Šta je novo?

Nov PC

Dragan1985

Slavan
Učlanjen(a)
19.10.2005
Poena
319
Ploča: MSI K8N Neo4 Platinum
CPU: AMD Athlon64 3500+ BOX Venice
HD: WD1200JS Sata2 X 2
Memorija: DDR 1GB KINGMAX SUPERRAM PC3200 X 2
Grafička: MSI NX7800GT-VT2D256E
Kućište: VA9000BWS X62 Kandalf Black
Napajanje: W0053RED
Zvučna: Creative Audigy Player 2 5.1
DVD: DVD R/RW MSI DR16-B2 Dual Black
CD: S-ATA Combo MSI XA52P
FDD
UPS: APC650VA Back
Zvučnici: Altec Lansing 5100E
Monitor: ViewSonic VX724 ili Samsung 730BF ?
Multi: Lexmark X5250

Da li ova ploča podržava SATA2 standard i koliko je on bolji od običnog SATA standarda?
Koliko je dobra ova konfiguracija? Odnosno, da li ima nešto što bi moglo da se zameni?

Ploča podržava SATA II standard, koliko je on bolji u praksi od SATA I standarda, to je već znak pitanja, pošto sadašnji modeli harddiskova ne mogu da iskoriste brzinski ni SATA I (1,5Gb/s), a pogotovo ne SATA II (3Gb/s).

Na ploči ima 8 SATA priključaka:

- 4x SATA2 3Gb/s, RAID 0, 1, 0+1, JBOD
- 4x SATA 1,5Gb/s, RAID 0, 1, 0+1, 5

Mala prednost (teoretska) u brzini može se dobiti ako se ugradi SATA II harddisk koji podržava Command Queuing, ali razlika se svodi na par %, tako da se to u praksi teško može primetiti.

Dragan1985 je napisao(la):
Koliko je dobra ova konfiguracija?

Konfiguracija je dobra, spada u visoku klasu.

Odnosno, da li ima nešto što bi moglo da se zameni?

- AMD Athlon64 3500+ zameniti sa AMD Athlon64 X2 3800+ (ako budžet dozvoljava)

- Možda izbaciti iz konfiguracije CD S-ATA Combo MSI XA52P, pošto već postoji rezač (DVD R/RW MSI DR16-B2), ili uzeti nešto drugo (DVD Rom?)

Poslednja izmena:
Accuphase je napisao(la):
Ploča podržava SATA II standard, koliko je on bolji u praksi od SATA I standarda, to je već znak pitanja, pošto sadašnji modeli harddiskova ne mogu da iskoriste brzinski ni SATA I (1,5Gb/s), a pogotovo ne SATA II (3Gb/s).

Na ploči ima 8 SATA priključaka:

- 4x SATA2 3Gb/s, RAID 0, 1, 0+1, JBOD
- 4x SATA 1,5Gb/s, RAID 0, 1, 0+1, 5

Mala prednost (teoretska) u brzini može se dobiti ako se ugradi SATA II harddisk koji podržava Command Queuing, ali razlika se svodi na par %, tako da se to u praksi teško može primetiti.

Konfiguracija je dobra, spada u visoku klasu.

- AMD Athlon64 3500+ zameniti sa AMD Athlon64 X2 3800+ (ako budžet dozvljava)

- Možda izbaciti iz konfiguracije CD S-ATA Combo MSI XA52P, pošto već postoji rezač (DVD R/RW MSI DR16-B2), ili uzeti nešto drugo (DVD Rom?)

Samo neka on ostavi taj CPU, pa X2 3800+ je bar 150eura skuplji. Plocu zameni za DFI NF4 LanParty ultra ili SLI, sam odluci da li ti je SLI neophodan za kasnije.

Poslednja izmena:
I nemoj Kandalf kuciste vec uzmi npr. Tsunami jer su vratanca na Kandalfu toliko slaba, sva se savijaju pa neko jace cimanje odusevljenog komsije ne iskljucuje mogucnost i pucanje istih

OK.
Hoću čisto da imam dva optička uređaja, da ne bih cimao DVD rezač za sve i svašta. Videću da ga zamenim za DVD (ali to je 10-tak evra razlika).
A SLI sigurno neću, jer kada budem planirao da poboljšavam grafiku, već će biti DirectX 10, pa neće mi baš biti potrebna.
Ne znam za tu DFI, mnogo njih ima problema, ali evo slične su cene, pa ću videti!
Ja sam se prvo i dvoumio između Tsunami-ja i nekog Chieftec-ovog kućišta, tako da ću kada vidim uživo kućišta odlučiti.
Koliko je bolji (za današnje igrice) X2 3800+, jer je dosta skuplji?
Zaboravio sam jedno pitanje, koliko je dobar ovaj UPS?

Poslednja izmena:
OK.
Hoću čisto da imam dva optička uređaja, da ne bih cimao DVD rezač za sve i svašta. Videću da ga zamenim za DVD (ali to je 10-tak evra razlika).
A SLI sigurno neću, jer kada budem planirao da poboljšavam grafiku, već će biti DirectX 10, pa neće mi baš biti potrebna.
Ne znam za tu DFI, mnogo njih ima problema, ali evo slične su cene, pa ću videti!
Ja sam se prvo i dvoumio između Tsunami-ja i nekog Chieftec-ovog kućišta, tako da ću kada vidim uživo kućišta odlučiti.
Koliko je bolji (za današnje igrice) X2 3800+, jer je dosta skuplji?
Zaboravio sam jedno pitanje, koliko je dobar ovaj UPS?
Za igranje zaboravi na X2 3800+, za te pare (i nesto manje) uvek mozes uzeti 3700+ (San Diego) koji ima 1MB kesa i takoreci predstavlja drugo ime za Athlon FX procesor. Ako ces overklokovai onda obavezno razmotri DFI i to neki bolji model iz LanParty serije, one nemaju problema, samo ove iz Infinity serije tu i tamo prave muke svojim vlasnicima :)

Definitivno izbaci taj MSI combo i ubaci neki DVD-ROM ako bash hocesh.
Shto se tiche DVD-RW-a...NEC 3540A ili 4550A ..ovaj drugi podrzava i DVD-RAM
MSI jeste dobar ..al' za ploche i grafike..kava njihova optika..pa to i oni kupuju..:D maltene

Shto se tiche HDD-a..i tu je promashaj..Pa nijedan taj WD nema NCQ ili TCQ a ima SATA2 shto je po meni bezveze. Kao da kupujesh praznu slamu, po meni. Kad ti vec kontroler podrzava vredelo bi iskoristiti taj NCQ?

Predlog neki Hitachi T7K naravno SATA2 i ima NCQ npr. 160/250GB x2 i to u RAID-u...verovatno to i zelish a mislim da je ovaj hitachi i optimizovan za to. Mogla bi i neka Seagate Baraccuda iz 9-te serije tu da padne ako ima da se nadje od 120GBx2. E sad ti odluchujesh. Taman da izbacish taj combo i eto lufta za poboljshanje.

E, kako je krenulo, kupiću ja PC u četiri različite prodavnice. :D Jeste da sam planirao sam i da ga sastavim (ovo sam dosad našao u 2 podavnice), ali gde sad da nađem Hitach-ijev disk?! Kako to znaš, šta disk podržava, i koja je prednost toga što si naveo?

Pa i treba da ga kupish, ako treba u shto vishe radnji. Za svoje pare mozesh da birash shta ti hoces, a ne da ti ubace ono shto ide reda radi u nekoj firmi jer samo to i imaju.

Shto se tiche hard diskova "necu mnogo" da te zbunjujem. :D NCQ(native command quering..tako nekako) mozda ne donosi mnogo ali je svojevremneo najvaljivano kao deo sata interfejsa i ostalo, da bi kasnije to preinachili kao neobaveznu stavku.

NCQ je malo komplikovano obasniti rechima al' bi jedna slika rekla sve. U principu sa primenom NCQ-a hdd moze neki niz zadataka da odradi sa manje okretaja shto naravno ubrzava stvar. Sliku koja objashnjava detaljnije cesh verovatno naci na hitachijevom(ne mora samo hitachi...chak i u wd znaju shta je to..al' ne pushtaju u mase :D) sajtu

U principu WD po meni i dalje koristi konveziju sa ATA na SATA, bar to tako lichi chim nemaju NCQ podrshku. Trebaju da imaju nativnu sata podrsku za to.

Hitachijevi hdd-ovi su mogli da se nadju u Bel computersu. Mislim da su na Banovom brdu..ako nisam pogreshio.

Sve ukupno cela mashina jeste hi klase al' trebalo bi da imash i josh neku ekskluzivu sem te 7800GT :D

Nemoj tako, ako uzmem i ovo kućište i to je ekskluziva! ,)
Nije meni teško da u svakoj prodavnici kupim po jednu stvar. Samo da izaberem najbolje, što se može za te pare. Znači za sada da vidim drugu ploču (iako sam ja nekako privržen MSI-ju), HD, DVD i to je to.
Zna li neko da li se ovaj multifunkcionalni aparat snalazi sa foto-papirom i foto-štampom?

Poslednja izmena:
Neces pogresiti bilo koji APC-ov ups da uzmes. Ako ces da stampas slike onda ti je neki Canon iz Pixma serije najbolje resenje ...

ivica je napisao(la):
Hitachijevi hdd-ovi su mogli da se nadju u Bel computersu. Mislim da su na Banovom brdu..ako nisam pogreshio.

Bio si u pravu, ima ih u BelComputers-u. Čak im je i cena ista kao i WD ili Seagate diskovi. Verovaću ti na reč da su bolji od njih! :)

Da li je bolje uzeti LC napajanje ili ovo TT 0053RED? Meni je lično, vizuelno lepši TT, zato sam ga i izabrao, ali se baš ne razumem u kvalitet napajanja.
Ako može da ne ulazite u polemiku, jer sam video da dosta ima spora oko kvaliteta napajanja.

Da li neko zna gde trenuto ima da se nađe Kandalf kućište i napajanje W0053?

Heh, zavrsices ti bez kompa.
Racunar koji si naveo u prvom postu je fenomenalan.
Sad ako slusas svaki savet ( genericki savet : uzmi DFI) zavrsices ko buridanov magarac :)
Pitanja :
Gde ima da se kupe trenutno Athloni64 x2 kod nas?
Gde ima da se kupe DFI ploce ?

Ploča: MSI K8N Neo4 Platinum
CPU: AMD Athlon64 3500+ BOX Venice
HD: WD1200JS Sata2 X 2
Memorija: DDR 1GB KINGMAX SUPERRAM PC3200 X 2
Grafička: MSI NX7800GT-VT2D256E
Kućište: VA9000BWS X62 Kandalf Black
Napajanje: W0053RED
Zvučna: Creative Audigy Player 2 5.1
DVD: DVD R/RW MSI DR16-B2 Dual Black
CD: S-ATA Combo MSI XA52P
FDD
UPS: APC650VA Back
Zvučnici: Altec Lansing 5100E
Monitor: ViewSonic VX724 ili Samsung 730BF ?
Multi: Lexmark X5250

Da li ova ploča podržava SATA2 standard i koliko je on bolji od običnog SATA standarda?
Koliko je dobra ova konfiguracija? Odnosno, da li ima nešto što bi moglo da se zameni?

Ma konfa je strava, a bice jos bolji ako napravis raid0 sa dva hitachi sata II diska od 80Gb. Samo prvo moras skinuti utility sa njihovog sajta i prebaciti ih da rade u modu od 3.0 Gb/s i enable-ovati spread mod iz istog programcica.
Sta to znaci u realnom radu. Pa evo na primer sa dvd decrypter-om prebacis ceo dvd film na hard disk u vremenu manjem od 2 min(1:55), inace ti za to treba citava vecnost. Pa nema HD svapovanja i drljanja po plocama za vreme igranja npr Fear-a,Q4....
Sve u svemu najbolji upgrade za najmanje para a da ti srvarno donosi neku vidljivu i osetnu korist.

He, našao sam ja sve, osim glupog kućišta i napajanja.

Sve sam lepo uklopio. Dal' je moglo bolje za te pare, ne znam. Za sada sve radi bez problema!

vlada_o je napisao(la):
Ma konfa je strava, a bice jos bolji ako napravis raid0 sa dva hitachi sata II diska od 80Gb. Samo prvo moras skinuti utility sa njihovog sajta i prebaciti ih da rade u modu od 3.0 Gb/s i enable-ovati spread mod iz istog programcica.
Sta to znaci u realnom radu. Pa evo na primer sa dvd decrypter-om prebacis ceo dvd film na hard disk u vremenu manjem od 2 min(1:55), inace ti za to treba citava vecnost. Pa nema HD svapovanja i drljanja po plocama za vreme igranja npr Fear-a,Q4....
Sve u svemu najbolji upgrade za najmanje para a da ti srvarno donosi neku vidljivu i osetnu korist.

1. Dali ova kombinacija sa Hitachi diskovima radi na svakoj NF4 Ultra ili SLI ploci koja podrzava SATA II???

2. Ako sam dobro shvatio Hitachi SATA II preporucujes jer on ima NCQ ???

HT0A30356 HDD 80 GB 7200rpm / Serial ATA II 3.0Gb/s / 8MB ~63e

A ovi diskovi iz Pina jel su oni pravi SATA II?? Nalazim ih samo na Ruskim sajtovima. Na Hitachiju ih nema. Jel imaju NCQ ?? Koliko se razlikuju od T7K??

Hvala

vlada_o je napisao(la):

JA uzeo dva Hitachi-ja po 80GB i stavio u STRIRE mod ... kad ono tamo medjutim
:D ... gasenje kompa traje oko 2 min. :wall: :wall: ... a sve se da provaliti da nesto nevalja jos tokom instalacije XP-a jer se pri prvom restarti komp misli jedno 2 min i tek onda resrartuje :d :d ... a kod drugog restarta totalno blokira :-devil-: :-devil-: ... i samo rucni reset pomaze ... a onda kada se digne sve radi OK bar koliko sam primetio ...

Sve je to na Asus A8N-E ploci ... pa sam bio i kod ortaka koji takodje ima bas tu jos ne koriscenu plocu i ista prica ...
Jos mi ostaje da on sutra proba ova dva Hitachi-ja na svojoj GA ploci dali ce i tu da prave probleme ...

Pitanje Kako se kod tebe gasi KOMP ??? Normalno ?? Jel imas neko resenje za moju muku jer za sada mi samo pada na pamet da nekako probam neka druga dva diska pa da vidim sta ce sa njima da se desi ...

Nazad
Vrh Dno