Šta je novo?

Nova DDR2 na klokovanom Q6600?

Missoni

Slavan
Učlanjen(a)
12.02.2006
Poena
309
Kupio sam i ubacio 2x2GB Kingston HyperX 1066 CL5 na Asus P5Q-E i Intel Q6600 koji je klokovan na 3GHz. Do sada sam imao 2x1 Geil Black Dragon 1066 CL5 i ona je uz klokovan 6600 radila na 1.8V, ali Kingston treba da radi na 2.2V kako pise (2.2 - 2.3V)... sa tom voltazom prakticno nece da digne sistem (prijavljuje hardverski problem)... na 1.8V Kingston 'dize', ali se cesto javlja BSOD (kupljena juce i evo do sada vec nekoliko puta)... da li uz dizanje napona DDR-a trebam da dizem i napon NB-a? Mogu okaciti sa kojim podesavanjima mi je do sada masina radila savrseno vec godinu dana? Sistem je Win7.

Hvala na svakom savetu i pomoci... :)

Na koliko ti trenutno radi memorija posto pretpostavljam da si i nju OC-ovao?Dizi voltazu korak po korak i vrti memtest dok ne bude stabilno....ali gledaj da ti ne predje 2.3v...Kao sto znas...za 800 mhz ti treba 1.8v a za 1066 ti treba 2.2-2.3v...a tebi treba nesto izmedju ako si OC-ovao memaru izmedju te dve vrednosti...A sto se tice NB-a ne treba da ga diras,jedino ako ides sa FSB-om preko 400...

Poslednja izmena:
Geil je radio sa 1.8V savrseno, na 1066 naravno... Kingston sam juce ubacio i na 1.8V je radio je uz sva ostala podesavanja na 1066 a onda se jutros resetovao kompjuter... posle sam probao da dignem na 2.2V koliko pise na Kingston-ovom sajtu u specifikacijama pa se jednom podigao sistem, usledio je vrlo brzo BSOD i posle toga dok nisam vratio na 1.8V nista... evo sada sa 1.8V radi na 1066, ali nestabilno, malo malo pa reset... hteo sam da probam prime-95 preko noci, ali cemu kada ovo puca i bez testiranja?

Koje su ti latencije memorije podesene u biosu? ako je to cl5, onda bi trebalo da budu 5.5.5.15 ili 18 2.2v ili 2.3v. Jesi probao sa drugim naponima? 1.9,2.0,2.1,2.4v? Probaj i ja jednim stapom.

p.s: Vrati q6600 na def. vidi prvo da stabilizujes tu memoriju.

Poslednja izmena:
Meni isti Kingston radi na 1066 1.8v na 5.5.5.15. Isti proc je u pitanju i p5k ploča. Šibni fotku podešavanja u biosu pa da pričamo dalje.

Memorija je 5.5.5.18 - tako barem pise i treba da radi na 2.2 -2.3V , ne znam kako tebi radi na 5.5.5.15 ? Ovo su podesavanja BIOS-a sa kojima je uz Geil memoriju 1066 CL5 radilo savrseno... zamenio sam memoriju, radilo je preko 12 sati i tada se resetovao kompjuter... posle sam probao sve isto samo napon da povecam na 2.2 i onda krecu problemi... nisam jos mnogo eksperimentisao zeleci da cujem kako ste se vi snasli a ova podesavanja sam uz pomoc ljudi sa bench-a pre godinu dana jedva namestio.

Prilozi

• BIOS-1.jpg
    BIOS-1.jpg
    119.2 KB · Pregleda: 53
  • BIOS-2.jpg
    BIOS-2.jpg
    115.2 KB · Pregleda: 49
Idi na DRAM timing control i tu pisi ruchno 5-5-5-15 a voltazu stavi na 2.1v i javi sta je bilo...

I spusti voltazu za NB ne razumem odakle ti ideja da drzis na 1.32v ? Tu stavi max 1.24v

Uneo sam rucno 5.5.5.15 i 2.1V (2.2 isto, 2.0...), ali nije bilo sanse da se podigne... spustio sam na 1.9V i evo podigao se sistem... cekam sada, pustim torente i jos par programa pa pratim da li se resetuje... NB sam isto spustio, mada tada su mi govorili da dignem i na 1.35, ali sam ja spustao napon jezgra i NB pa kada je sve proradilo tu sam stao i to su ova podesavanja na slikama...

Zvucace neupuceno, ali DRAM timing sam samo stavio taj prvi red 5.5.5.15 i nista nisam dirao dole vezano za DRAM, to je sasvim dovoljno?

Ako zelis da budes siguran provrti par krugova memtest-a...batali to testiranje sa torrentom i multitaskingom...

Cek bre. Jel ti to imas sada 2x1 geil-a i 2x2 kinga?

Imam Win7 64bit, memtest je za x86, kako ovde da proverim memoriju?

2x2 kingston, 2x1 geil sam izvadio i cekam da vidim radi li sve kako treba pa da prodajem geil...
Znam da treba 2.2V za 1066 kingstonu, ali sa 1.8 ili 1.9 kingston lepo pokazuje 1066, cl5 ??

Skini hiren's boot cd...http://www.hirensbootcd.net/
Na njemu imas sve potrebne programe koji ce ti ikada zatrebati....:) Narezi na disk,boot-uj ga i pokreni sa njega memtest...BTW,32-bitni programi rade i na 64-bitnoj plaformi...

Poslednja izmena:
Pa upisi za pocetak sta imas.. nije isto geil 2x1 i kingston 2x2 gb.. Svakako NB mora da ide nize i bash bih voleo da cujem koji je to znalac predlozio 1.35v za nb za svaki dan...

Moj tema pocinje time sta sam kupio i ubacio, prva recenica? Druga recenica, sta sam imao i kako je radilo... Ne znam kako neko to moze da preskoci?

Kako sam 'dosao' do 1.32V za NB moze da se vidi ovde:

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=137768&page=8

Tu pocinje moje prvo klokovanje i na narednih nekoliko stranica (ako vas ne mrzi da pregledate) se vidi ko me je sve savetovao i kako... bio je tu i jedan admin a sada ocigledno vise nije na bench-u...

Snimio sam CPU-Z SPD i kacim uz poruku... Nadam se da ce vam ovo nesto pomoci.

Prilozi

• Kingston.jpg
    Kingston.jpg
    51 KB · Pregleda: 48
Kupio sam i ubacio 2x2GB Kingston HyperX 1066 CL5 na Asus P5Q-E i Intel Q6600 koji je klokovan na 3GHz. Do sada sam imao 2x1 Geil Black Dragon 1066 CL5 i ona je uz klokovan 6600 radila na 1.8V, ali Kingston treba da radi na 2.2V kako pise (2.2 - 2.3V)... sa tom voltazom prakticno nece da digne sistem (prijavljuje hardverski problem)... na 1.8V Kingston 'dize', ali se cesto javlja BSOD (kupljena juce i evo do sada vec nekoliko puta)... da li uz dizanje napona DDR-a trebam da dizem i napon NB-a? Mogu okaciti sa kojim podesavanjima mi je do sada masina radila savrseno vec godinu dana? Sistem je Win7.

Hvala na svakom savetu i pomoci... :)

uneti latencije rucno, skini spec sa sajta,verovatno pise i na modulima...ja sam se susretao sam raznim kingstonima, cudan neki ram i izbegavam ga :d uvek ima problema sa njim...i sa 4gb ram-a treba dici nb i fsb voltazu malcice(edit) u odnosu na prethodni setup, ne default :d...

jos jedan dodatak, unosis latencije sa specifikacije sve sa tRAS i tRC setom :)

Poslednja izmena:
Okej vidim da ti je animaN dao upute ali mi i dalje nije jasno zasto toliko agresivno...

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1661916&postcount=141

ovo je ipak morelike ! ne mora da bude toliko visoko.. inace imao sam tu plocu i sve reci hvale imam za nju. nije bio quad ali svejedno, ima odlichno hladjenje i bez obzira na 1.35v ja bih ga drzao na 1.28v..ne verujem da ces osetiti neku razliku.. probaj pa nam reci da li je bilo poboljshanja...

ps : a na koliko ti uostalom zelis da ti radi quad za 24/7 ?

Poslednja izmena:
To za 9x400 je bilo zezanje, barem sto se mene tice. 3GHz je ono sto sam zeleo da probam i tako radi vec godinu dana...

Opet sam imao problem da uopste dignem sistem, probao sam sada sa 5-5-5-15 i 2.2V (specifikacije sa Kingston sajta, ali tamo nisam nasao tRAS i tRC setovanja za moje module) uz NB 1.36 i to je uspelo. Znam da je 1.36 mnogo za NB i probacu sada da spustam korak po korak...

5-5-5-18 radi uz 1.8V i to nisam probao, ovo je isto sa zvanicnog sajta, njihove specifikacije.

Naravno ostala je ista ona pricha da ne bi bilo lose kada bi imao dodatno hladjenje ali taj chieftec je sam po sebi 'ladan ;)

Evo uz PVC terasu i radijatore koji greju i nocu taj Chieftec je hladan na dodir (pise i koji je kuler i ventilatori - vrede svaku paru ulozenu)... lako je pricati o tome kada se ne nerviram oko memorije... spustio sam NB na 1.34 i ostaje mi da lagano spustam koliko je moguce a onda uzmem prime-95 i ostavim jednu noc kao zavrsnu proveru svega. Do pre sat vremena nije hteo da se digne sistem ni sa samo jednim modulom a sada... sta sve nisam probao i onda ponovo upisem fabricka setovanja uz 'malo' dizanje NB i podize se...

@ Mali HoBiT ako vec ja nisam uspeo da nadjem na Kingston sajtu specifikacije za tRAS i tRC mozes li ti proveriti molim te i okaciti link ako uspes?

I da za "kraj" nema potrebe da maltretirash celu noc komp sa prime-om. Pusti 75 krugova linx test-a [ obavezno stavi ALL MEMORY ] i gledaj da temperature ne budu preko 75c ako je ikako moguce [ mislim da imash ok kuler ;] i to je to. Test traje od prilike sat i po, nekada i cela dva [ zavisno od kolicine memorije] i on ce toliko "uposliti sistem" da ga nikada neces toliko opteretiti. Kada to prodje bez problema i previsokih temperatura, znaj da imash stabilan sistem :wave:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=201670

5-5-5-15 2.2V
NB 1.4V
FSB 1.2

Sa ovim podesavanjima prosao je kompletan LinX test, zahvaljujem svima na savetima i pomoci. :)

Evo i slike par sekundi nakon testa, inace temperatura je bila oko 65 C a najvise par puta po nekoliko sekundi 66 C. Znaci uspesno. :)

Prilozi

• LinX.jpg
    LinX.jpg
    192.5 KB · Pregleda: 56
cekaj,tvoj spd pokazuje da je ta memorija deklarisana na 800,ne na 1066?il pak gresim?

5-5-5-15 2.2V
NB 1.4V
FSB 1.2

Sa ovim podesavanjima prosao je kompletan LinX test, zahvaljujem svima na savetima i pomoci. :)

Evo i slike par sekundi nakon testa, inace temperatura je bila oko 65 C a najvise par puta po nekoliko sekundi 66 C. Znaci uspesno. :)

i drugi put :d

sada treba raditi na procesoru...3.6ghz je dostizno :D

Vrh Dno