i sa 3 Cooler-a, Gainword Panther i Phoenix?

i512400 bi bez problema radio sa 4070TI u 98% igara......ne znam odakle nekome ideja i na osnovu čega tvrdi da je to prejaka grafa za taj procesor,naročito u 1440p,pa i 2160p?

Inače,ako je razlika 4070 i 4070ti samo 80 eura,ja bih uzeo 4070ti bez razmišljanja....em je malo brža a što je važnije ima 16gb što će sigurno biti prednost u budučnosti....

Eh da je samo tolika razlika, rado bih :) Btw, za vlasnike Gigabyte Gaming OC modela, da li ste dobili u paketu i onaj drzac protiv krivljenja karte? Posto sam citao da je za ove teze modele to potrebno?

Nazad
Vrh Dno