Šta je novo?

Nova baterija za ups

dragan25

Cenjen
Učlanjen(a)
03.11.2011
Poena
154
U pitanju je apc bk650ei. Posle 8-9 godina došlo je vreme da se zameni baterija :)
Zamenska baterija koju apc preporučuje je RBC17, 12V 9Ah.
Koju marku baterije izabrati: csb, remco, ultracell, triax ili neku drugu?

Slicna situacija bila kod mene samo sto je baterija bila od 7Ah i mustek ups. Kupljena nova vision 9Ah posto po dimenzijama odgovara onoj od 7Ah. Placeno 2000 sa postarinom . Videcemo dokle ce trajati..

Odlepio sam nalepnicu sa originalne baterije i vidim da je to csb-ova baterija.
Ona je oko 2500din, dok je vision oko 1700din.
Pa se sad dvoumim.

Imas MHB za 1500. u mom upsu orginalno bila yuasa i tajala 7-8 godina mada je zadnju godinu drzala po 5 minuta kada nesane struje ali je bilo dovoljno za premoscavanje kratkotrajnih ispada iz mreze 15-60 sekundi sto se jedno vreme redovno desavalo.

I ja sam video MHB, pojma nemam koja je kvalitetnija mada obe su kineske. Verovatno ću uzeti vision.

Panasonic ako nađeš kod nas i Fiamm kojih ima su ok. Ostale kako koja, dosta zavisi od primerka baterije i uslova eksploatacije.

Panasonic nisam uspeo da nađem, fiamm je 2850din. Fiamm je italijanski brend, da li se isplati uzeti fiamm obzirom da je skuplji oko 70% od vision baterije?

Korstio sam Fiamm u firmi na većem broju ups-eva, najviše 12V 9Ah i bile su ok. Menjao sam ih posle 4 godina rada bez obzira na stanje pa ti ne mogu pouzdano reći koliko bi izdržale, ali za to vreme nisam imao nijednu problematičnu. Pre njih sam koristio različite jeftinije brendove i % otkaza u prve 2-3 godine je bio primetniji.

Pošto ću verovtno menjati ceo ups u bliskoj budućnosti, mislim da ću se odlučiti za jeftiniju bateriju.

Vision su jako dobre idu vecinom kao prva ugradnja.

Meni je kao prva ugradnja bila csb baterija, ali vision je jeftinija tako da planiram nju da uzmem.

Ja kada sam kupovao bateriju izmedju te dve vision i mhb sam se vodio da uzmem onu sa sto novijim datumom proizvodnje.
To je jako bitan detalj kada kupujete bateriju jer ako je dosta stajala ...... slaba vajda sto je "nova"

Vrh Dno