Šta je novo?

Nova grafička za oko 80e

ktulu

Slavan
Učlanjen(a)
18.09.2005
Poena
305
Nova grafička je za konfu mog brata pošto ima stari Radeon X550 128MB. Evo njegove konfiguracije:

CPU: SocketAM2, AMD Athlon64 X2 Dual-Core 5000+ 2.60GHz/1MB BOX 64Bit
MB: SocketAM2+ nForce560,Gigabyte GA-M56S-S3 PCI-e/DualDDR2/SATA2/RAID/GLAN/SB7.1/1394
RAM: DIMM DDR2 2x1GB, 800MHz OCZ Titanium XTC/EPP/CL 4-4-4-15
HDD: SATA2 7200 400GB Hitachi Deskstar 16MB
DVD+/-RW: Pioneer DVR-215D black SATA 20xdvd+/-, 10xdvd-r/+r DL, 2MB
Kuciste: ATX Middle Tower 400W Codegen 604AL-CA,USB & AU, LCD, Fan, Black
Monitor: TFT 19" Samsung 920NW 5ms, 300cd/m2, 700:1,160/160,WIDE,Black/Silver, 1440x900 native rezolucija

Budžet mu je negde oko 80e (ispod 100e u svakom slučaju). Razgledao sam malo diskusije i preporuke po raznim forumima i razmišljam da mu je neki 3850, 3870 ili pak 4670 dobar izbor. Pominjem ovde Radeone jer vidim da su recimo 9600GT ili 8800GT oko 100e i naviše a opet su performanse tu negde (diskutabilno).
Koristi komp za sve i svašta ali grafička će biti tu uglavnom za igranje i to u native ili ispod native rezoluciji, uopšte nije naročito zainteresovan za AA, AF itd. ali bi voleo da odigra neke nove igre (među kojima i GTA4 bar na low-to-medium).

Pretpostavljam da bi najbolja varijanta bila da grafička ima bar 512MB GDDR3 i još 256bit ali me interesuje koliko megabajti GDDRa, bitovi i magistrala zapravo praktično utiču na, recimo, pomenutu konfiguraciju.

Zanima me i koliko bi ta preporučena grafička bila bučna, grejanje grafičke i koliko "srče" napajanje (tj. dal će trebati novo itd).

Kažem, već razgledam pomenute grafičke ali iskustvo i praktičan odgovor vredi mnogo više ;).

Malo opširan post, znam, sorry. Hvala unapred.

Nabolje je da uzme 4670. Ova karta najmanje trosi, a to je bitno posto ima slabo napajanje. Po performansama je tu negde sa ostalima koje kostaju toliko (i sa 9600GSO), ima 128-bitnu magistralu, ali joj to nije hendikep, mada je neko pravilo da sira magistrala znaci i vecu brzinu na visim rezolucijama kada je sve na max (AA, AF...), to ovde nije slucaj. Ako hoces pasivnu verziju, kazu da se pojavila Sapphire 4670 Silent u G*******u. Za rezoluciju 1440x900 ce biti odlicna, pogotovo sto on nije mnogo zahtevan gamer.

Sapphire HD 4670 512MB GDDR4
279specimage.jpg

Sa tim napajanjem tesko da ce uklopiti ista drugo osim 4670.
Bilo kakvo dizanje apetita ce se vec osetiti na budzetu. Dakle ili jace napajanje + polovna karta ali jaca ili nova karta i jos vise para ili jednostavno to sto mu predlazemo. Sve su to opcije.

Iskreno da ti kazem bice ti brat miran sa 4670 u 1440x900 rezoluciji a ako vec bude doslo vreme da menja, nek' menja i napajanje i graficku.

Hvala vam na odgovorima :). Brat će verovatno uzeti Sapphire HD4670 512MB GDDR3. Zanimljivo je da je ovo jedina 4670 koju je našao s TV-Out izlazom, ove ostale ga nemaju :p.

Hvala još jednom :D:

A jel postoji neki adapter da se kupi kod nas, i po kojoj ceni ako ima, koji bi omogućio s-video izlaz na ovoj kartici za stare crt televizore ?

Poslednja izmena:
Hvala vam na odgovorima :). Brat će verovatno uzeti Sapphire HD4670 512MB GDDR3. Zanimljivo je da je ovo jedina 4670 koju je našao s TV-Out izlazom, ove ostale ga nemaju :p.

Hvala još jednom :D:

To je ja mislim jedina graficka koja moze da shljaka na ono napajanje. 18A na 12v je premalo, uopste nije namenjeno za neke jace graficke karte, ali 4670tica dosta malo trosi. Mada ukoliko stavis tu graficku, krenes da pikas igre na jacim podesavanjima, i pocne da ti se restartuje komp, plavi ekran itd... nemoj da budes iznenadjen.

To je ja mislim jedina graficka koja moze da shljaka na ono napajanje. 18A na 12v je premalo, uopste nije namenjeno za neke jace graficke karte, ali 4670tica dosta malo trosi. Mada ukoliko stavis tu graficku, krenes da pikas igre na jacim podesavanjima, i pocne da ti se restartuje komp, plavi ekran itd... nemoj da budes iznenadjen.
Ajd' molim te, objasni kakvi restarti, i BSOD
ti je na pameti?

Ajd' molim te, objasni kakvi restarti, i BSOD
ti je na pameti?

18A na 12V ti je 216W. Plus imaj na umu da je u pitanju codegen napajanje, koje nije bas najkvalitetnije, plus sto sva napajanja vremenom gube snagu. Znaci kad kupis bude 220W realne snage, 2 godine kasnije bude malo ispod 200W.

Konfiguracija sa E8400 procesorom (65W, toliko trosi i X2 5000+ koji on ima, pretpostavljam da je u pitanju brisbane jezgro), DDR3 ram memorijom 1333mhz, koja mislim malo manje trosi od njegove DDR2 ram memorije, i 4670 grafickom kartom, trosi 207W pod punim opterecenjem (izvor GURU 3D), sto znaci da je KNAP.

Kad stavi tu graficku kartu, da, radice. Upalice komp, bice sve okej, ali kad optereti jace, tipa uzme igra crysis (na medium podesavanjima manja rezolucija sto da ne), ja ne garantujem da nece imati problema. Problemi ne moraju da budu odma restartovanje, mogu da budu i losija grafika jednostavno, da igre crash-uju, smrzavanje slike itd...

Codegen napajanja, pogotovo ta slabija, uopste nisu predvidjena za nekakve gaming konfiguracije. To je predvidjeno za integruse, ili tipa graficka karta tek toliko da mozes HD film da odgledas. I to je to.

Ponavljam, ne kazem da ce sto posto imati problema, ali vrlo je moguce i da ce imati.

18A na 12V ti je 216W. Plus imaj na umu da je u pitanju codegen napajanje, koje nije bas najkvalitetnije, plus sto sva napajanja vremenom gube snagu. Znaci kad kupis bude 220W realne snage, 2 godine kasnije bude malo ispod 200W.

Konfiguracija sa E8400 procesorom (65W, toliko trosi i X2 5000+ koji on ima, pretpostavljam da je u pitanju brisbane jezgro), DDR3 ram memorijom 1333mhz, koja mislim malo manje trosi od njegove DDR2 ram memorije, i 4670 grafickom kartom, trosi 207W pod punim opterecenjem (izvor GURU 3D), sto znaci da je KNAP.

Kad stavi tu graficku kartu, da, radice. Upalice komp, bice sve okej, ali kad optereti jace, tipa uzme igra crysis (na medium podesavanjima manja rezolucija sto da ne), ja ne garantujem da nece imati problema. Problemi ne moraju da budu odma restartovanje, mogu da budu i losija grafika jednostavno, da igre crash-uju, smrzavanje slike itd...

Codegen napajanja, pogotovo ta slabija, uopste nisu predvidjena za nekakve gaming konfiguracije. To je predvidjeno za integruse, ili tipa graficka karta tek toliko da mozes HD film da odgledas. I to je to.

Ponavljam, ne kazem da ce sto posto imati problema, ali vrlo je moguce i da ce imati.

Ma radice mu to, i sa 17A bez problema. Pa na 17A radi i 4830 jednom liku sa foruma, a ova 4670 troshi bar 35W manje, a to je oko 3A. Pogledaj moju mashinu pa ce ti biti jasno.

Ma radice mu to, i sa 17A bez problema. Pa na 17A radi i 4830 jednom liku sa foruma, a ova 4670 troshi bar 35W manje, a to je oko 3A. Pogledaj moju mashinu pa ce ti biti jasno.

Ti imas chieftec. Chieftec i codegen nisu isto. Plus sto ja nisam rekao da sigurno nece raditi, vec da postoji rizik. Sto se tice potrosnje, vec sam rekao tacno koliko trosi. Konfiguracija sa 4670 grafickom trosi 206W, sto je knap. Verovatno ce raditi, ali ja ne bih savetovao te kombinacije.

a i jaci mi je trip bez ikakvih konektora nego direkt teatar-komp hdmi

ne razumem o kakvom "tripu" pricas. Apsolutno je sve jedno, nema nikakvih podesavanja. Jedino sto moze graficka sa direktnim HDMI ulazom da bude skuplja, a kao sto rekoh, svaka ATI novija graficka karta (3xxx i 4xxx serija) ima HDMI converter koji dobijas za Dž.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno