Šta je novo?

Nov Maxtor treba da se formatira i particionise [FDISK?]

][V][ATRIX™

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2001
Poena
679
Dakle, imam masinu koja je potpuno nova, netestirana jos. HDD je samo zakacen, nije formatiran.
Dakle, da li je najjednostavnije da donesem HDD u moju masinu i da preko PM-a odradim sve lepo, ili da to odradim preko FDISK-a, sa kojim nemam mnogo iskustva, pa bih bio zahvalan za neki savet.

Najverovatnije ce ici XP na masinu, ali ne bih NTFS.

Da li moze onaj tool sa XP CD-a da se iskoristi za formatiranje u FAT32? Mislim na ono pri samoj instalaciji... Nisam nikad to koristio u praxi, pa nisam siguran.

Thanx.

Ja sam za varijantu da sa FDISK-om podelis HDD (cini mi se da je Miroslav u jednom postu dao detaljno objasnjenje kako se to radi), zatim FORMAT, instaliras OS, a kasnije mozes prikljuciti drugi HDD i prebaciti podatke.

Mozes i pri instalaciji XPa da formatiras u FAT32 ali mislim da moze samo diskove do 32GB(u fat32, a ntfs kolko hoces). Mislim da je formatiranje pri instalaciji najjednostavnije resenje.

Skini sa www.maxtor.com MaxBlast i sa njim napraviš particije i formatiraš HDD za desetak sekundi :)

Heinz je napisao(la):
Skini sa www.maxtor.com MaxBlast i sa njim napraviš particije i formatiraš HDD za desetak sekundi :)

Slazem se. Fantastican program ! NE odvajam se od njega.

Evo i direktnog linka za DL: http://www.maxtor.com/en/support/downloads/files/maxblast3.exe

Upravo skidam programce.
Ali u cemu je fora kad ne moz' da stane na disketu (1.77 MB)? Jer onda mi isto dodje da ga ubacim kao slave u moju masinu i da odradim posao... Ali trazi se portabilnost! 8)

Disk je 40 GB tako da onda najverovatnije nista od WinXP-ovog formatiranja ako je limit 32 GB... :?

FDISK se namece kao jedino prihvaltljivo resenje. Potrazicu taj tutorial po forumu mada mi je sam koncept jasan, ali ipak da vidim detalje...

P.S. Verovatno cu proceduru raditi opet cim prsne hard (a nadam se da nece), jer ove nove serije Maxtora su nenormalno lose. Izdrze 1 dan i cvrc, gotovo. :-x

Polako...
Kao prvo programce je u exe formatu i kada ga startujes trazice ti da ubacis praznu disketu. Kada zavrsi imaces botabilnu disketu, sa nje dizi sistem i sve ce samo da ti se kaze. Sve sto je potrebno program ce sam smestiti na JEDNU disketu. Nema smetnje da napravis FAT32 sa bilo kojom velicinom particija ili na disku bilo koje velicine pa ni na 80 Gb a posle tu instaliras WinXP ili bilo koji drugi operativni sistem.
Ne brzaj...
Klasicni postupak FDISK-FORMAT JE OCAJNO SPOR a ovo programce to radi fenomenalno.

Heh, upravo sam se vratio na forum da napisem da sam zbrao to oko MaxBlast-a.... Silly me! :?
Naravno cim sam udario dupli klikaner sve se razjasnilo.....

Izgleda da je odlican program. Sutra ga probam u praxi...

Hvala svima na odgovorima!

cheers

I, mogao bi Maxtor programce da isporucuje uz svaki disk... cheers

FDisk formatira do 60GB(nesto preko), toliko prepoznaje.
Kasnije je na M$ sajtu izasao patch(update), instaliras, nadjes gde ga je munuo(win/system/cabs...), kojim zamenis samo fdisk.exe na onoj startap disketi za Win-ove, i nema problema za diskove do 137GB!
Uzgred, Maxtor, WD, IBM imaju retail verzije diskova(king sajz kutija) u kojima ide IDE kabl, srafovi i SW, ali NARAVNO da uvoznicima te kombunacije nisu interesantne ne toliko zbog cene nego zbog prostora-1retail kutija zauzima postor koliko 15-ak OEM diskova:D

ja skoro vise i da ne koristim fdisk. startujem instalaciju winxp-a i tu odradim sve sto treba

Miroslav je napisao(la):
ja skoro vise i da ne koristim fdisk. startujem instalaciju winxp-a i tu odradim sve sto treba
Cak i na novom HDD-u to XP wizard formatiranje pasuje?

Sve jedno cu da odradim sa Max Blastom danas...

Hvala svima!
cheers

u winxp setupu je implementirana opcija quick formata zbog velicine diskova. u vreme pojave win2000 OS-a, nisu bili u opticijau diskovi veci od (nesecam se tacno) 40gb pa je formatiranje bilo podnosljivije. formatirati disk of 120gb u danasnje vreme je nepodnosljivo dug posao, pa su se odlucili i za tu "quick" opciju.

nisam nikada stavljao quick format na disk koji nema fajl sistem. uvek se odlucim za full opciju, i nikada nisam imao problema sa diskovima (pucali su zbog overkloka ili zbog upotrebe pm-a)

Sve sam za 10 sec. odradio sa Max Blastom..... Odlican program, nego kako radi onako brzo? :?:

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Sve sam za 10 sec. odradio sa Max Blastom..... Odlican program, nego kako radi onako brzo? :?:

Nisam koristio maxblast, al` svi slicni programi (OnTrack) imaju opciju da se izbere full i quick varijanta. Mislim da je quick ok sa novim diskom, ali u slucaju ostecenog diska ne bi obelezio bad sectore, pa bi problemi poceli da se javljaju u toku instalacije ili onda kad bi bio izvrsen pokusaj upisivanja na bad sector.
Ako to maxblast uradi za 10ak sekundi na nacin koji bi bio "full" onda je stvarno neverovatno.

DS9 je napisao(la):
...

Ako to maxblast uradi za 10ak sekundi na nacin koji bi bio "full" onda je
stvarno neverovatno.

Ne znam, ali fajl sistem je kreiran, OS instaliran... sta bi jos mogao neko da pozeli? :p

Pomoc

Ja ti predlazem dobri stari fdisk ali nemoj da se *****es kao ja.

LJUDI MOLIM VAS POMOZITE MI

Veceras sam se odlucio da skinem dva sistema i opredelio se samo za jedan WinXP Pro. Posto imam dva hardi diska sve podatke koje imam sam prebacio na manji disk on 6.4GB. Veci disk od 20GB sam uzo da formatiram i da napravim particije iz starog f-diska. Sve je uspelo i kada sam trebao da formatiram dve particije koje sam napravio od po 10GB svaka iz dosa kazem format c: i odma posle format d:. Sada ste skontali sta mi se desilo. Onaj HD od 6.4GB je ubacen kao D i svi podatci koji su bili nanjemu su otisli kao i moj maturski. Interesuje me dali postoji neki program ili ako neko zna kako da vratim (skoro) SVE informacije i sve fajlove koje tu imam.

Ljudi molim vaas pomagajte.

Sam HD od kada je formatiran nije na njemu nista drugo radjeno. Tada je izvadjen iz mashine instaliran XP na drugi HD.

Au, bas si se s*ebao. :(

Podarke ces najverovatnije uspeti da vratis, ali u kom procentu, probaj sam.

Potrazi Easy Recovery Pro ili Get Data Back, to su programi koji sluze za povracaj.

S obzirom da ti nije pukla FAT tabela, ili cela particija, ima sanse da vratis podake.

P.S. Nikad mi nije islo u glavu kako to neki program tipa Easy Recovery uspe da povrati podatke kada je uradjen format c: ... :?: ali nije ni bitno, bitno je da radi kako-tako.

Pozdrav i srecno! cheers

a jel valja kad se nov hard izdeli i formatira u partition magicu? ja sam to uradio, trajalo je minut za hard od 80GB i za sad nemam nikakvih problema... :?:

Bahati [SiD] je napisao(la):
a jel valja kad se nov hard izdeli i formatira u partition magicu? ja sam to uradio, trajalo je minut za hard od 80GB i za sad nemam nikakvih problema... :?:

Ako je fajl sistem kreiran ispravno (nema gresaka pri scandisku ili sl. check-eru) sve je u redu.

Ostaje piranje, kako MaxBlast ili eto PM, uspevaju da odrade tako brzo posao koji bi iz cistog DOS-a trajao i do sat vremena.... :rolleyes:

Ljudi pomagajte. Imam Maxtorov hdd DiamondMax Plus 9 80GB. Posto je nov i jos ne formatiran ja sam ga formatirao preko Win XP setupa kao FAT32 neznajuci da je on ogranicen na 32 GB. Sada moj novi disk radi samo sa 32 GB. Kako da povratim ostatak prostora? Ni PM mi ne vidi vise od onih 32 GB. HVALA UNAPRED

Cek cek, kako taj Easy recovery moze da povrati podatke posle formatiranja, to je ravno nemogucem, posle delete-a ok, jer podaci su josh uvek tu, samo su 'skriveni" i cekaju nove podatke da odu preko njih.... ali format to sve sklanja, mislim da mu nema leka, ja sam jednom to uradio i od tada SVAKI put kad ocu format, debelo prekontrolishem sta formatiram.

TheGhost je napisao(la):
Cek cek, kako taj Easy recovery moze da povrati podatke posle formatiranja, to je ravno nemogucem, posle delete-a ok, jer podaci su josh uvek tu, samo su 'skriveni" i cekaju nove podatke da odu preko njih.... ali format to sve sklanja, mislim da mu nema leka, ja sam jednom to uradio i od tada SVAKI put kad ocu format, debelo prekontrolishem sta formatiram.

Jel si se nekad pitao gde odlaze podaci posle formatiranja?
Pazi sad disk star oko godinu dana formatiran jedno 20 puta ako ne i vise i slicajno mi se desi da ga formatiram a trebalo mi da povratim nesto, nadjem lepo Easy Recovery i pustim ga da ore. Ore on tako jedno 1-2 sata sigurno i povrati mi cak i neke stvari koje sam ubacio na disk jos kad je prvi put formatiran tj kad je kupljen , samo kod nekih fajlova imao sam ~1 na jraju imena kao u DOS-u. Povratio je vise od 80% fajlova nije uspeo da povrati samo neke windowsove foldere i fajlove koji su mi bili ionako nebitni. Sto se mene tice uspesnost recovery-ja varira od slucaja do slucaja

TheGhost je napisao(la):
Fora je u tome sto format ne radi Zero Fill ;)

A kako uraditi total format, da apsolutno ne mogu posle podaci da se vrate? Tipa zastita, etc. Doneti ogromni magnet i ostaviti ga par sati na HDD-u. :D

Ne, ozbiljno.. ?

A kako uraditi total format, da apsolutno ne mogu posle podaci da se vrate? Tipa zastita, etc. Doneti ogromni magnet i ostaviti ga par sati na HDD-u. :D

Ne, ozbiljno.. ?

U PM-u postoji opcija "Delete and Secure Erace". Takodje u WD Data LifeGuard-u postoji Write Zeroes. Za Max Blast ne znam.

A sta kad nema PM-a? Tipa neko je vec uradio format iz DOS-a ali treba uraditi zero format.

Ne, ozbiljno.. ?
Skoro svi proizvodjaci imaju svoje verzije ZeroFill utility-ja, a postoje i "nezavisni" proizvodjaci istih. Druga varijanta bi bio Low-Level format, ali ga svi proizvodjaci ne preporucuju, pa u skladu s tim vecina njih i ne nudi program koji moze da odradi tako nesto, a ista funkcija je izbacena i iz vecine BIOS-a.
Postoji i treca varijanta - takozvani shreaderi (programcici koji podatke koje hoces da unistis ne samo sto obrisu iz kante nego ih razdrljaju po disku, tj. fizicki obrisu, pa na njihovo mesto snime neke druge podatke).
Ali, da stavimo sve to na stranu, opet postoji mogucnost da se podaci vrate (bilo koji scenario od gore navedenih), ali to ume da kosta - postoje kompanije koje su u stanju da vrate podatke i sa razvaljenih (otvorenih) diskova koji su vise puta formatirani lowlevel metodom, ali je za tako nesto potrebna extremno skupa oprema, proces traje dugo i enormno kosta, pa je jedini 100% siguran nacin preci tenkom preko diska vise puta :D

Crni je napisao(la):
...

...pa je jedini 100% siguran nacin preci tenkom preko diska vise puta :D
Pih, nemam corbe trenutno u tenku, hoce li haubica da odradi posao? :mrgreen: :D :D

Nazad
Vrh Dno