Šta je novo?

Laptop Nov vs polovan laptop do 75000

Koji laptop kupiti?

Qwery

Zapažen
Učlanjen(a)
05.07.2022
Poena
11
Pozdrav,
Planiram da kupim laptop, budzet mi je do 75 000din. Potreban mi je za fakultet, upisao sam IT, treba mi nesto sto bi moglo da istrpi zahtjeve na faksu bar 2-3 godine. Već sam istraživao nesto i gledao, odprilike sam svjestan nekih minimuma sto bi dosli u obzir sto se tice procesora, RAMa i svega ostalog. Interesuje me vase misljenje, sta se vise isplati, i da li vrijedi kupiti nov laptop.
Na koje stvari da obratim pažnju prilikom kupovine novog ili polovnog laptopa? Sta je to po vašem mišljenju sto je najviše bitno kod kupovine oba? :)

Da li ti je bitno trajanje baterije? Ako imaš nameru da nadograđuješ, treba da znaš šta može i koliko da se nadogradi itd.
Onaj Lenovo za koji si pitao, nije loš ako ti neće trebati više od 20GB RAM i ne treba ti kvalitetan ekran.
Ako ti tih 75000 din. nije malo, svakako bolje uzmi novi, jer ćeš biti mirniji u slučaju da se nešto pokvari u narednih par godina.

već ti je rečeno za novi za koji si pitao

a ima i ova skorašnja tema za polovne u kojoj piše na šta obratiti pažnju https://forum.benchmark.rs/threads/kupovina-polovnog-laptopa.487519/

Neko je prodavao Macbook Air M1 ovde na benču pre par dana za 700e u garanciji, mislim da je odličan izbor za fakultet, možda čovek spusti cenu ako nije prodao.

Da ne otvaram novu temu. Imam relativno ok ponudu za polovan HP laptop.
Evo i specifikacija:

Modell: HP 15s-fq1xxx
CPU: i7-1065G7
Takt Frequenz: 1.3 GHz
RAM: 8 GB
Harddisk: 512 GB SSD
Grafikkarte: Intel Iris Plus Graphics
Displaydiagonale: 15.6"
Auflösung: 1920 x 1080
Betriebssystem: Windows 11 Home

Neko iskustva sa sličnim ili istim specifikacijama. Mislim da ram može da se nadogradi (nadam se da ima 2 slota za ram)

Da ne otvaram novu temu. Imam relativno ok ponudu za polovan HP laptop.
Evo i specifikacija:

Modell: HP 15s-fq1xxx
CPU: i7-1065G7
Takt Frequenz: 1.3 GHz
RAM: 8 GB
Harddisk: 512 GB SSD
Grafikkarte: Intel Iris Plus Graphics
Displaydiagonale: 15.6"
Auflösung: 1920 x 1080
Betriebssystem: Windows 11 Home

Neko iskustva sa sličnim ili istim specifikacijama. Mislim da ram može da se nadogradi (nadam se da ima 2 slota za ram)
Iskreno, ova konfiguracija kao polovna, a da bi bila ok ponuda, ne bi trebalo da bude u temi do 75000 vec nekoj od onih 50000 ili manje, ako ih ima.

Lap top mi se nudi za 300e polovan ali je nov oko 700 pa zato sam stavio u ovoj temi da ne otvaram novu...
Za te pare moze da se nadje ozbiljan ali dosta stariji laptop biznis klase, koji sigurno moze naknadno da se nadogradi, ali treba imati iskustva i "proverenog prodavca", sto je mozda bolja opcija... ali za taj novac, pre bih rekao optimalna nego povoljna cena. Dosta zavisi i od toga koje au potrebe i ocekivanja od te masine, obavice vecinu svakodnevnih, uobicajemih kucnih aktivnosti, ali mislim da dalje od toga ne moze da dobaci.

Ja mislim da ponuda stvarno nije loša, ovaj i7 je sposoban procesor da radi nekoliko godina bez problema. Očekivanja od mašine su stvarno skromna. Bitno da radi brzo i obavlja svakodnevne nezahtevne zadatke u narednih nekoliko godina (ako doživi) igrice ne verujem da ću igrati (ne znam koliko je sposobna iris grafika u njemu).
RAM bi valjalo dodati još 8GB i to je to (ne znam jel ima jedan ili dva slota za ram). Baterija je i dalje ok (mislim da je tel star god dana)
Sto se tice starijih laptopova nema nista zanimljivo za te pare, ne bi uzimao nista iz 2,3 ili 4-te generacije "i" procesora

Nazad
Vrh Dno